Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peugeot106CA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peugeot106CA

Witam Wszystkich w moim pierwszym wątku. Poprawiam audio w moim Peugeot 106. Szukam głośników 5.25 do przednich drzwi. Zestaw jaki posiadam to Pioneer 88rs, wzmacniacz Genesis profile four. Posiadam tez subwoofer w skrzyni zamkniętej Ok 20l z głośnikiem DD506 D2 spięty na 4 ohmy. Podpięty będzie do wzmacniacza przez kanał 3-4. Pod kanał 1-2 chce podpiąć głośniki na przód. Sprzęt który kupiłem był kupowany okazjonalnie. Przyszedł czas na podłączenie. Tzn. Mam głośniki jeszcze w pudełku nie otwierane Powerbass s50c. Może jakby ktoś wiedział jak one grają i czy wygrałyby się w mój zestaw. Jak nie to prosiłbym o poradę o dobranie głośników. Nie chce żeby miały ślady użytkowania w razie odsprzedania. Muzyki której będę słuchał w tym aucie to Jazz. Dzieki

Powerbass do Pionka 88 i Genesisa? chyba coś tu nie tak. Chcesz żeby zagrało ładnie i czysto to minimum Morel Maximo Ultra 502.

Skomentuj

Bardzo dobra odpowiedź Właśnie na takie wymieniłem. Już wiem że byłoby grzechem podpięcie tych głośniczków. Pzdr.

Skomentuj

Mostek tego wzmaka będzie zbyt skromny mocowo dla maluszka DD...

Skomentuj

Cześć. Czy mógłbyś mi powiedzieć jaki może mieć wpływ na wzmacniacz, głośnik lub dźwięk? Czy braki mocy będą odczuwalne na całym zakresie czy tylko przy głośniejszym graniu. Zakres głośnika ro 150-400w, przy mostku wzmacniacza 170w
          Pzdr

Skomentuj

Okazało się że Morele które kupiłem nie są 13tkami i odpadają. Znalazłem jeszcze inne głośniki Morel Są to Morel Hybrid Ovation 5 Czy nie będą za mocne dla wzmacniacza? Jeżeli tak to czego mam szukać? Dzieki

Skomentuj

Jakoś Ci nie wierzę...
              Poczytaj (?) o klockach, które masz, przejrzyj (?) net pod kątem ich zastosowania i wtedy się odezwij.

Skomentuj

Hehe dobre. Czasem dobrze się zapytać

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie znam się tak dobrze. Jest to mój pierwszy wzmacniacz. Sprzęt wpadł mi przez okazje. Pytam się bonie wiem czego szukać. Pzdr

Skomentuj

Dla niedowiarka:
                  Hi mate iv just went to package your parcel up and iv noticed they are the 6.5 in version not the 5 inch ones as listed Morel Maximo ultra 602 6.5 inch component speakers do you still want them or do you want a full refund

Skomentuj

Morelki są dostępne też w naszym kraju. Kilka dni temu znajomemu załatwiałem własnie ultra 502 MkII

Skomentuj

Mieszkam w Anglii. Kupiłem wczoraj te głośniki ale sprzedawca się pomylił w tytule ale to nie ważne. Udało mi się kupić w dobrej cenie dwa woofery Morel Hybrid Ovation 5, 2 tweetery Morel MT11 i dwie zwrotnice Morel MX2.0. I nie wiem teraz czy będę musiał mostkowac wzmacniacz na 2 kanały i dokupić wzmacnuacz do subwoofera. Czy 2+1 da rady?

Skomentuj

D**a nie sprzedawca...
                        W świecie car audio, podobnie jak diy audio, nie ma czegoś takiego jak pomyłka.
                        Jeno brak podstawowej wiedzy.

O.K.
                        1 - masz Pionka ze zwrotnicą 3-way;
                        - wzmak na przód 4ch;
                        - sub DD, lecz brak dla niego mono min. 400W lub mocnej 2ch dającej podobną moc.
                        2 - masz możliwość pracy zwrotnicy Morela w bi-amp i brak mono jak powyżej.
                        3 - standardowe podłączenie 2+1.

Wybór należy do Ciebie.

Skomentuj

To był prywatny sprzedawca. Pomylił się raczej.
                          Dopiero wchodzę w świat car audio. Jak narazie czerpie wiedzę od Was. Narazie zostanę przy punkcie 3. Która opcja jest najlepsza dla uzyskania lepszego dźwięku przy pozostaniu przy 2+1? Dzięki wielkie za propozycje.

Ok. Już rozumiem. Czyli mostkuje wzmacniacz na dwukanałowy i zasilam je przód. Dokupuje mono pod subwoofer.
                          ,, 2 - masz możliwość pracy zwrotnicy Morela w bi-amp i brak mono jak powyżej”
                          Lub podłączam każdy głośnik z osobna bez zwrotnicy z głośników. Tak?

Skomentuj

Po południu odpowiem.
                            Bardziej precyzyjnie :)

Skomentuj

Jak robić to raz i dobrze, tak jak trzeba, tak żeby już się nie grzebać. Upoluje w przyszłości Genesis profile sub 350w. Wykorzystam wzmacniacz co mam na przód. Będę chciał podłączyć te Morele w jak najlepszy sposób czyli wykorzystać wiązkę kabli dołączonych do radyjka wysokie, (średnie)? niskotonowe oddzielnie. Mam już pociągnięte kable do drzwi. Przy dokończeniu wygłuszania drzwi dołożę jeszcze po kablu do głośników wysokotonowych. Zwracam się do osób które wiedza co z czym itd. Prosiłbym o nakierowanie mnie na jak najlepsza ścieżkę grania. Dzięki

Skomentuj

Jak na razie nie będziesz miał mono do zasilenia suba, to połóż dodatkowe kable głośnikowe - tak jak piszesz - które będą albo podłączone do zwrotnicy albo bezpośrednio ze wzmacniacza do TW i WF.

Czyli tak - praca Standard - układ 2 + 1.
                                W takim przypadku wystarczą dwie (2) pary od wzmaka do zwrotnicy kabli oraz jedna (1) para dla suba - przekrój min. 4mm2 dla mocy, którą masz obecnie do dyspozycji:

- po parze na przód L i R -> wzmak -> zwrotnica, przekrój stosownie do możliwości przyjęcia mocy WF i TW razem wzięte czyli wystarczy przekrój 2.5mm2. Daj z odpowiednim zapasem długości, bo gdybyś chciał w niedalekiej przyszłości modernizować system, to będziesz musiał mieć do dyspozycji długość pozwalającą na połączenie bezpośrednie wzmaka z WF i TW.

Czyli w razie modernizacji będziesz potrzebował cztery pary na przód.

Dwie (2) pary dla TW strona L i R plus dwie pary (2) dla WF strona L i R.
                                Innymi słowy trzeba dorzucić po parze na stronę L i R

Dodatkowe pary będą potrzebne w przypadku modernizacji w kierunku pójścia zasilenia TW i WF w bi-amp lub z użyciem zwrotnicy aktywnej Pionka.
                                Wymienione, dodatkowe (jak i te pierwsze, teraz potrzebne) pary mają być na tyle długie, aby można było połączyć cztery kanały Genesis z czterema przetwornikami 2 x TW strona L i R oraz 2 x WF strona L i R.
                                Oczywiście obecnie dla 2+1 będziesz potrzebował też "krótkie" odcinki pomiędzy zwrotnicą a TW i WF po obu stronach.

Musisz zadbać o zasilanie wzmaka. Położyć odpowiedniego przekroju kabel z miedzi OFC - nie stosuj CCA - daj zapas dla przyszłościowego mono dla suba - 35mm2. Przy aku bezpiecznik 80/100A. Obecnie wystarczy 40A. Typ ANL.

Jak zmodernizujesz ze standardowego 2+1 do bi-amp plus sub (zakup mono), to będziesz mógł aktywować Time Alignment w Pionku. A jak zasilisz przód i suba w 2 way + sub (3way), to dojdzie ci możliwość użycia zwrotnicy aktywnej w Pionku.
                                Wtedy będzie pracował Gienek 4CH -> 1/2CH na TW, 3/4 CH na WF i Gienek sub zasili DD.
                                Wstępnie bi-amp -> kolejna faza -> aktywnie z Pionka.

Będziesz mógł w ostatniej fazie - aktywnie z Pionka - stroić poprzez zmianę punktów cięcia i ustawianie nachyleń zboczy, zmianę fazy z poziomu radia.
                                W sieci są manuale z danymi technicznymi twoich klocków.

Tak na koniec mędrkowania... nie wiem, czy przypadkiem nie będzie lepiej zaaplikować suba DD do skrzyni bass reflex. Nie sprawdzałem, ale powinien lepiej brzmieć i niżej schodzić jak w zamkniętej.
                                Last edited by grzeczny_52; 19.02.2020, 18:27.

Skomentuj

Cześć. Dzięki wielkie. Musiałem przeczytać to 3 razy zanim mi się poukładało w głowie co i jak. (powoli wylatuje z orbity młodości)Powiem tak. Miało być prosto a wyszło jak wyszło. Działam już od 3 tygodni. Brak czasu, rodzinne obowiązki, dzieci itd itd. Trwa to już za długo. Mam 1-2h co drugi dzień. Gromadzę graty, zrobiłem suba 6calowym głośnikiem i 10calową membrana bierną z subwoofera KEF. Generalnie chodziło aby subwoofer wypełnił braki basu z 13 cm głośników. Nie gram głośno. Bardziej zależy mi na dobrym dźwięku. Położyłem maty gdzie się dało. Położyłem kable do wzmacniacza i głośników. Czy 2+1 da mi zamierzony efekt? Czy żeby mieć jak najlepszy dźwięk muszę zrobić jak zaproponowałeś. Czy przy 2+1 nie będę mógł używać wszystkich funkcji radia? Czy do zastosowania bi amp i funkcji radia mam podłączyć wzmacniacz 2 parami rca poprzez kable RCA Pre Out Phono? Wysokie do tw i mid do wooferow i trzecim cablem rca do G sub?

Przy bi amp zwrotnice morela nie będą potrzebne?

Skomentuj

Fakt... nieco chaotycznie napisałem.

W podstawowej wersji 2+1 potrzebujesz 2 par kabli RCA. Pionek ma pracować w wersji zwykłej 2 way -> przód oraz sub.

Przód lewa "L" strona i prawa "R" strona.
                                    Pionek -> RCA front -> wzmak kanały 1 i 2 -> okablowanie głośnikowe L i R -> zwrotnica L i R krosowana w trybie standard -> podłączone do zwrotnicy TW i WF.
                                    Pionek -> RCA sub -> wzmak kanały 3 i 4 zmostkowane -> okablowanie -> sub DD

W takim połączeniu odpowiednie zakresy pasma akustycznego rozdziela zwrotnica. Punkt podziału (chyba) w okolicach 1900Hz. Poniżej tego punktu dostaje WF, powyżej TW.
                                    Sub po aktywacji w menu Pionka tego trybu pracy przedwzmacniacza podającego sygnał na RCA, może odtwarzać pasmo niskich częstotliwości w zakresie określonym przez filtr LPF Pionka lub wzmaka. Warunek - wzmak ustawiony ma filtr LPF w trybie ON zamiast OFF.
                                    WF od dołu warto, a nawet należy, podciąć filtrem HPF, który ograniczy dostarczenie pełnego pasma od dołu. Bo pomimo świetnych parametrów na papierze WF o takiej średnicy z natury będzie miał problemy z odtworzeniem najniższych częstotliwości. Od tego masz Suba. Filtrem HPF Pionka (lub wzmaka) ograniczasz pasmo przy 60 lub nawet 80Hz.
                                    Ten wycięty wooferom zakres będzie odtwarzał sub.
                                    O moce na razie się nie martw. Wszystko będzie grało jak należy pomimo dostarczenia wooferom i subowi "okrojonej" mocy. Ot, będą miały luxusowe warunki wygrzewania systemu :)
                                    Tylko postaraj się poprawnie wygłuszyć drzwi, dać dystanse pod WF i.t.d.

Bi-amp'em i aktywką przy braku monobloka na razie się nie zajmujmy.
                                    Last edited by grzeczny_52; 19.02.2020, 20:12.

Skomentuj

:)tym wygłuszeniem to lekko przesadziłem chyba bo samochód słabiej ciągnie. Wszystko w drzwiach zostało wygłuszone a gdzie nie dałem rady prysnąłem butylem w spreyu. Dystanse z mdf już założone wszystkie kable pociągnięte itp. Pytanie odnośnie bezpiecznika przy aku. Gdzieś wyczytałem ze bezpiecznik nie może być mocniejszy niż bezpiecznik we wzmacniaczu. Kupiłem zestaw zasilający do suba i miał bezpiecznik 60tke. Wymieniłem go na takiej samej mocy jak we wzmacniaczu czyli 25A . I jeszcze jedno. Nie chciałem subwoofera z bass reflexem. Zrobiłem go o 1.5razy większa MB. Pomalowany mata butylową na zewnątrz i wylałem specjalnym cementem od spodu żeby się nie przewracał. Waga jego to Ok 15 kg. Czy może to mieć wpływ na bas?

Skomentuj

Po przemyśleniach skusiłem się na dokupienie wzmacniacza pod subwoofer. Puszczę sygnał przez bi amp. Poprawcie mnie jak jestem w błędzie
                                        Wysokie i średnie rozdzielam po 2+ na prawo i 2- na lewo
                                        Ch1Lewy(-)tw ch3(-)lewy mid ch2(+)tw prawy ch4(+)mid

Dodam ze głośniki Morel są piękne mam nadzieje ze tak samo zagrają. Pzdr

Kable jakich użyłem to 1.5mm ofc
                                        Tweeter, mid 2.5mm, subwoofer 6mm

I jeszcze jedno pytanie czy mogę połączyć 2 wzmacniacze do jednego kabla remote?

No i najważniejsze pytanie zasilanie wzmacniaczy. Jednym kablem i rozdzielam na dwa, czy ciągnąć drugi. Jaki bezpiecznik?
                                        Gienek p4 i Gienek P Sub.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X