Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to podlaczyc.....? HELP :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to podlaczyc.....? HELP :)

Przede wszystki witam wszystkich na forum, jak widac jestem tu nowy
    Posiadam nastepujace elementy:

Jednostka sterujaca
    - Pioneer DEH-P6800MP

Glosniki
    - Magat Classic 216 (sub 13cm + tweeter +zwrotnice) (suby w nogi, gwizdki na drzwi)
    - Magnat 102 (10cm, w drzwi)
    - Elipsy 6x9 na tylnia polke jeszcze nie zakupione, co polecacie do 300 pln? Mysle o Hertz DCX 690 (95dB i 90W RMS)

Wzmacniacz
    - Magnat Bull Power 6000 (4x90W, lub 2x180W, lub 2x90W + 1x180W , wszystko w RMS)

Subwoofer
    - Pioneer 306C (400W RMS)

Kondensator
    - 1 Farad firmy Necom czy cos takiego

I moje pytanie - jak to wszystko podlaczyc?
    Co z czym? Co przed czym? Co na ktorym kablu?
    I jeszcze jedno - radio ma osobne wyjscie na woofer i osobne 4 kanaly. Czy jesli podlacze wzmacniacz wyjsciem na suba do 2 RCA, a 2 pozostale RCA na wzmacniaczu polacze z wyjsciem z radia na dodatkowe glosniki to czy jesli bede regulowal glosnosc na radiu czy te glosniki podlaczone przez wzmacniacz rowniez beda sie sciszac? Nigdy nie mialem wzmacniacza i suba i nie wiem jak to jest ze sterowaniem moca....
    Bylbym wdzieczny za jakies schematy i wszelka pomoc.

Nie lepiej było kupić jakiś zestaw na przód średni+ tweeter podłaczyc go pod radio(lub pod dwa kanały w wzmacniaczu). Suba w bagażnik i po sprawie, a nie ładować kasę w jakieś głośniki w nogach do tego w drzwiach i jeszcze w dachu:) a i elipsy:) (modnie tak?)
    A tak na marginesie wczoraj widziałem klienta, który w tylnej polce miał dwa boschmany 20cm i jednego 30cm:) grało mu to gorzej niż elipsy:) pewnie napędzał radiem. Dres to dres

Ja proponuje Ci zamontowac same te magnaty classic na przod (albo wszytko sprzedac i kupic cos normalnego), nie kupowac elips i dac dobrego suba z odpowiednim napedem

[ Dodano: 2006-04-08, 09:09 ]
    zamiast elips kup cos na przod np http://www.allegro.pl/item94616449_hertz_dsk_130.html
    albo sprzedaj te magnaty i dołoz do http://www.allegro.pl/item94915879_r..._warszawy.html
    tylko pamietaj ze bez wygluszenia drzwi nie bedzie dobrego efektu na przodzie

Skomentuj

Czy jesli podlacze wzmacniacz wyjsciem na suba do 2 RCA, a 2 pozostale RCA na wzmacniaczu polacze z wyjsciem z radia na dodatkowe glosniki to czy jesli bede regulowal glosnosc na radiu czy te glosniki podlaczone przez wzmacniacz rowniez beda sie sciszac?
      Tak beda,a raczej powinny :) a jesli chodzi o Twoj zestaw elipsy itd,to moze zmien to na cos innego... Dobre przody i oczywiscie czyste brzmienie basu z bagaznika Napisz jakie masz autko,to juz cos wiecej bedzie wiadomo jesli chodzi o wsadzenie sprzetu

Skomentuj

Włanie napisz do czego chcesz to montować i jakoś Ci poradzimy wtedy co zrobić i co wymienić...

Skomentuj

Wszystko bedzie w BMW E36 Coupe.
          Co do wypowiedzi Explosion - te glosniki w nogach, w drzwiach itd to nie moj pomysl! Sa to oryginalne miejsca na glosniki w tej serii BMW!! I nie chodzi tu o jakas mode!
          Mam wersje, w ktorej w drziwach byly montowane sredniotonowe i wysokotonowe separowane. Wogole to miejsce na glosniki w drziach mi sie nie podoba bo jast na wysokosci klamki... A na dodatek i tak bedzie problem z upchaniem tych 10cm bo maja duzy magnes a pod tapicerka jest mechanizm do szyb el.
          Co do elips na tyl. Nie wiem czywiesz ale bagaznik BMW jest caly metalowy! Tzn ze pod pulka jest metal i jest bardzo wygluszony. Wszyscy narzekaja w tych autach na brak basu mimo duzej mocy suba. Dlatego tez mysle o Hertz'ach ktore maja 95dB i dos duza moc 90W RMS, dla podkreslenia nizszych Hz. Elipsy beda montowane na tyl za pomoca reduktorow bo standardowo na tyle znajduja sie 10cm glosniki NOKIA... ta sama marka jest w drzwiach i nogach,wiec chyba oczywiste skad moj niedosyt na dzwiek

Skomentuj

hmmm...A to zmienia postac rzeczy:) faktycznie w BMW nie jest szalowo,jesli chodzi o zabudowe czegos wiekszego,bo jest malo miejsca i oprocz tego tak jak napisales w tyle jest blacha...Jesli chodzi o mnie,to polcecam cos wiekszego i mocniejszego w bagazniku,nawet moze jakas 38?? Jesli chodzi o radyjko,to jest ok:) wiadomo,mozna wsadzic kosmos,ale to wymaga kasy :) zadbalbym na Twoim miejscu o dobry sopran i srednie z przodu... Mozna cosik innego "madrzejszego" wpakowac,tylko,ze juz masz te magnaty...Tyl... no nie masz tam miejsca,wiec moze zostac,to co tam chcesz kupic,choc nie moge CI doradzic jesli chodzi o elipsy,bo jakos nie jestem ich zwolennikiem Wzmak... Polecalbym Monacora MHpb1502 - sam jestem jego posiadaczem i musze powiedziec,ze jest niemozliwy,jak za taka kase :) Wiec pytanie do Ciebie,czy nadal chcesz zostawic,to co masz,czy moze jednak cos sie sprzeda,pozniej zobaczy sie ile kasy bedzie i wtedy mozna pomyslec :)Ja tez,jak zaczynalem,to kupowalem wszystko na "pale" i wiem jak to jest pozdrawiam :)

Skomentuj

Chyba sprzet zostawie taki jaki jest, wzmacniacz i sub mysle ze nie sa zle, jedyne co moge zmienic to te 10cm z przodu no i tylne elipsy. Na przednie drzwi to najlepiej chyba by pasowaly jakies 87mm bo nic innego nie wejdzie raczej (tragedia...). Co do gwizdkow i glosnikow przy nogach zostana magnaty, calkiem ladnie graja. Lubie elispy, daja lepszy bass wedlug mnie niz niejedne 16cm . Kiedys ojcu zamontowalem w palio weekend na polke 2 elipsy Alphard niby taka firma nie za bardzo ale zasilane radiem sony xplod robily wrazenie, kazdy kto wchodzil pytal co mam jeszcze w bagazniku :) Moze na tyl jakies JBL GTO z mniejsza efektywnoscia ale wieksza moca niz te Hertz'e? Sam nie wiem... w sumie to nie zalezy mi na jakiejs specjalnej audiofilii, mnie zadowoli kazdy inny dzwiek po tych nokiach, szczegolnie ze aktualnie gra tylko prawa strona...

Skomentuj

Wiec jesli chodzi o 10 to polecam http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=95262114 oraz http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=96592067 :) a jesli chodzi o 87 to polecam http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=94785216 lub http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=95575607 :) a jesli chodzi o Alpierda,to dziwek nie jest w nich rewelacyjny,ale wiadomo nie kazdy jest audiofilem

[ Dodano: 2006-04-08, 15:53 ]
                a jesli chodzi o JBL,to nie jest to zla firma :) tylko ile chcesz przeznaczyc na tyl??

Skomentuj

A z innej jeszcze strony, jak bym byl audiofilem to bym auto oddal w rece specjalistow Dobra firma we wroclawiu to Extreme Car audio. Btw dzis i jutro sa pokazy jakies we wrocku na targach motoryzacyjnych i oni wystawiaja 2 auta, ktore mialem okazje posluchac przed premiera Jeszcze byly nie dokonczone ale graly..... Honda civic coupe i PT Cruiser. W hondzie tylko jeden glosnik basowy i 2 wzmacniacze takie duze "wagony", wszystko oczywiscie JBL, a trzesienie ziemi konkretne....

Na tyl za jakies 300,- pln mysle cos sie kupi dobrego z elips, nie sa drogie w porownaniu np. z tymi 87mm Focal'a

Skomentuj

Wg mnie to że masz miejsca na głośniki nie oznacza że musisz tam na siłe coś pchać ...
                    Kupno 87mm hertza za 200zł to wg mnie nie jest zbyt dobre rozwiązanie...
                    Zrób przód odseparowany + sub.
                    Elipsy to naprawde bardzo kiepskie rozwiązanie... :/
                    Zamiast się bawić w dziesiątki głośników kup jeden, ale dobry zestaw i ew daj suba.
                    Kiedys ojcu zamontowalem w palio weekend na polke 2 elipsy Alphard niby taka firma nie za bardzo ale zasilane radiem sony xplod robily wrazenie
                    No to rzeczywiście świetny zestaw... :/

Skomentuj

Broder znam ta firme i juz nie raz widzialem autka z extreme we Wrocku :) a jesli moge,to oto link do tej firmy :) http://www.extremecaraudio.pl polecam,bo jesli chodzi o efekt i precyzje z jaka oni wykonuja zabudowy jest bardzo mily dla oka i ucha :) bynajmniej maja co pokazac (bez urazy) ale czasem jak widze te wiejskie Tuningi,to czlowieka smiech ogarnia :) pozdrawiam :)

Skomentuj

Mam jeszcze kilka pytan - gdzie podlaczyc kondensator? Miedzy aku. a wzmacniaczem? I czy mozna pociagnac kabel zasilania do radia bezposrednio z aku? Czy jest to bezpieczne?
                        Btw. juz wsadzilem w jedne drzwi tego magnata 10cm - zmiescil sie :)
                        A propo wiejskiego tuningu tu www.bmw.mbroda.info mozecie ogladnac moje auto i ocenic czy jest wiejskie? Zdjecia sa w kolejnosci od stanu w jakim kupilem auto i w stanie na dzien dzisiejszy.

Skomentuj

Re: Jak to podlaczyc.....? HELP :)

Zamieszczone przez broder
                          Czy jesli podlacze wzmacniacz wyjsciem na suba do 2 RCA, a 2 pozostale RCA na wzmacniaczu polacze z wyjsciem z radia na dodatkowe glosniki to czy jesli bede regulowal glosnosc na radiu czy te glosniki podlaczone przez wzmacniacz rowniez beda sie sciszac? Nigdy nie mialem wzmacniacza i suba i nie wiem jak to jest ze sterowaniem moca....
                          Bylbym wdzieczny za jakies schematy i wszelka pomoc.

Chyba nie chcesz przerobic wyjscia glosnikowego na rca?? czy to radio ma tylko 1x RCA? kup sobie 2->4 na allegro i po klopocie! Co do glosnikow posprzedawaj na allegro wyciagniesz moze z 250 zl ja ostatnio za 200 zl kupilem na allegro nowiutki zestaw Helix Blue 62MKII

Skomentuj

Co do pytania michone - radio ma osobne wyjscie na subwoofer, i 2 dodatkowe wyjscia RCA.
                            Glosniki niestety albo i stety juz tak zostana bo 10cm juz wpakowalem w drzwi... Graja calkiem ladnie, na razie sprawdzane tylko w domu, bo czekam na maty i pasty gluszace zeby drzwi przygotowac.

Skomentuj

broder, tasior, wisi mi jak się na gg wyzywacie, ale nie przelewajcie tego na forum...

Skomentuj

Czaruję...
                              X