Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer i nagłośnienie w roadsterze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer i nagłośnienie w roadsterze

Temat raczej trudny, ale muszę coś zrobić z nagłośnieniem w BMW Z3 roadster. Na pierwszy ogień idzie fabryczny subwoofer, który pierwotnie wyglądał tak:

Wyglądał ponieważ ktoś zastąpił oryginalny przetwornik oraz membranę bierną dwoma głośnikami. Litraż obudowy to około 3,5L. Całe nagłośnienie w aucie napędza fabryczny wzmacniacz Alpine, niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć jego danych technicznych :/ Radio Becker Indianapolis. Drogi reanimacji wyobrażam sobie trzy:
    1. Znalezienie pasującego kształtem głośnika i membrany biernej (13cm), póki co jednak nie udało mi się znaleźć niczego rozsądnego.
    2. Zlikwidowanie dziury po membranie biernej, zakup pasującego głośnika 13cm i wykorzystanie starej obudowy.
    3. Wykonanie bryły ze styropianu/styroduru, zrobienie odlewu z żywicy i wstawienie większego głośnika. W tym przypadku byłaby dodatkowo szansa na lepsze wykorzystanie wnęki i zwiększenie nieco litrażu.
    Ostatnia droga jest chyba najlepsza? Jest sens robić taki odlew? Jaki przetwornik polecacie do tej wielkości obudowy?

Rozbierales auto? Jest tam jakies miejsce?
    W mx-5 byly 2 schowki za fotelami. Zrobilismy tam skrzynie na wymiar i weszly 8"

Skomentuj

Rozbierałem, z miejscem jest tam niestety bardzo słabo, fabryczny subwoofer znajduje się w schowku pomiędzy fotelami. Jak dobrze pokombinuję i wykonam własną obudowę to jest szansa w porywach osiągnąć około 5L i wcisnąć głośnik 165mm. Pozostaje pytanie jaki najlepiej zastosować?

Skomentuj

zeby cos zagralo w takiej pojemnosci to trzeba wydac sporo kasy, a efekt i tak bedzie slaby

a czesto jezdzisz z pasazerem?
        jezeli tak, to jakiego jest wzrostu?

Skomentuj

Praktycznie zawsze jeżdżę z żoną więc sub pod nogami odpada
          Zdaję sobie sprawę, że z tak małej pojemności cudów się nie uzyska, ale nie zależy mi na tym, żeby było mnie słychać z kilometra, wystarczy mi w miarę przyzwoity bas :) Tymczasem w tej chwili jest tragedia, wszystko jedynie charczy i pierdzi. Za granicą ludzie budują w tych autach suby na przetworniku Kicker Comp VT 65, podobno sprawdza się całkiem nieźle przy takim litrażu, jednak jest on dość drogi i niedostępny u nas, dlatego szukam jakiegoś zamiennika :)
          Last edited by scarab; 06.01.2015, 17:43.

Skomentuj

a audio-techniku lezy jedna sztuka JL Audio 6W3v3
            montowalismy 1szt w podlokietniku jaguara w chyba 4-5 litrach. gralo
            ale nie wiem czy to zagra w cabrio :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...
            Zamieszczone przez scarab Zobacz posta
            Praktycznie zawsze jeżdżę z żoną więc
            wiec zrobcie sobie dziecko i zmiencie auto na kombi - najpraktyczniejsze wyjscie!

Skomentuj

Tylko JL Audio to chyba dość droga zabawka?
              Nawet jeśli potrzebne będzie kombi to wg planu zetka ma u nas zostać na stałe

Skomentuj

Tylko JL Audio to chyba dość droga zabawka?
                nie ma taniego glosnika ktory zagra basem w tak malej obudowie!
                najtansze beda chyba tang-bandy subwooferowe

Skomentuj

Nawet jeśli potrzebne będzie kombi to wg planu zetka ma u nas zostać na stałe
                  Tym bardziej zrób raz a dobrze :)

Za fotelami też robią

Skomentuj

mazda mx-5

Skomentuj

Tak tylko trzeba wydać na to jakaś kasę.

Skomentuj

Że trzeba wydać to wiadomo, aczkolwiek szczerze mówiąc spodziewałem się, że uda się znaleźć przetwornik w budżecie podobnym do Visatona W250S, na którym kiedyś zbudowałem suba domowego :) Za fotelami nie ma kompletnie miejsca, są tam jedynie małe głośniki, więc pomysł jak w mx5 odpada, zastanawiam się jednak coraz bardziej nad montażem głosnika między pałąkami membraną do góry, w niektórych przypadkach nawet nie wygląda to najgorzej no i przede wszystkim mógłby być większy niż zamontowany wewnątrz. Wady to narażenie na przypadkowe uszkodzenia, palce ciekawskich, słońce i deszcz.
                        Last edited by scarab; 07.01.2015, 21:04.

Skomentuj

JL Audio 8W3v3 + dedykowana maskownica i ladnie zagra w malej obudowie zamknietej
                          membrana plastik, zawieszenie gumowe - nie ma co sie martwic o deszcz

Skomentuj

Jak się tak boisz o głośnik to wyjściem jest jeszcze obudowa pasmowo przepustowa (band-pass), tylko pytanie czy obudowa między pałąkami się zmieści. Głośnik bezpieczny no i w oczy się nie rzuca..

Skomentuj

Czaruję...
                            X