Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak podłączyc dwucewkowy subwoofer ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak podłączyc dwucewkowy subwoofer ?

witam wszystkich !

wczoraj przyszedl mi glosniczek: http://www.lanzar.com/itempage.asp?MODEL=MAX12D
    podlaczylem go odrazu do wzmacniacza: alphard-weier mf-2s, lecz q mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze glosnik LEDWO co gra, a przy wiekszym ciut wiekszym basie slychac przesterowanie... wiec przymierzam sie do lepszego wzmacniacza, mianowicie: http://www.lanzar.com/itempage.asp?MODEL=HTG244

i teraz pytanie: jak mam podlaczyc glosnik pod ten wzmacniacz ? (w instrukcji wzmacniacza pisze, ze nie nalezy podpinac na zmostkowane wyjscie 1x1000W dwoch glosnikow 4Ohm, poniewaz wzmacniacz nie obsluguje dwuomowych mono konstrukcji i mozna go spier... zepsuć).
    Czy nie moge tez podpiac na zmostkowane wyjscie wzmacniacza obu cewek glosnika, ale polaczonych szeregowo (i jak to wtedy bedzie gralo przy 8Ohm) ?
    Czy moze mam podlaczyc do kazdej cewki kazdy kanal osobno ?

A moze w ogole polecacie jakis inny wzmacniacz ? :]

z gory dzieki za odpowiedzi :)

Ja bym podłączył po kanale na cewke.
    I wcale mnie nie dziwi że z alfredem nie gra ;]

Skomentuj

Moj dwucewkowy monacor, gra dosyć dobrze na 2 kanałach. Ale zawsze są jakieś różnice między cewkami. Spróbuj spiąć w 8R i zobacz jak wtedy... Chociaż tak jak napisał poprzednik z tym wzmacniaczem to cudów nie będzie...

Skomentuj

Ja bym podłączył po kanale na cewke.
        mover, powinieneś sie zastanowić.. Takero chyba chce popsuć Ci głośnik ??

:)

Skomentuj

Jakiś czas temu miałem tak podłączonego jakiegoś buszmena i nic mu się nie działo jakoś ;]
          2 x altron 200w i jakoś nic mu nie było po dłuższym czasie ;]

Skomentuj

w każdej dokumentacji głośnika dwucewkowego powinno być zabrnoione niezależne podłączanie cewek.
            bo mimo, że mostek i podłączenie cewek niezależne do każdego kanału to to samo to pierwsze rozwiązanie jest bezpieczniejsze.

[ Dodano: 2006-03-04, 12:05 ]
            takero,
            miałem tak podłączonego jakiegoś buszmena i nic mu się nie działo jakoś
            miałeś szczęscie. mogło sie spiepszyć.

Skomentuj

ja bardziej wierze praktyce niż teorii :)

http://www.lanzar.com/manuals/MAX8-1...0D-12D-15D.pdf
              tu tak na 1 rzut oka nic na ten temat nie piszą więc skoro nie zabraniają tego
              to znaczy że jest to dozwolone ;]
              Pozatym w takim razie troszkę bez sensu jest produkcja głośników 2 cewkowych
              i zamiast tego powinni po prostu produkować 2 wersje określonego modelu o różnych
              impedancjach co byłoby napewno tańszym rozwiązaniem i przy okazji praktyczniejszym...

Skomentuj

Pozatym w takim razie troszkę bez sensu jest produkcja głośników 2 cewkowych
                i zamiast tego powinni po prostu produkować 2 wersje określonego modelu o różnych
                impedancjach co byłoby napewno tańszym rozwiązaniem i przy okazji praktyczniejszym...
                praktyczniejszym??
                jak to?
                przecierz mając jeden głośnik mogę go podłączyć dopasowując jego impedancję do potrzeb, a mając jednocewkowy nie mogę.. więc co jest praktyczne?

bardziej wierze praktyce
                a ja prawom fizyki

[ Dodano: 2006-03-04, 12:19 ]
                czemu fizyka??

zacytuje Ci pewien fragment:
                "odpowiedzi mozna szukać w ksiązce od fizyki w dziale indukcja wzajemna, jednoczesnie zajrzeć mozna do działu różnych efektach np. stereo.
                W skrajnych watrunkach zgłębiając wiedze o znoszeniu sie wektorów sił zwróconych przeciwnie"

Skomentuj

praktyczniejszym??
                  jak to?
                  przecierz mając jeden głośnik mogę go podłączyć dopasowując jego impedancję do potrzeb, a mając jednocewkowy nie mogę.. więc co jest praktyczne?
                  praktyczniejszym dla producenta,
                  pozatym kupując głośnik kupujesz dopasowany do niego wzmacniacz,
                  pod względem mocy przy danej impedancji itp... i raczej potem go nie zmieniasz
                  wielokrotnie tak aby potrzebna była taka uniwersalność przetwornika...
                  wiem że mi zaprzeczysz :)
                  pozatym to może być kwestia wzmacniacza, być może w samochodowych są
                  poprzesuwane fazy, ale to powinno być napisane w instrukcji.
                  Tak czy inaczej w warunkach domowych nie spotkałem się z tym problemem...

Skomentuj

takero, a jak chcesz poczytać polemikę bardziej dokładną to zapraszam do wątku na audiocarze..
                    tylko, jak mover przeczyta wątek to może zechcieć Cie "powiesić za jaja".. :)
                    a i Ty takero, znajdziesz pewne argumenty na poparcie tego, że nie powinno sie nic stać z głośnikiem..
                    aczkolwiek ja przychylam sie do zmostkowania.
                    polecam wątek http://www.audiocar.pl/forum/read.ph...14#reply_26481

z drugiej strony wracając do wzmacniacza kolegi mover'a, to polecałbym wybrać jakiś wzmacniacz, który pozwoli Ci podłączyć suba 2ohm żebyś mógł wykorzystać to, że ma te dwie cewki.. :)
                    pozdrawiam serdecznie.

Skomentuj

wogóle wg mnie z 2 cewkowcami to jest najwięcej problemów;]
                      zmiennośc parametrów przy różnym połączeniu cewek itp.
                      Pasuje Ci impedancja , nie pasują Ci parametry itp...

Skomentuj

wogóle wg mnie z 2 cewkowcami to jest najwięcej problemów;]
                        ehm.. mi nie przeszkadza,.

Skomentuj

najlepiej niech kupi jakiegoś pozadnego monobloka i problem sam się rozwiąże :)

Skomentuj

a ja jednak polecam ww. lekturę dla przyjemności / nauki
                            tyle z mojej strony.
                            :)

Skomentuj

a ja jednak polecam ww. lekturę dla przyjemności / nauki
                              przychylam się do tej rady - wydaje się dość długie,ale pojawiają się ciekawe wywody :)

Skomentuj

nic sie nie stanie temu glosnikowi jesli podamy na niego sygnal mono z jednego zrodla... czy jak mamy wyjcie na sub wystarczy je rozgalezic.. w kazdym kanale bedzie to samo i nie ma prawa mu sie cokolwiek stac...

Skomentuj

czy jak mamy wyjcie na sub wystarczy je rozgalezic.. w kazdym kanale bedzie to samo i nie ma prawa mu sie cokolwiek stac...
                                  no zgoda ale chyba o co innego chodziło w pytaniu.

Skomentuj

a gdzie było powiedziane że to ma być sygnał stereo ?:>

Skomentuj

no chyba sprawa dosc oczywista ze na dwie cewki stereo sie nie da podac... poza tym w wyjsciu na sub jest albo sygnal mono albo puszczony przez sumator....

Skomentuj

reasumując
                                        dwucewkowy glosnik mozemy podpiac:

-kazdą cewke osobno, lecz tylko wtedy go do wzmacniacza wprowadzimy sygnal mono (i to chyba najlepsze rozwiazanie, bo wtedy mamy 4Ohm na kanal/cewke)

-rownolegle z mostka (ale wtedy impedancja glosnika spada do 2Ohm i mozemy spierdolic wzmacniacz ktory tego nie obsluguje)

-szeregowo z mostka (i to jest najbezpieczniejsze rozwiazanie, impedancja glosnika wynosi wtedy 8Ohm, wiec wzmacniacz sobie z tym spokojnie radzi)
                                        [i tak wlasnie mam teraz podpięte]

jesli cos zle napisalem, to prosze o poprawe.
                                        btw. dzieki wszystkim za odpowiedzi :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X