Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakl wykonac prostokatny frez

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mIKI, jak niecałe 100zł to nawet spoko - do lekkich rorób styknie. Tylko ile waży, bo jak już to poszukuję jakiegoś noname, ale musi być lekki.

Skomentuj

pamiętam że można było taką nabyć w lidlu
      cena chyba jeszcze niższa była...

Skomentuj

ja kupilem w auchanie. za ta cene warto, nawet jak duzo sie nie robi (chcialem zaniesc do zakladu solarskiego to wg cennika zaplacilbym za wyciecie otworow i podfrezowania rownowartosc frezarki;p) jak ktos z bialegostoku bedzie potrzebowal cos wyrezac to zapraszam;p

Skomentuj

a powiedzcie mi jak frezujecie otwory pod kopułki i małe wooferki bo moja frezarka ma cyrkiel który pozwala na zrobienie minimalnej średnicy kolo 20cm......

mIKI, jak niecałe 100zł to nawet spoko - do lekkich rorób styknie. Tylko ile waży, bo jak już to poszukuję jakiegoś noname, ale musi być lekki.
          z no-name robi się odwrotnie im cięzszy tym lepiej - znaczy się mniej na materiałach oszczędzili :) swego czasu tak kupowałem szlifierki kontowe i metoda się sprawdzała :)

Skomentuj

Nie, nie. Mi chodzi o coś zupełnie innego, chciałbym ją zamontować do ruchomego stołu - i im lżejsza tym było by dla mnie lepiej, do stóół jest domowej roboty i nie utrzyma zbyt dużego obciążenia.

Skomentuj

Sound Wave, sam sobie do tego zrób cyrkiel :) przecież budowa jest bardzo prosta. Ja na samoróbce (stolarskiej, bo stolarskiej ale samoróbce) wyfrezowałem nawet frez d=45mm.

Skomentuj

chodzi oto że podstawa ogranicza mi mozliwości :/ jest poprostu zbyt duza i przy maksymalnym skroceniu cyrkla (czyli dosunięciu jego ostrza do podstawy wychodzi mi własnie otwor o średnicy 20cm...)

Skomentuj

nic ci Sound Wave nie pozostaje robic tylko subwoofery z ladnymi podfrezowaniami ;]

Skomentuj

coś wymyśle - nie z takimi problemami sobie radziłem :P

generalnie to niewiem czemu ale jakoś niezabardzo lubie frezy pod głośniki - jakoś dziwnie to dlamnie wygląda... oczywiście jak mają wywinięte kosze.

Skomentuj

Sound Wave, mialem na mysli ze do lekkich prac sie nadaje taka budrzetowka. a co do wagi to jest ciezka i to bardzo jak na taka maszynke;p a co do otworow to spokojnie mona frezowac mniejsze, ja zrobilem sobie z plyty aluminiowej nakladke na ta podstawe prykrecana i jak pod kopulki to robilem dziurki w podstawie. taki sposob wymyslilem;p no mozna jeszcze robic to frezem na lozysku i nie ma problemow;]

Skomentuj

ja tam robie inaczej "frezy" za pomoca wyzynarki i pilnika
                        nakladam poprostu na front obudowy jeszcze jedna plyte odpowiedniej grubosci z wycietymi otworami rownymi zewnetrznej srednicy glosnika i w ten oto sposob glosnik "zapada" sie we frontowej sciance ;]

[ Dodano: 2005-12-05, 23:55 ]
                        oczywiscie dopoki nie dorobie sie dobrej frezarki to tak robie i bede robil ;]

Skomentuj

troche sporo przy tym zabawy wisnia...
                          i jeszcze poprawiać trezba ...
                          choć przyznaję że i ja tak robie :)
                          ale chyba zaiwestuje w frezarkę jakąś normalną ...
                          też żeby pod bry dało się frezować nawet ,a nie 20cm

Skomentuj

co do tanich frezarek slyszalem ze szybko siadaja lozyska jak sie frezuje z max rpm... choc moja juz zrobila ze 200m frezow i jakos dziala
                            pozdrowka

Skomentuj

No to normalne, że w tanich frezarkach są liche łozyska. Faktycznie, bo spotkałem się z opinią, że jak się wymieni łozyska na wysokoobrotowe i zaleje stojan żywicą jeżeli jest taka potrzeba (tutaj akurat niewiem po co i czy aby napewno). Po takiej przeróbce, tanią maszykę mozna na swój sposób przyrównać do tych z wyższej półki. Ale czy to ma sens i jest opłacalne......

Skomentuj

wszystko zalezy od ceny lozysk:) jesli mozna jakies kupic po "normalnej" cenie to nawet bym sie skusil na przerobke

Skomentuj

do większości frezarek są dołączone pierścienie dzięki którym można frezować wg szablonu.
                                  Są też frezy z ogranicznikami (łożysko na końcu)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X