witam. chciałem się poradzic was w sprawie małego suba typu poducha do samochodu. otórz ma MB w123 i seryjnie ma on montowane głośniki w desce o średnicy 10 cm. mam tam wsadzone szerokopasmowe boshmany. niestety jak to z głosnikami o tak małej średnicy basu z nich nie ma prawie wcale. wpadłem na pomysł dorzucenia mini suba pod siedzenie. ze względu na miejsce musi to byc mała obudowa dla małego głośnika. przypadkiem wala mi się po domu głośnik TVM ARN150-05-4. pomyślełem że może go wykorzystam. z obliczeń dla obudowy zamkniętej wychodzi mi objętośc około 3 litrów. głośnik byłby zasilany z radia marki Becker i z tego co wiem to ma 20W na kanał mocy nominalnej. i teraz pytania:
1. czy ten głóśnik wogóle nadaje się do obudowy zamkniętej
2. czy 3 litrowej skrzynce jakoś to zagra
3. czy te 20W z radia wystarczy żeby napędzic głośnik
4. no i najważniejsze. co zrobic zeby głósnik odtwarzał tylko niskie częstotliwości a nie całe pasmo.
wiem że to durzo pytań. mam nadzieję że ktoś pomoże mi w odpowiedzeniu na nie. będę bardzo wdzięczny za pomoc. pozdrawiam Grakoz
1. czy ten głóśnik wogóle nadaje się do obudowy zamkniętej
2. czy 3 litrowej skrzynce jakoś to zagra
3. czy te 20W z radia wystarczy żeby napędzic głośnik
4. no i najważniejsze. co zrobic zeby głósnik odtwarzał tylko niskie częstotliwości a nie całe pasmo.
wiem że to durzo pytań. mam nadzieję że ktoś pomoże mi w odpowiedzeniu na nie. będę bardzo wdzięczny za pomoc. pozdrawiam Grakoz
Skomentuj