Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way - aktywnie? pasywnie? jak to się je.?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Mega mięso robi się na 2x15' w bagażniku, a nie na 2x15cm w drzwiach :P
    Chodziło mi bardziej o mięso z jakością..:) Bo według mnie ten zestaw oferował by już dość dobrą jakość pomimo że DLS,y demonami prędkości nie są..
    Nie wykluczam że kiedyś dojdzie jakiś subek do kuferka.. Ale narazie chcę dobry przód zrobić.

Pytanie mam - jakie są zalety kickpanelu a jakie pełnych drzwi.?
    Mniej więcej wiem ale wole przeczytać to od bardziej doświadczonych.:)

Skomentuj

To albo mięso albo jakość - wybieraj. DLSy to tłuczki do nawalania, jak sam pisałeś nie są jakieś szybkie - i co z tego że zrobisz dobry i szybki zespół mid tw jak na dole, perkusja i inne baso podobnea nawet częśc wokali będzie taka sobie? :P

Jak myślisz o subie, to weź lepsze kicki.

Skomentuj

Oj jest taki samochód który od lat jest legendą i GRA na r6.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
          No ale tam jest pasywka z prawdziwego zdarzenia, która wyrównuje tą górkę na basie i pozbawia go tej wrodzonej "ułomności" w postaci podbicia 100-200Hz.

Skomentuj

No to decyduje się na AWX,a 15 w kicku - tu chyba dwóch niema już sensu brać.? Do tego oczywiście subik. Co zagra z jakością i wykopem powiedzmy do 500PLN.?
            Jakiś JL.? Bo suby do 350pln mam oblatane i wiem co brać a wyżej to już problem.:)

---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post o 18:36 ----------

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
            Możesz powiedzieć co to za wozidło.?

Skomentuj

Zrób przód na tip top, a dopiero potem wkładaj coś do bagażnika i słuchaj sam.
              Ja jeszcze nie słuchałem suba który by mi się w 100% podobał tzn był wystarczająco szybki, melodyjny i miał fajne zejście - ale tutaj fizyki nie oszukam :)

Skomentuj

Z tego co popatrzyłem to małego AWX,a mogę narazie w 2way aplikować a w 3way pobawić się podziałem w dość szerokim zakresie - w sensie szerszym niż DLS,a.

Muszę się przekimać parę dni z tym..:)

Znacie kogoś kto ma UP2,5i + MT-23..?

Bo wysokotonówka napewno będzie ta. Naprawdę śwetny głośnik według mnie i niema co kombinować z czym innym bo chyba lepiej w tej kasie nie będzie.

Jedynie w międzyczasie będę chciał posłuchać AWX,a i GMS'a

Skomentuj

Z tanich do 3 way to r6a bez dwóch zdań.

A ta furka to bordowa xantia.

U mnie też była pełna pasywka i nikt nie narzekał na granie dls-a.

Skomentuj

Narobiliście mi mały mętlik..:) Muszę przemyśleć..:) Słuchałeś dan124 może AWX,a..?

Odbijając od głównego wątku dan124 czym miałeś napędzany zestaw..?

Skomentuj

Ale piękny temat w końcu u nas na forum :)

Więc tak:
                      Morel mt23
                      Morel cdm54
                      Hmm... i tu zagwostka
                      Jak chcesz mieć miecho na dole to musi być r6a
                      Ale tylko w pełnych drzwiach

Do 3 dróg z miechem na dole napewno nie wszedł bym w awxa 15 w komorach
                      18 daje rade jak robisz jakościowe granie a nie z prostowaniem nogawek

Poza tym co pamietam to w tym BMW jest 13 lub 15 centymetrów w drzwiach
                      Nie bedzie to łatwo przerobić pod 16 a co dopiero pod dwie

Co do cięć to zdecydowanie wole pasywka
                      Moze być rownież mid-Tw pasywnie a woofer-mid aktywnie z dwóch wzmacniaczy
                      Takie rozwiazanie jest łatwiejsze w zestrojeniu i daje efekty

Co do wygluszenia to kup silent coat 2+3mm i płytę aluminiowa 2mm
                      Myśle, 3m powinny wystarczyć
                      Dobre sa jeszcze stp silver i najwyższe modele gmsa ale tych potrzeba 1m wiecej
                      w przypadku 2xr6a

Dla ułatwienia dodam, ze w takim zestawieniu r6a gra w przeciwfazie
                      Azwrotnica Tw-mid nie należy do łatwych
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czekałem aż się wypowiesz..

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Ale piękny temat w końcu u nas na forum :)
                        Dzięki.:) Chciałbym żeby nasze forumowe CA się trochę rozrosło - nie musiałbym tylu pytań zadawać.
                        Po za tym gdzie miałbym zadać pytanie z tak małą wiedzą..? - na strefie.? Zjedli by mnie chyba.:)

Właśnie tak myślałem że dwa wzmaki i pasywka tylko dla sekcji mid-tw będzie łatwiejsza - bo cenowo myślę że wyjdzie lekka różnica..

Co do wooferów muszę podjąć decyzję. Na co chce postawić - pisałem że chyba AWX ale narazie nie wyrosłem z mięcha..

Co do drzwi to wogóle niemam miejsca na głośniki - żadne..!! Mam miejsca w nogach.;/

Widziałem już drzwi w E36 coupe dla dwóch 16 ale rzeźba będzie naprawdę konkretna..:)

O ile wiem jak się ustawia wysokotonówkę to niemam pojęcia jak średniaka - ta sama zasada..?

Skomentuj

No jak to jak?
                          Żeby były blisko siebie, żeby wysokotonowka była "kawałek" dalej i odpowiednio ukierunkowane.
                          A to juz po odsluchach.

Poszukaj manuala do rc1, tam były cenne wskazówki jak ukierunkowac glosnik.

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post o 22:12 ----------

Poszukaj sobie zrobionego takiego BMW
                          Na strefie w gotowych, w galeriach firm ktore sie zajmują ca lub poprostu w grafice na Google
                          Trzeba złapać jakis pomysł na te furtki

I pamiętaj, ze najłatwiejsze rozwiązania sa najlepsze!
                          Jak nie masz pomysłu to przymierz, wytnij a potem będziesz sie zastanawiał jak na "naprawić"
                          Zawsze sie udaje :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

U mnie było w merceDresie w124 czyli też bez głośników w drzwiach.

Łukasz słuchał nie jeden raz i może coś tam skrobnąć jak pogrywa sobie r6 w dobrze przygotowanych drzwiach.

Mam nawet gdzieś tego awx-a

U mnie system grał pod xtantem 2200i lub audiogods 100

Skomentuj

Bo Ci co umieją, nie zadają pytań, tylko działają, bo już wiedzą, że najlepiej samemu podziałać, a jak nie wychodzi - zapytać.

Ja nie skreślam też R6, zwłaszcza w 3wayu, słuchałem wiele razy R6, miałem wypożyczone u siebie, ale nie podpasował mi ten głośnik po prostu, mimo iż jak pisałem lubię mieć wszystko z przodu. Bardziej mi się AMA spodobała - bardziej muzykalna w moim mniemaniu i deko szybsza, a mimo to wydaje mi się że niżej schodzi, a zamieszanie robią podobnie - oczywiście do pewnych mocy, bo w R6 idzie jej wpakować sporo więcej. Jakbyś dostał gdzieś amy, to wolałbym z nimi spróbować niż z R6.

Skomentuj

Coś ucichł temat czy może monster garage gdzieś się odbywa?

Skomentuj

Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten poniekąd pasuje pod moje pytanie.
                                  Także chodzi mi o zestaw 3way i o oryginalną jego zwrotnicę.
                                  Chciał bym puścić woofer, średniaka na pasywnej zwrotnicy i tweeter aktywnie z innego pieca. Na razie jest to zamysł, ale jakoś mam dużą ochotę pokombinować.
                                  Pomijam także korekcje czasowe, które w takiej konfiguracji raczej się nie sprawdza.

Zwrotka może bez kombinacji grać bez woofera, ale bez tweetera nie bardzo. Myślałem nad użyciem rezystora zamiast tweetera, żeby pasma się nie rozjechały.
                                  Jaki rezystor zastosować żeby wytrzymał moc jaka będzie się na nim odkładała. Myślałem nad "baterią" rezystorów 10W ( 4szt ? ) i o ile dobrze kojarzę w połączeniu szeregowym moc się nie sumuje, ale w równoległym już tak ( chyba że coś pomyliłem ).
                                  Czy takie rozwiązanie ma jakieś sensowne prawo bytu ?

Tweeter ze średniakiem na pasywnej zwrotce i woofer osobno odpadają bo radio to JVC KD-SH1000 ( HPF 1600Hz najniżej ).

Skomentuj

A jakie elementy są w torze wysokiego i średniaka?

Owszem, to że w zwrotnicy będą "nieużyte" elementy może wpłynąć na pracę wzmacniacza, ale nie stosował bym w zamian głośnika rezystorów.

Ja bym po prostu wylutował tor wysokiego.

Jednak po Twoim poście wnioskuje że wysoki Ci nie odpowiada przy obecnych klockach lub zwrotnicy - raczej zmienił bym wzmacniacz, ew radio - miałem i na wysokich ono rewelacyjne nie jest, matowi i lekko ostrzy.

Skomentuj

Śmiało możesz zamontować rezystory zamiast głośników!
                                      4omy 5W na wysoki
                                      4omy 10W na średni
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Śmiało możesz zamontować rezystory zamiast głośników!
                                        W rezystorze wraz z nagrzaniem rośnie opór, co powoduje zmianę parametrów filtru toru wysokiego. Jednak 5W starcza na wysoki.
                                        I dobrał bym jak już o takim samym Re jak głośnika, choć można wstawić tam obojętnie jaki z przedziału 3-10ohm i też będzie "działać" i zabezpieczać wzmacniacz.

Skomentuj

Jest to DLS UR36S
                                          Chodzi o to, że kupiłem z "prawdopodobnie" uszkodzonym tweeterem i chciał bym mieć jakąś furtkę wyjścia. Sprzedający mówił że trzeszczy, ale zestaw niby był tylko podłączany w celu sprawdzenia i na handel.
                                          W tweeterze jest lekko wgnieciona membrana od boku i to ten tweeter podobno przy większej głośności trzeszczy ( sam jeszcze tego nie sprawdzałem ). Nie wygląda na jakieś zagięcie cewki, ale różnie bywa i dopiero coś więcej się okaże jak podłączę ( dzisiaj brakło czasu, a była przyzwoita pogoda ).

Obecnie mam czym zastąpić wysokotonowe, a i biamp prawie gotowy ( zostało pociągnąć kable głośnikowe ). Był zamysł na biamp, zanim trafił się ten 3way, a w sumie to miałem kupić same woofery :)
                                          Tak więc się narodził pomysł tego typu.

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post o 19:00 ----------

Tak planowałem, żeby dobierać rezystor/rezystory, aby uzyskać Re tweetera. Coś tam z elektroniki kumam :) i co do zmiany rezystancji pod wpływem temperatury, to czy głośnik też nie ma stałej rezystancji.
                                          Rezystor 5W wystarczy, żeby odłożyć moc przeznaczoną dla tweetera na dłuższą metę ( nie na próbę ), bez przymocowania go np. do blachy ( zwrotki chcę upchnąć w deskę rozdzielczą ) ?
                                          Last edited by gawior; 20.03.2013, 19:26.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X