Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie nagłośnienie małego auta (Citroen Saxo)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie nagłośnienie małego auta (Citroen Saxo)

Siema, to pierwszy mój post w dziale car audio ale chyba nie ostatni :flapper:

Chcę kupić radio samochodowe.
    Priorytety to:
    -wejście USB na pendrajwa
    -fajnie było by gdyby odtwarzał flaki
    -nie wkurzające (oczojebne) podświetlanie
    -pokrętło głosności (nie na guziki)
    -jak największa moc i fajny dźwięk (wiadomo)

No i to wszystko za jak najniższą cenę.
    Nie znam się na car audio więc nie wiem za ile takie radia chodzą (oczywiście te polecane przez Was a nie pierwsze lepsze które znajdę w necie).

Pomożecie? :)

Aha, zapomniałem że ma mieć wyjście na suba.

Jeśłi chodzi o moje potrzeby to takie radyjko by wystarczyło: Pioneer MVH-180UB

http://allegro.pl/radio-samochodowe-...361035989.html (Radio samochodowe Pioneer MVH-180UB USB MP3)

Jeśli jest OK to bym brał.

Skomentuj

Śmiało możesz brać tego pionka.

Skomentuj

są jeszcze kenwoody w dobrej cenie, kmm-101 czy kmm-121. polecane też przez lokalnego specjalistę car audio :)

Skomentuj

w tej cenie to bier co Ci się bardziej podoba.
          Za ok 300 zł można wyrwać np. 9853R - z czasówkami, filterkami, parametrykiem.
          Zagra z 4 klasy wyżej, ale nie ma *******etków.

Skomentuj

a co do mocy, bo nie doczytałem wcześniej... z testów znajomego wynika tyle, że w tanich radiach o mocy to można pomarzyć - jak zamiast 4x50w z obudowy da realnie 50w łącznie, to już jest dobrze :)

Skomentuj

Nie na temat...
              Dla 12V w mostku i sinusa nawet nie dobije pełnych 20W/4Ohm, niestety 50W wymagałoby podniesienia napięcia wewnętrzną przetwornicą.

Skomentuj

Radyjko (Pioneer MVH-180UBG) kupione, podłączone, gra fajnie.

Teraz muszę poszukać jakichś nowych głośników, bo te co są teraz (Cobra ) są po prostu kiepskie.
                Myślałem nad 14SCX, tyle że magnes ma zbyt dużą średnicę (w drzwiach, w miejscu otworu na głośnik, ciut głębiej, jest jakiś plastikowy element który uniemożliwi osadzenie głośnika z tak dużym magnesem).
                Oczywiście i tak trzeba by było wykonać dystans z MDF-u, gdyż otwór na głosnik ma 115mm.

Jakieś inne propozycje głośnika o średnicy max 14-15cm?

Wysokotonówki Mission już do mnie jadą :)
                Last edited by marian; 19.09.2016, 09:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Radyjko (Pioneer MVH-180UBG) kupione, podłączone, gra fajnie
                  a jak z obsługa tego radyjka? Bardzo niewiele klawiszy i malutkie. W ogóle idzie obsłużyć bez patrzenia się? Gdzie jest MUTE na przykład? Jak sobie radzi radio np. na parkingach marketowych?

Skomentuj

Oczywiście i tak trzeba by było wykonać dystans z MDF-u, gdyż otwór na głosnik ma 115mm.

Jakieś inne propozycje głośnika o średnicy max 14-15cm?

Wysokotonówki Mission już do mnie jadą :)
                    Może amki?
                    http://allegro.pl/glosniki-samochodo...4.html#thumb/4 (Głośniki samochodowe AMA BLUE LINE 130 135mm)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                      a jak z obsługa tego radyjka? Bardzo niewiele klawiszy i malutkie. W ogóle idzie obsłużyć bez patrzenia się?
                      To raczej kwestia przyzwyczajenia i znajomości menu.

Gdzie jest MUTE na przykład?
                      Jeszcze nie wiem :)

Jak sobie radzi radio np. na parkingach marketowych?
                      Ze względu na reklamy nie słucham radia, więc się nie wypowiem.

Cena spoko, wymiary też.
                      A jak u nich z dźwiękiem?

Skomentuj

W zasadzie mam te AMA tylko, że też jeszcze nie są prawidłowo osadzone - wkręcone w oryginalny otwór a z tyłu głośnika szczelina od boczka drzwi.
                        Moim zdaniem słabo na średnicy ale co wymagać od wooferów które grają w nogach.

Wielki plus to ich cena - nie wiem co kupisz za takie grosze. Magnes też jakiś ultra mały nie jest - na pewno jest lepiej niż w głośnikach domowych - u mnie jednak jest trochę za duży, bo opiera się na metalowej śrubie drzwi - brakuje dosłownie z 5 mm

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          A wysokotonówkę masz?
                          Jaka filtracja?

Skomentuj

Woofer nie filtrowany. Ogólnie u mnie jest straszna prowizorka, bo czasu ani warunków nie mam na to żeby to porządnie zrobić. Wysokie to samochodowe tesle które były montowane w Fabii filtrowane kondensatorem. W kartonie leżą vify ox25 bez frontów i czekają na lepsze dni :)

Skomentuj

Woofer nie filtrowany.
                              Kurde, nie filtrowany i już ma problem ze średnicą?
                              Prawdopodobnie wezmę te AMY. bo i tak pewnie zagrają lepiej niż te stare Cobry.
                              Pioneer ma jakieś tam EQ więc jak będzie za mało średnich to sobie podkręcę.

Masz możliwość zmierzenia jaką średnicę ma magnes?

Skomentuj

Mogę to zmierzyć ale byś musiał poczekać do końca tygodnia.

Skomentuj

Kurde, nie filtrowany i już ma problem ze średnicą?
                                  Dziwne. Może super średnicy nie ma ale ja mam AMA160 na podziale 2.4 Khz i jest spoko na średnicy, więc teoretycznie mniejszy midwoofer powinien grać lepiej.7
                                  Pod czym to masz podłączone pod radio ?

Skomentuj

Słyszałem te 13 i średnicy nie brakowało.

Skomentuj

Tak, pod radio kenwood kdc 4047. Tylko głośnik gra w nogi - jest na dole drzwi.
                                      Last edited by scythe1123; 23.09.2016, 15:41.

Skomentuj

Zazwyczaj głośniki grają w tym miejscu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X