Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do Cinquecento - kombinowanie i kilka pytań teoretycznych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do Cinquecento - kombinowanie i kilka pytań teoretycznych.

Witam, chciałbym zapytać jakie głośniki wybrać do Cinquecento.
    Na froncie mam miejsce tylko na głośniki 10cm i tylko takie.
    Nie chcę robić zabudowy w drzwiach, chciałbym tylko posłuchać radyjka.
    Radyjko sony, w teorii jak większość 4x50W.

Obecnie mam jakieś chinole z przodu 10 cm i dwa też jakieś chinole Tronic z Lidla w desce od bagażnika.
    Te pierwsze 10cm, praktycznie nie grają, płasko, bez basu i tak nijak, ale nie dziwię się, tylko 10cm mają.
    Z tyłu miałem jajka 6x9, które jak na chinole dość fajnie grały, miały nawet dość sporo "basu".

Niestety jeden głośnik z tyłu charczy - pewnie zabrudzona piachem cewka, a drugi wyzionął ducha wczoraj.
    Nie opłaca się ich naprawiać, więc pytanie do was, czym je zastąpić.
    Najpierw myślałem, by kupić jakieś chinole na tył 16,5cm, tak by tylko grały, ale większość gorzej wygląda niż te chinole co miałem, mówię o głośnikach za ~60-70zł za sztukę dedykowanymi do caraudio - Alpierdy, VK itp.

Ostatnio zacząłem bardziej się interesować tematem diy home audio i myślę czy coś lepszego domowego by się nie znalazło w podobnej cenie.
    Przejrzałem na szybko allegro i głośniki domowe w podobnym budżecie dużo lepiej się prezentują w teorii.
    Co o tym myślicie? Chciałbym by powstała tutaj mała dyskusja na ten temat.
    W deskę mógłbym wsadzić głośniki max 18cm.

Jakieś midwoofery(najlepiej?) domowe nadają się do takich zastosowań?
    Czym się głośniki samochodowe różnią od wooferów domowych?

Pozdrawiam
    Last edited by morozaw; 15.04.2013, 12:28.

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
    Na froncie mam miejsce tylko na głośniki 10cm i tylko takie.
    oj nawet tam 10cm nie wchodzi. tam pasuje tylko jeden rodzaj glosnikow. no chyba ze wytniesz sobie otwor na coaxialna wysokotonowke

jak ma byc tanio to ja bym olal przod i wsadzil w polke 6x9". z tanich to podobno te alphardy jakos graly http://alphard.home.pl/component/pag...id,6/vmcchk,1/
    tylko pytanie czy je jeszcze gdzies kupisz
    zasada jest prosta - im mniej kolorowe tym lepiej powinno grac

Skomentuj

Tonsil S106 (Tonsil 10/20/3) + Sonda CX1169 - sprawdzony tani zestaw do seicento/cinquecento.

Skomentuj

LightSound, niestety Tonsile niedostępne(jakieś alternatywy? - wyglądają na dość fajne), a ta Sonda trochę drogo i tylko jedna para, a w necie nic o nich nie znalazłem.
        Paweł, nie osiągalne.

Podsyłam fotki tych, które ja miałem.
        Posiadałem takie coś, tylko pod inną marką.

http://allegro.pl/czystosc-dzwieku-6...161210687.html
        Jak na chinole dość solidnie wyglądał i ten "duży magnes"
        Basu dość dawał :)

Kiedyś czytałem by jajek unikać, że jednak mimo wszystko lepiej grają z okrągłą membraną.
        Prawda to?
        Trochę poczytałem. podobno TVM były dobre w swojej cenie, ale też nie dostępne już.

Myślałem, by zamiast brać w ciemno nie wiadomo co wziąć taniego STX SC
        http://www.stx.pl/gdn-16-50-4-sc.html
        ewentualnie "zaszaleć" i wziać STX SCX
        http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-140-8-f...4-140-scx.html
        Tylko pytanie czy zagrają "w bagażniku" jako pudle rezonansowym i czy zagrają lepiej niż ta cała chińszczyzna z allegro?
        Później mógłbym wrzucić na front jakąś tanią kopułkę też od STX:
        http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-4-f-p-pc.html
        albo GDM:
        http://www.stx.pl/m-stx-4-1-100-4-f-s-mc.html
        Bardzo prostą zwrotnicę do tego.

Koszt praktycznie śmieszny, tylko czy to ma sens i prawo lepiej grać niż marketowe głośniki do Car Audio?
        Nie ukrywam, chciałbym zrobić coś innego niż wszyscy i stąd zainteresowanie "kombinowaniem" i czymś innym - odrobinę bardziej kreatywnym.

Może udałoby się zredukować to pseudo 4x50W w radiu jakimś mostkiem na 2x bardziej prawdziwe 50W i mieć takie 2 kanały stereo.
        Ewentualnie jakiegoś scalaka bym sobie polutował, gdyby mocy brakowało.
        Last edited by morozaw; 16.04.2013, 11:22.

Skomentuj

Kiedyś czytałem by jajek unikać, że jednak mimo wszystko lepiej grają z okrągłą membraną.
          Prawda to?
          ksztalt tutaj nie ma nic do brzmienia. chodzi raczej o to ze nikt nie rozwija dobrze grajacych 6x9"
          zdazaja sie wyjatni, ale malo popularne

Może udałoby się zredukować to pseudo 4x50W w radiu jakimś mostkiem na 2x bardziej prawdziwe 50W i mieć takie 2 kanały stereo.
          Ewentualnie jakiegoś scalaka bym sobie polutował, gdyby mocy brakowało.
          w radiu siedzi scalak JUZ ZMOSTKOWANY! wiec nie da sie tego jeszcze raz mostkowac
          ta moc jest wystarczajaca, potrzeba tylo glosnikow o malej mocy i duzej efektywnosci

domowe bym odrzucil - ciche i wcale nie tanie
          jaki jest limit budzetu?

---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------

ja bym bral cos takiego http://allegro.pl/glosniki-3-drozne-...164466913.html
          mialem takie starsze, papierowa membrana i piankowe zawieszenie. wysokie byly ostre ale gralo to glosno i dosc poprawnie

http://allegro.pl/glosniki-pioneer-2...169759765.html

Skomentuj

LightSound, niestety Tonsile niedostępne(jakieś alternatywy? - wyglądają na dość fajne), a ta Sonda trochę drogo i tylko jedna para, a w necie nic o nich nie znalazłem.
            Tonsile osiągalne, trzeba umieć szukać - niestety tylko używki - ok 40zł za parę, do tego 100zł na sondy i jest złoto Słabo szukałeś, chyba jedyne nowe głośniki 6x9 które moge polecić - sondy wypadają lepiej moim zdaniem niż te pokazane przez Pawła Pioonery, mimo iż złe nie są. Akurat zamawiałem w jednym dniu sondy i takie pioonery, sondy trafiły do punto, a pioonery do brava w pólki. Z sondy więcej niższego basu, odczuwalny na ciele, średnie przyjemne nie zdrażniące, tyle co wysokie też dość ostre,

Skomentuj

Witajcie po krótkiej przerwie, poczytałem sobie trochę, odrobinę się dokształciłem w tej kwestii i ze wstępnych ustaleń wypada, że wybór jest mały.
              Postanowiłem podnieść budżet do 100-125-150 zł. (takie 3 widełki cenowe, czy warto szczególnie do czegoś dołożyć?)
              Co możecie jeszcze innego na sam tył polecić prócz tych sond?
              Poczytałem odrobinę i znalazłem, że Diora ma kilka fajnych modeli i jeszcze GMS oraz Magnat podobno w tym budżecie jest ciekawy.
              Czy jakieś alternatywy jeszcze ciekawe istnieją? Nie muszą być "markowe", jeśli jakieś mało znane marki mają super alternatywy to chętnie je poznam.

Nie ukrywam, że w tym budżecie trochę mnie interesują i kuszą STX 14 SCX z jakąś PJ, ale mówicie, że głośniki domowe się nie nadają - szkoda. (intuicja podpowiada, że to lepszej "jakości" przetworniki - wyglądają solidniej niż samochodowe, które nie powinny dużo gorzej zagrać)
              Pozdrawiam
              Last edited by morozaw; 22.04.2013, 21:48.

Skomentuj

Co możecie jeszcze innego na sam tył polecić prócz tych sond?
                A dlaczego nie sondy? czym się zraziłeś? bo ja przetestowałem bardzo dużo dostępnych powszechnie na rynku 6x9 bo się to montowało na codzień, i wiem że sondy są godne polecenia do przedziału 150-200zł i basu jest na tyle, że suba nie potrzeba, zwłaszcza w małych autach. No ale jak nie, to nie.

To poszukaj zestawu infinity kappa zielone membrany - tw wstęga, mid 10cm i jajka 6x9. Do 150zł idzie wyrwać :)

Skomentuj

Nie odrzuciłem ich :)
                  Chcę tylko rozszerzyć swoją wiedzę i obejrzeć co posiada konkurencja.
                  Te sondy to jest to samo co któreś MDS?
                  Powyższe pytania dalej aktualne :)

Skomentuj

Nie ukrywam, że w tym budżecie trochę mnie interesują i kuszą STX 14 SCX z jakąś PJ, ale mówicie, że głośniki domowe się nie nadają - szkoda.
                    przeciez to wychodzi duzo drozej niz zaklada twoj budzet
                    34 + 44 + ok40 = 230-250zl!

ale w samochodzie to nie zagra. sprawdzalismy kiedys z kolega domowe glosniki. w domu graly, w samochodzi juz sie nie sprawdzaly :/

Skomentuj

Witajcie, Pawle nie wiem jak Ty to liczysz :) Mnie tam wyszło około 75 zł na stronę, ale jeśli mówicie, że nie zagra to trudno, myślałem nawet by zrobić prowizoryczne pudła dla GDNów :)
                      Fakt, pominąłem koszt zwrotki i przesyłek.

W takim razie proszę o opinie i nazwy ciekawych głośników w budżecie do 100zł, ew max 150 zł do których warto dołożyć.
                      Czy jakieś inne domowe tańsze przetworniki niż AWX sprawdzą się?
                      Tych infinity na allegro obecnie nie widzę.
                      Podeślijcie wszelkie ciekawe konstrukcje jakie tylko znacie, bym sobie w wolnych chwilach mógł poczytać o nich :)
                      Jak na razie wyszukałem Diory, Sondy, GMSy, Magnaty - podobno ciekawe przetworniki w swojej cenie.
                      Jakie jeszcze możecie podrzucić ciekawe modele w tej cenie? Chciałbym się trochę doedukować w tej kwestii.

Skomentuj

diory potrzebuja wzmaka
                        a gms sa papierowe i napedzisz je spokojnie radiem

Skomentuj

ejanek, myślałem raczej nad serią GDK, GDS wydaje się obecnie za droga, tym bardziej, że podobno kiedyś kosztowały 120 zł za 165mm...

Koledzy, czekam na Wasze zdania i opinie? Co tu taka cisza? :)
                          Odważnie dzielcie się wiedzą :)

Skomentuj

diora podrozala?
                            to dobre glosniki i warte swojej ceny... ale czy w polke i pod radio? :/
                            ja bym tam widzial same glosniki ktore sa nieosiagalne :/

Skomentuj

Tutaj jest cały problem, większość ciekawych głośników jest już nieosiągalna.
                              Istnieją jeszcze jakieś ciekawe głośniki tak za około 100zł za parę prócz Sond, Dior i Magnatów czy reszta to już całkowita marketingowa plastikowa chińszczyzna pełną gębą?

Skomentuj

i Magnatów
                                A które magnaty są niby dobre? bo nie slyszałem jeszcze znośnych 6x9. No jeszcze masz GMSa i Infinity Kappa używane.

Skomentuj

Podobnież Magnaty 693, przynajmniej podobno.
                                  Jak na razie lista kandydatów wygląda tak:
                                  http://www.ceneo.pl/12210712 - Diora GDK6907
                                  http://www.ceneo.pl/1623175 - Magnat Edition 693
                                  http://allegro.pl/szwedzkie-car-audi...164845925.html - Sonda CX1169

Czy są jakieś jeszcze ciekawe konstrukcje alternatywne?
                                  Czy możecie coś powiedzieć jak się mają do siebie te konstrukcje?
                                  Diora i magnat ma jedną przewagę - mogę je odebrać w Katowicach za darmo, i jeśli tylko są "lepsze" to wychodzi na jedno cenowo z Sondami + wysyłka.

//edytowałem dodając linki i nazwy do listy
                                  LightSound, którego GMS masz na myśli?
                                  Wcześniej pisząc o GMS miałem na myśli 1765/1865, ale do nich trzeba jeszcze "gwizdki", ale pamiętam o nich, dość fajnie się prezentują.
                                  Niestety kappa jest poza budżetem patrząc na allegro. :)
                                  Last edited by morozaw; 25.04.2013, 19:10.

Skomentuj

Problem prawie z głowy, kupiłem inne autko Poloneza Atu PLUS i szukam do niego głośników. Do CC już nie szukam.
                                    Opisać to tutaj czy założyć nowy temat, dla porządku?

Skomentuj

czym sie kierowales przy wyborze auta? :/
                                      w obecnych czasach nie widze uzasadnienia na takie auto :/

tam w drzwiach jest miejsce na 10cm. tylko przerobka drzwi wchodzi w gre, lub tylna polka

Skomentuj

Pawle, czym się kierowałem?
                                        Pierwszy właściciel, 97 rok, 80 tysięcy przebiegu, oryginalny stan, bez rdzy, garażowany cały czas, w gazie od 2003r, bardzo ładne autko w dobrym stanie zewnętrznym i wewnętrznym.
                                        Cena? Tyle co dobry rower ~1600zł. Myślę, że to był dobry wybór - odpukać. Teraz tylko CC sprzedać :)
                                        Pawle co byś innego kupił w takim budżecie i czemu sądzisz, że w obecnych czasach to zły wybór?

W polonezie jest miejsce tylko na 10cm, ale podobno (wyczytane na forum FSO) wchodzą bez większych modyfikacji trzynastki pod oryginalne panele.
                                        Chciałbym uniknąć wykonywania nowych paneli i zachować oryginalny wygląd. Z tyłu w półce są oryginalne też trzynastki.
                                        Obecne Tonsile które tam siedzą dość fajnie brzmią, ale już ząb czasu na nich się odcisnął (szczegóły poniżej).
                                        Najchętniej po kosztach kupiłbym takie same nowe, ale brak. Szukam czegoś co zagra tak dobrze albo i lepiej :)

Wracając do tematu, opisałem cały problem też na strefie, pozwólcie, że zacytuję sam siebie:
                                        Witajcie, szukam głośników do Poloneza Atu 97r.

Sprawa wygląda tak:
                                        Polonez Atu z przodu ma miejsce na 10cm głośniki, ale podobno bez dużych przeróbek wchodzą tam 13cm przetworniki, z tyłu zaś oryginalnie są tam tonsile 13cm w półce, ale mają swój kosz. Chciałbym wymienić głośniki na jakieś nowsze, z przodu już lekko popierdują, z tyłu jeden gra głośniej od drugiego - są od nowości pewnie.

Dlaczego 13cm z przodu a nie 16,5? Nie chcę przerabiać panela oryginalnego, taki plastikowy na całości, kto miał poloneza ten wie o co chodzi :)
                                        Z tyłu też fajnie, by coś grało, w półce oryginalnie są otwory na 13cm głośniki i też chciałbym je wymienić.

Nie mam wielkich wymagań, to ma być do słuchania radia i mp3 w czasie jazdy, ale nie chcę kupić całkowitej chińszczyzny.
                                        W razie czego mogę jakimś tanim kosztem drzwi wygłuszyć, ale pewnie dekarką z tego co widziałem na forum będzie najtaniej.
                                        Radio Sony xplode, marketingowe 4x50W, ale wiem, że są to puste Waty.
                                        Myślę, że jeśli będzie potrzeba to mogę jakiegoś scalaka DIY polutować dla głośników - mam wyjście na wzmacniacz w tym radiu.

Szukam przetworników przynajmniej tak dobrych lub lepszych od oryginalnych Tonsili, dźwięk z nich mi się podoba, dość fajnie to gra, a nawet jest odrobina basu.
                                        Pozytywnie mnie zaskoczyły w porównaniu do Sonówek Xplode u jednego znajomego, Peyingów u drugiego i Pioneerów w moim drugim aucie.
                                        Niestety nie idzie ich już kupić, a na rynku nie widzę żadnych dobrych szerokopasmowców. Jedynie 10 drogowe koaksjalne głośniki z membranami z plastiku :)
                                        Wszędzie tylko china i jeszcze raz china.

Budżet początkowo 150 zł na dobry przód, albo na trochę gorszy przód i tył (półka).
                                        Jeśli do czegoś warto dołożyć to dajcie znać, rozważę propozycję.
                                        Wysłałem zapytanie o cenę i dostępność do kolegi dan124 AMY (podobno hitu i kultowej).

Moje propozycję - wymienię kilka modeli, które wpadły mi w oko.
                                        Cenowo rosnąco:
                                        • Diora GDK1307 ~60 zł za komplet (2 komplety na przód i tył)[/*]
                                        • Phonocar 2854 ~73zł + KW (wpadły mi w oko cenowo, ale nie wiem o nich nic - link)[/*]
                                        • Sonda TX 1155 ~80zł. + KW (2 komplety na przód i tył)[/*]
                                        • Diora GDS1307 115zł za komplet (tu mogę odebrać osobiście) ( tutaj cenowo nie jest źle, mógłbym wrzucić na przód i tył dwa komplety)[/*]
                                        • GMS 950 + tweeterki ~135 zł za komplet + KW (z racji ceny sam przód) (cena wydaje mnie się trochę wygórowana patrząc na zakończone aukcje allegro - link)[/*]
                                        • Powerbass S-5C 149 zł za komplet + KW[/*]

Na allegro widzę jeszcze jakieś Phonocary koaksjalne.
                                        Oczywiście w tym budżecie są też Hertze DCX 130.3, Helixy B5X i chińskie marki w dość wysokich cenach (czy coś innego jest warte uwagi?)
                                        Sporo poczytałem, ale nie jestem dalej pewien co wybrać, można by przykleić w jakimś temacie polecane modele głośników dla zwykłych zjadaczów chleba - nie wdziałem podobnych tematów, ewentualnie proszę o jakieś linki, które mnie nakierują.
                                        Proszę Was o poradę co kupić.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X