Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zabudowa w bagażniku z laminatu ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prace juz trwaja, podstawowy szkielet juz jest zrobiony troche inaczej niz myslalem. Nie wykladalem zywicy w samochodzie w tym otworze, tylko w tym otworze byl schowek plastikowy ktory sie caly wyciaga. Obłożylem ten schowek folia i złotkiem, a pozniej żywica + włókno jedna warstwa tak, zeby tylko sie trzymało. Narazie pozostało mi jeszcze kawałek obłożyc i moge przymierzac. Mam nadzieje, ze będzie pasowalo idealnie w miejsce tego plasstikowego schowka, moze sie nie miescic bo żywica jest nakladana na schowek wiec bedzie troszke wieszke. Jak sie zmiesci bede dalej kombinowal jak to zrobic :) Już dowiedziałem sie jak to mozna zrobic, ale jak zrobie to jeszcze nie wiem.
    Tunelu BR nie mam pojecia jak zrobic ze styropianiu, bo rozumiem ze styropian ma byc tylko na taki odlew, ale jak ja mam zrobic ze styropianiu idealny walec ? Przeciez jak zaczne to wycinac jakos domowym sposobem i szlifowac to nigdy to nie bedzie okrągłe.

Skomentuj

mozna to dość prosto zrobić - musisz mieć tylko rure odpowiedniej średnicy :) (koniecznie stalową) bierzesz ją nad kuchenke do czerwoności i wbijasz w styropian (na tyle wolno żeby nadązał się topić :) potem szybko wyciągasz i gotowe (ja miałem profil rynny był z bardzo cienkiej blaszki i nawet nietrzeba go było podgrzewać :)

co do folii - to musi ona być z tych ambitniejszych (jak najgrubsza) i 2-3 warstwy (niby jedna powinna wystarczyć ale....) ja kiedyś robiłem z folią ogrodniczą - tej nic nie ruszyło :)

niewolno rozcieńczać żywicy acetonem bo wtedy mozna się pozegnać z folią....

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
        mozna to dość prosto zrobić - musisz mieć tylko rure odpowiedniej średnicy :) (koniecznie stalową) bierzesz ją nad kuchenke do czerwoności i wbijasz w styropian (na tyle wolno żeby nadązał się topić :) potem szybko wyciągasz i gotowe (ja miałem profil rynny był z bardzo cienkiej blaszki i nawet nietrzeba go było podgrzewać :)
        Tak rozumiem, wiem o co chodzi, jednak jezeli bede mial rure stalowa o takich wymiarach jak trzeba to odrazu na nia bede nakladal żywice, a po wyschnieciu sciagal. Wczesniej nakladajac na rure stalowa rozne dziwne rzeczy(folia itp.). Chcialem wlasnie jakoś od zera robic walce ze styropianiu o różnych wymiarach z dokladnoscia do 1 mm, wtedy nie mialbym juz problemów z odpowiednim tunelem br:) Mam w domu suba z Hertz ES 300.2 docelowo miala byc otwarta, a juz pare miesiecy nie moge znalezc odpowiedniego tunelu :> Myslalem, zeby ze styropianiu wytoczyc taki walec, bo bylby to idealny walec z dokladnoscia do 1mm, ale nie da sie na takiej tokarce do metalu, by sie kruszyło łamalo itp. Chyba, ze by użyc twardszego materiału i drobniejszego, jest taka pianka jakas ale nie wiem jak sie nazywa, lub z drewna mozna by wytoczyc :) Z mdfu da sie toczyc, ale ciezko bylo by znalezc chyba mdf o grubosci 70 mm:>

Skomentuj

a taka alu z wycigu kuchennego nie moze byc ?

Skomentuj

Mam nadzieje, ze będzie pasowalo idealnie w miejsce tego plasstikowego schowka, moze sie nie miescic bo żywica jest nakladana na schowek wiec bedzie troszke wieszke.
            To następne warstwy dawaj "od środka"

Styropian da się toczyć - trzeba tylko mieć tylko odpowiednie obroty. Twardszy od styropianu, jest tzw. sytodur, ale niewiem czy aceton go rozpuszcza - pewnie tak:)
            Jak nie to Sound Wave, podrzucił spoko sposób - nowe możliwości zawsze się przydadzą :]

Skomentuj

Zamieszczone przez TatoTurbo
              a taka alu z wycigu kuchennego nie moze byc ?
              Jak bys mógł to prosze rozwin troche twoją wypowiedz bo troche trudno mi sie domyślec o co chodzi :) Moge zgadywac, ze chodzi ci o rure aluminiowa z wyciagu kuchennego aby zrobic z tego tunel BR. Nie mam jednak pojecia jak to wyglada i w jakich rozmiarach mozna kupic, ale cos mi sie zdaje, ze nie jest prosta, albo zle mi sie kojarzy.

PETERS, Tak wlasnie chce zrobic, następne warstwy będą kładzione od środka jednak jest ryzyko, że juz teraz sie nie zmiesci sie okaże po sylwestrze :) Odpowiednie obroty to jakie ? A czy aceton musi to rozpuszczac ? Jezeli pokryje owalny styropian materiałem do ktorego nie przykleja sie żywica, to powinno uda sie sciągnąc takie cos :)

Skomentuj

a moze taka rura od okapu kuchennego ? taka aluminiowa... tylko ze o ile mi sie wydaje to takie rury sa tylko w duzych srednicach...

Skomentuj

jak niewejdzie to wykorzystaj to co zrobiłeś jako forme (wyłoz folią i laminuj od środka :) )

co do B-R robicie sztuczny problem :) jak bym widział oco dokładnie biega (jaka buda jak duzy głośnik to chwile pomyśleć i juz gotowe rozwiązanie) od rury kanalizacyjnej po przez zwykłe B-R a na prostokątnym tunelu z MDF skończywszy :)

Skomentuj

a moze taka rura od okapu kuchennego ? taka aluminiowa... tylko ze o ile mi sie wydaje to takie rury sa tylko w duzych srednicach...

Tatko wlasnie o tym napisal....

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                      jak niewejdzie to wykorzystaj to co zrobiłeś jako forme (wyłoz folią i laminuj od środka :) )

co do B-R robicie sztuczny problem :) jak bym widział oco dokładnie biega (jaka buda jak duzy głośnik to chwile pomyśleć i juz gotowe rozwiązanie) od rury kanalizacyjnej po przez zwykłe B-R a na prostokątnym tunelu z MDF skończywszy :)
                      Z tym B-R to chodzilo mi o wymyslenie sposobu robienia kazdego tunelu BR jaki sobie wymysle, zeby nie kupywac gotowyc bo i tak ciezko dostac taki jak sie chce.
                      A tak dokladnie to np. chodzi o tunel o wymiarach śr.62 mm dł. 270mm. Szukałem po sklepach nigdzie nie znalazlem. Ktos powie, ze mozna połączyc dwa razem. Tak tylko, że jak juz znalazlem cos o podobnej średnicy to sie okazywało, że tunel jest stożkowy i na początku ma 60 mm a na koncu 55 mm, takich łączyc nie moge. Szukałem w różnych sklepach rurek pcv to mieli 50 i 70, 60 nie mieli nigdzie, a co dopiero 62 :> Aha ten tunel jest do ES 300.2 zgodnie z ich instrukcja.

Skomentuj

przeciez on nie musi byc okragly ...liczy sie powieszchnia otworu i dlugosc tunelu ..o ile sie nie myle to bassbox liczy cos takiego.
                        ...sprawdzilem ...policzy co bedziesz chcial
                        jezeli nie masz tego programu to pisz na prv.

a co sie tak zaparles na te 62mm ?

aaa nie mam miarki ale czy to nie za waska srednica w stosunku do dlugosci ?
                        bo na "oko" to do bani

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78725233
                        kupilbym cos takiego i tylko to przedluzyl...
                        a powieszchnnie wyliczyl usredniona.

a jaki bedziesz mial w koncu ten glosnik i jaka planujesz miec pojemnosc skrzyni netto?

Skomentuj

Zamieszczone przez TatoTurbo
                          przeciez on nie musi byc okragly ...liczy sie powieszchnia otworu i dlugosc tunelu ..o ile sie nie myle to bassbox liczy cos takiego.
                          ...sprawdzilem ...policzy co bedziesz chcial
                          jezeli nie masz tego programu to pisz na prv.

a co sie tak zaparles na te 62mm ?

aaa nie mam miarki ale czy to nie za waska srednica w stosunku do dlugosci ?
                          bo na "oko" to do bani

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78725233
                          kupilbym cos takiego i tylko to przedluzyl...
                          a powieszchnnie wyliczyl usredniona.

a jaki bedziesz mial w koncu ten glosnik i jaka planujesz miec pojemnosc skrzyni netto?
                          To moze tak po koleji wytlumacze o co chodzi :) Troche namieszałem w temacie :) Ten tunel ktorego mi brakuje w subie ma być do juz dawno grajacego suba, tego:
                          http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/subik.jpg
                          A tunelik to suba z żywica dopiero będe wyliczał jak juz będe znal litraż jaki mi wyjdzie i na jaki głośnik sie zdecyduje
                          Odnosnie tego tuneliku do Hertza to bude robilem zgodnie z zaleceniami producenta, 34 litry strojenie na 28 Hz. W tej chwili buda ma 34 litry ale jest zamknieta bo nie mam tunelu, nie powiem gra super ale otwarta zagra lepiej
                          Obliczyc w winisd czy innym programie mógłbym sobie jakis inny tunelik, ale jak napisałem robie zgodnie z zaleceniami firmy Hertz i tak chce to skonczyc. Symulujac Hertza ES 300.2 całkiem inaczej program poleca niz firma Hertz. Ten tunelik z allegro by mi pasowal, kupilbym dwa i polaczyl, ale on jest stozkowy i nie wiem czy jest sens stozkowy łączyc. Po środku byłby zwężony.

W aucie do tego suba z żywicy chce użyc ostatnio modnego BSW II 104 :) Jak sam nie przetestuje to nie bede wiedzial jak gra :) Cena dobra, wielkosc tez ok, litraz tak samo. Z tym, że na początek chyba użyje Tesle arn 226, bo leży w domu nie używane a bedzie to dobre do testow. Pozniej zrobie drugiego takiego suba z żywicy napewno juz lepszego bo bede robil to drugi raz i uzyje BSW.

[ Dodano: 2005-12-30, 23:13 ]
                          Troszke więcej pomyślalem o tunelu BR kwadratowym z MDFu :) bo ja chyba kocham MDF Problem tylko mam taki jak to przeliczyc, bo chyba nie chodzi tylko o objętość tunelu ale kształt też.Moje wyliczenia na szybkiego wyszły tak:
                          - okrągły 62x270 - V=814735,8
                          - kwadratowy 62x62x211,95 - V=814735,8

Jednak sprawdzajac to w Winisd tunel kwadratowy powinien być dłuższy, wiec co on jeszcze bierze pod uwage ?
                          I czy taki tunel kwadratowy to dobry pomysł ?

Skomentuj

Witam!
                            Chyba trochę źle obliczyłeś, bo wzór na objętość walca wygląda tak: powierzchnia X długość, a ty zamiast powierzchni dałeś średnice:)
                            Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pastor
                              Witam!
                              Chyba trochę źle obliczyłeś, bo wzór na objętość walca wygląda tak: powierzchnia X długość, a ty zamiast powierzchni dałeś średnice:)
                              Pozdrawiam!
                              Wzor:
                              V = PI*r*r*h

r=31
                              h=270
                              PI=3.14

http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_(bry%C5%82a)

Wydaje mi, ze wszystko jest ok :)

Skomentuj

Rzeczywiście przepraszam, ale to tak jabky średnicę podstawił :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X