Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie wzmacniacza octavia 3 przód+sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie wzmacniacza octavia 3 przód+sub

Witam.Chciałbym zamontować wzmacniacz do skoda octavia 3 kombi.Początkowo myślałem nad dołożeniem subwoofera,bo nie posiadam zestawu cantona,który podobno i tak fajnie nie gra.Wzmacniacza szukałem małego żeby wszedł pod siedzenie pasażera z przodu i kupiłem niedaleko mnie JBL GTO-3EZ.Jest to układ w klasie D 2x50W 4ohm + 350W 4ohm sub, więc jest możliwość podłączenia przednich głośników z możliwością cięcia fs i zmieniłem zdanie chcę podłączyć przedni zestaw tez pod wzmacniacz.Z przodu zamontowałem przez lato morel maximo 165 i wygłuszyłem drzwi,gra to ładnie pod fabrycznym radiem,ale wiadomo troszkę brakuje mocy,dolne pasmo jest przyjemne ,ale bez pazura (wiecie czasem trzeba trochę przekręcić gałkę volume) lecz czuć niedosyt mocy.Chciałem zapytać czy już ktoś montował pod fabryczne radio bolero wzmacniacz w octavii ?nie ma wyjścia rca wiec muszę zastosować konwenter z wyjścia przednich głośników na rca-możecie jakiś polecić? jeszcze jest kwestia radia jak mu odłączę przednie głośniki to gdzieś wyczytałem ,że radio wywala komunikat o awarii głośników i tego się obawiam,może ktoś wie coś o tym.Wszelkie rady mile widziane.Jak się trochę ociepli czeka mnie prowadzenie zasilania od aku,tego nie lubię,ale trzeba to zrobic.

Link do wzmaciacza
    https://www.jbl.info.pl/p173,jbl-gto-3-ez.html

Subwoofera też jeszcze nie mam,posiadam jedynie stx samochodowy 2x2 ohm na początek może wystarczy,ale planuję kupić później coś bardziej na poziomie.Na aukcjach do wnęki bagażnika trzeba wydać 300zł za mdf w boczek +300zł głośnik do closed 15 litrów.Bardziej rozważam coś w stylu Audio System G-R10 FLAT PŁASKA OBUDOWA bo jak sprzedam auto to będzie do następnego.Nie wiem jak to gra hmm,ale słuchałem jeszcze ROCKFORD FOSGATE P1 w closed i podobało mi się.Na to jeszcze czas :)

Nie wiem... nie znam się... ale wydaje mi się, że impedancja wejściowa konwertera powinna niejako "oszukać" twoje radio i nie powodować wyrzucania komunikatu o błędzie. Będzie to więcej niż 4 ohm, ale trzeba sprawdzić na placu boju :)
    Druga sprawa.
    Potrzebujesz konwertera co najmniej 3 kanałowego lub 4 - nie sprawdzałem, czy są 3 kanałowe. Bo masz mieć sygnał L i R plus Sub.
    Jakiś markowy, na wzór tego no name:
    https://allegro.pl/oferta/konwerter-...iABEgK6QPD_BwE
    Szukaj z regulacją poziomu, tak jak jest w tym przykładowym no name.
    Manual wzmaka:
    https://130.com.ua/manuals/en/Manual...BL-GTO-3EZ.pdf
    Last edited by grzeczny_52; 21.01.2020, 13:14.

Skomentuj

Mam taką nadzieję, że nie będzie sypać błędami, to się okaże, co do sygnału to jest przełącznik który ustala czy brać sygnał z frontów czy z suba więc wystarczy dwu kanałowy konwenter. Alle dzięki za radę. Szkoda że nie mam do zestawu tego kabla remote na suba, będę go szukał bo fajnie było by mieć regulację basu.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Co do suba.
        Warto by było sprawdzić jakie pasmo tak naprawdę przenosi to radio. A konkretnie od ilu Hz w dole pasma.
        Bo jak się okaże, że od np. 50Hz... to co wtedy ma przenosić sub?

Skomentuj

Trafna uwaga, ale jak to zrobić, znaczy jak to sprawdzić najprościej?Mam pomysł, nagram na pendrive pliki z sygnałem 25Hz 30Hz 35Hz i sprawdzę czy grają przednie głośniki.

Skomentuj

To za mało.
            Głośniki jak i same warunki odsłuchu mają tyle zmiennych, że raczej możesz wyciągnąć błędne wnioski.
            Bo jak nic nie usłyszysz poniżej od rzeczonych 50Hz, to automatycznie oznaczać będzie, że wzmacniacz/tor m.cz. nie przenosi nic poniżej?
            To musisz sprawdzić mierząc, z grubsza rzecz jasna - nie laboratoryjnie - przy jakiej częstotliwości poziom napięcia na wyjściu wzmacniacza radia spadnie poniżej -3dB.
            Określenie tego punktu pozwoli na znalezienie faktycznego pasma przenoszenia od dołu.
            Przestrajaj się w zakresie oktawy, potem, jak znajdziesz wyraźny spadek, bardziej dokładnie.
            Czyli 100 ... 50Hz, 50 .... 25Hz i niżej - jak nie będzie jeszcze spadku -3dB, bardziej szczegółowo w pojedynczych hertz'ach.
            Możesz użyć lapka i programu Audacity. On ma wbudowany generator. Ustaw sobie na wyjściu wzmacniacza radia np. dokładnie 1V przy częstotliwości 100Hz i zwykłym voltomierzem AC wyłap moment, kiedy napięcie spadnie do poziomu 0.7V.
            Tak z grubsza, bo to nie jest pomiar laboratoryjny...

PS. Myślę, że charakterystyka impedancji tych głośników nie wpłynie na pomiar.
            Last edited by grzeczny_52; 21.01.2020, 14:48.

Skomentuj

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, poczekam trochę może ktoś napisze, że już podłączał pod to radio suba, a jak nie to pozostaną pomiary po podłączeniu, gorzej jak faktycznie radio będzie obcinać dolne pasmo.,wtedy nie wiem co zrobię.

Skomentuj

Podłączyłem już wzmacniacz ,wszystko gra ,bo ma wbudowane wykrywanie dzwięku i załącza sie ,ale ma to opuźnienie i szukam sygnału na kostce +12V remote i nie mogę znaleźć.Mierze miernikiem na pinach i nic ,ma ktoś pomysł albo wie jak to zrobić? Octavia 3.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                X