Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wartość dZ lspCad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z boku tak, to może właśnie wyglądać, że dzielimy włos na czworo.
    My chcemy mieć po prostu jak najlepszy dźwięk w aucie, żeby jak najbardziej przypominał dźwięk z domu.
    Takie hobby dla "dużych chłopców". Jak każde inne....
    Cóż począć...., przekleństwo... :p
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Pytanie, czy to w tym miejscu lezy klucz do najlepszego dzwieku w aucie? :)

Skomentuj

Na pewno nie jest to główny klucz do sukcesu, tylko jeden z wielu.
        Jak w kolumnie domowej - głośniki, aplikacja, strojenie. Wszystko jest równie ważne.

Źródło i wzmacniacz też oczywiście ma znaczenie.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

PM musisz koniecznie usiąść w aucie w którym można regulować opóźnienie czasowe poszczególnych głośników. Osobiście kręcę sobie alpine cda-9835r i uwielbiam czasami poczuć różnicę i zaburzyć równowagę. Dosłownie czujesz wówczas jakbyś wyszedł z pomieszczenia odsłuchowego za róg, na korytarz... A jeżeli masz poprawnie ustawione centrum w miejscu odsłuchu to samym obrotem czy pochyleniem głowy tego aż tak bardzo zmiany nie odczujesz. A to, że pasażer ma już całkiem inne wrażenia...? No cóż, bez czasówek i tak nie miał by idealnie. Śmiem twierdzić, że 95% naszych pasażerów i tak ma to w poważaniu... Czasami gdy w trakcie odsłuchu zmienię ustawienie, tak by wypadało właśnie dla siedzącego w drugim fotelu to i tak nie słyszą różnicy, więc :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Kontynuując ten wątek, postanowiłem wreszcie sprawdzić na żywca pewien pomysł, który od dawna tlił się w mojej głowie.

Jest to najprawdopodobniej pierwszy i jedyny jak na razie w naszym pięknym kraju, zmierzony Revers Null w aucie. :biggrin:

Źródło: Kenwood KMM-303BT z wyciągnietym sygnałem optycznym, podłączony do procesora Alpine H700
            Sprzęt pomiarowy: laptop z Artą, karta M-Audio Transit, mikrofon Behringer B5, preamp MPA-102
            Metoda pomiaru: jednokanałowa, sygnał testowy: PN pink
            Tweetery i woofery podłączone w bi-ampingu do wzmacniacza 4-ro kanałowego.

Zrobiłem animację, jak wygląda poprawne ustawianie czasówek taką metodą.
            Dla wybranej i ustalonej wcześniej filtracji dla woofera i tweetera zmieniałem delay na kanale tweetera, co 0,05 ms (taki krok ma H700)

No i jeszcze sprawdzenie reversa, przez odwrócenie polaryzacji tweetera

Podziękowania dla Kondraxa, który znalazł pewien tutorial i zmusił mnie w ten sposób, do tego abym w dzisiejszy chłodny, grudniowy dzień zatargał do auta te wszystkie klamoty.
            Zaciekawiła mnie bardzo ta metoda, mógłbyś dokładniej opisać ustawienia arty? Jiga celowo nie użyłeś, czy zapomniałeś dopisać go do "sprzętu pomiarowego" ?

W pierwszy dzień świąt zamiast do rodziny poleciałem do garażu
            Robiłem pomiar za pomocą jiga, i tu właśnie nie wiem czy słusznie....
            Ustawienia arty

Zmierzony rewers na 0.5ms

Wygląda to zbyt dobrze w porównaniu z twoimi pomiarami i pewnie znowu coś źle zrobiłem.
            Dodam, że kręcąc gałą rewers się zmienia.
            0.3ms

0.4ms
            Last edited by lisek85; 27.12.2017, 12:21.

Skomentuj

JIG-a zapomniałem dopisać....
              Jakbyś miał zmierzone ch-ki TW i WF to można by coś więcej powiedzieć, np. czy suma z obu stron punktu podziału jest nad ch-kami cząstkowymi.
              No i wygładzanie masz 1/3 a ja 1/12.
              I ja to mierzyłem metodą jednokanałową (przycisk FR1), a nie Impulse Response. Użyłem do pomiaru sygnału "PN pink".
              Tą metodą, na żywo widać co się dzieje na wykresie, dzięki temu łatwiej jest ocenić zmiany.
              Ważne jest aby mikrofon, podczas kolejnych pomiarów, był cały czas w tym samym miejscu. Podobnie zresztą jak w pomiarach głośników w HA.

Skomentuj

Jak będę miał czas, to jutro to zobaczę. Próbowałem metodą FR1, ale wykres był tragiczny, bo nie wiedziałem, że ustawienia zmienić muszę na octave smoothing i dlatego robiłem przez impuls respone. Nie wiem jak mam dodać trzy charki, gdy próbuje przez opcje overaly--? set as overaly zapisać mogę tylko jedną..... Siedzę już z tym godzinę, jak mnie ta arta wkurza

Skomentuj

Wyeksportuj do pliku ASCII, a potem zrób "Load targed response"

Skomentuj

Witajcie po długiej przerwie. Niestety z powodów zdrowotnych musiałem porzucić temat CA na kilka miesięcy.
                    Ogólnie połowa mojej wiedzy uleciała, trzeba poczytać co nie co.
                    pawel_luk1 Pomiaru revers nulla Twoim sposobem nie robiłem jeszcze. Na pewno w najbliższych dniach postaram się to zrobić.

Natomiast nurtuje mnie pewna sprawa. Skoro każdy rząd przesuwa faze o 90* , to jeśli mam TW i WF cięty 3 rzędem, to po mimo odwrócenia biegunów głośnika, fazy i tak będą przesunięte, zgadza się ?
                    Last edited by lisek85; 05.09.2018, 20:08.

Skomentuj

Generalnie zgadza się :)
                      Pobaw się symulacją, to zobaczysz jak się fazy przesuwają.

Skomentuj

Trochę się pobawiłem... Doszedłem do wniosku, że ten tweeter musi mieć trzeci rząd i woofer również. Gdy próbowałem zrobić 2 rząd to fazy były strasznie rozjechane i nic nie dało się z tym zrobić.
                        U ciebie również widzę, że masz trzeci, chyba, że coś się zmieniło ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lisek85 Zobacz posta
                          Trochę się pobawiłem... Doszedłem do wniosku, że ten tweeter musi mieć trzeci rząd i woofer również. Gdy próbowałem zrobić 2 rząd to fazy były strasznie rozjechane i nic nie dało się z tym zrobić.
                          Pokaż screeny.

U Pawła co 2 tydzień inaczej [emoji6][emoji23]

Ma 2 na 1 plus EQ

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Na procku też nie moge zrobić tak by było dobrze,.

Skomentuj

Na procku też nie moge zrobić tak by było dobrze,.
                              Majster to jest symulacja. Ty zrób pomiar online PN pink noise w arta. Wyrównaj czasowo głośniki i wtedy baw się flitrami i odwracaj polaryzacje i patrz czy się revers robi.
                              Filtry w procku elektryczne pamiętaj nie są równe akustycznym, więc w arta używaj wzorca.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Sorry nie zrozumiałem Cie.

Skomentuj

Chłopaki to samochód. Nie wczuwajcie się aż tak w te fazy, bo raz że to pomiar z bardzo dużą ilością odbić, a dwa, te fazy to "minimum phase", obliczone na podstawie tego skaszanionego SPL-u.
                                  Coś tam one pokazują, bardziej kierunek w którym trzeba iść, a nie trzymać się ich kurczowo w celu dokładnego zgrania fazowego jak w kolumnie domowej.

Pozostaje metoda prób i błędów, słuch i doświadczenie. W sumie ta metoda na strojenie on-line z mikrofonem i kręcenie filtrami, aż ch-ki się zsumują jest chyba najlepsza z tego wszystkiego...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X