Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki pod radio 4x25w?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki pod radio 4x25w?

Witam, moje fabryczne głośniki są żałosne. Planuje wsadzić jakieś lepsze, bo te są dość ciche i charczą na większym volumie. Przez to nie mogę w dobrym efekcie wykorzystać skrzyni. Niestety radio też jest żałosne.. czyli chyba odseparowane hertzy 80rms mogą iść w marzenia. Jakie głośniki mogę zastosować przy tym 'radiu'? Chodzi mi o ich waty / rms, żeby jakoś to grało.. na razie nie mam kasy, aby zmienić radio. Mowa o przodzie, z tyłu nie mam głośników. Z góry dzięki!

Poniżej 35W i jak najgłośniejsze.

ŻADNE RADIO nie okiełzna na poziomie głośników!

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
      Poniżej 35W i jak najgłośniejsze.

ŻADNE RADIO nie okiełzna na poziomie głośników!
      Clarion 958 swego czasu na zawodach pędził SS 18 Revelatora ...

... ponoć z sukcesami

Skomentuj

No i co do Siwego chcesz żeby dorównał?

Ja wysiadam, Aeron Cię poprowadzi.

Skomentuj

Jak tanio to jakis Alpine 9812 + papierowe głosniczki ok 25W + ew TW wymienic i coś będzie grać - raczej bez high endu.
          Wygłusz drzwi.

Skomentuj

kup fabryczne glosniki od nowszych aut
            np wv ma dosc dobre
            jak ma byc glosno bez suba to podlacz koniecnzie jeszcze z tylu - bedzie wyraznie glosniej malym kosztem

Skomentuj

No właśnie mam VW ;p Chodzi o to, że charczą przy większym volumie a są ciche.. więc chciałem jakieś głośniejsze.
              I po prostu chce zapytać jakie głośniki mogę włożyć do tego radia, ile RMS mają mieć maksymalnie, żeby radio je ciągły i fajnie grały.. Bo z tego co wiem, jak wrzucę 80RMS to będą same charki i zero wykorzystania. Bo rozumiem, że moc szczytowa może być nawet 300w, ale moc ciągła (RMS) musi być ileś tam, żeby dobrze grały? No właśnie, ile?
              Last edited by Krzyniu; 19.07.2014, 12:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzyniu Zobacz posta
                No właśnie mam VW ;p Chodzi o to, że charczą przy większym volumie a są ciche.
                czy aby napewno to glosniki charcza? a moze radio przesterowane?
                moc glosnikow nie ma tu nic do rzeczy - co najwyzej ich budowa czy efektywnosc

obstawiam ze masz wlaczony loudness i dlatego szybko sie konczy radio

Skomentuj

To radio jest tak żałosne, że nie ma tam za dużo ustawień. Chodzi mi o to, że przy volumie np 80% ( na oko ) zaczyna charczeć, gdy jest większy bass. Bo jak piosenka nie ma praktycznie bassu, to więcej można podkręcić. I ogólnie te głośniki są ciche, więc nie mogę w większym stopniu wykorzystać skrzyni basowej, bo im większy volume tym fajniej 'puka'. I dlatego chciałem jakieś głośniejsze, mocniejsze głośniki, ale żeby dawały rade z tym 'radiem'

Skomentuj

Chodzi mi o to, że przy volumie np 80% ( na oko ) zaczyna charczeć, gdy jest większy bass.
                    to jest normalne w 99% radioodtwarzaczy!

zmien na radio z wbudowanym HPFem lub dokup wzmacniacz

Skomentuj

Wiem, że to jest normalne, ale chciałem, żeby po prostu były głośniejsze.
                      Kolega ma te samo auto, te same głośniki, tyle, że lepsze radio. Także grały słabo, wymienił na lepsze głośniki i jest rewelacja. Grają znacznie głośniej, więc także myślałem o zmianie głośników, aby grały głośniej.

Skomentuj

a podales jaki masz budzet?
                        bo trzeba szukac czegos o wysokiej efektywnosci

Skomentuj

Mysle, ze tak 200-250.. Chyba, ze faktycznie lepiej radio? Te moje Apollo nie ma zadnych ustawien dzwieku oprocz classic, pop, rock, off xDD

Skomentuj

Przy takim radiu obawiam się ze nie ma tych 25W...
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zmień na jakąś alpinkę z serii CDA np 9853, włącz filtr hpf na około 60-70hz i ciesz sie "porządnym" basikiem.

Jedno z najtanszych radyjek, które pokaże wyraźną poprawę to CDA 9847R - z tym że nie ma typowego filtra HPF a tylko częstotliwość "środkową" basu.

Skomentuj

W sumie od bassu mam skrzynie, więc nie zależy mi też tak na bassie z głośników, ale żeby były głośne i wtedy skrzynia da też więcej o sobie znać. A z bassem chyba za dużo volume nie dam głośnikom. A co myślicie o modelach Kenwooda, Clariona, Pioneera w cenach ok 300zł?
                                Niestety więcej kasy nie mam, a zależy mi tylko na bass booscie, sterowanie subem, takie podstawowe opcje, żeby dobrze ustawić głośniki i żeby coś z nich wycisnąć..
                                Mam na oku takie radia:

http://www.mediamarkt.pl/czestochowa...00ry,id-926828
                                http://www.mediamarkt.pl/czestochowa...-120,id-306923 - choć mnie nie przekonuje ten BP..
                                http://www.mediamarkt.pl/czestochowa...0ubb,id-897914
                                http://www.mediamarkt.pl/czestochowa...451e,id-923326

Te Kenwoody 220- 300zł nie widzę w sumie różnicy, więc nie wiem czy warto dopłacać. A Wy co uważacie o tych radyjkach?
                                Last edited by Krzyniu; 20.07.2014, 11:29.

Skomentuj

z ciekawosci pytanie : Sa jakies sensowne zestawy 160mm z wooferem 2cewkowym z przeznaczeniem wlasnie do zasilania z 2 kanalow z radia coby wykorzysrac cala "moc" 2ch kanalow ?

Skomentuj

Chyba, ze faktycznie lepiej radio? Te moje Apollo
                                    a ja myslalem ze masz jakies dobre radio...

Skomentuj

Myślałem, że jak napisze 4x25 to już wiadomo, że tragedia. Bo teraz to chyba standard 4x50, które niby tyle nie mają, ale na obudowie i w opisie jest.

Skomentuj

Weź zapoznaj się z podstawami tj.FAQ Nazara.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X