Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabudowy tweeterów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak na prawde to metodą prób i błędów tak jak będzie nejlepiej dla kierującego.
    ja polecam na wysokości uszu ale skrzyżować mniej więcej na wysokości lusterka wstecznego wewnętrznego.

Skomentuj

Witam,

Właśnie zrobiłem swoją pierwszą w życiu zabudowę tweaterów
      w trójkątach przednich szyb mojej Hondy Civic.

Całość zajęła mi 2 weekendy (w tym czas na schnięcie).
      No ale przejdzmy do rzeczy...

Do wykonania takiej zabudowy wykorzystałem:
      -fabryczne trójkąty przednich szyb (elektryczne lusterka)
      -głośniczki Lanzar VST wraz z ich fabrycznymi obudowami
      -1 parę pończoch
      -1 korek od wina
      -klej błyskawiczny Pattex
      -taśmę izolacyjną
      -żywicę poliestrową + utwardzacz
      -matę z włókna szklanego
      -szpachlę wykończeniową + utwardzacz
      -papier ścierny w 3 grubościach (100, 150, 400)
      -farbę podkładową w sprayu
      -farbę czarną matową w sprayu
      -nóż do papieru, nożyczki, brzeszczot, pędzel

... hmm.. chyba o niczym nie zapomniałem :)

Teraz w skrócie jak to robiłem:

1. Przykręciłem podstawki pod głośniczki (załączone w zestawie)
      do fabrycznych "trójkątów" z mojej Hondy Civic:

2. W drugim etapie nawierciłem dziurki na kable od głośniczków
      oraz wkleiłem wycięte z korka podpórki pod podstawki:

3. W kolejnym etapie założyłem obudowę głośniczków jednocześnie
      zaklejając konstrukcję od środka (głośniczek nie ma już regulacji położenia):

4. Następnie zalepiłem siatkę głośniczka celem ochrony przed zabrudzeniami:

5. Kolejny etap to obciągnięcie całości pończochą i przyklejenie jej
      do konstrukcji w miejscach przewidywanych krawędzi
      (pończocha świetnie nada kształt całej zabudowie):

6. Następnie nasączamy pończochę żywicą z domieszką utwardzacza.
      W ten sposób mamy już w miarę sztywną konstrukcję pod dalszą pracę:

7. Ciąg dalszy zabawy z żywicą.. Kiedy nasączona pończocha wyschnie
      i zesztywnieje, całość pokrywamy kolejną warstwą żywicy. Na to kładziemy
      małe, wcześniej przygotowane kawałki maty z włókna szklanego.
      Trzeba je dobrze przesączyć pędzlem:

8. Kiedy nasączone włókno szklane wyschnie, kostrukcja będzie już bardzo
      twarda i sztywna. Teraz przycinamy całość tak, aby nigdzie nie wystawało.
      Uprzedzam, że włókno jest naprawdę twarde i trzeba trochę pomachać brzeszczotem:

9. Kolejny etap to naniesienie szpachli oraz jej późniejsze szlifowanie...
      To jest chyba najbardziej męczący etap. Używamy 3 grubości papieru
      ściernego, kończąc na prawie gładkim. Tego gładkiego schodzi bardzo dużo:

10. Następny długotrwały etap.. malowanie. Wgładzoną uprzednio konstrukcję
      przecieramy benzyną extrakcyjną celem pozbycia się wszelkich zabrudzeń.
      Malujemy na kilka podejść. Najpierw farba podkładowa w sprayu. Nakładamy
      3-4 warstwy, a następnie wygładzamy gładkim papierem ściernym.
      Teraz kładziemy już właściwą farbę.. również w kilku warstwach. Między kolejnymi
      warstwami powinniśmy odczekać jakies 20-30 minut (rada znajomego lakiernika):

11. Ostatni etap to montaż w autku :) :

Na podsumowanie dodam, iż jestem z całości prawie zadowolony.
      Prawie, ponieważ nie sprawdziłem dokładnie ustawienia głośniczków,
      no i w efekcie kierują dźwięk na wysokość klatki piersiowej.. myślę
      jednak, że tragedii akustycznej nie będzie.

Pozdrawiam

Skomentuj

wow ... to jest mysl .... jacq, niezle to zrobiles ;] wystarczy sie pomeczyc troche z rozmieszczeniem a obydwie trojkaty beda identyczne ! tylko ja nie wiem czy w moim przyslym samochodzie bede chcial wsadzic je tam gdzie ty bardziej interesowaly by mnie slupki

ale i tak podziwiam za pomysl !

Skomentuj

No ładnie:)
          Tylko z tym ustawieniem glosnikow faktycznie nie pomyslales:P

Skomentuj

Ostatnio na TVN Turbo w Czasie tuningu pokazywali wiele "haj endowych" demo carów,
            w tym jeden z wysokotonowcami przy nogach
            więc tragedii u Ciebie nie ma :)

Skomentuj

cos tu na tym nowym forum pare postow zniklo...
              tak wiec ja te cos takiego zrobilem, nie mam zdjec z roboty bo rodzice aparat wzieli na wczasy, ale gotowe moge pokazac :)

i jeszcze jedno pytanie, czym wy to malujecie? ja malwalem podkladową farba, pozniej czarnym matem, odczekalem jeden dzien, ale to jest delikatne, czyms zawadzi sie lekko i schodz/rysuje siei ta farba, moze za grubo polozylem tego wszystkoego, bo chyba ze 2-3 warstwy podkladu i pozniej ze 4 czartnego matu (tyle ze cienko kladlem), czy moze jeszcze to wszystko jakims bezbarwnym czyms pomalowac?
              niby zadko tego sie dotyka i cokolwiek sie tam robi, no ale mozna czasem czyms zawadzic, czy nawet ktos przy ogladaniu paznokiem ostrym pociagnie i tez zejdzie pewnie

Skomentuj

normalnie no przygotowujesz sobie podloze, jak chcesz to mozesz przepędzlować jakimś podkładem - potem papier wodny, 2-3 warstwy lakieru w sprayu i po 30 minutach od ostatniej warstwy koloru jedziesz bezbarwnym i na drugi dzien znowu bezbarwnym.

Skomentuj

Gdzie mozna kupic włókn szklane, żywice i utwardzacz, dostane to w marketach budowlanych? Mozecie podac konkretne firmy/marki, strony www?

Skomentuj

dostaniesz w kazdym wiekszym markiecie budowlanym, ale w sumie to lepszym pomyslem jest chyba kupic szpachle samochodowa z dodatkiem wlokna szklanego i tym obrobic oglosnik, a na koniec ewentualnie polozyc zwykla szpache i wygladzic, prosciej i szybciej chyba by bylo

[ Dodano: 2007-01-08, 13:54 ]
                    a jesli chcesz w necie to allegro.pl - wszystko i przewaznie najtaniej

Skomentuj

A szpachle samochodową to na tą rajstope nasączoną żywicą czy niesączyc jej? Czy moze wogule nie dawac rajstopy? A jeszcze zadam takie pytanko. Jak to jest z fazą przeciez prawy glosnik bedzie duzo dalej od lewego?

Skomentuj

Zamieszczone przez noggero
                        A szpachle samochodową to na tą rajstope nasączoną żywicą czy niesączyc jej?
                        olewasz ta rajstope i zywice i dajesz sama szpachle

Jak to jest z fazą przeciez prawy glosnik bedzie duzo dalej od lewego?
                        a dla pasazera odwrotnie... wiec niema wyjscia

Skomentuj

kazde radio praktycznie ma regulacje glososci dla prawej i lewej strony :)

Skomentuj

:/ łojej ale nie mowimy o głośności ale o fazie :) Skoro olewa sie rajstope to cięzko chyba zrobic odpowiedni kształt (czyt. taki sam dla obu stron). I czy ta szpachla dobze sie trzyma plastiku? Nigdy niemialem takiej w ręku i niewiem jakie ma wlasciwosci :) Niemam swojego samochodu ale zastanawiam sie czy moze nie zrobic w furze taty i mam pytanie czy cięzko wyciąga się te el tapisceki (słupki,boki lustere) czy istnieje duze prawdopodobieństwo połamania, niechciałbym z oczywistych przyczyn czegoś uszkodzić

Skomentuj

:/ łojej ale nie mowimy o głośności ale o fazie :) Skoro olewa sie rajstope to cięzko chyba zrobic odpowiedni kształt (czyt. taki sam dla obu stron). I czy ta szpachla dobze sie trzyma plastiku? Nigdy niemialem takiej w ręku i niewiem jakie ma wlasciwosci :) Niemam swojego samochodu ale zastanawiam sie czy moze nie zrobic w furze taty i mam pytanie czy cięzko wyciąga się te el tapisceki (słupki,boki lustere) czy istnieje duze prawdopodobieństwo połamania, niechciałbym z oczywistych przyczyn czegoś uszkodzić

Nie uzywajac rajstopy w procesie tworzenia zabudowy po tweeter ciezko jest uzyskac dwa takie same pod wzgledem ksztaltu elementy. Co do demontażu, to jest indywidualna cecha kazdego auta, ale w przypadku wiekszosci aut demontuje sie latwo.

A tak wyszlo u mnie w Fiace Tipo 2.0 16V: [zdjecia nie najlepsze bo pykniete k750i]

Skomentuj

Ładnie aczkolwiek bardziej podobają mi się takie głębiej wciśnięte, takie pewnie ciężej wykonać. A jakby tak naciągnąć rajstope, utwardzić i na to szpachla samochodowa?

Skomentuj

noggero no właśnie tak się robi poczytaj dobrze...

Skomentuj

Hmmm. myslalem ze do zywicy osobno daje sie tą wlokno szklane i potem na to szpachle. Myslalem o wyeliminowaniu wlokna poprzez nalozenie na usztywnioną rajstope samej szpachli z dodatkiem wlokna.

Skomentuj

Hmmm. myslalem ze do zywicy osobno daje sie tą wlokno szklane i potem na to szpachle. Myslalem o wyeliminowaniu wlokna poprzez nalozenie na usztywnioną rajstope samej szpachli z dodatkiem wlokna.
                                      Sama rajstopa przesaczona zywica jak dla mnie nie daje odpowiedniej sztywnosci aby tylko pokryc ja szpachla, jako ze w aucie wystepuja wstrzasy, drzwiami sie czasem trzasnie mocniej lub uderzy/zaczepi czyms przy wsiadaniu/wysiadaniu o taka zabudowe to lepiej dla swietego spokoju dac wlokno szklane i wiedziec ze mozna w to tluc i nie odpadnie ;]

Dokdlanie to robilem ta, forma z rastopy, pokrylem to zywica i pozwolilem zwiazac, nastepnie na ta forme znowu zywic, ukladalem kawalki wlokna szklanego [2-3 warstwy] i dokladnie przesaczalem zywica. Całość jak zwiazala zostala wyszlifowana i praktycznie w bardzo niewielu miejscach dolozylem troche szpachli aby zniwelowac niewielkie nierownosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X