Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie nagłośnienie małego auta (Citroen Saxo)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To może mam za duże oczekiwania.
    Odłączyłem wysokotonówkę, żeby zobaczyć jak gra sam - wyjęty z drzwi gra spoko, nawet nie drze ryja (nie słychać za bardzo tego rezonansu ok 5 kHz jak to jest w wooferach tego rozmiaru).
    U mnie podłączona jest wysokotonówka od tesli, która była montowana fabrycznie w Fabii i jest dość mała i nie gra zbyt nisko - może stąd moje odczucie, dodatkowo nie ma żadnych rezystorów żeby ją przyciszyć.

Marian, pomiary dla Ciebie:
    Last edited by scythe1123; 26.09.2016, 07:33.

Skomentuj

scythe1123 , dzięki za pomiary :)

Czyli:
      Grubość kosza + uszczelniacz - 8mm
      Wysokość głośnika - 67mm
      Średnica magnesu - 80mm

Zmierzę jeszcze raz dokładnie otwór w drzwiach, ale podejrzewam że wejdzie :)

Skomentuj

Wysokość kosza, którą odczytałeś jest mierzona od spodu "kołnierza" do całkowitego wymiaru trzeba dodać grubość kosza z uszczelniaczem.
        Zależnie od tego jakie masz drzwi i otwory montażowe to te środkowe uwypuklenie może uda się wcisnąć - akurat u mnie tam wchodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Wysokość kosza, którą odczytałeś jest mierzona od spodu "kołnierza" do całkowitego wymiaru trzeba dodać grubość kosza z uszczelniaczem.
          Wymiar się zgadza, chodziło mi bardziej o jego "głębokość"
          Czyli wysokość będzie 75mm.

Skomentuj

Jak już wiecie, AM-y już mam:

Misiony na podszybiu również zamontowane.

Zakupiłem wzmacniacz Car Power HPB-602 (używka za 140zł), będzie on zasilał małego suba.

Na razie mam samochodowego STX-a 8" w 17L zamkniętej (który teraz jest podłączony jako tylny głośnik + pasywna filtracja... i nawet daje radę :) ).
            Porównywać będę go z Boschmanem ALX-102SP (jak na razie wsadziłem go do obudowy testowej 20L zamknięta).

Wczoraj udało mi się przeprowadzić przez auto kabel plusowy do wzmacniacza.
            Nie będę wklejał zdjęć ale łatwo nie było.
            Bez rozkręcania siedzenia, pasów, odrywania dywanika, zdejmowania boczków, patentów na przeciąganie kabla drutem się nie obeszło.
            Jak sobie pomyślę że czeka mnie to samo po drugiej stronie auta (prowadzenie kabla sygnałowego), to już mi się nie chce :rolleyes:

No ale działam dalej.
            Po uruchomieniu suba AM-y będzie można odciąć od basu filtrem aktywnym który jest w radiu.
            Jako tylne głośniki będą podłączone Alpierdy Hannibal 6:

+ dokupi się jakieś głośne wysokotonówki.
            Będą podłączone do radia jako tyły. Na co dzień będą grały AM-y z Misionami a jak będę chciał ponapierdzielać to faderem przełączam na Alpierdy i heja :thumbup:

W tygodniu przeprowadzę kable sygnałowe do wzmacniacza, myślę że na święta się wyrobię i będę mógł opisać co z tego wyszło.
            Last edited by marian; 09.04.2017, 10:42.

Skomentuj

Na subie był chyba 8" stx bo nam sie budżet w klasie nie spinał

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie... to jednak był 12" Cervin Vega w oz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez teodor Zobacz posta
              Może amki?
              http://allegro.pl/glosniki-samochodo...4.html#thumb/4 (Głośniki samochodowe AMA BLUE LINE 130 135mm)
              Takie Amy do tego mały wavecor i jakaś szybka dynamiczna i kopiąca 8" i mozna zrobic super budżet granie które zawstydzi niejeden droższy system
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                ... jakaś szybka dynamiczna i kopiąca 8" i mozna zrobic super budżet granie ...
                Zarzucisz jakimś modelem? Bo od dłuższego czasu szukam czegoś takiego :)

Skomentuj

Z budżetowych to choćby STX 8'' samochodowy.
                  low-END

Skomentuj

Jak wyżej :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Akurat mam tą ósemkę w 17L zamkniętej i gra spoko.
                      Nawet głośniej też się da posłuchać.
                      Tylko trzeba dobrze ustawić filtry i będzie kopał po plecach, tak jak robi to u mnie w aucie :)

Skomentuj

ci podchodzi Kenwood KMM-102GY

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Akurat mam tą ósemkę w 17L zamkniętej i gra spoko.
                          Nawet głośniej też się da posłuchać.
                          Tylko trzeba dobrze ustawić filtry i będzie kopał po plecach, tak jak robi to u mnie w aucie :)
                          Chyba za dużo od nich wymagam, miałem 2szt, w dzielonej skrzyni po 25L strojonej na ok. 30-35hz, ale kopania nie było :P

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
                            Chyba za dużo od nich wymagam
                            ...albo za słaby wzmacniacz, albo za kiepska filtracja (chyba ze kiepskie radio, bo od tego też dużo zależy).
                            U mnie kopie tak że się zdziwiłem (a trochę już słyszałem), więc w sumie musisz mieć za duże wymagania.

Chcesz mieć masaż zwieracza odbytu, to kup Sonika 12" (Car power) i wtedy będziesz zadowolony (o ile wzmacniacz będzie miał 1000W).

Skomentuj

Wzmacniacze testowałem F4-560 (sub na mostek, 4ohm) i K2.02 (sub na kanał, 1ohm), więc mocy z zapasem. Testowałem z subsonic 22hz, i lpf 50-63hz@6-18dB, filtry wydawały się odpowiednie. Radio 9855r więc chyba też nie najgorsze.
                              Albo mam za dużego sedana do tych STX :biggrin:

Skomentuj

A ja dziś testowałem tego Boschmana ALX-102SP, obudowa 20L BR, wzmacniacz - mostek 225W, no i miałem dość po 15 min. głośnego grania.

Te 8" STX-a grają lepiej jakościowo, no ale nie można od nich wymagać trzęsienia ziemi.

Ale myślę że dorównały by jednemu Boschmenowi... na pewno zagrały by bardziej jakościowo.

Akustyka auta też robi swoje, Saxo jest małe.
                                Last edited by marian; 23.04.2017, 21:50.

Skomentuj

Po paru tygodniach jeżdżenia z Boschmanem stwierdziłem, że mam już dość "napierdzielania".
                                  Głośno było, jak za tą kasę to raczej nic mocniejszego się nie znajdzie.
                                  Niestety o jakości tutaj nie można mówić, jest moc, jest wygar ale głowa od tego boli.

Oddałem Boschmana Bocianowi i odebrałem mojego STX-a 8".
                                  Po tej zmianie STX nie wytrzymał i się rozkleił przyzwyczaiłem się do głośnego grania i niestety musiałem zbyt mocno go katować. Minus subów w aucie jest taki, że nie słychać za bardzo kiedy głośnik ma już dość, bo wytwarzane ciśnienie skutecznie zagłusza pierwsze oznaki zbyt mocnego wysterowania.
                                  Nawet rozklejony głośnik (cewka od dolnego zawieszenia) grał i wytwarzał ciśnienie, dopiero jak się otworzyło bagażnik okazywało się że jest już po nim.

Teraz testuję STX-a 10" w TL-ce którą kiedyś zrobiłem.
                                  Jest lepsze zejście, milej się tego słucha niż Boschmana, ale ma mniej kopa.
                                  Jest też znacznie mniej wytrzymalszy i cichszy od boschmana.
                                  Za jakiś czas zrobię testy w obudowie zamkniętej.

Skomentuj

Podaj jak możesz parametry swojej TLki. Mam TL na 8" w podłodze w mitsubishi kombi i robi to słuszną robotę więc trochę dziwię się że 10" w saxsiku nie robi na tobie wrażenia. :???:

Skomentuj

Może dla 10" potrzeba więcej przestrzeni. Dusi się w ciasnym wnętrzu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
                                        Podaj jak możesz parametry swojej TLki. Mam TL na 8" w podłodze w mitsubishi kombi i robi to słuszną robotę więc trochę dziwię się że 10" w saxsiku nie robi na tobie wrażenia.
                                        TL-kę już odstawiłem a wymiarów nie pamiętam.
                                        Nie była mierzona, była tylko liczona na FS głośnika z uwzględnieniem wytłumienia.
                                        W domu robiła zadymę. Niestety to też zależało od pomieszczenia bo w małym pomieszczeniu po prostu nie grała.
                                        Kopa zbytnio nie miała ponieważ była robiona pod zejście a nie kopa.
                                        W Saxo grała spoko, tyle że zbyt niskie strojenie powodowało lekkie zmulenie i brak kopa.

Teraz mam ten głośnik w zamkniętej i jest spoko.

Na TL-kę w samochodzie szkoda miejsca. Niskie zejście można uzyskać lepszym głośnikiem w małej obudowie + odpowiednią korekcją na wzmacniaczu.
                                        Granie głośników frontowych w fazie z subem też jest bardzo ważne. U mnie wystarczyło że umieściłem głośnik (sub) na górnej ściance obudowy (czyli teraz gra w stronę szyby klapy bagażnika) i od razu słychać różnicę w zgraniu fazowym.
                                        Last edited by marian; 25.07.2017, 07:06.

Skomentuj

Najlepszym rozwiązaniem byłaby korekcja czasowa choćby w radiu. Odpowiednie zgranie robi różnicę. W razie czego podpinam temat z moimi poczynaniami z TL w bagaju...
                                          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...go-w-bagażniku

Skomentuj

Czaruję...
                                          X