Wnioski jakie chcę wyciągnąć:
- kabel miedziany ma mniejszą rezystancję własną - mniejsze spadki napięcia - mniejsze straty mocy
- kabel z wstawką aluminiową jest bardziej kruchliwy, gorzej się lutuje i i jest sztywniejszy co sprawi trudność podczas układania w aucie
- od spadków napięć zależy też montaż kabli, jak prawidłowe zalutowanie/zaciśnięcie oczek na ich końcach.
- kable z wstawką aluminiową są tańsze
Kupując przewody czysto miedziane nie dajemy zarabiać oszustom i naciagaczom proponującym produkt przewodozastępczy.
To tak jak z wyrobami czekoladopodobnymi. 20-30% tansze a 90% gorsze.
No właśnie często sprzedawcy podają że kabel jest 100% Copper albo 100% OFC a się okazuje że nie jest. Właśnie miałem taki kabel ostatnio głośnikowy, już został zwrócony i kupiłem inny
Dla potwierdzenia że często się to zdarza oto wpis z jednej aukcji z kablem :)
This massive copper cable is made from oxygen-free copper with 99.99% purity so that oxidation will not in any way weaken the cable or hinder its transmission abilities. Copper with a high degree of purity is treated in special process in order to create a solid cable capable of transmitting transparent sound free from colouration. The cable I supply is guaranteed to be OFC I’m happy to refund your money if you find it to be not as described.
Hehe, bo to znaczy tyle, że miedź pokrywająca te alu jest OFC 99.9% i w ogóle super Też taki kabel widziałem, "100% OFC CCA".
To co wkleiłem jest akurat prawdziwe :) bo kupiłem od niego kabel i jest z miedzi, poprzedni który kupiłem od kogoś innego był opisany że jest 100% miedzi, nie było wzmianki o aluminium, zdjęcie również wyglądało dobrze jak prawdziwie miedziane , jak tylko odpakowałem paczkę i spojrzałem w przekrój...K**a trzeba odsyłać.
Skomentuj