Napisz jakie masz radio.
Sprawdź filtry na wzmacniaczu. Widzę, że on ma HPF. I czy czasem nie odciąłeś za dużo basu nim.
Jak radio ma filtry itp, sprawdź czy tam nie jest coś pomieszane.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Słaba akustyka - tony niskie na tylnych fotelach
Collapse
X
-
Przy zakładaniu audio zwracałem na to szczególną uwagę i raczej wszystko jest okej. Na pewno dwa woofery nie grają między sobą w przeciwfazie, to bym łatwo wykrył.
W weekend spróbuje jeszcze przejżeć dokładnie wszystko, sprawdze zachowanie gdy w obydwóch wooferach odwróce bieguny.
Czekam na dalsze propozycje z Waszej strony :)
Zostaw komentarz:
-
Sprawdź dokładnie czy nie odwróciłeś fazy na którymś z wooferów. Najlepiej przelecieć cały system, drobny błąd a psuje scenę.
Zostaw komentarz:
-
Słaba akustyka - tony niskie na tylnych fotelach
Witam formuowiczów :)
Ostatnio zabrałem się za lekkie poprawienie audio, bo z oryginału byłem dość średnio zadowolony - głośniki szerokopasmowe grające po prostu mega słabo.
Chciałem podejść w miare budżetowo, więc zakupiłem odseparowny zestaw na przód Focal RSE-165, zasilany SounDigital 400.4D EVO, drzwi myślę że dokładnie wyklejoną matą bitumiczną. Nie oczekiwałem cudów.
Problem jaki teraz występuje to dość mało niskich tonów (za mało) ale tylko siedząc na przednich fotelach. Mega zdziwiłem się gdy usiadłem z tyłu. Niskie tony są o wiele mocniejsze. Przy aktualnej konfiguracji "korektora" jest ich aż za dużo.
Tak, wiem - stosunek niskich tonów do wysokich też jest inny bo siedzę dalej od tweeterów i występują przeszkody takie jak fotele, ale różnica jest zbyt diametralna.
Od razu dodam, że głośniki w tylnych drzwiach są wyłączone więc nie wprowadzają zamieszania.
Udało mi się na różnych forach znaleźć podobny problem, lecz nie znalazłem odpowiedzi co tak na prawdę można sprobować zrobić, aby to naprawić. Macie jakieś pomysły?
W planach jest/było wytłumienie drzwi z tyłu i wsadzenie coaxów odpowiadającym tej serii co mam z przodu, lub włożenie tylko niskotonowych z tej serii co mam. Tył by miał tylko służyć do lekkiego podbicia niskich tonów i odgrywania pikania z czujników parkowania. Niestety, ale teraz się obawiam że zbędnie wydam fundusze, bo głośniki w drzwiach z tylu popawią bas ale w bagażniku...
W ostateczności jeżeli nie ma sposobu na poprawienie tego, moge wrzucić subwoofer do bagażnika, który zrobilem kupe lat temu według projektu użytkownika Pawła S, ale wole nie zabierać miejsca w bagażniku.
PozdrawiamTagi: Brak
Zostaw komentarz: