Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fiesta mk4 - Car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fiesta mk4 - Car audio

Witam serdecznie.

Na wstępie dodam że jestem zielony w sprawach głośnikowych, lecz z elektroniką nie jest u mnie źle. Szukałem pomocy na wielu forach, lecz nie uzyskiwałem odpowiedzi jakich oczekiwałem.

Na wstępie napisze że dostałem owego fordzika na urodzinki, i chciałbym w nim zrobić CA.

Mam wiele pytań, proszę o nie ocenianie mnie zbyt negatywnie . A więc :

Mój maksymalny budżet na wszystko to około 700/800zł. Stan używany/nowy - to co lepiej będzie grało. Obecnie nie posiadam nic. Zależy mi na głębokim basie i czystym dźwięku. Slucham różnych rodzajów muzyki.

Plany są takie:
    Dwa głośniki na dzwi przód - Czytałem że do tej fiesty fajnie pasują wersje 130mm, oraz 160mm ale na dystansach. I teraz pytanie które będą lepsze pod moje wymagania ? I w ogóle w jakie głośniki celowac?

Dwa głośniki na tył. - Tutaj podobne pytanie jak wyzej.

Skrzynia basowa. - Nie wiem jaką skrzynie wybrać. Tak jak pisałem zależy mi na bardzo głębokim oraz mocnym basie podobnym do takiego w kinie domowym. Nie lubie takie szybkiego lupania.

Co do mocy celuje na okolo 150w na każdy głośnik, co do skrzyni nie jestem pewien ale cos okolo 600W.

Radio, wzmacniacz:
    Nie mam pojęcia jaki zestaw spełni moje wymagania. Co do radia oczywiscie głównie zależy mi na aux. Co do wzmacniacza fajnie byłoby podpiać wszystko pod jeden wzmacniacz.

Myślę o takim radiu:
    http://olx.pl/oferta/radio-samochodo...tml#ab0f11f7f9

Przewody:
    Czy do takich zestawów kupuje sie wymiarowe przewody ? Chodzi mi oto że nie jestem pewien o to, czy poprostu ide sobie do sklepu mowie 2m przewodu dwuzylowego 5mm^2 i już.

Inne elementy:

Czy do takiego zestawu potrzeb ne sa jakieś inne elementy typu kondensatory itp.?

Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Przy takim budżecie to możesz co najwyżej wytłumić drzwi
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.

Nie da rady nic złożyć za tą cenę żeby fajnie grało? Nie jestem audiofilem, chce wymienić orginalne nagłośnienie, bo nie ma w ogóle basu.

Skomentuj

Zacznij od wygluszenia.

Skomentuj

Planuje zamówić wszystko za jednym, razem. Wygłuszenie chce kupić takie : http://www.bitmat.pl/pl/p/Mata-bitum...flex-25x50/134

Skomentuj

Jeśli nie szanujesz swoich pieniędzy i czasu to droga wolna
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie rozumiem trochę. Dlaczego Pan sądzi że nie szanuje swoich pieniedzy i czasu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez prollerox Zobacz posta
                Nie rozumiem trochę. Dlaczego Pan sądzi że nie szanuje swoich pieniedzy i czasu ?
                koledzy sa oszczedni w slowach, ale maja racje

takie maty jak APP czy BOLL wydaja sie byc najtansze
                ale w pratyce maja slaby klej (potrafia odpadac), dzialaja w bardzo waskim zakresie temperatur i w dodatku slabo dzialaja...
                tak wiec predzej czy pozniej i tak bedziesz zmuszony je zerwac (o ile same nie odpadna) i polozyc nowe drozsze!
                a wliczajac w to calutki dzien pracy + szmaty + rozpuszczalnik to wychodzi na to ze zmarnujesz kupe kasy!

koledzy sa juz "zboczeni zawodowo" i nie pamietaja juz czasow swoich poczatkow (lub ich kolegow)
                na poczatku chyba nikt nie wyglusza auta i nawet nie mysli o tym
                tak wiec nie zdziwie sie jak ty tez to pominiesz

po opisie widac ze jestes kompletnie zielony i cokolwiek Tobie doradzimy to bedziesz zadowolony

no wiec tak

radio moze byc
                ma wyjscie na wzmacniacz i na suba wiec jest OK

do tego wzmacniacz. jakies rozsadne 4 kanaly. nie patrz na te moce ktore podales bo to totalna sciema

glosniki lepiej wmontowac 16cm. jest tego duzo wiecej na rynku i latwiej o uzywke. chociaz jest obecnie dostepna diora 13cm za smieszne pieniadze

obudowe do subwoofera zrobisz sam? czy ma byc gotowy sub?

kable
                mozesz kupic gotowy zestaw kabli do CA, ale najtansze to tandeta, a dobre kosztuja troche.
                mozesz tez skladac zestaw sam. jak masz zdolnosci manualne i cierpliwosc to mozesz zrobic to taniej i lepiej

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Tak jestem kompletnie zielony w tych sprawach, prawko odebrałem tyg temu To moje pierwsze autko co do wygłszenia tak właśnie myślałem żeby nie wygłaszać drzwi tymbardziej w fiescie z 97r :)
                  Co do suba, prościej byłoby kupić cały, jestem w stanie zrobić skrzynkę samemu, ale z swojego doświadczenia wiem ze nie będę zadowolony z tej konstrukcji... Z elektryki ogarniam w miarę, mam za sobą zrobionych kilka zasilaczy stabilizowanych. Piszesz że głośniki wmontowac 160mm, tylko musiał bys mi poradzić jakie, bo na olx jest tego mnóstwo. Nad wzmacniaczami zabardzo się nie znam, tak jak wyżej jest tego mnóstwo na olx i nie wiem który by mi odpowiadał... I da radę wszystko ogarnąć na jednym wzmacniaczu?

Skomentuj

Skup się na tym żeby zrobić przód czyli dobrze by było gdybyś wygłuszył drzwi i wstawił zestaw odseparowany. Zestaw odseparowany to głośnik 16cm i oddzielny głośnik wysokotonowy wraz z zwrotnicą.
                    Sub jak zrobisz na 20-25cm głośniku to będziesz zadowolony.
                    Wszystko to ogarniesz 4-kanałowym wzmacniaczem. 2 kanały na przód i dwa zmostkowane na subwoofer. Dobrze aby wzmacniacz miał regulowane filtry. Będziesz wtedy mógł lepiej dostroić całość.
                    Głośniki z tyłu sobie odpuść. Dodatkowy koszt a i tak nie będziesz tego z tyłu słuchał.

Skomentuj

http://allegro.pl/legendarna-diora-z...924066489.html (LEGENDARNA DIORA ZESTAW ZWROTNICE 13cm GDS1307)
                      nie wiem czy jest sens kupowania 2 takich zestawow
                      samochod jest na tyle maly ze spokojnie poradzi sobie jeden zestaw

http://allegro.pl/hollywood-cca24-ka...875795419.html
                      przykladowy zestaw kabli

http://allegro.pl/glosnik-alphard-sw...061040896.html (Głośnik ALPHARD SW1203A - 360W - 30cm PROMOCJA) ten glosnik w obudowie bass-reflex by spelnil twoje oczekiwania. ale cena za wysoka jak na stan uzywki (nowy ok 150zl)

http://allegro.pl/skrzynia-basowa-z-...054051744.html (SKRZYNIA BASOWA Z GŁOŚNIKIEM HERTZ)
                      nie wiem co to dokladnie za model glosnika, ale w tej cenie warto

wzmacniacze
                      http://allegro.pl/magnat-classic-320...2.html#thumb/3 (Magnat classic 320 klasyka dzwieku 4/3/2 kanaly) marka wysmiewana, ale model prosty, latwy w naprawach i gra znosnie
                      http://allegro.pl/wzmacniacz-gta-4-s...053070360.html (Wzmacniacz GTA 4 Special) nie przerabialem tego modelu, ale bedzie pewnie jak wyzej
                      http://allegro.pl/blaupunkt-gta-450-i6034720190.html (BLAUPUNKT GTA 450) calkiem niezly "kop" jak na tak niewielka moc
                      http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-...060790561.html (Wzmacniacz Magnat 4 Kanały 400 W lommbard 24.pl) j/w ale z zasady nie kupuje w lombardach

Skomentuj

Teraz Wiem jak taki zestaw ma wyglądać :)A mam takie pytanie, otóż kolega mówi mi ze najlepiej gra skrzynia z głośnikiem JBL 1000W, szczerze w kinie donowym lepiej grała 150`siecio watowka. Od czego to zalerzy ? A i jak bym zamontowal z tylu dodatkowe niskotonowe głośniki mialo by to sens ? A i niesteth na tył nie mogą być głośniki okrągłe tylko "jajowate"

- - - - - aktualizacja - - - - -

To jest przykład głośników ktore pasują na tył http://olx.pl/oferta/pioneer-glosnik...w-CID5-IDelZJb Ogólnie fajnie byłoby zrobić tył jak się już robi cale audio

Skomentuj

kolega mówi mi ze najlepiej gra skrzynia z głośnikiem JBL 1000W
                          przerabialismy to dziesiatki razy - nie sluchaj takich kolegow! :p

na allegro jest pelno JBLi, infinity i podobnych glosnikow. ale ty chciales "miekki, niski bas" a nie "twardo grajacego tłuczka"

A i jak bym zamontowal z tylu dodatkowe niskotonowe głośniki mialo by to sens ? A i niesteth na tył nie mogą być głośniki okrągłe tylko "jajowate"
                          nie! :p
                          wiec odpusc tyl

uwierz nam i zapominij o tyle!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            uwierz nam i zapominij o tyle!
                            Dotarło do mnie

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            ale ty chciales "miekki, niski bas" a nie "twardo grajacego tłuczka"
                            Ubrał Pan w słowa to co chciałem napisac w pierwszym poscie

Co do tych głośników z allegro fajnie grają ? Nie bede musiał dawac dystansow, tylko nowe dziurki sie zrobi. Wersja 130mm podobno świetnie pasują.

Co do wzmacniacza moc 400w spokojnie da radę ?

Skomentuj

diory po przyciszeniu na maxa wysokich na zwrotnicy (zworki) graly calkiem dobrze jak na taka cene
                              ale sluchalem tylko 16cm i nie wiem jak graja te 13cm

wzmacniacz ma jakies 4x50-70w
                              to zdecydowanie wiecej niz 4x17-20w z radia

wielu takich amatorow bylo pod sporym wrazeniem jak glosno i mocno potrafi zagrac dobrze zlozony system na tak "skromnej" mocy

zeby nie bylo - mam brata ktory ma takie same wymagania :p
                              wiec wiem w czym problem

Skomentuj

Ja bym zaczął od wygłuszenia drzwi, złożenia dystansu, wyrzucenia 16-stek nawet pod radio i już by coś tam grało, zostało by ci kasy to byś kupił wzmaka.

Skomentuj

bez bezposredniej prezentacji, co daje wygluszenie drzwi, nie namowicie poczatkujacego do wsadzenia kupy kasy w cos czeg fabryka przeciez nie posiada a gra!

Nie na temat...
                                  swoja droga zastanawiam sie czy ja tez zrobie wygluszenie w aucie za 1500zl :p

Skomentuj

Jak nie namówisz
                                    Wydaje mi sie, ze tu nie ma innej drogi

Jak chcesz zbudować grająca kolumnę to musisz zbudować skrzynie nawet z tanich materiałów
                                    Tu jest tak samo

A ta diora to złom
                                    Polecam pogmerac trochę na Allegro lub olx
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie zapędzaj się tak Łukasz z tymi twierdzeniami "diora to złom".
                                      Co prawda miałem 16cm ale po zmianie konda na tweeterze i pod wzmakiem genesisa zagrało b. przyzwoicie- podkreślę bardzo.

Uważam, że w tym budżecie i nówkach oprócz GMS-a nie ma konkurencji. W używkach i przy niewielkich dopłatach można pokusić się o szukanie innych. Ale dla "świerzaka" będą ponad wyrost i dam se rękę uciąć, że nie wykorzysta ich możliwości nawet w połowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        A ta diora to złom
                                        Polecam pogmerac trochę na Allegro lub olx
                                        Szukałem na olx i jest tak jak pisałem tego mnóstwo, tylko w rym problem ze nie wiek które fajnie grają...

A co do wzmacniacza, jak byłaby większa moc to lepiej by wszystko grało? Jeśli ta diora fajnie gra, i mówicie że da radę no to chyba trzeba ją wybrać. Tylko kurcze piszecie ze słyszeliście wersje 160mm, a z reguły chyba te są lepsze :/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X