Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak najtańsze głośniki do taniego samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak najtańsze głośniki do taniego samochodu

No więc kupiłem niedawno swój pierwszy samochód. Auto to citroen ZX z 1991 roku. Samochód zdecydowanie nie jest stworzony do audio więc głośniki też nie muszą być specjalne :) . Sytuacja jest taka że po zamknięciu drzwi głośniki grają w deskę...bardzo nieciekawie :glare: . Niestety obecne radio (czyli stary kaseciak daewoo) mi dzisiaj zdechło (normalka w starych radiach, po odłączeniu zasilania nie wstało już). Kupiłem dzisiaj na allegro takie "cudo" http://allegro.pl/radio-samochodowe-...M2U0ZjM0ZGI%3D kupiłem bo jest niby nowe (leżak magazynowy)...i było tanie . Głośniki też mają być takie żeby w miarę grały i nie pierdziały (obecne pierdzą, sprawdziłem jak tamto radio jeszcze działało :p ). Wchodzą tam 13-tki szerokopasmowe w drzwi. Nie oczekuję jakiegoś świetnego grania. Aby grało :) . Budżet...nie wiem 100-150zł na dwa głośniki? Uda się coś znaleźć?

P.S wiem że to źle...ale nie mam zamiaru dawać zestawu odseparowanego ani wygłuszać drzwi. Po prostu moim zdaniem nie jest to warte pracy w to włożonej jak głośniki i tak grają w deskę.
    Last edited by Oskar29; 16.06.2018, 20:40.

za te pieniadze by sie udalo kupic zestaw 2 drozny.
    ale skoro chcesz nie inwestowac w to kasy to odpusc
    poszukaj tanich papierowych szerokopasmowych. kiedys tesle byly fajne... a co teraz warto kupic to nie mam pojecia

http://allegro.pl/eton-prx-140-2-dwu...7.html#thumb/5 (Eton prx 140.2 dwudrożne ładny stan)
    to mi sie podoba

Skomentuj

to szukaj najtanszy byle malo kolorowe
      ale te etony fajnie sie prezentuja

Skomentuj

A z tych co podałem co byś wziął? Bo 150zł. to trochę dużo biorąc pod uwagę że jeszcze w ten samochód coś muszę włożyć . Sam wiesz jak jest ze starymi autami. Zaniedbania poprzedniego właściciela się mszczą .

Skomentuj

bierz tonsile
          jak nie zagra to chociaz latwiej bedzie odsprzedac

Skomentuj

Ok. Dzięki. Jeśli jeszcze będą za kilka dni to je wezmę. Uznałem teraz że lepiej poczekać na to radio i może okaże się że głośniki nie będą pierdzieć (mam cichą nadzieję że to przez radio pierdziały ), jak będą dalej pierdzieć i charczeć to się je wymieni :) .

Skomentuj

moze tak byc

Skomentuj

Na wygląd to są tam teraz wsadzone chyba takie...ale głowy ani ręki nie dam sobie obciąć . http://allegro.pl/2-glosniki-samocho...270719282.html (2 GLOSNIKI SAMOCHODOWE PEIYING PY-1310C 13cm 130mm) czyli najgorszy szajs .

Skomentuj

czyli moze charczec z powodu syfu w szczelinie
                  czeste przy coaxialach :/

Skomentuj

I raczej nie do naprawienia? Z drugiej strony czy warto się babrać przy głośnikach za 30zł...chyba nie :p . No chyba że dało by się to czymś przedmuchać czy coś...

Skomentuj

da sie naprawic. ale to raczej jako ciekawostka lub nauka

Skomentuj

Ja oprocz tweeterow wyciagnalem z samochodow na zlomowisku - jakies tam 6cali infinity z x-o, kupilem od Marka Kravczenko wysokie za 150$ Can, wywalilem stare elementy z zwrotki, pomierzylem troche, wsadzilem kondensy i cewki z tego co mialem, potem sluchalem, troche cudowalem - jest OK, ciecie ok 2,5-3kHz choc same wysokie maja Fs przy 500Hz poprzez zastosowanie aperiodic damping. Sciagnalem blotniki, maske, caly wewnatrz, itd bo lala mi sie woda pod przednia szyba (20to letni samochod) i tak pociagnalem kable do bi-wire by trzymac zwrotki wewnatrz kabiny, nie drzwiach i blisko starego Sony CD decka z DSP. Teraz mysle by wsadzic moze ScanSpeak Discovery 18w 4ohm lub SBA tylko jeszcze nie wiem jaki. Macie jakies favoryty w tym przedziale cenowym (Scan, SB, Dayton Alu, Exodus Anarchy) i tak mysle o Vifie Neo NE25 szmaciaku lub SB29 neo - koniecznie chce ciac ok 2kHz lub nizej jesli mozliwe, bo niskie siedza w dolnej czesci drzwi. Jeszcze cos odnosnie umiejscowienia niskich - na wysokosci sluchacza jest dziura przy 650-750Hz spowodowana akustyka kabiny, myslalem by zrobic 3way dokladajac jakies dome mids jak 2 calowki z Dayton ale chyba dam sobie na luz bo zabieraja duzo miejsca. Zamiast tego moze lepiej kupic cos innego. Ludzie tu dosc czesto uzywaja samochodowych tweeterow Seas'a - alu podobno dosc dobrze graja. Wavecor tez ma Neo 22 i 30tki bez faceplate, jak i Dayton czy Peerless. NXT, ARC Black Series sa robione przez SBA - tylko sztywniejsze zawieszenie niz domowe w serii NRX. W zeszlym tygodniu znalazlem na zlomowisku 9 cali min sub Bose do Mazdy z wzm wbudowanym w glosnik - zobacze co to cudo, jak bedzie OK to napisze.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Czytałeś cały temat :p ? Mi głośniki grają w deskę. Nie chcę nic tam montować więcej niż coaxiale albo szerokopasmowki :) .

Skomentuj

Ewentualnie kiedyś skrzynię jakąś tanią sobie zmontuje.

Skomentuj

No więc tak. Radio mam działające już i stacje świetnie wyszukuje (w starym gniazdo od anteny było padnięte), ale głośniki będę i tak musiał kupić inne bo te co są teraz to syf straszny. Przy jakimś minimalnie większym basie albo daniu trochę głośniej charczą jak diabli. Grać jakoś strasznie nie grają tak ogółem ale ich "możliwości mocowe" są śmiechu warte . I nie jest to wina radia jakby co .

Skomentuj

Czemu np nie Seas Coax, bo wiekszosc car audio coax np 5 cali to ... nic special, ciezko znalesc cos dobrze brzmiace glosniki. Z takim glosnikiem jak Seas mozesz zrobic wlasna zwrotke i podpasowac do brzmienia samochodu, najgorsze ze sa 8 ohm choc radio samochodowe ponizej 4 ohm nie jest sprawne pradowo i moze bedzie brzmialo lepiej z 6-8 ohm, tylko sugestia. Szerokopasmowe - moze Dayton, TB. Moze cos znajdziesz na innych anglojezycznych forums. Szkoda ze nie mam cos co cie interesuje w mojej graciarni - podeslalbym je do Ciebie. Jesli znajde cos dobrego dam Ci znac.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zrozum proszę. W tym samochodzie nie da się zrobić dobrego audio. Drzwi brzęczą całe, a głośniki po zamknięciu drzwi grają w deskę i ona cała drży od grania. Nie mam zamiaru wsadzać tam głośników za pół wartości samochodu :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Szczególnie że ma to grać pod samym radiem z segmentu raczej budżetowego.

Skomentuj

Proponuje udać się na najbliższy złom. Rozejrzyj się za autami premium bo z nich można wymontować całkiem przyjemne głośniki i to niemal za darmo. Do tego jeśli masz zdolności manualne to wymontujesz nie tylko pasujące ci głośniki z drzwi ale i fabryczne suby z boczka w bagaju czy wzmacniacze które często montowane są np. pod siedzeniem pasażera (w starszych volvo). Potem tylko trochę cierpliwości i poszukiwań w sieci za schematem podłączenia, chwila majstrowania i gotowe. :thumbup:

Skomentuj

No tak wszystko fajnie tylko że ja potrzebuję szerokopasmówkę albo coaxy o średnicy ~13cm i z maksymalnie otworem montażowym o średnicy 115mm. W jakim nowszym aucie premium masz tylko 2 głośniki o takiej małej średnicy :) ? Do tego wykręciłem dzisiaj głośniki i okazało się że mam wstawione blaupunkty. Nie wiem czy jest sens zmieniać cokolwiek w takim wypadku bo teraqz jest zagwozdka czy coś zagra lepiej w tak małych pieniądzach i pod samym radiem. W oko wpadły mi visatony fr12.
                                      Last edited by Oskar29; 20.06.2018, 20:49.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X