Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Soundwave Bo1100 - wzmacniacz przerywa bass cd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bridged, skrajne + i -?

Wiem, że troche sieje zaniżenie w tym temacie, ale takie mam pojęcie o elektronice.
    No ja wiem, że jest zaznaczony słowem "Bridged" jest sposób mostkowania.

A żeby podpiąć bez mostka, to który + i - muszę wziąć ze wzmaka?

Patrze trochę na zdjęcia i..
    http://www.forum.alfaholicy.org/atta...o-dsc09671.jpg

Tutaj jest chyba wzięty skrajny + i skrajny - z dołu? I tak należy podłączyć bez mostka?
    Last edited by Krzyniu; 29.09.2014, 18:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzyniu Zobacz posta
      A żeby podpiąć bez mostka, to który + i - muszę wziąć ze wzmaka?
      po lewej jeden kanal i po prawej drugi kanal - pomysl!

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/25719/dq5pgu3x...1412019832.jpg
        Sugerując się starym wzmacniaczem.. On jest zmostkowany. + ten po lewo jest neutralny, minus idzie do głośnika. Po prawej + jest do głośnika, minus neutralny. Nie wiem, czy to jest dobrze zmostkowane i poprawnie? Tak już było podłączone, gdy dostałem.

Przeglądając zdjęcia to jest pokazane, że skrajne z dołu + i - do głośnika w skrzyni, czyli tak mam podłączyć?
        A CH1 i CH2 do zwykłych głośników?

https://diyaudio.pl/i/25719/hvwufcfr...1412019742.jpg
        tutaj to samo. Widzę, że skrajnymi + i -. Tylko, że tutaj od góry.
        https://diyaudio.pl/i/25719/uwh6xiej...1412019744.jpg
        Tu także pokazane jest, że skrajne do suba z dołu.

Podsumowując tą zamote:
        Dobrze, czy błędnie?

Proszę o pomoc :P

edit: dolphin123: Wrzucone.
        Last edited by Krzyniu; 29.09.2014, 21:00.

Skomentuj

Proponuję wrzucić zdjęcia na nasz serwer..

Skomentuj

wszystko jest opisane
            jak dostaniesz wzmacniacz to sie pobaw - nic nie popsujesz a roznica bedzie slyszalna

Skomentuj

A mógłbyś chociaż powiedzieć czy dobrze to rozumuje, czy źle, tak jak narysowałem?

Skomentuj

tak, dobrze. przeciez o tym pisalem juz 3x

Skomentuj

Bardzo dziękuję, pozdrawiam . :)

Skomentuj

Wzmacniacz podłączony, wszystko ok. Mam jedno pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.
                    Kable RCA podłączone mam do CH3, CH4. (czerwony góra, czarny dół) Sub pod Skrajny + i - CH3, CH4, z dołu.
                    Wszystko gra elegancko, ale mam pytanie co do suwaka MODE. Na 2,3,4 gra tak samo, ale czy to ma jakiś wpływ? Jak powinno zostać ustawione?

Skomentuj

tu chodzi tylko o sumowanie sygnalu. zostaw na 4

Skomentuj

aa, jeszcze jedno.XD Oczywiście wzmacniacz gra na LPF, bo z bagażnika interesuje mnie tylko bass. Gdy kręcę LPFem to przy 40Hz jest praktycznie cisza.. Nie powinno już łupać na 40? Nie ma fajnej przedziałki, ale myślę, że fajnie łupie gdzieś na 100Hz, a podobno kręci się tym głównie 60-80. Czy to normalne, że na 40 tak słabo gra? I czy ewentualne podkręcenie na 100+ jest jakieś ryzyko uszkodzenia sprzętu?

Skomentuj

Po pierwsze. Sub ma uzupełniać pasmo - nie łupać. I po drugie - na 40Hz LPF gra ciszej, bo 40Hz gra (w Twoim wypadku) dużo ciszej niż reszta pasma, które przetwarza sub. To znaczy, że charakterystyka mocno przetwarzania Twojego suba już mocno opada w tym miejscu.

Skomentuj

Gdy kręcę LPFem to przy 40Hz jest praktycznie cisza.. Nie powinno już łupać na 40?
                            widocznie twoj sub bardzo slabo przetwarza pasmo 20-40hz!

Czy to normalne, że na 40 tak słabo gra?
                            tak, normalne

I czy ewentualne podkręcenie na 100+ jest jakieś ryzyko uszkodzenia sprzętu?
                            nie. mozesz go puscic pelnym pasmem

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Myślę, że już wszystko co chciałem, to się dowiedziałem. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. :)

Skomentuj

DWIE strony bicia piany-a odpowiedzi na wszystkie pytania są w FAQ by Nazar,wystarczy przeczytać i logicznie pomyśleć.

Skomentuj

Faktycznie dużo tam jest wytłumaczone. :) Dzisiaj ustawiłem sobie wzmacniacz i w sumie nie jest dla mnie rewelacja..
                                  Na starym wzmacniaczu miałem LEVEL i SENS, czyli można to kolejno porównać do GAIN i BASS EQ?
                                  Gaina mam gdzieś w połowie połowy do maksimum, bo wiem, że nie powinno się ustawiać na maxa. LPF na 130Hz gdzieś i nie ma takiego mocnego bassu..
                                  Mogę pokręcić tym BASS EQ? Podwyższyć trochę db, czy to źle wpływa na głośnik? Bo czytałem, że tego lepiej nie ruszać..

Skomentuj

http://allegro.pl/skrzynia-basowa-sk...579276434.html Moja skrzynia jest konstrukcji tubowej, chyba. Głośnik jest umiejscowiony z boku, tak jak w tubie, ale jest zrobiona z mdfu. Jeśli go włoże do takiej skrzyni jak z linku to mogę się spodziewc mocniejszego bassu, czy jedynie krotszego?

Skomentuj

normalnie sily brak :(

Skomentuj

Czaruję...
                                      X