Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System audio VW Golf 4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ROBAK13 Zobacz posta
    Paweł- Wiem, że przesłałeś mi link do czegoś mądrego i w ogóle... ale ja dalej nic z tego nie wiem xD
    nie wytrzymam!
    wydrukuj to i daj dziecku z 5-6 klasy podstawowki, to ci powie wszystko!
    przeciez tam jest wszytko podane!

Skomentuj

Obudowa o pojemności netto (wewnętrznej skrzyni):
      38.23L zamknięta
      albo 70.8L bass-reflex strojony na 31Hz (rura o średnicy 4 cali i długości 8.36 cala, a cal mierzy 2,54cm). Czego tu nie znalazłeś? Przecież są nawet rysunki...

Sklejasz obudowę o podanym litrażu wewnętrznym, wkładasz głośnik (i jeśli to BR to port o podanych rozmiarach) i już się nie przejmujesz litrażem, wszystko jest uwzględnione, nic nie odejmujesz etc. Jest też informacja żeby wytłumić warstwą wełny każdą ze ścianek wewnętrznych.
      Last edited by grzechupk; 29.05.2013, 12:17.

Skomentuj

Ok, teraz to skumałem dopiero. Powiedzcie mi jeszcze jakie kable będą potrzebne czy potrzebuje też kondensatorów? Bo by się zamówiło razem z BR

Skomentuj

Kup 2 tunele hd-12. Szukaj w sklepach bo na allegro braki
          Zadnych kondow nie potrzebujesz

Skomentuj

I połączyć te dwa tunele w jeden długi? To miałeś na myśli?
            http://www.nowyelektronik.pl/searchs...y%20Bassreflex - o ten chodzi?
            Last edited by ROBAK13; 29.05.2013, 21:49.

Skomentuj

tak, dokladnie
              w lustrzanym odbiciu
              obustronne profilowanie uciszy szumy powietrza

Skomentuj

Tak nawiasem mówiąc dalej czekam na propozycję radia i wzmacniaczy.

PS. lklukasz mnie chyba nie lubi bo coś mi nawet odpisac nie chce choć był i na forum i na gg....

---------- Post dodany 30.05.2013 o 17:38 ---------- Poprzedni post 29.05.2013 o 21:31 ----------

Doradźcie jakieś wzmacniacze i radio.
                Co myślicie o takim zestawie:
                sub: http://allegro.pl/hifonics-zeus-zxi-...273750767.html

przód: http://allegro.pl/hifonics-taurus-x-...275063054.html

?

Skomentuj

taurusa znam. moze byc. bez rewelacji ale nadal jest lepiej niz chinszczyzna

ten drugi teoretycznie tez powinien byc OK
                  http://allegro.pl/mocny-re-audio-xt-...288501093.html ten wyglada tez ciekawie
                  http://allegro.pl/alpine-mrv-1005-gw...244486425.html nie za tanie, ale solidna stara konstrukcja
                  http://allegro.pl/alpine-mrv-1000-gw...244486504.html
                  http://allegro.pl/jbl-gts-600-automo...279313491.html ten tez powinien dac rade, ale chyba wolalbym hifonicsa

radia nadal nie polece bo nie jestem na biezaco
                  alpinki sa popularne i dobre, ale nie za tanie
                  jak ma miec bajery za nizsza cene to szukaj tych mniej popularnych marek. ale nadal unikach "no name"

PS. lklukasz mnie chyba nie lubi bo coś mi nawet odpisac nie chce choć był i na forum i na gg....
                  bez przesady - ostatnio nie ma czasu nawet dla siebie

Skomentuj

Hmm jak przeczytałem cały temat, to o la boga - też Pawle podziwiam za cierpliwość.

Radio - Alpine z japonii, nie chińskie. Więc będzie bez usb - bo dopiero w chinach zaczęli produkować USB.
                    Czyli im starsze tym lepsze - topowe modele: 7878r, 9812, 9813, 9815, 9855(china), seria 78xx... ogólnie szukaj z min. 2rca, najlepiej 3 i czasówkami - w sensie zwrotnica aktywna itd. Innych marek - pioonery 88, 7900, najwyższe modele, jvc sh1000, kenwooda odpuść, clariony - te z fajnymi wyświetlaczami, 858, 955, 948, 868, 855 i pochodne.

Wzmacniacze - do rocka, oldsholoowesolidne amerykańskie piece, stare nie nowe kiczowate hifonicsy, ppi, impulse, steg, esx, audioart, orion, infinity kappa itp.

Ama + tw to dobra opcja na przód po serii golfa.
                    GTI1200 też dobry sub, ale skrzynia przesadzona - 55-60L mu wystarcza.

Pamiętaj o kablach - hollywood, sinuslive itp. bo to też nie mała sumka i nie można tego odpuścić.

Skomentuj

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Mianowicie: razem jest tego 1140W RMS - co z akmulatorem? Nie będzie rzadnych problemow? Tu nie musial bym niczego modyfikować gdybym np. czasem chcial posluchac chwile muzyki przy zgaszonym silniku?

Ps. Kondensatora nie oplaca mi sie do tego montowac?

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

ALPINE CDA-9812RB - uda mi sie z tego radia wyprowadzić kabel, żeby źródło dźwięku podłączyć pod jacka?

Skomentuj

podlacz i sprawdz
                        wydaje mi sie ze malo kiedy bedziesz wykozystywal max moc zestawu

Skomentuj

Jak chcesz to mam do sprzedania ww Alpine 9812 RB...
                          a jezeli chodzi o aux to jest zlaczka AI NET ---> JACK

Skomentuj

Dzięki, ale dokładnie takiego nabyłem już jakiś czas temu

Teraz mam takie pytanie do Was jeszcze: Jak to wszystko podłączyć? Mam RE XT-1600 (zmostkowany 800W RMS) i Hifonix Taurus X (zmostkowany 2x 180W RMS) Jaką powierzchnię musiały by mieć kable do tych wzmacniaczy? 8mm^2 i 5mm^2 wystarczy? Co jeśli chodzi o masę? tam chyba już nie trzeba grubego kabla?
                            Kolejna sprawa: Jak podłączyć wzmacniacze z w/w radia? Mam tam dwie pary chinchów + para chinchów wychodząca na kablu (na kablu pisze "SUB") i zastanawiam się czy wzmacniacza pod suba nie musze podpiąć właśnie tam (?)

Jeszcze zastanawiam mnie czy ten Taurus nadaje się do podłączenia go do zwrotnic na woofery i tweatery z przodu bo z tyłu tegoż wzmacniacza mam dwie regulacje i siłę podbicia danych częstotliwości (wygląda na to, zę po zmostkowaniu to obowiązuje) ale na jednej mam 60Hz-1,2kHz, a na drugiej 30-150Hz. Trochę się w tym nie łapię. Ni ejest tak, ze jeden kanał musi być pod suba, a drugi normalnie?

PS. Kable kupować w kompletach w sklepach typu mediaexpert czy osobno dobierać/szukać w internecie?

Skomentuj

Mam RE XT-1600 (zmostkowany 800W RMS) i Hifonix Taurus X (zmostkowany 2x 180W RMS) Jaką powierzchnię musiały by mieć kable do tych wzmacniaczy? 8mm^2 i 5mm^2 wystarczy? Co jeśli chodzi o masę? tam chyba już nie trzeba grubego kabla?
                              ty pytasz o zasilanie czy o kable glosnikowe?
                              jezeli zasilanie to zapomnij!
                              primo - MASA JEST NAJWAZNIEJSZA!
                              secundo - do takich wzmacniaczy to raczej 35-50mm2!
                              kompletne minimum jakie bym dal to 25mm2

para chinchów wychodząca na kablu (na kablu pisze "SUB") i zastanawiam się czy wzmacniacza pod suba nie musze podpiąć właśnie tam (?)
                              tak, tam. wtedy masz sterowanie subem z poziomu radia

PS. Kable kupować w kompletach w sklepach typu mediaexpert czy osobno dobierać/szukać w internecie?
                              w marketach takich kabli nie kupisz
                              zestawy szybko
                              skladane samemu lepsze jakosciowo

Skomentuj

Chodziłomi o zasilanie bo sygnałowe to nawet w domu do satelitów mam 2,5mm^2, choć sa słabsze od tych co bedą w aucie
                                Więc ile w końcu do tych wzmacaniaczy dać? Ja zawsze wychidze w założenia, że lepiej za dużo niż za mało, więc 8mm i 5 mm będzie ok? czy macno przesadzone? Masa do karoserii, ale z tego co zrozumiałem to kabel takiej samej grubości co z plusa? Taki wystarczy?
                                Do tego chinche ekranoane.
                                Co z tym Taurusem X? Bo ja się nie znam, ale na chłopski rozum jak go zmostkuję to będzie jeden kanał na normalne głośniki, a drugi na suba. Mylę się? (mam nadzieję, że tak)

Skomentuj

Więc ile w końcu do tych wzmacaniaczy dać? Ja zawsze wychidze w założenia, że lepiej za dużo niż za mało, więc 8mm i 5 mm będzie ok? czy macno przesadzone? Masa do karoserii, ale z tego co zrozumiałem to kabel takiej samej grubości co z plusa? Taki wystarczy?
                                  Przecież Paweł Ci napisał 35-50mm zasilający! Masa i plus maja być tej samej grubości. Jeśli nie będziesz ciągnął masy razem z plusem z pod maski tylko z budy to dobrze by było wymienić pod maską kabel który łączy buę z ,,-" aku na grubszy.

Skomentuj

Macie cierpliwość.

W FAQ Nazara masz opisane jakie kabelki i duzo innych potrzebnych Ci info.

Skomentuj

A macie jakiś patent na to jak zmieścić gdzieś z przodu auta wzmacniacz? Bo kombinuję nad schowkiem, pod fotelem, nawet pod wycieraczką, ale wszystkie opcje do du** :/ A bardzo by mi to życie ułatwiło bo nie trzeba było by niepotrzebnie tak daleko tylu kabli ciągnąć...

Skomentuj

Pod fotelem, pod nogami i jak mały to pod deska za schowkiem :)

Jaki problem widzisz?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skrzynia na suba już prawie gotowa, własnie miałem zacząć ją wyklejać 1,5cm watoliną i zadałem sobie pytanie czy na pewno dobrze robię? Wygłuszać tę skrzynię czy nie? Przypomnę, że obudowa br 70l, głośnik JBL GTI 1200

Skomentuj

Czaruję...
                                          X