Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak dźwięku z subwoofera

Collapse
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Brak dźwięku z subwoofera

    Witam, mam problem z moim systemem Car Audio, a dokładnie subwoofer nie gra tak jak powinien. Powyżej około 60hz nie ma w ogóle bassu, słychać jedynie powietrze i membranę. Poprawiłem wszystko co może powodować taki problem, ale nic się nie zmieniło. Poprawiłem masę wzmacniacza, początkowo mialem podpiętą pod mocowanie schowka w bagażniku, potem pod mocowanie fotela, a teraz jest podpięta pod mocowanie lampy. Wymieniłem przewody RCA na lepszej jakości, wymieniłem kabel łączący wzmacniacz z subwooferem na 2x2.5mm2. REM początkowo miałem na osobnym kablu, teraz zmieniłem na rem od przewodów RCA.
    Kabel plusowy ma 20mm2, masowy tak samo. Mam upaloną masę RCA w radiu, więć wziałem radio od kumpla w 100% sprawne, lecz to też nic nie dało. Napięcie na + oraz remie jest prawidłowe. Zrobiłem wszystko (bynajmniej tak mi się wydaje) ale nic to nie dało. Kupiłem nowy wzmacniacz bo poprzedni wyzionął ducha ale też nic się nie zmieniło. Mam nadzieje że ktoś pomoże mi się uporać z tym problemem. Dodam że gdy po kupnie wzmacniacza podłączyłem go, przez chwilę wszystko grało tak jak powinno ale po około 10min znowu jest to samo. Powyżej 60hz wibracje są ale dzwięku brak.

    Subwoofer: Ampire BV300
    Radio: DEHX5600BT
    Wzmacniacz: Peiying PY-2C127

    #2
    Wyjaśnij co masz na myśli pisząc, że sub nie przenosi powyżej 60Hz.

    Nie masz na myśli przypadkiem, że nie przenosi poniżej 60Hz?

    Gdzie masz ustawiony filtr LPF:
    - na wzmaku?
    - w radiu?

    Skomentuj


      #3
      Mam na myśli to że niskie tony grają bardzo dobrze, jest głęboki przyjemny bass lecz jeśli puszczam muzykę z tym lekko "wyższym bassem" już brzmi to nijako, zgrałem na USB plik z dźwięk od 20hz-1000hz i przy 56hz subwoofer zaczyna bardziej wyć niż wydawać z siebie bass, brzmi wtedy jakby miał straszny przester. Filtr LPF mam na wzmaku oraz na radiu, na obu ustawione na 120hz

      Skomentuj


        #4
        Zamieszczone przez magwid12 Zobacz posta
        Mam na myśli to że niskie tony grają bardzo dobrze, jest głęboki przyjemny bass lecz jeśli puszczam muzykę z tym lekko "wyższym bassem" już brzmi to nijako, zgrałem na USB plik z dźwięk od 20hz-1000hz i przy 56hz subwoofer zaczyna bardziej wyć niż wydawać z siebie bass, brzmi wtedy jakby miał straszny przester. Filtr LPF mam na wzmaku oraz na radiu, na obu ustawione na 120hz
        A po co 2 filtry. 1 wystarczy.
        Zrób fotki jak masz ustawione te filtry na wzmacniaczu i radio.

        Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

        Skomentuj


          #5
          Wysyłam zdjęcie tylko radia bo chwilowo nie mam dostępu do samochodu, wzmacniacz ma zakres od 50hz do 250 i jest ustawione równo na połowę, wczoraj poprawiłem też masę akumulatora, oczyściłem klemy oraz same konektory i styki papierem ściernym lecz też nic to nie dało
          Załączone pliki

          Skomentuj


            #6
            Coś nie mogę otworzyć tego foto.

            Generalnie jak ustawiasz filtry w radio. To wyłącz te w wzmacniaczu. I na odwrót.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

            Skomentuj


              #7
              Ogólnie na tym foto jest opcja w radiu Audio/sub ctrl/ 125hz +3 -12, nie da się wyłączyć tego filtra w radiu, standardowo jest ustawiony na 80hz a te +3 to podbicie basu, -12 i -24 nie mam pojęcia do czego służą.

              Skomentuj


                #8
                Zamieszczone przez magwid12 Zobacz posta
                -12 i -24 nie mam pojęcia do czego służą.
                Nie wiesz... bo nie interesujesz się tematem :)
                W Pionku wszystko da się dezaktywować i ustawiać.

                Drzwi - ustaw HPF 80 Hz wstępnie na slope -12dB.
                Sub ustaw LPF na 63Hz/-12dB.

                Posłuchaj i oceń, czy jest O.K. czy trzeba coś zmienić.

                Co podbijasz na +3dB?
                Poziom ogólny suba czy jakąś częstotliwość EQ?

                Skomentuj


                  #9
                  Ustawiłem ale nic się nie zmieniło, a co do tego +3 to poziom głośności suba

                  Skomentuj


                    #10
                    Nie kapejszyn, jakiego pasma nie słyszysz. Opisz konkretnie, co siedzi w drzwiach.
                    Określ jakiego pasma nie słyszysz:

                    Skomentuj


                      #11
                      Sorki za Big Size...

                      Symulacja tego suba wyklucza problemy z pasmem.
                      Bardzo przyjemna charakterystyka, powinien brzmieć jak mało która fabryczna konstrukcja.
                      Last edited by grzeczny_52; 14.05.2021, 13:49.

                      Skomentuj


                        #12
                        Strings oraz Drums 60-80hz, a co do drzwi to narazie siedzą tam fabryczne głośniki ale planuję zmienić na jakieś pioneery, samochód Peugeot 307 Kombi

                        Skomentuj


                          #13
                          60/80Hz jest górnym zakresem pracy suba, gdzie zaczyna działać filtr LPF.
                          Wszystko powyżej powinno być odtwarzane przez WF i TW w drzwiach - czyli od zakresu 80/100Hz z filtrem HPF do 20kHz.
                          Nie powinieneś suba słyszeć z bagażnika, powinieneś odnieść wrażenie, że całość gra przed tobą, wszystkie instrumenty włącznie z subem.
                          Jak nie dajesz rady ustawić podstawowych cięć i osiągnąć taki efekt, a sub gra swoim pasmem, to masz do wymiany WF

                          Skomentuj


                            #14
                            A takie proste pytanie. Próbowałeś dawać na siebie phase na 180 stopni, lub zamienić kable polaryzację plus i minus do głośnika na subwooferze ?

                            Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

                            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

                            Skomentuj


                              #15
                              Phase zmieniałem ale nic to nie dawało, ale kabli nie zamieniałem, spróbuje i dam znać czy coś się zmieniło.

                              Skomentuj


                                #16
                                Niestety nic się nie zmieniło, nie mam już pojęcia czemu może tak być.

                                Skomentuj


                                  #17
                                  A ta fota filtrów wzmacniacza ?

                                  Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

                                  Skomentuj


                                    #18
                                    Fotka wzmaka: https://imgur.com/uoAdD9X

                                    Skomentuj


                                      #19
                                      ...Filtr LPF mam na wzmaku oraz na radiu, na obu ustawione na 120hz...

                                      Na wzmaku nie masz włączonego filtra LPF.
                                      Puszczasz pełne pasmo.

                                      Skomentuj

                                      Czaruję...
                                      X