Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx W.25.400.2x2.MC problem!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stx W.25.400.2x2.MC problem!

Witam, opiszę w skrócie swój problem. Posiadam w aucie skrzynie oparta o 2 głośniki W.25.400.2x2.MC. Cewki spięte są szeregowo natomiast głośniki równoległe tak aby uzyskać impedancje 2ohm. Początkowo były podłączone pod crunch gpx 1000.4 (podobno 2x250w) i nic się nie działo Ale po czasie stwierdziłem że brakuje im mocy, więc zakupiłem monoblock Kruger matza (1kw 2ohm) różnica była spora grało to w miarę dobrze aż do dzisiaj... odpalajac radio od razu usłyszałem że jeden z głośników nie gra więc wykrecilem oba i okazało się ze jedna z cewek jest przepalona natomiast drugi głośnik działa poprawnie. Czy mam prawo reklamować sprzęt mimo, że teoretycznie głośniki były podłączone pod wzmacniacz o większej mocy? Czy może to być wada fabryczna? Podobno ten model głośnika nie jednemu sprawiał psikusy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

wysylaj - najwyzej naprawia za mniej niz nowy glosnik

a spalenie cewki to nigdy nie jest powod do reklamacji. zawsze pisza ze gwarancja nie obejmuje spalenia i uszkodzen mechanicznych

Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
    Podobno ten model głośnika nie jednemu sprawiał psikusy.
    problemy byly na samym poczatku, kiedy mieli za slabe kleje. teraz jest wszystko ok i z tymi glosnikami nic sie nie dzieje

Skomentuj

W takim razie co mogło być przyczyną uszkodzenia ? Zbyt mocny wzmacniacz? Jakoś nie chce mi sie wierzyć,że Kruger ma faktycznie 1000w w rmsie a nawet jeśli to z tego co piszecie na forum te głośniki lubią mocne piecyki. Czy wina moze by brak kondensatora i spadki napięcia w aucie ? Wczoraj zauważyłem że z drugim glosnikiem też jest coś nie tak - bardzo szybko się grzeje.

Skomentuj

Może zbyt duże wymagania?

Skomentuj

te glosniki sa dobre, ale nie robia mega cisnienia jakiego wielu wymaga
          moze faktycznie masz zbyt duze wymagania i katujesz je na maxa?

skad wiesz ze cewka spalona? widac przez kosz?

Skomentuj

Masz filtr subsoniczny, żeby go trochę chronić?

Skomentuj

Nie posiadam odseparowanego filtra, używam tylko tego z radia ( Pioneer DEH - 4800 BT) oraz wzmacniacza. Co do wymagań - tutaj macie trochę racji, słucham kawałków w których bas schodzi bardzo nisko i tworzy się dosyć spore ciśnienie i powiem szczerze ze dwa stxy w jednej skrzyni dają sobie rade, ale chyba mocowo nie wytrzymują. Czasami w trasie słucham przez kilkadziesiąt minut na dosyć wysokiej skali , ale mimo to nie słyszę przesteru. Co do spalonej cewki źle to ująłem - ona po prostu nie działa, po podłączeniu sprawnej cewki słychać tak jakby ocieranie i domyślam się, że coś mogło się rozkleić. W sprawnym głośniku tego nie słychać, ale tak jak wspomniałem wcześniej po 10 minutach grania kopułka robi się ciepła, ale o dziwo magnez wcale nie jest gorący. W poniedziałek odeślę obydwa do stxa ( rozmawiałem z przedstawicielem i podobno mają to załatwić w 10 dni roboczych) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego monobloka krugera (KM1001). Wzmacniacz posiada dwa wyjścia głośnikowe ( skoro to jednokanałowiec to nie powinien mieć jednego? ) i nie do końca wiem czy dobrze jest to wszystko połączone. Obecnie wykorzystywałem "+" z prawej strony i "-" z lewej czyli według instrukcji daje to mostek (1000W 2ohm). Pytanie do czego służy środkowy + i - ? Podeślę zdjęcie - mam nadzieję, że jakoś mi to wyjaśnicie. Dodam też, że zaczynam myśleć nad poważnym sprzętem i przede wszystkim lepszym wygłuszeniem drzwi, oprócz tego jeżeli stx odrzuci reklamację od razu zmieniam suba na 12" i w oko wpadł mi Digital Designs DD712 - tak wiem przeskok ogromny, ale nie mam zamiaru bawić się ponownie w budżetowe car audio.

Skomentuj

ale chyba mocowo nie wytrzymują
                Wytrzymują tyle ile podaje producent (300W / 30-500Hz )... a przynajmniej powinny.

Skomentuj

No więc raczej wszystko jasne, użyłem zbyt mocnego wzmacniacza i przez to uszkodziłem jeden z głośników... ( na elektrodzie wyczytałem, że ktoś mierzył moc pod maksymalnym obciązeniem i wyszło 937W przy 2ohm). A czy mógłbyś wypowiedzieć się na temat pytania na temat monobloka ?

Skomentuj

No więc raczej wszystko jasne, użyłem zbyt mocnego wzmacniacza
                    Nie nie, złe rozumowanie.
                    Nie "użyłeś", czyli podłaczyłeś za mocny wzmacniacz, tylko za głośno grałeś, czyli podałeś zbyt dużą moc na głośnik.

Skomentuj

Jestem właśnie w trakcie testów sprawnego głośnika i daje mu właśnie spora dawke mocy i nic sie nie dzieje - kopulka jest letnia tak samo magnez. Nic już nie rozumiem. Zauważyłem też ze przy większych mocach światła w aucie przygasaja. Czy to oznacza ze warto zainwestowac w kondensator? Czy mocniejszy alternator ?

Skomentuj

Czasami w trasie słucham przez kilkadziesiąt minut na dosyć wysokiej skali , ale mimo to nie słyszę przesteru.
                        i to jest najwieksza wada tych glosnikow - tam przesteru nie slychac nawet jak juz katujemy je moca ponad 100%!!

one sa tak zrobione ze jak dochodzisz do maxa to nadal nie slychac ze cokolwiek sie z nimi dzieje. dopiero jak przesadzisz to potrafia "stuknac" jak cewka wyskoczy ze szczeliny (stuk jest spowodowany indukowaniem pradu a nie mechaniczna kolizja!)

dlaczego to ich wada? chyba sie juz domyslasz

ale o dziwo magnez wcale nie jest gorący
                        magneZ to pierwiastek i nie ma nic wspolnego z magneSami! :p

Wzmacniacz posiada dwa wyjścia głośnikowe ( skoro to jednokanałowiec to nie powinien mieć jednego? ) i nie do końca wiem czy dobrze jest to wszystko połączone. Obecnie wykorzystywałem "+" z prawej strony i "-" z lewej czyli według instrukcji daje to mostek (1000W 2ohm). Pytanie do czego służy środkowy + i - ?
                        to jest dokladnie to samo!
                        te podwojone terminale sluza do latwiejszego laczenia glosnikow rownolegle

sprawdz sobie mierznikiem ze te plusy i minusy sa polaczone ze soba

oprócz tego jeżeli stx odrzuci reklamację od razu zmieniam suba na 12"
                        chyba lepiej bedzie zaplacic np 100-200zl i je naprawic
                        po naprawie bedziesz mial w praktyce NOWE glosniki! (wywalaja wszystko poza koszem i magnesem)

Skomentuj

Dziękuję Pawle za wyczerpującą odpowiedź. Dużo rozjasniles. Na pewno je naprawie nawet jeśli będę miał zamiar kupić coś innego. Obawiam się po prostu ze znowu coś się może wydarzyć i będę przechodził przez to samo. Pojawił się jeszcze jeden problem pozyczylem miernik i zmierzylem napięcie podczas obciążenia i okazało się ze spadki są nawet do 11v. Możecie polecić jakiś sprawdzony kondensator ? Mam nadzieje ze to zniweluje problem.

Skomentuj

Na pewno je naprawie nawet jeśli będę miał zamiar kupić coś innego.
                            po takiej naprawie latwiej je sprzedasz

Możecie polecić jakiś sprawdzony kondensator ? Mam nadzieje ze to zniweluje problem.
                            kond niestety wiele nie pomoze

sprawdz te spadki napiecia na aku
                            jak bedzie to samo to to mamy problem
                            jak beda mniejsze to masz instalacje do poprawy

Skomentuj

W jakim sensie do poprawy ? Napięcie bez obciążenia na włączonym silniku wynosi 13.9v. Przy obciążeniu jednym glosnikiem przy niskim basie spada do niecałych 12v potem wraca do normy. Ciekawe jak to wyglądało przy obciążeniu dwoma głośnikami :/

Skomentuj

W jakim sensie do poprawy ?
                                poprawic polaczenia, solidnosc polaczen, zwiekszyc przekroj polaczen w "waskim gardle" i ogolnie wyeliminowac "slabe ogniwa" gdzie mamy duzy opor i spore straty na przesyle energii

te spadki sa zbyt duze
                                Napięcie bez obciążenia na włączonym silniku wynosi 13.9v. Przy obciążeniu jednym glosnikiem przy niskim basie spada do niecałych 12v potem wraca do normy.
                                ale w ktorym miejscu?
                                przy aku czy na wzmacniaczu?

Skomentuj

Dzisiaj postanowiłem troszkę pokombinowac i udało mi się chyba naprawić problem. Okazało się ze kable przy aku były luźne prawie w ogole niedokrecone. Zrobiłem też na szybko skrzynke dla 1 stxa aby zobaczyć jak to gra i jestem w szoku. Praktycznie nie słyszę różnicy między skrzynia na dwóch stxach. Dałem 33litry i zestroilem na 34hz i ciśnienie jest prawie takie samo. Po godzinnym lądowaniu jest okej. Czy te spadki mogły być przyczyną nieprawidlowego działania sprzętu ?

Skomentuj

Okazało się ze kable przy aku były luźne prawie w ogole niedokrecone
                                    Mogło być to przyczyną, i raczej nią było. A mierzyłeś napięcia po tej operacji? Jaki przekrój kabla masz do wzmacniacza?

Skomentuj

Tak mierzylem na włączonym silniku waha się między 13.6 A 13.8v. Przekrój kabla na styk czyli 10mm2 i zamierzam zmienić na 30mm2 aby był zapas w przyszłości. Zmieniłem również kable głośnikowe dałem 2.5mm2 dobrej jakości. Teraz w planach wygluszanie drzwi i tu pojawia się pytanie czy znacie jakąś firmę w Kujawsko pomorskim ktora się tym zajmuje?

Skomentuj

10mm2 na piec który może wygenerować około kilowata??!!
                                        Powiedz że to chociaż miedziane jest...
                                        Last edited by Abstynent; 17.07.2016, 03:03.

Skomentuj

Czaruję...