Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic VI

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt już dawno złożony, jedynie nie dokończyłem wygłuszenia drzwi. Mam inny problem. Rozkleił mi się STX. Da radę go uratować?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cholewa Zobacz posta
      Sprzęt już dawno złożony, jedynie nie dokończyłem wygłuszenia drzwi. Mam inny problem. Rozkleił mi się STX. Da radę go uratować?

Nie da się, tzn da ale trzeba całe zawieszenie zmienić bo pękło w miejscu którego nie naprawisz klejem.

Skomentuj

Cześć chłopaki, doczepiam się do tematu. Zakupiłem Hondę Civic VI Hatchback 5 drzwiowy z oryginalnymi głośnikami z przodu w drzwiach (bez tweeterów, tylko dwa średniotonowe) oraz z oryginalnym radiem. Głośniki w połowie regulatora głośności charczą i pomaga tylko ustawienie bassu na pozycje ujemne ( max 7, minimum -7, na 0 w miarę ale charczy z tym, że jest zero bassu, rozumiecie ).
        Dostałem od wujka skrzynie bass z głośnikiem Rockford Fosgate P1S4-8 (Specyfikacja - http://www.caraudiosklepy.pl/rockfor...owy-p1562.html)
        Wzmacniacz będzie dobierany przez znajomego i podłączany prawdopodobnie pod samą skrzynię. Mam do was prośbę odnośnie wyboru radia i głośników. Mam zamiar przeznaczyć na radio max 300zł i było by super jakby miało funkcję bluetooth (jeżeli w cenie do 300 zł będą z bluetooth ale słabe to odpuśćmy i w miarę możliwości znajdźmy coś tańszego dobrego z auxem i usb). Głośniki średniotonowe w drzwiach i tweetery w plastikach maskujących lustra super jakby zmieściły się max do 250 zł.
        Znalazłem ciekawe radio sony, które byłoo za 218 zł na amazonie, obecnie jest za 280 (https://www.skapiec.pl/site/cat/35/comp/81465241)
        Z głośników średniotonowych zauważyłem te: http://allegro.pl/kenwood-glosniki-h...270211608.html (KENWOOD GŁOŚNIKI HONDA CIVIC VI EJ9 EJ6 DRZWI)
        Przy okazji nie wiem czym one różnią się od tych (specyfikacja ta sama)
        http://allegro.pl/kenwood-glosniki-h...313739042.html (KENWOOD GŁOŚNIKI HONDA CIVIC VI EJ9 EJ6 PRZÓD)
        http://allegro.pl/kenwood-glosniki-h...270509864.html (KENWOOD GŁOŚNIKI HONDA CIVIC VI EJ9 EJ6 DRZWI)
        I zostały tweetery (myślałem nad hertz’ami albo mac’ami) Zostanie jeszcze kwestia kubeczków aby je zamontować tak jak tu : (http://www.samnaprawiam.com/poradnik...-lusterek.html)
        http://allegro.pl/hertz-dt24-soprany...186510470.html (HERTZ DT24 SOPRANY TWEETERY SYCZKI GWIZDKI CYKACZE)
        http://allegro.pl/mac-audio-mobil-st...295982661.html (MAC AUDIO MOBIL STREET T19 -MOCNE TWEETERY 120Watt)
        Co myślicie, jakie radio polecacie i głośniki lub co byście tu zmienili? Z głośnikami z tyłu dałem sobie spokój, wszędzie piszą, że jest to nieopłacalne i że psuje tylko ogólną jakość dźwięku.
        Z góry dziękuję za wszelką pomoc! :)
        Last edited by CrampedSky; 02.05.2018, 23:53.

Skomentuj

Kup zestaw a nie kombinuj z łączeniem przypadkowych wooferów z tweetarami. Prawie w budżecie:
          https://www.sklep.caraudioteam.pl/ro...-s-p-3725.html Używane w idealnym stanie 300pln i zagrają pod radiem.

Skomentuj

Nowe radia od 250,00 do 300,00 złociszy różnią się tylko wyglądem. Jak już chcesz kupić w tym przedziale cenowym, to kupuj z bardziej rozbudowaną sekcją HPF i LPF oraz z dwiema parami RCA, tj. wyjście na przód i sub. To Sony jest ubogie, a dość szeroki zakres regulowania poziomu częstotliwości tak naprawdę przydaje się tylko przy słuchaniu samego radia.
            Jak dorzucisz suba, to i tak niskie częstotliwości bedziesz musiał ustawiać na +/-0dB, bo głosnik doskonale je odda bez podbijania korektorem.
            Dwie pary RCA przydadzą Ci się, gdy zaczniesz odczuwać brak dynamiki przodu - dorzucasz wzmacniacz na przód i wtedy poczujesz moc i dynamikę.
            Spraw sobie zestaw odseparowany - twoje propozycje łączenia wymienionych głośników nie jest właściwe.

Skomentuj

Domino, głośniki które masz musiałbym przykręcić do blachy, ponieważ ten standardowy dystans który mam jest za mały. Musiałbym osobno kupić dystanse nie?
              Wymiary i zdj jak to wygląda:

Skomentuj

Tego dystansu i tak się nie używa. Pierwsze co się robi to wygłusza drzwi. Potem kupuje się dystanse z mdf i głośniki. Tak się powinno robić, a nie przykręcanie na żywo do niewygłuszonych drzwi przez plastikowy dystans.
                Najtańszymi nowymi radiami które jakoś grają są z tego co wiem Kenwoody. Warto zaopatrzyć się od razu w takie radio żeby miało 2 pary rca. Jedna para na przód a druga na tył dla wzmacniacza suba. Nie ma sensu kupować głośników które zagrają tylko pod radiem. Do ~100zł. można kupić starszy używany wzmacniacz który spokojnie napędzi takie przednie głośniki i dynamika będzie zupełnie inna niż z tej słabowitej końcówki z radia.
                Last edited by Oskar29; 03.05.2018, 15:16.

Skomentuj

O drzwi się nie martwię bo wygłuszać na 100% będę przed montowaniem matą bitumiczną, lecz chcę już wszystko mieć gotowe żeby zrobić wszystko na raz. Polecicie jakies radio, minimum 4x55W, aux, usb, 2xrca, oczywiście 1din do 300 zł? Już przeżyje brak bluetootha

EDIT: Te mają 2x rca 2,5V : http://allegro.pl/sony-dsx-a200ui-us...c=5VgZE7VYau1&
                  Nada się?
                  Last edited by CrampedSky; 03.05.2018, 15:33.

Skomentuj

2x rca a 2 pary rca to co innego . Przepatrz ofertę Kenwooda. Na moc z radia nie masz co patrzeć bo to w ogóle nie jest miarodajne. I tak rozsądniej by wzmacniacz było kupić potem.

Czemu tylko na radia sony patrzysz?
                    Last edited by Oskar29; 03.05.2018, 15:47.

Skomentuj

Jakiś taki myk, bo w specyfikacji mają akurat to o czym piszą ludzie na forach czy innych stronach, które przeglądam. A 3/4 mojej uwagi przykuwają opinie, w których ludzie je chwalą.

Skomentuj

Patrz na opis:
                        - front;
                        - sub.
                        jak pisze rear i sub - to nie kupujesz takiego. Nie ma przyszłości. Tzn. możesz oczywiście podłączyć wzmacniacz, ale wiąże się to albo z dodatkowymi wydatkami, albo kupnem wzmacniacza z wejściem po wysokim poziomie. Wysoki poziom - bezpośrednie podłączenie się pod przewody zasilające głośniki. Wzmacniacz musi mieć taką możliwość. Koszty dodatkowe - zakup konwertera Hi-Low z wyjściem typu RCA, który też podłączasz w to samo miejsce.
                        Oba rozwiązania wiążą się z wprowadzeniem w tor audio zniekształceń generowanych przez końcówkę mocy.
                        Dlatego lepiej jest mieć źródło - radio - z wyjściem jednej pary RCA na przód i drugiej pary RCA na sub.
                        To Sony jest jeszcze bardziej ubogie od pierwszego.
                        Link do manual'a A200UI:
                        https://www.sony.pl/electronics/supp...Z015398111.PDF
                        Najpierw poszukaj sobie instrukcji konkretnego radia i poczytaj. Dowiesz się z ich możliwości, czy warto.
                        W google po nazwie danego radia wpisz po spacji dwie frazy: manual pdf
                        Oczywiście nie wszystkie linki będą te właściwe... ale warto poszukać, bo przeważnie do każdego radia z ostatnich lat są instrukcje.
                        Podawane 4 x 55W jest mocą muzyczną, chwilową. Realna moc waha się pomiędzy 15 a 22W przy różnych wartościach zniekształceń. Przeważnie jest to od 1% do 5%, ale mierzone w konkretnych warunkach... a często słuchacz słucha w taki sposób, że rosną one do poziomu, który rani ucho i niszczy sprzęt.
                        Last edited by grzeczny_52; 03.05.2018, 16:27.

Skomentuj

Opinie z Ceneo, skąpca czy np. elektrody niestety są nic nie warte. Musiałbyś znaleźć opinię kogoś kto miał dużo budżetowych radii I wtedy to jest miarodajne. Ja słyszałem już wielokrotnie i czytałem że w segmencie budżetowym najlepiej grają Kenwoody. Na YT jest gość co testuje testował radia. Z tego co pamiętam też bdb ocenił kenwooda taniego.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                            Patrz na opis:
                            - front;
                            - sub.
                            jak pisze rear i sub - to nie kupujesz takiego. Nie ma przyszłości. Tzn. możesz oczywiście podłączyć wzmacniacz, ale wiąże się to albo z dodatkowymi wydatkami, albo kupnem wzmacniacza z wejściem po wysokim poziomie. Wysoki poziom - bezpośrednie podłączenie się pod przewody zasilające głośniki. Wzmacniacz musi mieć taką możliwość. Koszty dodatkowe - zakup konwertera Hi-Low z wyjściem typu RCA, który też podłączasz w to samo miejsce.
                            Oba rozwiązania wiążą się z wprowadzeniem w tor audio zniekształceń generowanych przez końcówkę mocy.
                            Dlatego lepiej jest mieć źródło - radio - z wyjściem jednej pary RCA na przód i drugiej pary RCA na sub.
                            To Sony jest jeszcze bardziej ubogie od pierwszego.
                            Link do manual'a A200UI:
                            https://www.sony.pl/electronics/supp...Z015398111.PDF
                            Najpierw poszukaj sobie instrukcji konkretnego radia i poczytaj. Dowiesz się z ich możliwości, czy warto.
                            W google po nazwie danego radia wpisz po spacji dwie frazy: manual pdf
                            Oczywiście nie wszystkie linki będą te właściwe... ale warto poszukać, bo przeważnie do każdego radia z ostatnich lat są instrukcje.
                            Podawane 4 x 55W jest mocą muzyczną, chwilową. Realna moc waha się pomiędzy 15 a 22W przy różnych wartościach zniekształceń. Przeważnie jest to od 1% do 5%, ale mierzone w konkretnych warunkach... a często słuchacz słucha w taki sposób, że rosną one do poziomu, który rani ucho i niszczy sprzęt.
                            Twierdzisz że wyjście REAR jest zbędne?
                            Wyjście REAR w odtwarzaczach ma ten sam sygnał co wyjścia FRONT, to samo sterowanie i niczym się to nie różni. REAR = FRONT na wyjściach RCA.

Co do tanich odtwarzaczy.
                            Miałem kilka Kenwoodów, Sony i Alpinkę.
                            Kenwoody (KDC-4557, KDC-3041, KDC-4051U i jakiś niski model KMM) mogę polecić - są dobrej jakości wykonania i dobrą jakość dźwięku.
                            Sony był ogólnie ok ale szybko wysypał się enkoder.
                            Alpinka UTE-72BT teraz aktualnie posiadam. Dwie pary RCA, Bluetooth i spore możliwości regulacji audio. Ogólnie fajnie działa zestaw głośno mówiący (zewnętrzny mikrofon na plus) Na minus odtwarzanie dużych plików muzycznych z USB. Przerywa i trzeba na chwilę zapałzować żeby wczytało. Reszta ok ale Jakość dźwięku lepsza była z Kenwooda. Oczywiście wszystko słuchane przez wzmacniacz. Nie korzystałem z końcówek w odtwarzaczach.

Skomentuj

Z drugiej strony jeśli chodzi o te wyjścia RCA to można dokupić rozdzielacze i na jedno wyjdzie. Będzie za to pewnie mniej możliwości regulacji z radia ale da się teoretycznie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli z tego co piszesz @adzik to nie ma możliwości osobnego sterowania sygnałem z RCA rear I front?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                Z drugiej strony jeśli chodzi o te wyjścia RCA to można dokupić rozdzielacze i na jedno wyjdzie. Będzie za to pewnie mniej możliwości regulacji z radia ale da się teoretycznie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli z tego co piszesz @adzik to nie ma możliwości osobnego sterowania sygnałem z RCA rear I front?
                                Czytaj ze zrozumieniem.
                                Kolega wyżej napisał że radio które ma dwie pary wyjść RCA rear i sub jest złe. Według niego trzeba radio z wejściami front i sub.
                                Ja twierdzę że to nie ma znaczenia czy wyjście jest opisane jako front czy rear. Sygnał na przód i tył jest taki sam i sterowanie w odtwarzaczu jest takie same.
                                Po prostu podpinasz wzmacniacz do wyjścia rear i zasilasz tym przednie głośniki.

Skomentuj

Tylko ze niektorzy moze lubia tez glosniki z tylu. Dla mnie jedno wyjscie szerokopasmowe i na sub wystarczy. Czy front czy tyl niema dla mnie znaczenia, chyba ze radio ma jakis specyficzny DSP manager gdzie mozna jakos ciekawie wykorzystac tylne glosniki.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
                                  X