Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze głośników i radia do Clio II

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze głośników i radia do Clio II

Witam serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze prostego nagłośnienia bez wzmacniacza do mojego kliacza II ph1. Jestem zupełnie zielony w temacie car audio jak również i montażu więc chciałbym najpierw poradzić się co do wyboru sprzętu żebym mógł zlecić komuś montaż w moim clio.

Budżet jaki posiadam to +- 500zł

Radio jakie wybrałem z marszu to Pioneer MVH-180UB. Przeglądałem opinie o tym radiu i nie spotkałem się z negatywnymi odczuciami. Jak waszym zdaniem? W takiej cenie mogę wybrać coś lepszego lub coś konkurencyjnego za mniejsze pieniądze? W gre oczywiście wchodzą radia używane jak i nowe.

Głośniki. Tu jestem zielony i nie wiem kompletnie jakie wybrać. Prosiłbym o doradzenie i wybór głośników, czy tylko na przód itd. Nie oczekuję jakiegoś wow po zestawie za śmieszne pieniądze, bez wzmacniacza itd. ale fajnie by było jakby coś tam jednak było "słychać" :) W grę wchodzą tylko 130mm czy wejdzie coś wiekszęgo?

No i najważniejsze pytanie, czy jest w ogóle sens wydawać kasę na radio + głośniki bez wzmacniacza. Chodzi mi o efekt bo nie chcę aby moje clio było jeżdzącym rydwanem wpie*dolu z charczącym nagłośnieniem na poziomie imprezy późną nocą na tylnych siedzeniach autobusu

Z góry dzięki za porady.

Witaj!
    Zacznij od przeczytania FAQ Nazara o Car audio.
    Jeśli w gre wchodza tylko 13 to basu bedzie mało.
    Dobrze żebyś zaczął od wytłumienia drzwi.
    Z tym radiem nie miałem do czynienia więc sie nie wypowiem.
    Jeśli chodzi o głośniki to zestaw odseparowany polecam. Pod radiem zagra a z czasem możesz wzmacniacz dokupić.

Skomentuj

No fabrycznie wchodzą tam 13 więc nic większego tam wcisnąć się nie da bez konkretnych przeróbek.

Skomentuj

Zamieszczone przez sajlent Zobacz posta
        Budżet jaki posiadam to +- 500zł

Radio jakie wybrałem z marszu to Pioneer MVH-180UB.
        radia pioneer maja bardzo fajna funkcje - direct sub drive
        czyli zasilanie subwoofera z koncowek radia (idzie sam bas)
        wystarczy podlaczyc glosnik 2 cewkowy o niewygorowanych wymaganiach pradowych i mamy znosne audio bez wzmacniacza

trzeba sie zaglebic czy dokladnie ten model obsluguje glosniki 2r czy tylko 4r
        wtedy dobierze sie model glosnika
        ale ja testowalem te radia na tych glosnikach
        http://stx.pl/w-20-300-2x4-mc.html

Skomentuj

Jak sobie takie radio radziło z STX 8"?

Skomentuj

Pawle, gdyby tak tego STX'a dac w 15 L closed ? Mam obecnie Kenwooda PS500F nie jestem pewny ale chyba jest stabilny przy 2 ohm wiec wersje przetwornika wybralbym 2x2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Jak sobie takie radio radziło z STX 8"?
              te starsze radia mogly obslugiwac glosniki 2r
              przy 2r takie radio oddaje 35-45w/kanal. przy 2 kanalach to az 70-90w na suba!
              tak wiec jak widac to nie malo i takie radio potrafilo przyzwoicie napedzic suba
              do codziennego sluchania w zupelnosci wystarcza! ale po przelaczeniu na wzmacniacz jednak jest odczuwalna roznica na plus

te starsze stxy radzily sobie znakomicie! pozniej przeszly mala zmiane i sa juz nieco mniej ciekawe... ale za ta kase nadal gra
              w zamknietej to tylko dla koneserow :p
              brat narzekal ze bas gra za krotko :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                radia pioneer maja bardzo fajna funkcje - direct sub drive
                czyli zasilanie subwoofera z koncowek radia (idzie sam bas)
                wystarczy podlaczyc glosnik 2 cewkowy o niewygorowanych wymaganiach pradowych i mamy znosne audio bez wzmacniacza

trzeba sie zaglebic czy dokladnie ten model obsluguje glosniki 2r czy tylko 4r
                wtedy dobierze sie model glosnika
                ale ja testowalem te radia na tych glosnikach
                http://stx.pl/w-20-300-2x4-mc.html
                szukałem po internetach i chyba znalazłem

Skomentuj

czyli ciagle uzywaja tych samych koncowek mocy

producent zaleca obciazanie tylko jednego kanalu glosnikiem 2r
                  ale testowalem dosc dlugo obciazenie 2 kanalow 2r i nie bylo zadnych problemow nawet latem

tak wiec jak chcesz wiecej basu to mozesz zaryzykowac

200zl radio, 250-300zl sub (trzeba skrzynie dorobic) wiec zostaje jakies 100zl na glosniki
                  jedynie diora pasuje w tym budzecie :p

http://allegro.pl/legendarna-diora-z...924066489.html (LEGENDARNA DIORA ZESTAW ZWROTNICE 13cm GDS1307)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    te starsze radia mogly obslugiwac glosniki 2r
                    przy 2r takie radio oddaje 35-45w/kanal. przy 2 kanalach to az 70-90w na suba!
                    No ale w tym radiu jest bezpiecznik 10A to znaczy ze przy 12V pobiera moc z zasilania 120W. Chyba dali za słaby bezpiecznik

Skomentuj

Bezpiecznik jest taki jaki powinien być. Moc nie wyjsciowa nie jest mocą ciągłą. A muzyka to nie prąd stały.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Bezpiecznik jest taki jaki powinien być. Moc nie wyjsciowa nie jest mocą ciągłą. A muzyka to nie prąd stały.
                        Po mojemu to według prawa Ohma P=u*u/r czyli 144/2=72W To jest moc szczytowa dla 12voltów napięcia zasilającego A wzór na moc skuteczną to Ptot=p/2*0,707 tj około 25W. zakładając sprawność 60% to końcówka mocy pobiera 42W z zasilania i jak to pomnożyć *4 to masz 180W poboru mocy z zasilacza. Wychodzi 15A
                        A tak naprawdę to liczą producęci z napięcia 13,8V albo nawet 14,4V i moc szczytowa to 95W czyli moc pobierana to 225W na cztery kanały i to wszystko przy pnad 10% zniekształceń. Popatrz na dane katalogowe wzmacniaczy TDA1516

Tak naprawdę to 12W na kanał to moc jaką można oczekiwać przy 10% zniekształceniach.

Skomentuj

Tak naprawde to z 4 kanałów nie będziesz ciągnął pełnej mocy przez cały czas.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                            No ale w tym radiu jest bezpiecznik 10A to znaczy ze przy 12V pobiera moc z zasilania 120W. Chyba dali za słaby bezpiecznik
                            te 45w to moc max przy 10& znieksztalceniach
                            w praktyce, zeby radia dalo sie sluchac to wyciagamy max 17-19w/4r i pewnie z 25w przy tych 2r
                            tak wiec mamy jakies 50w na suba + pewnie max 20w na przod, poniewaz beda zasilane z HPFem wiec bez basu, ktory ciagnie nam najwiecej pradu :p

+ to co kolega wyzej napisal

jak pisalem testowalem takie polaczenie przez dlugi czas i nigdy bezpiecznika nie wywalilo. bardziej martwilem sie o grzanie, ale z tym tez nie bylo problemow

Skomentuj

Czaruję...
                            X