Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
SEAT Leon m1
Collapse
X
-
Zwrócił bym też uwagę na spl tych średniaków czy to 3 czy 4 calowych. Często te 3 calowe mają bardzo niski spl 80-83dB gdzie 4" potrafią mieć 90dB.
Jeżeli podział w okolicy 500Hz to myślałem o 2" kopułce Daytona, ale średniotonowa kopułka w aucie to chyba nie najlepszy pomysł, chyba że magnesem do dołu i pozycjonować tak żeby uwzględnić według odbicia od szyb? :???:
Tak fala ma 4m. Ale sam dźwięk jest leci 340m/s więc parę milisekund dochodzi do ucha dłużej i niestety ucho łapie różnice między najbliższym a najdalszym głośnikiem.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Bambusowe TangBandy 3" i 4" mają ponad 85dB z 1W/1m, już na 200HzLast edited by ir0nhide; 30.09.2019, 11:51.
Skomentuj
-
Było kilka kopułek w CA między innymi morel cdm, helix, brax...
O której konkretnie Daytona kopułce masz na myśli ?
Ale 3 calowe mają często też mała wytrzymałość mocowa połączona z niskim spl. Pytanie kto ile potrzebuje. Jeśli jest miejsce lepiej dać większy, swobodniej będzie grał, a nie u granic swojej wytrzymałości.
Zresztą na średniaka komora nie jest obowiązkowa. Może pracować free air.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Patefil
Może taki 6,5'' Dexon? Ma dość duży qts.Używam go w kolumnach domowych, więc nie wiem jak by grał w aucie.
https://www.dexon.pl/index.php?p1263...irb-16-60-01-8
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaRS52AN
Patefil. Ma wysokie qts, ale w tym przypadku jeszcze niskie.
Focale IS 200 i ISS200 mają QTS - 1.1
Blam 165RS ma wysoką skuteczność i QTS - .74
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Też myślałem o tym daytonie RS52AN. Można by na tokarce kosz stoczyć i by byli już sensowniej.
http://www.sbacoustics.com/index.php...n/2-5-md60n-6/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBo szybko rosną zniekształcenia poniżej 1khz. Dość typowe dla kopulek 50mm.
Skomentuj
Skomentuj