Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magnat the rock 400 i tuba magnat powerbull 450 czy warto ??

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Magnat the rock 400 i tuba magnat powerbull 450 czy warto ??

No coz...
    Czy warto, czy bedzie dobrze waliło, slyszalne (w srodku i na zewnatrz)
    Zamierzam cos takiego zalozyc... i czekam na opinie itd
    bagaznik Vectra A sedan.

czy tak sie wlasnie pasuje sprzet? np 200W RMS wzmacniacz = 200W RMS glosnik (lub odrobinke wiekszy tzn 225 - 230W RMS)
    tak aby nie posadzic końcowek ani glosnika a zeby uzyskac dobre spasowanie, jak to jest??

ja bym wzial wzmak monacora ten za 380zl + glosnik BSW 12

o ile wzmak moze byc to ta tuba magnata jest tandetna i nie warto sie w nia ladowac

Skomentuj

Czemu tandetna ? To moze jakas skrzyneczka ? magnata.. bo wyliczona bedzie i taka jak powinna byc, ja nie bede nic sam sklepywal bo nie mam takich mozliwosci.

A jak spasowac moc wzmacniacza do mocy glosnika oczywiscie w RMS ....

Pomysl 2 razy mocniejszego wzmacniacza jest dobry jak sie ma duzo kasy i chce sie wymieniac co chwile spalone glosniki.
      Natomiast mocniejszy glosnik przy 2 razy slabszym moglby byc dobry dla osob z problemami sluchu, glosnik nie napędzony nie bedzie glosny, mozliwe nawet ze potrzebny bedzie aparat sluchowy do uslyszenia takiego niedpędzonego glosniczka.... pytanie czy chociaz membrana bedzie drgac.....

Moc znamionowa RMS - jest to moc jaka dane urzadzenie moze wytworzyc (wzmacniacz) albo przyjac (glosnik), w ciaglym okresie czasu, bez uszkodzen i uchybien w dzwieku.
      Przy glosnikach, wartosc mocy RMS oznacza jaka jest w stanie przyjac dany glosnik przez dluzszy okres czasu, bez uszkodzeniamechanicznego lub termicznego (wszystko okreslone odpowiednimi normami).

To teoria a jak w praktyce sie to ma ..... czekam na konkrety .....

Mam w domu wzmacniacz o mocy 200W muzycznej, zakladam ze ma on ok 70W w RMS, 4 wyjscia, ciezko jest powiedziec ile moze miec na 1 koncowce, bo nie bedzie to 70 / 4 = 17.5 , ale zalozmy ze ma te 15W, do tego mialem tube o mocy 60W muzycznej, czyli ok 30W RMS, podlaczylem tube pod jeden kanal czyli 15W RMS wzmacniacz i 30W RMS glosnik, efektem bylo ze glosnik gral, ale brakowalo mu sily, zrobilem mostek polaczylem 2 kanaly, zalozmy wyszlo te 30W RMS, po podlaczeniu okazalo sie ze glosnik gra tak jak powinien, mocniej by nie dal juz rady, po ok. pol roku grania, okazalo sie ze glosnik walic wali, ale przy normalniejszej muzyce slychac charczenie... nadpalil sie (glosnik basowy). Moral z tego taki ze glosnik powinien byc odrobine wiekszy w RMS od wzmacniacza, wtedy nie spali sie go, ani nie uszkodzi wzmacniacza.
      A teraz fachowcy niech mnie tu ocenia, konkretami....
      Wydje mi sie ze 200W RMS wzmacniacz i 200W RMS glosnik lub max 230W RMS to bedzie idealne spasowanie, czy tez moze byc jeszcze 250W RMS glosnik o 50W mocniejszy od wzmacniacza.......
      Prosze o pomoc ....

[ Dodano: 2006-02-28, 17:34 ]
      ja bym wzial wzmak monacora ten za 380zl + glosnik BSW 12
      a ja bym se wzial taki wzmak z glosnikiem za 2000zl tylko ze nie mam na to srodkow.
      220zl to nie 380. Chyba wyrazilem sie jasno...

Skomentuj

nie wyraziles sie jasno!
        mozesz dac 200w wzmak do 50 w glosnika i sie nie spal i o iile umimesz uzywac potencjometru.
        ten magnat i tak watpie czy ma podana moc przez producenta, nie oczekuj takich watów za taka cene
        im wiekszy wzmak tym lepsza kontrola nad glosnikiem,

Skomentuj

zarówno wzmak jak i tuba jest nic nie warta.

Skomentuj

Po 1 - trudno spalić głośnik wzmakiem 30w,
            dużo łatwiej jest go uszkodzić przesterem z niego...
            po 2 - widze że nie do końca wiesz jak działa mostkowanie ...
            po 3 - masz dziwne teorie dot. mocy ...
            po 4 - rada na przyszłośc - kup JBL GT4 - one mają 1000w muzycznej

Skomentuj

magik zarówno wzmak jak i tuba jest nic nie warta
              za to Twoj blaupunkt jest wart .... no comment.

aryan ten magnat i tak watpie czy ma podana moc przez producenta, nie oczekuj takich watów za taka cene
              www.magnat.de
              polecam zanim napiszesz kolejna bzdure.

takero
              Po 1 - trudno spalić głośnik wzmakiem 30w,
              dużo łatwiej jest go uszkodzić przesterem z niego...
              po 2 - widze że nie do końca wiesz jak działa mostkowanie ...
              po 3 - masz dziwne teorie dot. mocy ...
              po 4 - rada na przyszłośc - kup JBL GT4 - one mają 1000w muzycznej
              polecam www.magnat.de dot. Twojego pkt 1, 2, 4.
              oraz odnosnie pkt 3, polecam
              http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf
              i dodam ze moze Ty interesujesz sie tymi oznaczeniami mocy muzycznej, bo ja wcale, dla mnie to buble, wierz mi ze to tylko marketingowe chwyty, no ale moze jestes szczesliwym nabywca wzmacniacza o 1000W mocy muzycznej, a tak naprawde z 20 W w RMS :) dobrej zabawy, szyby wypadna Ci z uszczelkami od basu ... pozdrawiam.

Skomentuj

moc muzyczna jest to własciwie jedyna moc na jaką powinno sie patrzeć przy zakupie wzmacniacza i głośników - jest tylko jeden problem do pomiaru mocy muzycznej stosuje się ściśle określone normy natomiast 99% producentów nie podaje mocy muzycznej tylko jakąć własną moc która ni jak ma się do jakichkolwiek norm....

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                  zarówno wzmak jak i tuba jest nic nie warta.
                  zadko przytakuje Magikowi ale doswiadczen z magnatem nie mam dobrych ...moim zdaniem nawet jak kupisz sam glosnik to jest wiele osob na forum co Ci zrobia idealna obudowe ...przesylka poczta albo kurierem to nie jest duzy wydatek. Buda bedzie mniejsza - dalej bedziesz mial bagaznik a nie cos co przypomina instalacje gazowa. Na temat samych tub juz wystarczajaco duzo bylo powiedziane na tym forum (chyba nie tylko na tym)
                  magnat jest do bani i tylko agresor jest fajny ...i dobrze gra jak prawdziwy sub ale to poza zasiegiem wiekszosci z nas.

PS. dlaczego sie tak denerwujesz ? (bo tak rozumuje to co piszesz i jak piszesz)
                  nikt nie atakuje a wiekszosc ma to do siebie ze ma wyrobione zdanie itp
                  kazdy bedzie walczyl o to zeby Ci udowodnic ze ma racje a Ty na koniec wycigniesz skuteczne wnioski :)
                  spokojnie to tylko glosniki nie chleb :)

zobacz to:
                  http://www.allegro.pl/item88230882_p...owy_sklep.html
                  sam sie nad tym zastanawiam ...na piance ale coz ..nie mozna miec wszystkiego
                  wydaje mi sie ze to idealny glosnik do glosnego samochodu

Skomentuj

moc muzyczna jest to własciwie jedyna moc na jaką powinno sie patrzeć przy zakupie wzmacniacza i głośników - jest tylko jeden problem do pomiaru mocy muzycznej stosuje się ściśle określone normy natomiast 99% producentów nie podaje mocy muzycznej tylko jakąć własną moc która ni jak ma się do jakichkolwiek norm....
                    polecam
                    http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf

to nie jest dział humoru.... :/

[ Dodano: 2006-02-28, 23:57 ]
                    czy magnat jest az tak zły .........
                    slyszalem ze blaupunkt to tandeta w subooferach ... ale magnat ...
                    brat mial i mu to walilo niesamowicie ....
                    jestem gotowy zalozyc skrzyneczke skoro tuba to badziew...
                    ale CENA !! .... skoro nie magnat ... to co .... bo jakos slyszalem duzo magnatow i kazdy walil z calych sil ....

Skomentuj

sebastian1983,...
                      naprawde nie potrafisz wyczuć tzw ironi ? - apropos punktu 4 ...
                      do całości Twojej wypowiedzi, aby rozwiązać wszelkie wątpliwości proponuje
                      lekture www.google.pl ;]
                      bo nie wiem co ma
                      polecam www.magnat.de
                      do
                      pkt 1, 2, 4.
                      ...

Skomentuj

sooory updatowalem post :)

Skomentuj

jak słuchasz sygnału sinusoidalnego na rezystorach to żeczywiście tylko RMS

ja tam jednak mimo wszystko wole słuchać muzyki i nie na rezystorach a na głośnikach

jak byś wiedział co to jest analizator widna a jeszcze lepiej jak byś miał przyjemność go uzywać to dał byś sobie spokoj z tym RMS'em muzyka ma moc średnią na poziomie 1/10 mocy maksymalnej. lepiej zagra wzmacniacz o mocy RMS 100 W i muzycznej 300 niz wzmacniacz o mocy RMS 200 i muzycznej 200wat

Skomentuj

brat mial i mu to walilo niesamowicie ....
                            skoro ma walić, a nie grać ...

Skomentuj

jak ma walić to ja radze sobie młotek kupić i wozić kogoś kto by cię nim walił jak potrzeba :P

Skomentuj

Sound Waveżeczywiście
                                !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                ten na ktory patrze ma 200 RMS i 400 muzycznej ...
                                podkreślam "Sound Wave żeczywiście"

takero sebastian1983,...
                                naprawde nie potrafisz wyczuć tzw ironi ? - apropos punktu 4 ...
                                do całości Twojej wypowiedzi, aby rozwiązać wszelkie wątpliwości proponuje
                                lekture www.google.pl ;]
                                bo nie wiem co ma Cytat:
                                polecam www.magnat.de
                                do Cytat:
                                pkt 1, 2, 4.
                                ...
                                eeh mysl. uwazasz mnie za jakiegos .... ktory uwaza ze wzmacniacz ktory podaje ma 30W RMS i 1000muzycznej ... oraz ze nie wiem nic o mostkowaniu... wiec dalem Ci ze sie mylisz, argumenty i dane, sa tam dane i glosnika i wzmacniacza, ... poprostu.

TatoTurbo PS. dlaczego sie tak denerwujesz ? (bo tak rozumuje to co piszesz i jak piszesz)
                                niedenerwuje sie, jestem zly, bo kazdy pisze co innego, co sie podpieram faktami i danymi, to ktos wyskakuje ze swoimi teoriami...
                                no ale to ze moc muzyczna jest wazniejsza od rms to juz mnie z nog zbilo .... niech sobie kupi wzmacniacz mocy 2000w mocy muzycznej i 4000w glosnik muzycznej, a naprawde bedzie mial 20W rms i 30W rms, jeden glosnik mocy 50W RMS bedzie mial 200muzycznej a inny 400 a jeszcze inny 600, kazda podana wartosc muzycznej mocy to cxhwyty marketingowe, wirtualna wartosc, poprostu NIEWAZNA....
                                jako amator tez sie podniecalem na widok wzmacniacza marki gowno o mocy 1500W i malym druczkiem (mocy muzycznej, lub mocy max), moc muzyczna to chwilowa moc mierzona najczesciej przy zawyzonym napieciu ktorego akumulator nie osiaga.

TatoTurbo zobacz to:
                                http://www.allegro.pl/item88230882_p...owy_sklep.html
                                sam sie nad tym zastanawiam ...na piance ale coz ..nie mozna miec wszystkiego
                                wydaje mi sie ze to idealny glosnik do glosnego samochodu
                                No glosniczek super, ale do tego skrzyneczka, i grzalka tak 350-400W RMS.....
                                straszna kasa ..... :(

Skomentuj

wiesz mam do czynienia z wzmacniaczami o mocy nawet 1600W RMS i jakieś 3200W muzycznej dodam jeszcze że wykonałem nawet kilka takich wzmacniaczy....

twoja retoryka jest beznadziejna - jak dziecko z piaskownicy - niemasz się do czego przyczepić to czepiasz się ortografi

podaj mi jakieś zastosowanie w którym lepiej sprawdzi się wzmacniacz o mocy RMS 200 i muzycznej 200 lepiej od wzmacniacza 150RMS i 300 muzycznej - prosze mozesz się wykazać...

Skomentuj

tak ma walic ... bo nie po to kupuje kiste zeby grala jak glosniczki w polce .... ma byc uderzenie basowe zeby autem az zatrzeslo i na zewn. bylo slychac, a ktos kto stanie obok ma czuc w plucach uderzenie basu.

[ Dodano: 2006-03-01, 00:29 ]
                                    podaj mi jakieś zastosowanie w którym lepiej sprawdzi się wzmacniacz o mocy RMS 200 i muzycznej 200 lepiej od wzmacniacza 150RMS i 300 muzycznej - prosze mozesz się wykazać...
                                    sluchaj czy ty czytac nie umiesz, chyba Ci napisalem ze interesuje mnie wzmacniacz mocy 200W RMS (muzycznej 400W) .. nawet nie wiem czy sa takie ktore maja takie samo RMS i moc muzyczna ... wątpie bo muzyczna to wirtualny wymysł ... a zastosowanie .... tak jak napisalem interesuje mnie uderzenie .... i sila tego uderzenia

Skomentuj

sebastian,ty chyba tylko firsty widziales,bo takie przyklady podajesz.20 W i 1000w muzycznej,to prawie jak first(wypierspadac mi z reklama piwa!)
                                      a jesli to ma walic,i slychac poza autem to moze latwiej suba na dach zamontowac?
                                      hardcore

[ Dodano: 01-03-06, 00:39 ]
                                      MYLISZ MOC MUZYCZNA Z MOCA P.M.P.O !!!!

Skomentuj

no bez przesady :) ale chce to slyszec poza autem nawet w dalszej odleglosci od auta

Skomentuj

Czaruję...
                                        X