Czy te kable są rzeczywiście takie złe ? mowa o zasilających z baterii do wzmacniacza.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kable CCA
Collapse
X
-
A dlaczego zrezygnowano z aluminium w energetyce ?
Główna wada cca- tego nie idzie poprawnie zalutować do złącz . Różnie bywa z czystością procesu produkcyjnego czasem na styku miedź /alu jest sporo syfu co skutkuje znaczną rezystancją . Przy zaprasowywaniu końcówek bywa że urywają się z kabla po kilkunastu ruchach w boki.
Identycznym dziadostwem są kable ze stalo-miedzi .
Prawdziwa miedziucha wcale nie jest tak droga jak to się powszechnie głosi . Zawsze można zastosować kable spawalniczeLast edited by utopia; 30.08.2015, 15:08.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez utopia Zobacz postaGłówna wada cca- tego nie idzie poprawnie zalutować do złącz
Wszystkie zestawy car audio mają CCA... mowa o UK bo szukam na ebayu i wszystko to jest CCA, zostaje mi chyba spawalniczy ze zwykłej miedzi, tylko czy on nie jest za sztywny do CA ?
Skomentuj
-
Tu nie chodzi o brzmienie, kable z miedziolinium to szit, utopia dobrze pisze, mocno kruche, nawet zdjąć izolacje takim, tanim ściągaczem je połamie. Zalutować się da, ale tylko gdzieś ukruszysz tą miedź z zewnątrz i juz jest problem. Ja na allegro się nabrałem na kable OFC, które były aluminiowe.
Takie przewody znajdują właściwe zastosowanie tylko w telekomunikacji, gdzie aluminium praktycznie używane jest tylko jako wzmocnienie.
Skomentuj
-
sound wave pisal o roznicach miedzy tymi kablami
CCA musi miec o ok 1,5x wiekszy przekroj niz miedziany
co do izolacji i wytrzymalosci - to przeciez oczywiste ze skoro oszczedzaja na przewodzie to oszczedza na izolacji...
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postazostaje mi chyba spawalniczy ze zwykłej miedzi, tylko czy on nie jest za sztywny do CA ?
LGY jest sztywniejszy, a i tak spokojnie sie uklada w samochodzie
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dan124 Zobacz postarfck widzę dalej jesteś w wysmienitej formie.
Czy ludzie co siedzą w CA to już myślą że wszystko wiedzą i nie powiedzą?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaspawalniczy OS2 jest bardzo elastyczny i spokojnie do tego sie nadaje
LGY jest sztywniejszy, a i tak spokojnie sie uklada w samochodzie
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postasound wave pisal o roznicach miedzy tymi kablami
CCA musi miec o ok 1,5x wiekszy przekroj niz miedziany
W zasadzie chodziło mi o wytrzymałość takich kabli cca bo podobno szybko się kruszą.Last edited by Rfck; 30.08.2015, 22:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaPrzecież pokryte jest miedzią i chyba da się zalutować ?
Wszystkie zestawy car audio mają CCA... mowa o UK bo szukam na ebayu i wszystko to jest CCA, zostaje mi chyba spawalniczy ze zwykłej miedzi, tylko czy on nie jest za sztywny do CA ?
Gówienko też można galwanicznie pokryć miedzią i myślisz że dostanie przez to magicznych własciwości ?
zdecydowanie może i bedzie mniej waniać ale lepiej nie zagra ... ówno to ówno ... i tyle
Przecież w UK jest sporo firm zajmujacych się car audio ..do tego w UK jak myślę działa też takie coś jak allegro i raczej nie ma problemu z wysyłką
Skomentuj
-
Zamieszczone przez utopia Zobacz postaTo że coś jest pokryte miedzią nie znaczy że prawidłowo sie zalutuje .
Gówienko też można galwanicznie pokryć miedzią i myślisz że dostanie przez to magicznych własciwości ?
zdecydowanie może i bedzie mniej waniać ale lepiej nie zagra ... ówno to ówno ... i tyle
Ale co ma lepiej zagrać jak mowa o kablach prądowych ?
Wiem że aluminium ma gorsze przewodnictwo prądu niż miedź i kable miedziane są lepsze.
Zamieszczone przez utopia Zobacz postaPrzecież w UK jest sporo firm zajmująacych się car audio ..do tego w UK jak myślę działa też takie coś jak allegro i raczej nie ma problemu z wysyłką
Niestety ciężko znaleźć dobry zakład car audio w moich stronach, pewnie pod Londonem jest tego więcej.
No przecież pisałem że szukałem na EBAYU, czyli takim naszym allegro. Opcjonalnie można sprawdzić jeszcze amazon ale w większości pokrywają się oferty.
Proszę oto przykładowa brytyjska firma Car audio: http://vibeaudio.co.uk/accessories/wiring-kits/
Wszyskie kable mają CCA bo pytałem.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaCzyżby Polsce blizej do Europy niz uk?
Ale jakoś w Polsce jest większy wybór w sklepach internetowych w wielu branżach.
Np ostatnio potrzebowałem 20 kawałków Plexi z wyciętymi otworami itd. to w Polsce od ręki napisałem do 3ch firm i każda się podjeła a wybrałem tą gdzie najtaniej.
W UK też jest kilka ale wielu ogranicza się do cięcia na wymiar a jak mi jedni policzyli za wycięcie otworów to prawie spadłem z krzesła.Last edited by Rfck; 01.09.2015, 02:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaCzyżby Polsce blizej do Europy niz uk?
Skomentuj
-
Nie na temat...I kable w AWG, przelicznik spalania paliwa mile na galony mimo że paliwo sprzedawane w litrach, dwa krany - jeden wrzątek drugi lód w płynie :)
Kanapka z chipsami ? hmm raczej chipsy wszyscy jedzą po kanapce lub same bo tu przeważają małe paczki. Jeśli już to wszechobecna fasola w sosie pomidorowym dorzucana do wszystkiego i na każdy posiłek
Skomentuj
-
raz klient namówił mnie na cca .. potem ciskałem qr ..mi i wymieniałem wszystkie kable w systemie . Jak ktoś buduje system za grosze to taki kabel mu zbytnio nie zaszkodzi gdy zaczynasz bawić się na poważnie i liczysz się z wydaną kasą to nie wywalasz jej na badziewie które i tak ostatecznie wyląduje w koszu .
Co zrobisz to tylko i wyłącznie Twoja sprawa . Wielu już wcześniej to przerabiało
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaCCA musi miec o ok 1,5x wiekszy przekroj niz miedziany
Dla mnei jest oczywistym, ze nigdy bym nie kupił takich do twojego zastosowania...
Skomentuj
Skomentuj