Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub typu "poducha" na arn150-05-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub typu "poducha" na arn150-05-4

witam. chciałem się poradzic was w sprawie małego suba typu poducha do samochodu. otórz ma MB w123 i seryjnie ma on montowane głośniki w desce o średnicy 10 cm. mam tam wsadzone szerokopasmowe boshmany. niestety jak to z głosnikami o tak małej średnicy basu z nich nie ma prawie wcale. wpadłem na pomysł dorzucenia mini suba pod siedzenie. ze względu na miejsce musi to byc mała obudowa dla małego głośnika. przypadkiem wala mi się po domu głośnik TVM ARN150-05-4. pomyślełem że może go wykorzystam. z obliczeń dla obudowy zamkniętej wychodzi mi objętośc około 3 litrów. głośnik byłby zasilany z radia marki Becker i z tego co wiem to ma 20W na kanał mocy nominalnej. i teraz pytania:

1. czy ten głóśnik wogóle nadaje się do obudowy zamkniętej
    2. czy 3 litrowej skrzynce jakoś to zagra
    3. czy te 20W z radia wystarczy żeby napędzic głośnik
    4. no i najważniejsze. co zrobic zeby głósnik odtwarzał tylko niskie częstotliwości a nie całe pasmo.

wiem że to durzo pytań. mam nadzieję że ktoś pomoże mi w odpowiedzeniu na nie. będę bardzo wdzięczny za pomoc. pozdrawiam Grakoz

Jeśli już koniecznie chcesz go użyć jako mini suba to tylko obudowa br...
    I to z 6-8 litrów, a strojenie na ucho najlepiej. Cudów się nie spodziewaj, ale
    basu będzie napewno więcej niż z dwóch szerokopasmowych buszmenów ;]

[ Dodano: 2006-03-27, 00:58 ]
    aha - jeśli tak bardzo zależy Ci na wielkości to daj 2 takie w tandem - i tak masz 2 kanały wolne w radiu ;]

Skomentuj

dzieki za pomysły. pokombinuje i zobaczymy co z tego wyjdzie.

ale zastanawiam się co zrobic żebby ten głośnik grał tylko nieskie częstotliwości. może jakaś zwrotnica czy coś. ma ktoś jakiś pomysł? pozdro

Skomentuj

filtr dolnoprzepustowy lub
        filtr w radiu jeśli posiada lub
        daj to w skrzynki zamontowane pod półkę i niech zagra całym pasmem.

Skomentuj

kup sobie jakas uzywany radio sony albo kenwooda 2x35rms za 50-60zl i powinien miec regulacje (jako taka) nie wiem czy jest sens placic 30 zl za jakas "zwrotnica do suba"

Skomentuj

kup sobie jakas uzywany radio sony albo kenwooda 2x35rms za 50-60zl i powinien miec regulacje (jako taka)
            to zależy jakiego ma beckera.. :)
            Becker robi bdb radia.. :)))

Skomentuj

witam. no właśnie nój Becker to model Audio 10 wersja kasetowa. montowany był na wyposażenie do mercedesów w drugiej połowie lat 90' no i tu jest problem, nie posiada żadnych wyjśc z przedwzmacniacza. z danych technicznych wynika, że ma 20W mocy nominalnej wiec chyba nie tak źle. myślełem właśnie o jakiejś zwrotnicy basowej ale jakoś nie wiem sam. moze wiecie gdzie mozna kupic jakieś gotowe filtry bo nie znam się aż tak dobrze na elektronice żeby zrobic coś sobie samemu. a co do podwieeszenia głośnika w skrzyni pod pułką to niestety mam mercedesa w123 a pod pułką ma on zbiornik paliwa :/ pozdro

Skomentuj

ale radio ma 20w nominalnej zcy 4 x20 :) mogl bys sprobowac zrobic plaskiego suba pod fotel ale czy to wszystko ma sens?moze lepiej dozbierac i zrobic cos pozadniejszego?

Skomentuj

a masz podłokietnik w tylnej kanapie???

bo mi sie buja po głowie fajny pomysł.. :) było by akurat.. wywalić podłokietnik, zrobić skrzyneczkę br pod wymiar, na front dać maskownice żeby sie nikt nie oparł.. no i filtr dolnoprzepustowy i będzie niezly wynalazek za małe pieniądze..

Skomentuj

Czaruję...
                  X