Jak na odwrót?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Cięcie midbasów/średniaków? tylko hi-pass czy band pass?
Collapse
X
-
Nie na temat...no na odwrót, niezgodnie z jego polaryzacją wewnętrzną i mi się zaburzył przepływ prądu na zasilaniu...
przecież to oczywiste że bezpiecznik ma polaryzację!
Wyczytałem to na forum w internecie - a tam się ludzie znali - mieli sprzętu za grube pieniądze przecież...
a tak na poważnie to spalony był i dlatego basu nie było :P
Widzę że żart w stylu forum "videomono" się nie przyjął :P
Skomentuj
-
Przepraszam ze podbijam :P
Jak to zwykle bywa- mala zmiana planu:)
Kwestia techniki i zasadnosci występowania komór w drzwiach jest niepodważalna ale, prosiłbym czy by mógł ktoś stwierdzić*czy taki zestawik będzie ok- czy coś*jeszcze szukać...
HU- do wyboru do koloru - Dex-m88rds, deh-m980 dsp, Clarion ARX 7370 - tu problemu ni ma.
Przód: wspomniane wcześniej Next'y,
Tył: woofery z Velocity Vantage V6 (same woofery 6,5 cala)
Sub: Velocity VRS 10 w 19l
Wzmaki:
Sub: Audison Lr 180 xr
Woofery (przód i tył): 4 kanały ESX'a
Tweetery: Sony XM-3026s
To wszystko spięte i pocięte zwrotnicą Blaupunkta - BX-01E
opcje podziału wg zdjęcia:
(regulacja jest podwójna bo oddzielnie regulowany jest przód/tył)
Na co jest opcja... Opcja jest na to żeby dołożyć jeszcze trochę i esx'a wymienić na coś innego - np. Audisona LR 604 xr (4 kanałówka)
Ale - nie do końca jestem przekonany nad zasadnością*takiej wymiany - poza zaspokojeniem mojej zachcianki:P
ESX to kawał porządnego wzmaka jak by nie patrzeć...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dan124 Zobacz postaJeszcze żaden esx mi nie zagrał.
Ale w R19, na drzwiach wedle sztuki wykonania, i tymi wooferami Velocity Vantage V6 + tweeterami z zestawu, grało to jakoś w sposób który mi się podobał.
Nie na temat...Była przestrzeń, szpilkowe acz przejrzyste wysokie tony które powodowały że można było odpłynąć w świat muzyki, bas kontrolowany, niski, ale mięsisty i płynny, z wyraźnym kickiem na stopie... sorry nie potrafię tak pisać :P
też tej opcji "offtopic" nie mam - ale się nauczyłem "ręcznie" to robić (piszę z palca bbcode)
Skomentuj
-
no dobrze, po oftopie na temat oftopa, czas na update i pytanie:)
Udało mi się wyskrobać te 5h w końcu i podłączyłem suba
pomijając początkową wtopę w postaci nieświadomości że radio samo sobie tnie wyjście sub-out (co jest w sumie logiczne po przemyśleniu bo czemu by nie miało? :P )- w efekcie brak efektu przy kręceniu filtrem zrzuciłem na karb własnej głuchoty :P
W każdym razie.
1) Clarion ARX 7370R - ma taką opcję że po przełączeniu w tryb "dsp" - wypuszcza 2 kanały i wciąga 4 przy pomocy 6 wyjść które ma - w efekcie można korzystać z dodatkowych puszek dsp bez dodatkowego wzmacniacza (radio korzysta ze swojej końcówki mocy)
2) Audison pobiera 2 kanały - ale wypuszcza także 4 kanały ucięte hpf w tym samym miejscu co lpf suba - taki ich system kaskadowania wzmacniaczy, gdzie dobierając kolejne wzmaki można wszystko de facto pociąć aktywnie na pasma bez zewnętrznych zwrotnic.
w efekcie:
wypuściłem sobie właśnie 2 kanały, uciąłem na te 150hz i wpuściłem do radia - nagle okazało się że sub nie laguje jak mi się na ucho wydawało :P
czy macie jakieś rady poza "pokręć posłuchaj" co do cięcia suba? :)
czy ustawienie suba (w sensie w poprzek/wzdłuż kanapy) ma znaczenie?
dla przypomnienia, Audison LR 180 XR + Velocity VRS 10" + 19l
Jakieś*rady co do obudowy? może zrobić większą?
parametry z googlalem:
Fs 29 hz
qtc 0,45
Vas - 56l
EDIT:
Nie pamiętam czy się*chwaliłem... takie "cuś" znów za grosze dorwałem do aktywnego cięcia wszystkiego co się*da :P
Blaupunkt BX-01E:
Last edited by Michor; 26.03.2013, 06:58.
Skomentuj
Skomentuj