Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fiesta mk4 - Car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    A ta diora to złom
    Polecam pogmerac trochę na Allegro lub olx
    forumowicz ma do sprzedania ama + hk
    zglosi sie do autora na PW
    nic lepszego w tym budzecie nie kupisz!

Zamieszczone przez prollerox Zobacz posta
    A co do wzmacniacza, jak byłaby większa moc to lepiej by wszystko grało?
    nie. moc wzmacniacza nie ma NIC wspolnego z jakoscia brzmienia zestawu
    nawet na glosnosci wiele nie zyskasz
    jedynie mozliwosci suba sie zwieksza

ale jak bys chcial mocne 4 kanaly to cena rosnie conajmniej 2x! :(

Skomentuj

To może poczekam trochę i dozbieram do wznacniacza?

Skomentuj

http://olx.pl/oferta/mega-glosniki-s...5-ID8QCXJ.html (Mega głośniki specter spectron SPC-162DC 165mm Wrocław Krzyki)

Lepsze od tych dior?

Skomentuj

prollerox, posłuchaj Pawła- dobrze prawi
          ama to b.dobre przetworniki w swoim budżecie. Jak są to bierz.

Piszemy, że słuchaliśmy 16cm bo nasze auta są do takich przystosowane (fabrycznie). Ale mam w domu 13 (nie diora) i porównywałem do 16cm. Przy dodanym dobrym subie i sensownym połączeniu tego nie ma dużych różnic. 13 mają duży plus w porównaniu do 16 bo mają szersze pasmo od góry (lepiej grają średnicą) i można je łączyć z tweeterami, które nie lubią niskiego cięcia.

Ale nie będę tu się rozpisywał bo i tak możesz nie wiedzieć o czym piszę.
          Pogadaj w sprawie tych ama a jak nie będzie lub się nie dogadacie to szukaj diora/gms.

Czy te spectrony są lepsze? Raczej nikt ci nie podpowie- rzadko u nas spotykane i raczej nikt nie miał obydwu u siebie aby coś konkretnego napisać. Poza tym w jednym aucie mogą lepiej zagrać diory, w innym spectrony (w zależności od warunków- wielkość drzwi, wytłumienie, reszta systemu).

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
            Co prawda miałem 16cm ale po zmianie konda na tweeterze i pod wzmakiem genesisa zagrało b. przyzwoicie- podkreślę bardzo.
            Żeby ocenić system za 120zl podłączyłeś ja pod wzmacniacz z najwyższej półki za gruba kasę :???:
            I w jaki sposób zmieniłeś konda?
            Jak oceniłeś, ze jest zły?
            I te ich ciagle awarie :/ wg mnie dyskredytują je z ew wyboru
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A dlaczego nie?
              To jeżeli mam wzmacniacz w wyższej półki to podłączenie głośników za 200zł jest co, nie na miejscu?

Właśnie podłączanie do dobrego systemu (jednostka, wzmak, wygłuszone wrota), gdzie jakość jest dobra i nie ma "słabych punktów", różnych przetworników pokazuje, jakie są różnice między nimi.
              Mając wzmacniacz magniota czy piźdźinga nie podjąłbym się takiej próby bo nie wiedziałbym, który element psuje brzmienie (wzmacniacz czy głośniki).

I tak, te diory grały w aucie żony pod zapco prawie dwa sezony i było fajnie.
              A co do wymiany el. w zwrotnicy chyba nie musze tłumaczyć na czym polega wymiana jednego konda na drugiego (o tej samej wartości).
              Dla mnie granie zwrotnic pasywnych zaczyna sie od białych mundorfów lub czerwonych jantzenów (to min. jakościowe które nie przycina możliwości tweeterów)
              Wiem, że dłubiesz w zwrotkach, robisz pomiary itp. ale ja też przerobiłem deczko wariantów i to są moje spostrzeżenia. Nie musisz się ze mną zgadzać.

Skomentuj

Witam ,tutaj była dobra propozycja zestawu 6,5",może jeszcze aktualna?
                http://allegro.pl/rainbow-slx-165-i6049032331.html (Rainbow SLX 165)
                Wzmacniacz polecam 4 kanałowy sony xm5540,miałem ten wzmacniacz i żałuję że sprzedałem.
                Zestaw AMA +H/K też był w moim posiadaniu,nieźle to brzmi ,ale to nie moja bajka więc poszedł pod młotek.Jak jest możliwość kupienia ,to bierz.

Skomentuj

Dobra propozycja tych rainbow, sam bym łyknął żebym nie miał pasujących mi przetworników. A w tej cenie to tym bardziej.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
                    Dla mnie granie zwrotnic pasywnych zaczyna sie od białych mundorfów lub czerwonych jantzenów (to min. jakościowe które nie przycina możliwości tweeterów)
                    Acha
                    To wszystko jasne
                    Głośniki za 120-130zl komplet zagra lepiej na tweeterze założymy kondy za 150zl
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Te Rainbow sa na olx.

Skomentuj

Podejrzewam że to są te same co na allegro.

Forumowicz do mnie nie napisał

Skomentuj

Podejrzewam że to są te same co na allegro.

Forumowicz do mnie nie napisał
                          Musisz być cierpliwy.Nikt nie siedź na forum cały dzień.

Skomentuj

Nie ma edycji postu?
                            Znalazłem fajny wzmacniacz 4 kanalowy na alle...

http://allegro.pl/soundstream-usa-36...038055665.html (Soundstream USA 364 w BDB stanie)

Skomentuj

To może poczekam trochę i dozbieram do wznacniacza?
                              nie ma sensu. zmienialem jeden system brata na wzmacniaczu 4x50w na drugi system na wzmacniaczu 4x100w
                              roznica w glosnosci jest znikoma

http://olx.pl/oferta/mega-glosniki-s...5-ID8QCXJ.html (Mega głośniki specter spectron SPC-162DC 165mm Wrocław Krzyki)

Lepsze od tych dior?
                              to same woofery a nie kompletny system

Zamieszczone przez teodor Zobacz posta
                              Znalazłem fajny wzmacniacz 4 kanalowy na alle..
                              przy tym budzecie na caly system to nieco za drogo :p

Skomentuj

To może taki,stary dobry Philips dap? Jak SS za drogi.

http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-samo...tml#1507801c94 (Wzmacniacz samochodowy PHILIPS 22DAP650/00 Krasnobród)

Skomentuj

zostaw takie klocki dla kogos kto to doceni

Skomentuj

Zamieszczone przez teodor Zobacz posta
                                    Nie ma edycji postu?
                                    Znalazłem fajny wzmacniacz 4 kanalowy na alle...

http://allegro.pl/soundstream-usa-36...038055665.html (Soundstream USA 364 w BDB stanie)
                                    Znaczy ogólnie plan miałem taki kupić w miarę dobre car audio z dobrym wzmacniaczem, ponieważ auto napewno w przyszłości zmienię, i przełożylbym z niego wzmaka... ale czy ten wzmak co kolega podał, spoglądając w przyszłość, ogarnął by konkretniejsze ca ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    nie ma sensu. zmienialem jeden system brata na wzmacniaczu 4x50w na drugi system na wzmacniaczu 4x100w
                                    roznica w glosnosci jest znikoma
                                    Znaczy jak pisałem czy moc wzmaka wystarczy bardziej chodziło mi o bass niz głośność Nie no jak bass sie nie zmienia to rzeczywiście nie ma to sensu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      bas w języku polskim piszemy przez jedno s

Słuchałeś kiedyś jakiegoś subwofera np 8 cali w dobrze dobranej do niego skrzyni? Czy tylko tłuczków z ładnym plastikowym logiem na środku wrzuconym w losową skrzynkę? :) Bo jeżeli nie potrzebujesz ruszania dachem i łapania ostrości w lusterkach to nie potrzebujesz wzmacniacza 4 razy pińcet wat

Skomentuj

wiecej mocy potrzeba jedynie do mocnych subwooferow

ale jak koledzy pisza, spokojnie podstawowy zestaw nawet na 20cm ciebie zadowoli

Skomentuj

To ja mam ten zestaw AMA. U mnie grało w takim systemie:
                                          Alpine 9855R + AMA + STX 8" + Kenwood PS150 oraz PS400M na suba.

Było to moje pierwsze lepiej grające audio i np teraz mam w RX8 granie bosa i nie mogę tego po prostu słuchać. Cała instalka kosztowała mnie dużo pomimo że same głośniki były raczej z tej niższej półki i grało naprawdę ok. Do samej AMY nie miałem zastrzeżeń jedynie jak dla mnie HK był słaby w sensie takim że potrzebuję czegoś lepszego na górę (ale to ja). Tak po za tym byłem zachwycony. Sub na STX jest bardzo szybki, bardzo zróżnicowany tyle że nie ma mega mięsa. To nie tłuczek do robienia ciśnienia ale do jakościowego grania, teraz kompletuję sprzęt do drugiego auta i boje się tematu suba bo STX po za tym że nie robił dla mnie odpowiedniej ilości mięsa to miał wszystko czego chciałem.

Amy grającej bez zwrotnicy pełnym pasmem słuchało kilka osób na spocie i pytali czy tu na pewno nie ma suba :) tyle że drzwi miałem betonowo wytłumione.

Co do zestawu ode mnie to jest trochę droższy od tych rainbow więc raczej forumowicze powinni Ci doradzić co wybrać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam że w tym budżecie nie złożysz całego systemu. Ja próbowałem już kiedyś robić po taniości a teraz wiem że to nie miało sensu. Albo dobrze albo wcale.

Lepiej rozłożyć sobie CA w czasie i powoli kompletować system. Przecież pod radiem na początku AMA też zagra. Kup głośniki na przód + radio i wygłusz drzwi.
                                          Potem nazbieraj drugie tyle co masz i atakuj suba + wzmacniacz.

Co do przewodów to na sygnał możesz kupić coś z Hollywooda - tanie.

Co do zasilających możesz zakupić przewody spawalnicze lub jeżeli masz gdzieś blisko złom samochodowy, poszukaj BMW E36/46 i wyciągnij sobie z nich przewody od akumulatora. Ja zapłaciłem za takie 15PLN.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X