Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cięcie midbasów/średniaków? tylko hi-pass czy band pass?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cięcie midbasów/średniaków? tylko hi-pass czy band pass?

Witam,

Miałem piękny plan poskładania sobie aktywnego bi-ampingu na 2 wzmakach audisona - lr180 xr i lr 604 xr

ale niestety z drugiego wzmaka zostałem oszwabiony na alledrogo i teraz pytanie gdyż iż ponieważ:

na midbasy - konkretnie Canton Pullman W.15.13 - czyli 13cm -
    powinienem puścić pasmo ucięte tylko z dołu - powiedzmy od tych 100Hz?
    czy konieczne jest też odcinanie z góry? -
    (jakiś prosty filtr aktywny jestem sobie w stanie sklecić lutownicą)

Mam też Cantony W.22.20 (20cm woofery) i zwrotnice do zestawu - 3 drożne, pasywne z opcją "biampingu" - czyli zasilenia woofera oddzielnym wzmakiem

Może nie kombinować tylko to wszystko pospinać tą zwrotnicą Cantona i normalnie zasilić 4 kanałówką?

(4 kanałówka = ESX Vision V.504)
    (sub- Velocity VRS 10 cali - 2x4 omy)

Mam dla Ciebie niezbyt dobrą wiadomość - to zestaw przeznaczony raczej do zabudowy w półkę niż do drzwi - te midbasy jak je nazywasz to bardziej średniotonowe i nie ma z nich kicka ani dołu. Dodatkowo podział na pasywnej zwrotnicy jest niekorzystny.

Nie bardzo widzę jakiś sens robienia z tego czegoś, nawet na siłę, chyba ze tak jak producent przewidział, choć sądzę że w drzwi Ci się to wszystko nie zmieści.

Skomentuj

Ten zestaw jest z lat kiedy to w tylną półkę wkładało sie cały system.

Fajne głośniki ale jak się wie co z nich można wydusić.

Skomentuj

Tweetery w desce (grają w szybę fabrycznie)
        Midy w drzwiach na wysokości kolan, ale niestety skierowane w podłogę
        Woofery 20 w półce.

samochód to sedan.

Taki był plan przynajmniej.
        Jakieś rady co z nimi można ciekawego zrobić?

Wiem że z tych 13 żadnego kicka nie będzie raczej, i dlatego myślałem o tych 20. w półce żeby coś tam pokopały.
        Chyba że zostawię jak jest -bo teraz jeżdżą w półce 16,5 Velocity Vantage V6

Na stanie jeszcze jakieś sinsulivy z magnesem z przodu- SL-130F (?) - 13cm (bo montaż dosyć płytki jest)

A może woofery morela?
        50W z ESX'a ogarnie?

Skomentuj

Można by było ewentualnie tak zrobić - ale przydało by Ci się radio z wysokim cięciem 200-250Hz HPF/LPF.

Wtedy zamiast W15.13 móglbyś wstawić czy te sinuslivy, czy też CANTON RS 2.130 ale wiąże się to z modyfikacją zwrotnicy.

Wtedy byś odciął te co w półce chcesz zamontować nisko, tak samo midbasy z przodu i byłby taki dziwny 3 way :P Ale to raczej nie ma prawa zagrać.

Poszukaj całego zestawu CANTON RS 2.130 i zamontuj sobie, fajny zestaw za małe pieniądze da się dostać.

Ew. morel maximo 5.2 - nie są to prądożerne głośniki, jednak czasem lubią dostać więcej watów.

Skomentuj

Pytałem już wcześniej o taki nietypowy 3-way, ale zostało stwierdzone że się nie da :)

klik

Mówię - zmajstrowanie aktywnej zwrotnicy to nie jest dla mnie jakiś mega problem:)

A i mam taką zwrotkę aktywną którą mógłbym tak to pociąć - HPF regulowany do 400Hz i LPF na suba regulowany też do 400Hz (z odwracaniem fazy jeżeli to konieczne, i jeszcze HPF drugi regulowany aż do 5 kHz do tweeterów, bo zwrotka jest 3 kanałowa= F/R/Sub )

Czyli podsumowując:
            a) Tył półka ucięty LPF powiedzmy na 250 Hz
            b) Przód w drzwiach 13cm - HPF na tyle samo - no i tutaj to pytanie co mnie też męczy - czy jakiś LPF na poziomie cięcia tweeterów też powinien być? (te nie wiem - 3kHz - 4kHz) dając w efekcie na drzwi Band pass 250Hz ~ 3,5 kHz? czy te 13 już w górę mogą grać co chcą? :)
            c) Tweetery jak tam się spasuje z brzmieniem - ile będzie trzeba to się utnie.

Co do głośników:
            Widziałem ostatnio takie Cantony,
            Morel Tempo - nie?
            Ew. co jeszcze poszukać w miarę sensownego na te 50W Rms?
            Czy może dokupić jakiegoś wzmaka 2 kanałowego pod woofery? (mam rainbowa akurat na oku 2x 75W RMS)

Skomentuj

Tyle że się narobisz, a nie uzyskasz poprawnego efektu.
              Chodzi o to, ze to miało by sens, gdybys te 20cm głośniki umieścił także w drzwiach. Tak to przód będzie Ci grał od góry do załóżmy 400Hz a reszta pasma będzie Ci grać z tyłu.
              Fazowo się to nie zgra, i obawiam się że aktywnie tego nie przeskoczysz.

Druga sprawa że filtry mają swoją stromość i nie jest tak, że tniesz 200Hz przód i tył też utniesz 200Hz i będzie. Filtry nie tną jak nóż heh

Tweetery powinny być cięte HPFem podobnym do tego w zwrotnicy pasywnej. Potem średniak tak samo HPFem oraz LPFem czyli tworzysz BP. Noi basowe LPFem.

Najlepiej jakbyś pokazał zdjęcie elementów zwrotnicy pasywnej, oraz zdjęcie albo model zwrotnicy aktywnej, czy się to będzie dało adoptować.

Skomentuj

Ja wiem że to nie tnie jak nożem:P
                Dlatego, tak prawdę mówiąc, chciałem midbasy/woofery w drzwiach uciąć jak najniżej sensownie się da po to żeby już na tył zostawić tylko tę jak najmniej kierunkową część pasma.

Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz- bo w sumie fabryka zaproponowała właśnie taki zestaw (dodatkowo z tyłu jeszcze były tweetery ale to jest nieistotne raczej) i z tego co ogarniam po kablach, to żadnego "odwracacza" czy korekcji fazy nie ma - czyli całość gra w jednej fazie- przód woofery + tył woofery w półce.

Na obecną chwilę (czyli to co mam w samochodzie) problemu z "brakiem fazy" nie widzę. Po popuszczeniu fadera na tył (z pozycji full front) ewidentnie pojawia się więcej basu niż bez popuszczania.
                Z tego co rozumiem z przesunięć fazowych - pewne pasma powinny zanikać przy odpowiednim balansowaniu głośnikami?

Zwrotkę pasywną sfotografuję - ale to jak będę w domu.
                Zestaw Cantona wypisz wymaluj taki:

klik
                tylko tweetery mam budżetówki jedwabne z VW - bo jakoś metal do mnie nie przemawia....
                Foto z zewnątrz (z opisami)

Doczytałem w opisie - Crossover frequency 350Hz/3500Hz

Czyli tak jak proponowałeś...

Aktywna zwrotnica:
                Soundwave EW-100

Nie rozkręcałem - nie jestem w stanie powiedzieć jakie są graty w środku (jakie pochyłości filtrów)
                Last edited by Michor; 30.01.2013, 13:39.

Skomentuj

uciąć jak najniżej sensownie się da
                  No to właśnie o to chodzi, że niżej sensownie się nie da uciąć tych midów - bo jak pisałem w15.13 to bardziej średniak niż midbas.
                  Wiec zostanie Ci z przodu odcięcie ich od dołu nie niżej niż 250Hz i wtedy tył do tego dograć na aktywnej.
                  Chiałem zdjęcie zwrotnic pasywnych ze względu na to, czy głośniki nie mają dodatkowej EQ oprócz zwykłych filtrów - tj. korektora impedancji czy pułapki basowej, więc jak możesz to się pofatyguj jednak i rozkręć.

Co do TW, metal nie przemawia za względem zwrotnicy i reszty klocków, ale fakt - do delikatnych nie należą.

Skomentuj

Te wszystkie głośniki były montowane w półce.

Sprawdziłeś te tweetery czy tak od razu je skreślasz?

Skomentuj

tak myślę - nie próbowałem tych tw -to że są metalowe, chyba pozwala mi założyć że raczej będą ostre niż łagodne

Zdjęcia zwrotki

Skomentuj

Zamieszczone przez Michor Zobacz posta
                        tak myślę - nie próbowałem tych tw -to że są metalowe, chyba pozwala mi założyć że raczej będą ostre niż łagodne
                        No to spróbuj, możesz się zdziwić, bo słyszałem bardziej ostre kopułki jedwabne. Ten głośnik ma potencjał, i warto by było go wykorzystać.

Nie ma jakiejś cyrkuśnej filtracji, ale mimo wszystko zostawił bym przód czyli tweeter cantona i średniaki na zwrotnicy fabrycznej, a basy próbował bym zgrać już aktywnie względem przodu.

Skomentuj

Tweetera nie mam bo zbieram etapami rozkompletowane graty za grosze:P

Musze w takim razie coś poszukać.

Skomentuj

http://allegro.pl/wysokotonowe-canto...991869086.html

Magiczne oka w innych obudowach - aż dziw ile ich wersji już widziałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                              http://allegro.pl/wysokotonowe-canto...991869086.html

Magiczne oka w innych obudowach - aż dziw ile ich wersji już widziałem.
                              Przypilnuje takim razie:)

---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post o 01:43 ----------

Ewentualnie - jakie inne, z góry zaznaczam że chce delikatne :P , tweetery moglibyście polecić?

Visaton HC 20?

Skomentuj

A jaki wzmak do tego?

Panowie,

Teraz tylko krótka szybka piłka :)

Jest
                                1) ESX Vision V.504

4 x 64 RMS'y zmierzone na amp-performance. (4x50 przy 0,05% THD wg producenta)
                                Df - 300 w 4 ohmy.
                                Separacja >90dB
                                S/N ratio >95dB

mogłoby być:

2) Audison LR435

(wg producenta)
                                4x 35W Rms (przy 0,07% THD - ale nie podane przy jakim napięciu)
                                Df- 120
                                S/N ration 98dB
                                O separacji nic nie widzę w instrukcji

Do napędzania oczywiście wcześniej omawianego zestawu w tym temacie czyli:

a) przód na pasywkach Cantona - W.15.13 + tweetery
                                b) tył - W.22.20 ucięty aktywnie ~350 do 400 Hz.

Brać audisona? czy zostawiać ESX'a?

Skomentuj

Brać audisona? czy zostawiać ESX'a?
                                  Odsłuchaj, porównaj, i zdecyduj, sam szukasz swojego brzmienia

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Odsłuchaj, porównaj, i zdecyduj, sam szukasz swojego brzmienia
                                    Przez allegro ciężko posłuchać :P
                                    Chociaż może zaryzykowanie tych 200 PLN w klocek który potem może się łatwo i szybko sprzedać to nie jest wielkie ryzyko.

ESX jest si dla mnie pod względem brzmienia - tylko rozmiarowo jest krowa- a taki audison by mi ładnie pod fotel wlazł :P
                                    Kurka że się dałem z tego 604 wycyganić.

(pamiętam w jakim byłem szoku jak go podmieniłem ze starym GM-120 - fakt, musiałem tweetery uciszyć ale przestrzeń i separacja kanałów bez porównania.- wygłuszone drzwi z dystansami i zestaw Blaupunkta Velocity Vantage V6)

Skomentuj

Chociaż może zaryzykowanie tych 200 PLN w klocek który potem może się łatwo i szybko sprzedać to nie jest wielkie ryzyko.
                                      No to o tym mówię, kup, posłuchasz i ten który Ci będzie mniej pasował sprzedaż.

Skomentuj

Panowie, :)
                                        Przepraszam - wiem że marudzę i może za bardzo kombinuję - ale wasza wiedza jest dużo większa od mojej :P
                                        Mam jeszcze pytanie:

Co by było gdybym miał Morele Tempo 5 ze zwrotnicami i Missiony do tego? :)
                                        (zamiast zestawu Cantona W.15.13 + T25 (tweetery) i te zwrotnice)
                                        (napędzane z tego ESX'a - a tył by został jak jest czyli Cantony W.22.20 ściszone/ucięte/dopasowane)

Brać morele czy nie? :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X