Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio v2 / trochę bardziej wdzięczne auto - Leon 1M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
    Zastanawiam się czy 35mm miedziaki starczą, czy iść zaraz w 50mm.
    zobacz czy masz dostepne konektory, rozdzielacze i bezpieczniki na 50mm2, bo to nas ogranicza

Czekam na dystansiki od Pawła
    postaram sie to dzisiaj zrobic

Skomentuj

Konektory mam na miejscu. Cała reszta musi być zamówiona.
      Największy problem to gdyby mi przyszło ciągnąć masę z aku. Bo dwa tak grube kable ciężko będzie pociągnąć.

Skomentuj

10kg żywicy i 20m^2 maty z włókna szklanego zamówione.
        Mam nadzieję, że starczy to na dwie niewielkie zabudowy w boczek (dwa Leony 1m :P )
        Chcemy tam uzyskać około litraż w przedziale 15-20.
        Gwiezdny pył i kawałki MDFu do załatwienia jeszcze.

W środę pewnie pojadę po kable. Prawdopodobnie wezmę te 35mm^2

Fajnie byłoby przez święta skubnąć słupki i położyć kable.

Jakby ktoś mógł rzucić paroma piecykami na TW, to chętnie bym zobaczył, poczytał. Na razie sam szukam.
        Coś co się z wejvem zgra.

Skomentuj

przedział cenowy 400-600zł, propozycje dostałem następujące:
          xm-5046
          fujitsu ten alpha 5000m
          rf t4004
          ppi dcx 600.4
          sony xm-450
          Emphaser EA 490

coś z tego jest jakieś bardziej sensowne i warte zainteresowania? Poczytałem trochę i opinie o PPI oraz pierwszym XMie są najciekawsze. Ale fajnie byłoby, gdyby ktoś jednak pomógł z wyborem

Skomentuj

No i wpadł xm-5046
            Dzisiaj została pociągnięta instalacja

Przewód od spawarki - zdecydowanie lepiej się to układa niż LGY, w dodatku tańszy był. Lepsze układanie to chyba za sprawą dużej ilości cieniutkich nitek. Tak czy inaczej - 35mm^2 wpadło na zasilanie i masę (masa akurat z budy tylko).
            Od rozdzielaczy do wzmacniaczy idą już LGY 16mm^2 (czyli pocięta poprzednia instalacja), ale przewody nie dłuższe niż 30-40cm.

Na przód jest XM, na subie został kac-848.

Przód pocięty teraz aktywnie:
            - AMA 4kHz II rzędem, z dołu cięta na 80Hz.
            - Wave'y 5kHz II rzędem
            Na pewno to gra lepiej niż ama+miśki. Ale zakładam, że ktoś ogarnięty jeszcze będzie mógł coś z tego zestawu wyciągnąć. A dla mnie to było pierwsze w życiu użycie aktywki.

Chyba zamiast zmieniać woofer postaram się wyciągnąć go przed tapicerkę.

Skomentuj

W leonie żeby wyciągnąć przed tapicerkę bedziesz musiał robić długi tunel z tego co pamiętam. A to niekoniecznie dobrze wpłynie na granie woofera.

Spokojnie możesz zjechać niżej z cięciem tweetera. 3,2/4 III rzędem wypróbuj, dla "większych braci" w mojej opinii optymalne.

Skomentuj

Albo sensownie przerobić tapicerkę - wywalić maskownice, powiększyć otwór, zrobić "lejek", ozdobić to pierścieniem z alu albo kwasowki. Bez robienia długiego dystansu ale żeby odsłonić głośnik i dać mu powietrza. Można kombinować ;-)

Hmm, w sumie słuchałem go też na 4kHz II rzędem. Też było ok. Mimo wszystko teraz scena mocno się podniosła względem tego co było. A to już dało ciekawy efekt :-)

Skomentuj

Pierwsze podejście do aktywki i juz zrobiłeś dobrze grający system :)
                  Oby tak dalej :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Prawy wygląda jakby uciekał, cóż, nie są do końca przymocowane jeszcze. Muszę jakiś materiał do obicia kupić najpierw.

Pajęczynka na razie jest jaka jest.
                    Wiem, że sygnałówki niby nie powinny iść razem z zasilaniem, ale nic nie sieje. Wszystko ma podklejone rzepy i się trzyma wykładziny. Póki suba nie zamontuje jakoś w boczek to też wiele układać nie będę (no... mam tylko w planach przykręcić wszystko do płyty wiórowej, żeby czasem nie latało przy mocniejszych zakrętach.

Zastanawia mnie, czy istotne jest jak tnę woofer z dołu. Nie chodzi o samo cięcie, ale o rząd.

Skomentuj

Ty tak serio z tym graniem lepiej niz oryginalny systrm?

Bo akurat znam te wszystkie glosniki jak nikt w Polsce i to zrobiłeś nie ma prawa poprawnie zagrać

UWAGI MODERATORA
                      zdjęcia wrzuć na nasz serwer
                      Last edited by lklukasz; 19.04.2015, 21:46.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak znasz, to podpowiedz. Mi to podpowiedziała osoba, która wave'y miała u siebie.
                        Choć padła propozycja od kogoś innego, żeby je ciąć zdecydowanie niżej. (2,5kHz II rzędem, wg. FS. - w sumie w specyfikacji też tak ma podane)
                        Dla mojego ucha jest przyjemniej niż to co było z amą i missionem. I to jest niepodważalne. A że da się wyciągnąć z tego pewnie sporo więcej, to już inna kwestia.
                        Za tydzien spot we Wrocławiu, to pewnie będą wtedy jakieś zmiany w cięciu.
                        Chyba, że będziesz tak uprzejmy i opowiesz coś.

Mam chęć jeszcze spróbować 2,5kHz/12db i woofer na 1,6/6dB.

No i raczej wrzucić na luz. To są jakieś pierwsze próby dopiero.
                        Last edited by staH300; 19.04.2015, 21:55.

Skomentuj

No tweeter wavecora jest nieporównywalnie lepszy niz mission
                          Tu nie ma co porównywać
                          Nawet sam gra zdecydowanie lepiej
                          Tylko system to poprawne polaczenie obu głośników
                          Pokombinuj jeszcze troche i napisz co ci wychodzi
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak znasz, to podpowiedz. Mi to podpowiedziała osoba, która wave'y miała u siebie.
                            Choć padła propozycja od kogoś innego, żeby je ciąć zdecydowanie niżej. (2,5kHz II rzędem, wg. FS. - w sumie w specyfikacji też tak ma podane)
                            Dla mojego ucha jest przyjemniej niż to co było z amą i missionem. I to jest niepodważalne. A że da się wyciągnąć z tego pewnie sporo więcej, to już inna kwestia.
                            Za tydzien spot we Wrocławiu, to pewnie będą wtedy jakieś zmiany w cięciu.
                            Chyba, że będziesz tak uprzejmy i opowiesz coś.

Mam chęć jeszcze spróbować 2,5kHz/12db i woofer na 1,6/6dB.

No i raczej wrzucić na luz. To są jakieś pierwsze próby dopiero.
                            Powiem tak. Dziwnych porad słuchasz. Ale nic dziwnego, jak się je tnie nieodpowiednio to później czyta się opinie że Wavecory nie chcą grać.

Skomentuj

Jeśli tak bardzo nie chcecie pomóc konkretem to może powiecie chociaż jakie cięcie jest dla nich bezpieczne?

Skomentuj

Bo do konkretów dochodziliśmy przez długi czas a ty chcesz dostać je na tacy
                                Tak łatwo nie bedzie
                                Masz takie same mozliwosci do dojścia do tego samego wyniku

Bezpieczne bedzie nawet 2kHz
                                I to tez jest napisane w nocie katalogowej
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Już swoją podpowiedź napisałem wyżej odnośnie TW. Punkt zaczepenia już masz. Czy skorzystasz czy nie Twoja sprawa.

Skomentuj

Co innego ktoś bardziej osluchany, co innego ja, który doświadczenia nie mam i nie wiem jak to ma brzmieć i czego się po nich spodziewać ;-)
                                    Każda pomóc będzie dobra, lepsza niż gaszenie że zrobiłem źle.

Skomentuj

Juz pierwsze wskazówki poszły
                                      Każda chwila pracy jest cenniejsza niz czas spędzony na forum
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A no... Właśnie w pracy do 19;30 ;-) później będę próbował coś pomodzic

Skomentuj

Cóż, ja zostałem przy 3,2kHz II rzędem. Być może dalej źle Ale tak słucha mi się najlepiej. Ktoś we Wrocku na pewno pokręci, może akurat coś się mocno poprawi.
                                          Tym czasem zostaje tak jak jest

Skomentuj

Czaruję...
                                          X