Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAT Leon m1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SEAT Leon m1

Witam i pozdrawiam, szczególnie stare wygi :) Nie było mnie na tym forum parę (jak nie kilka) lat. Ciekawe ile się pozmieniało. :)
    Mam do zrobienia CA w Leonie 1. Chyba pójdę w 3W i jakieś średnie do 4" wcisnę pod szybę, bo wstępnie sprawdziłem, że do 1,5litra na stronę powinno dać się tam ulokować...
    Cięte będzie raczej aktywnie.
    Priorytet to jakość dźwięku, scena.
    Ale po kolei. Chciałem się poradzić co dać w drzwi? Da się tam wcisnąć od 6.5" do 8" - na specjalnych dystansach. (Tak jak do Golf IV; Passat; Bora itp. VW, z tego rocznika)
    Z racji, że koncepcja wyklucza suba - jak na razie chcę wyciągnąć jak najwięcej basu z samych drzwi, a ma przede wszystkim dobrze grać
    Jaki woofer do drzwi, powiedzmy do 250zł/szt? (ew. więcej jak trzeba, a warto...) Na oku mam:
    Woofer z Audio System R200EM (niestety nie ma parametrów tego głośnika)
    Foutek FW200
    STX W.22.250.8.FCX
    DAYTON AUDIO DA-175
    DAYTON AUDIO RS-180
    *Jak mi się coś jeszcze przypomni to edit i dodam tu*
    Co polecicie wy?

Razem 4szt. drzwi, myślę więc, że przy niskim odcięciu, to po dwa woofery na stronę mógłbym połączyć razem (przednie i tylne drzwi). Wtedy mogą być chyba nawet 8Ohm, bo w szeregu wyjdzie jako jeden 4Ohm. Tudzież 2Ohm przy 2x4Ohm)
    Co o tym myślicie?

Nie wiem jeszcze ile jedne drzwi dokładnie mają litrów, na oko z 25l? Jak znajdę chwilę, to sprawdzę.

Pozdrawiam. :)
    Last edited by ir0nhide; 29.09.2019, 17:24.

Sam siebie zaprzeczasz, albo jakość i scena, albo woofery z tyłu. Nie da radę mieć woofery z tyłu i scenę z przodu.
    Musisz szukać wooferów z dużym Qts jak chcesz w pełne drzwi. Czyli od 0.6 w górę jak ma być bez suba. Ale to dopiero jak uzbierasz sporo kasy [emoji854]

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Last edited by kondrax; 29.09.2019, 21:20.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie da radę mieć woofery z tyłu i scenę z przodu.
      Da radę :) Przy 80hz już nie słychać kierunku/źródła dźwięku-basu.
      Liczę, że uwzględniając zaledwie drzwi tylne to i do 150Hz by się dało dojechać a 4" mid w 1,5l mam nadzieje zejdzie do 150Hz. Ale nawet jeśli nie, to zawsze tylne można by odfiltrować - jak w 2,5w. Albo w ogóle nie łączyć z przodem i pościć jako suby. Opcji, w każdym razie - przynajmniej teoretycznie - nie brakuje. :)
      Sporo kasy to pojęcie względne - jak masz jakieś woofery na myśli to podaj, rozważę.

Skomentuj

To pojedź kiedyś na zlot CA zobacz jak na 80hz słuchać jak suby grają z bagażnika a nie przodu.
        Żeby woofery były słyszane z przodu należało by wprowadzić korekcję czasu na tylne i zbliżyć je do przodu. Ale to nie wszystko, jak to potem pociąć... Samo a dam filtr na 150hz nie wystarczy.
        4" i 150hz [emoji854] polecam poczytać co to są zniekształcenia harmoniczne.
        Myślę, że możemy mówić o podziale 400-600hz.

Jest taka złota zasada. Się nie ma miedzi. Się na dupie siedzi [emoji854]
        Ja przy 8tys przestałem liczyć ile wydałem na audio żeby się nie wkurzać.
        Myślę, że przy używanym sprzęcie od 5tys w górę, za 3 way, radio, wzmacniacze, okablowanie i akcesoria, maty, procesor itp.

Popularne
        Microprecision 5.16 i mk2
        Dls R6 r6a

Przejrzyj internet i sprawdzaj parametr qts szukał bym wysoki 0.7 do 0.9 jak ma grać bez suba. Oczywiście patrzeć też trzeba na niski fs. Wszystkie po 0.3 parę nie nadają się w pełne drzwi.
        8 w drzwi nie są u nas popularne.

Last edited by kondrax; 29.09.2019, 21:43.

Skomentuj

Zaczyna mi się przypominać już chyba czemu mnie tyle czasu nie było na tym forum... :)
          Co ty mi tu stary za tysiące złotych wyliczasz i inne elementy toru audio, jak ja na razie tylko o woofery spytałem :)
          Harmoniczne harmonicznymi .... Ehh, umówmy się, że ja osobiści już wole tak grające 4", niż wokal ropierzchnięty po nogach... :) Ty nie czytaj o harmonicznych tylko usłysz co słuchasz :P
          Co ma sub w bagażniku do woofera za tyłkiem, przecież to inna bajka, inne kwestie akustyczne... Jak będzie trzeba to się czasówkami pokręci.
          kondrax ja tym nie będę na audioshow wjeżdżał; to ma grać TYLKO lepiej od seryjnych głośników :)
          BTW, litraż drzwi można ileś zmniejszyć. Szukam wooferów z dobrą rozdzielczością basu, klasę wyżej od seryjnych, do słuchania a nie napizdalania :)
          Last edited by ir0nhide; 29.09.2019, 22:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            Zaczyna mi się przypominać już chyba czemu mnie tyle czasu nie było na tym forum... :)
            Co ty mi tu stary za tysiące złotych wyliczasz i inne elementy toru audio, jak ja na razie tylko o woofery spytałem :)
            Harmoniczne harmonicznymi .... Ehh, umówmy się, że ja osobiści już wole tak grające 4", niż wokal ropierzchnięty po nogach... :) Ty nie czytaj o harmonicznych tylko usłysz co słuchasz [emoji14]
            Co ma sub w bagażniku do woofera za tyłkiem, przecież to inna bajka, inne kwestie akustyczne... Jak będzie trzeba to się czasówkami pokręci.
            kondrax ja tym nie będę na audioshow wjeżdżał; to ma grać TYLKO lepiej od seryjnych głośników :)
            BTW, litraż drzwi można ileś zmniejszyć. Czyli szukać bardziej w typie free air.
            Używane i wersja budżet
            Kabel spawalniczy oprawka audison bezpiecznik konektory oczkowe miedziane 250zl
            Jeśli 3 drogi aktywnie to 3x RCA chyba że masz światło
            Sinuslive cx50 X3 200zl
            6 kanałów na przód czyli
            4 kanałowy wzmacniacz i 2 kanałowy jakieś 1200zl razem używane
            Kable od wzmacniaczy do drzwi słupków itp
            5-7zl metr miedziany
            Procesor używany od 800zl w górę
            Maty najtańsze bitmat i pianki z 500zl
            I teraz głośniki
            Zlicz całość i zobacz ile wyjdzie.
            Radio 1 din z 600zl
            Dochodzą bibeloty, pęszle, wysyłki, itp zlicz do całości i tak się więcej okaże.

Nie będę cię obrażał, ale skoro brak ci wiedzy na temat korekcji czasu i harmonicznych to nie zbudujesz dobrze grającego systemu.
            4 głośnik nie będzie poprawnie pracował przy podziale 150hz. Będzie zwyczajnie pierdziec przy wyższych poziomach głośności, lub nawet i średnich.

Jak ma tylko grać, a nie jak zakładałeś priorytet to scena.
            To kup 3way gotowe lub nawet 2, wsadź na 2 kanałach bez dsp, będzie tanio i głośno. Sceny nie będzie. Ale będzie tanio. Będziesz typowym Amerykaninem.

Skomentuj

Co do wooferów odpisałem Ci.
              Zainteresowałem się twoim tematem bo napisałeś, że priorytet to scena. Teraz żałuję.

P.s. niestety 99 procent ludzi na problem z tymi czasami w aucie. Trochę się w to już bawię. I widzę jak ludzie nimi kręcą. Bez pojęcia.

Pozdrawiam

Skomentuj

Niestety bez DSP i korekcji czasu nie da radę zrobić dobrej sceny w aucie i precyzyjnej lokalizacji źródeł pozornych. Fizyki się nie oszuka. Wymaga to osobnego kanału na każdy głośnik, co wymusza koszty.
                A samo odtwarzanie dźwięku można zrobić bez dsp i na 2 kanałach i 3way.

Skomentuj

Ja też cię nie będę obrażał, ale what's wrong with u? Po co ty się tak spinasz, wypisujesz mi jakieś kable, radia, peszle, ich ceny i inne bzdury mnie nie interesujące (że też ci się chciało); podczas gdy ja spytałem tylko o woofery :???: Naprawdę nie rozumiem twojego zachowania i tej nadinterpretacji tematu.
                  Przecież ty stary nie masz zielonego pojęcia jaki ja mam koncept na cały system i co ja wiem, a cię poniosło i się rozwodzisz (NIEPOTRZEBNIE) zbaczając z meritum wątku...
                  Dzięki za odpowiedz na temat, już nic nie musisz dodawać, dziękuję.

Skomentuj

Napisałem Ci, że uzbieraj sporo kasy jak chcesz aktywnie. Napisałeś, że to pojęcie względne. Więc ci wyliczyłem budżetowo ile to jest.
                    Zadajesz pytania, dostajesz odpowiedź i jeszcze narzekasz. Co do wooferów napisałem Ci na jakie parametry zwrócić uwagę i podałem Ci dwa przykłady 16.5 standardowych, bo 8 nie znam. Trzeba szukać.
                    Niestety, tak jak sam mówisz wyleciałeś parę lat z obiegu, zmieniło się CA w autach. I się okazuje, że obaj mamy inne pojęcie na temat sceny w aucie i inna wiedzę na ten temat, pije do wooferów z tyłu.
                    Niestety spinasz się ty. Wystarczyło napisać, że budżet jest mniejszy i wystarczy ci to czy tamto.
                    Ale masz rację, zakończyłem pomoc w tym temacie. Zapraszam na strefę SCA tam, Ci zarzucą wiedzą ale instalatorzy za $$$, skoro moja darmowa Ci nie pasuje [emoji854][emoji1787] pozdrawiam i życzę sukcesów

Last edited by kondrax; 29.09.2019, 23:04.

Skomentuj

Ty naprawdę jesteś jakiś niewydarzony człowieku... :bored:
                      Napisałem Ci, że uzbieraj sporo kasy jak chcesz aktywnie. Napisałeś, że to pojęcie względne.
                      Czytaj ze zrozumieniem to co sam piszesz! "Sporo kasy" napisałeś w zdaniu o wooferach, a nie całym sys.

Używane i wersja budżet
                      Kabel spawalniczy oprawka audison bezpiecznik konektory oczkowe miedziane 250zl
                      Jeśli 3 drogi aktywnie to 3x RCA chyba że masz światło
                      Sinuslive cx50 X3 200zl
                      6 kanałów na przód czyli
                      4 kanałowy wzmacniacz i 2 kanałowy jakieś 1200zl razem używane
                      Kable od wzmacniaczy do drzwi słupków itp
                      5-7zl metr miedziany
                      Procesor używany od 800zl w górę
                      Maty najtańsze bitmat i pianki z 500zl
                      I teraz głośniki
                      Zlicz całość i zobacz ile wyjdzie.
                      Radio 1 din z 600zl
                      Dochodzą bibeloty, pęszle, wysyłki, itp zlicz do całości i tak się więcej okaże.
                      Kabel mam 70mm^2, bezp. i konektory miedziane
                      RCA mam i po 3 i po 6...
                      Mam Denona DCA-800 (6ch) i Vibe Black Box stereo 2 (na razie mi styknie)
                      Kabli mam że na kilka samochodów by starczyło (nawet posrebrzane)
                      Procesor mam nowy, DSP, Dolby, etc.
                      Maty dam chyba SuperLight Dynomata i piankę Swell Wave 7
                      Radio 1din? ...
                      Wszystkie pierdółki mam.

skoro brak ci wiedzy na temat korekcji czasu i harmonicznych
                      Chyba tobie...

4 głośnik nie będzie poprawnie pracował przy podziale 150hz
                      Jak gdybym sam nie słyszał już tak grających <facepalm>

Jak ma tylko grać, a nie jak zakładałeś priorytet to scena
                      Chyba powinieneś w słowniku sprawdzić co to znaczy priorytet.

Będziesz typowym Amerykaninem.
                      Zawsze to lepiej od typowego Janusza... If u know what i mean.

niestety 99 procent ludzi na problem z tymi czasami w aucie. Trochę się w to już bawię. I widzę jak ludzie nimi kręcą. Bez pojęcia
                      To jest problem tych ludzi a nie twój, ty się ciesz że jesteś w tym jednym procencie.

Niestety, tak jak sam mówisz wyleciałeś parę lat z obiegu, zmieniło się CA w autach.
                      Wypraszam sobie, nic takiego nie powiedziałem, czytanie ze zrozumieniem polecam.

I się okazuje, że obaj mamy inne pojęcie na temat sceny w aucie i inna wiedzę na ten temat.
                      Zaiste. Zdaje się, że tak właśnie jest.

Niestety spinasz się ty. Wystarczyło napisać, że budżet jest mniejszy i wystarczy ci to czy tamto.
                      Po raz wtóry kłania się ci czytanie ze zrozumieniem. Cyt: "Jaki woofer do drzwi, powiedzmy do 250zł/szt?"

Zapraszam na strefę SCA tam, Ci zarzucą wiedzą ale instalatorzy za $$$ pozdrawiam
                      Dziękuję, ale nie skorzystam po rekomendacji kogoś takiego jak ty.

Tyle czasu na ciebie zmarnowałem stary...
                      Jednym zdaniem: Panu już podziękujemy bo najzwyczajniej nie ogarnia pan; dziękuję!
                      Last edited by ir0nhide; 29.09.2019, 23:45.

Skomentuj

Masz rację. Jestem.
                        Siedzę godzinami czytam, oglądam, mierze, jeżdżę na zloty, spotkania...
                        Nie było Cię sporo czasu na diyaudio, może tak powinno zostać.

Skomentuj

Mnie też nie było sporo czasu, ale faktycznie czytam i patrzę to nic się nie zmieniło - ani nic nowego nie polecają, atmosfera ta sama.

DAYTON AUDIO DA-175
                          DAYTON AUDIO RS-180
                          Te próbowałem, founteki fw168 także, nie grało to w drzwiach, z tej trójki najlepiej DA-175 ale i tak marnie grał w stosunku do typowo CA wooferów.

kondrax, może i dobrze piszesz, ale widzę sporo nie potrzebnych wydatków w Twojej kalkulacji, albo przesadzone ceny.

Procka można odpuścić, jest on wbudowany w większość radii teraz, i te radia kosztują 300-400zł i nawet grają zarówno z końcowki mocy jak i z daca. Kenwood KDC-BT92SD, JVC KD-X352BT np.

Woofery które fajnie mocno na dole zagrają, ze 4szt to audio system m165 evo, jak na cenę to zaskakująco dobrze grają na dole w sensie dole a nie kicka, bo wiekszość gra kickiem, gorzej na górze - ale to mówisz, że będziesz robił 3way więc dla samych wooferów warto,

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                          Przejrzyj internet i sprawdzaj parametr qts szukał bym wysoki 0.7 do 0.9 jak ma grać bez suba. Oczywiście patrzeć też trzeba na niski fs. Wszystkie po 0.3 parę nie nadają się w pełne drzwi.
                          8 w drzwi nie są u nas popularne.
                          Tu napisał kondrax dobrze, ma rację, jeśli szukasz czegoś z domowych, to trzeba spojrzeć na te kryteria. Drzwi to jednak wielka pojemność dla 16,5' woofera, więc musi mieć parametry zalecane do dużych obudów czy freeair żeby zagrał coś dołem w drzwiach, ale to kosztem splu.

Np. spójrz na Gladen M08 - przy 4 szt na auto będziesz mieć basu aż na to, mieszczą się w budżecie, maskownice da się zdjąć.

Tylko z podziałami też dobrze napisał, będzie słychać tak wysoki podział, w samochodzie gdzieś poniżej 70-60Hz bas przestaje być kierunkowy, ale sam mam tak samo zrobione, czyli 4szt wooferów przód i tył, gdzie tył gra do 80hz i da się słuchać, choć czasem denerwuje

Noi podział między wooferami a średnioniskim, też próbowałem i dopiero gdzieś okolice 280-350Hz to jest "dobry" podział dla tego typu rozwiązań, dlatego nie warto upychać tam 4 cali, dobre 3' wystarczą, będzie lepsza średnica i góra.

Skomentuj

Radia z procesorem są spoko ale mają 2 wady, ten dsp w środku ma skok co 3,4cm przeważnie, a procesory dużo mniej. A często radia po 400zł, mają dsp na zasadzie wybór czasu front left, lub front right. Oraz zmiana parametrów jest nie w locie a z przerwami, co bardzo utrudnia strojenie na słuch. Także EQ jest mocno ograniczony. Z doświadczenia wiem, że i tak użytkownicy którym zależy na dobrym graniu szukają zaraz zewnętrznego DSP. Tanią opcją jest Alpine pxa-h700. Około 800zł, ale żeby miało pełną funkcjonalność dobrze mieć jego z radiem, które ma ainet a to wymusza przeważnie jednostki w zakresie 500-800zł. No i miejmy na uwadze, że to dsp w radio warte jest z 5$ wiec nie oczekujmy cudów. Można to usłyszeć w jednostkach Pioneera, bez włączonego dsp radia mają fajna dynamikę, po włączeniu opcji dsp dynamika bardzo siada, niestety kość za parę $ psuje wszystko.

Niestety nie zgodzę się z wami, że bas poniżej np.80hz jest nie lokalizowany. Często spotykam się z użytkownikami, gdzie wyraźnie słychać, że subwoofer gra z bagażnika, to samo się dzieje z wooferami z tyłu. Wynika to z odległości dźwięku dla poszczególnych głośników. Po prostu czy to dźwięk z bagażnika czy wooferów z tyłu pokonuje dłuższą drogę niż ten z wooferów z przodu do naszego ucha. Oczywiście można temu zaradzić, wprowadzając korekcję czasu, i sztucznie oddalić cały front, żeby pozorna odległość od tylnych wooferów czy subwoofera była ta samą odległością dla do frontu.
                            Także w domu ile razy trzeba się nalatać z subwooferem, bo w jednym miejscu pomieszczenia nie ma basu, a w drugim nadmiar, a sub jest bardzo lokalizowany.
                            Auto to sztuka kompromisów.

Skomentuj

Te próbowałem, founteki fw168 także, nie grało to w drzwiach, z tej trójki najlepiej DA-175 ale i tak marnie grał w stosunku do typowo CA wooferów.
                              Dzięki za info. Ja próbowałem w drzwiach TB 1139SIF i Ural TT 165 (bo takie miałem akurat pod ręką) też to nie gra w drzwiach. TB ewidentnie potrzebuje wzmacniacza.

Woofery które fajnie mocno na dole zagrają, ze 4szt to audio system m165 evo
                              A co myślisz o tych R200EM z Audio Systemu? (https://allegro.pl/oferta/seat-leon-...bas-7841672236) Powinno być z nich chyba jeszcze więcej basu.
                              Sprzedają to z dystansami od razu do Leona 1 - pasuje bez przerabiania. Kuszące, ale nie słyszałem ich.

Tu napisał kondrax dobrze, ma rację, jeśli szukasz czegoś z domowych, to trzeba spojrzeć na te kryteria. Drzwi to jednak wielka pojemność dla 16,5' woofera, więc musi mieć parametry zalecane do dużych obudów czy freeair żeby zagrał coś dołem w drzwiach, ale to kosztem splu.
                              Ja wiem i za tę poradę mu dziękuję (nie wiem po co się rozwodził nad innymi).
                              Tak jak mówiłem da się w te drzwi wcisnąć 8" - na specjalnych dystansach. Poza tym litraż drzwi można nieco zmniejszyć. A gdyby tak zamontować w drzwiach po prostu jeszcze port BR - próbowaliście tak?

Np. spójrz na Gladen M08...
                              Dzięki. Widziałem też np. Visaton GF 200 przy 4R ma qts .77 (pomijając jego cenę)
                              Z Visatona są jeszcze WS 20 E z qts 1.14 :) ale nie wiem jak on gra basem...

Tylko z podziałami też dobrze napisał, będzie słychać tak wysoki podział, w samochodzie gdzieś poniżej 70-60Hz bas przestaje być kierunkowy, ale sam mam tak samo zrobione, czyli 4szt wooferów przód i tył, gdzie tył gra do 80hz i da się słuchać, choć czasem denerwuje
                              Ja wiem że dobrze napisał, ale nie potrzebnie :) - to już będzie moje zmartwienie :) No to też jest, opcja aby puścić tył odcięty jako stricte suby

Noi podział między wooferami a średnioniskim, też próbowałem i dopiero gdzieś okolice 280-350Hz to jest "dobry" podział dla tego typu rozwiązań
                              Ja to wiem, ale i tak większość 6.5-8" gra do tych Hz, dlatego ostatecznie nic straconego, bo jak nie wyjdzie nisko to przecież utnie się wyżej...

Na razie szukam fundamentu basu 6.5-8" One nie mają zastąpić suba, (czyt. grać jak sub - efektownie) a jedynie grać pełnym pasmem w miarę swoich możliwości.

Skomentuj

Wolał bym kupić woofery typowo do CA z dużym qts aby grały w pełnych drzwiach.
                                Drzwi są nieszczelne, powietrze ucieka wszystkimi możliwymi otworami. Dla tego parametry bardziej pod free air jak domowe.
                                Komory na 8 cali w drzwiach będą bardzo duże, czy to pod closed czy b-r. Dla 16.5cm to przeważnie wychodzi 5-8L a dla 8" będzie jeszcze więcej. I komora raz że musi być szczelna to dwa, problem montażowy często i waga na drzwiach, zawiasy itp.
                                Typowy woofer CA z 8 cali powinien załatwić sprawę.

Skomentuj

Radia z procesorem są spoko ale mają 2 wady,
                                  Na szczęście nie wszystkie, bo wyżej podany kenwood ma co 1cm, kolektor EQ jest także rozbudowany do tego stopnia co np. w procku mosconi, co 5 albo 10hz można zmieniać wartości. Owszem, jest milisekundowa przerwa przy zmianie czasu co faktycznie utrudnia płynną zmiane fazy. Poza tym z tego co pamiętam te 3,4cm to jest chyba 1' w regulacji fazy.

Nie mówię bo zawsze było że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, o tyle ten kenwood daję radę za te 400zł używka/750 nowy.

Niestety nie zgodzę się z wami, że bas poniżej np.80hz jest nie lokalizowany.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                  Ale chyba nie doczytałeś, piszemy o tym samym.

Skomentuj

Często spotykam się z użytkownikami, gdzie wyraźnie słychać, że subwoofer gra z bagażnika
                                    Wiem, sam to przerabiałem, ale to nie tyle bas-dzwięk z suba co kwestia akustyki, cały samochód rezonuje, fale inaczej się rozchodzą... Można opóźniać, przemieszczać procesorem, kręcić fazą a i tak czasami się nie uda... Mi w innym samochodzie kiedyś pomogła linia transmisyjna i więcej niż jeden sub :) polecam spróbować...

Po prostu czy to dźwięk z bagażnika czy wooferów z tyłu pokonuje dłuższą drogę niż ten z wooferów z przodu do naszego ucha
                                    To nie tyle dzwięk z głośnika, bo np. fala 80Hz ma ponad 4m, co z akustyki. (Pomieszczenie też gra..)

Także w domu ile razy trzeba się nalatać z subwooferem, bo w jednym miejscu pomieszczenia nie ma basu, a w drugim nadmiar, a sub jest bardzo lokalizowany.
                                    Bo gra pomieszczenie. Dlatego w miarę możliwości daje się więcej subów :)

Panowie ja się nie martwię o jakieś tam radio. Ja sobie czasówki ustawię co do milimetra, dla każdego głośnika z osobna... :)
                                    Last edited by ir0nhide; 30.09.2019, 10:32.

Skomentuj

A co myślisz o tych R200EM z Audio Systemu? (https://allegro.pl/oferta/seat-leon-...bas-7841672236) Powinno być z nich chyba jeszcze więcej basu.
                                      Sprzedają to z dystansami od razu do Leona 1 - pasuje bez przerabiania. Kuszące, ale nie słyszałem ich.
                                      Nie słyszałem ich także, jednak tweeter i zwrotnice znam z innego zestawu dedykowanego - nic specjalnego, więc kupno wooferów niesprawdzonych tylko dlatego że są dystanse, nie skusił bym się, a dystanse idzie osobno kupić przecież :) To już wolałbym te Gladeny M08 bo to fajne głośniczki przypominające mds08 z grania, tylko mniej wytrzymałe mocowo, ale o wiekszym splu. MDSy też są teraz dostępne, ale też nie chcą grać w drzwiach

Ja wiem i za tę poradę mu dziękuję (nie wiem po co się rozwodził nad innymi).
                                      Tak jak mówiłem da się w te drzwi wcisnąć 8" - na specjalnych dystansach. Poza tym litraż drzwi można nieco zmniejszyć. A gdyby tak zamontować w drzwiach po prostu jeszcze port BR - próbowaliście tak?
                                      Tyle że drzwi to już konstrukcja br o jakimś wysokim strojeniu, nie są 100% szczelne, przez otwory technologiczne, zawias, przejście kablowe, spływy wodne itp. Zmniejszenie pojemności - ok, ale szyba musi gdzieś pracować.

Skomentuj

Podałem ogół radio. 3.4 ma Alpine. Pioneer miał co 1.7cm. nie znam wszystkich modeli.
                                        Możesz podać jaki to ciekawy Kenwood ?

Rozwiązania które podaje są ogólne. I co auto to inna zabawa. No niestety nie da radę w każdym aucie zrobić tak samo. To co sprawdzi się w jednym nie do końca musi sprawdzić się w drugim.

Tak fala ma 4m. Ale sam dźwięk jest leci 340m/s więc parę milisekund dochodzi do ucha dłużej i niestety ucho łapie różnice między najbliższym a najdalszym głośnikiem. Mówię nie tylko o subie ale tych wooferach z tyłu.

Zwrócił bym też uwagę na spl tych średniaków czy to 3 czy 4 calowych. Często te 3 calowe mają bardzo niski spl 80-83dB gdzie 4" potrafią mieć 90dB. Przykład scan speak 10f.

Last edited by kondrax; 30.09.2019, 11:05.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X