Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania w zwiazku z JL AUDIO 12" w3-d2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytania w zwiazku z JL AUDIO 12" w3-d2

Wlasnie od jakis 30 minut jestem posiadaczem w/w glosnika mimo tego ze jest uzywany jest w stanie idealnym technicznie i wizualnie(nawet nie ma sladow po przykrecaniu) Mam teraz w zwiazku z nim kilka pytan.
    To co znalazlem o tym glosniku :
    -moc 250 rms/ drugie zrodlo Continuous Power Handling: 300 Watts
    - 2x2 ohm
    - QTS 0,48
    - VAS 96l
    - FS 26hz
    - Xmax (one-way, linear): 0.46"-0.51" (11.7-13.0 mm) depending on specific model

Proponowane budy:
    Sealed Enclosure Range: 1.00-1.50 cu.ft. (28.3-42.0 liters)
    Ported Enclosure Range: 2.00-3.00 cu.ft. (57.0-85.0 liters)
    35l - closed
    i teraz w kilku zrodlach 35lbr @??hz?

znalazlem jeszcze cos takeigo :
    Hat jemand nen Tipp für ein Bassreflexgehäuse für den 12W3 von Jl Audio? Ein Kumpel von mir hat sich das Ding gekauft und sucht ein Gehäuse, in dem er richhtig Druck macht aber trotzdem noch vernünftig sauber spielt. Vielleicht kann jemand mal ein Paar Daten aus eigener Erfahrung mit dem Ding schreiben. Ach ja er hört vor allem R´n´B sowie Hiphop. Schon mal Danke im Vorraus. Jesus
    ODP.
    bin auch gerade auf der suche nach 12w3 daten .
    also laut JL website brauch.
    12w3-d2 49,6 liter port durchmesser 102 mm länge 389 mm

znalazlem jeszcze cos takeigo http://www.carsound.com/review_archive/subs/12w3.html

Dobra teraz moje pytanka :
    -wedlug was ktora opcja bedzie najlepsza(buda) ja najbardziej jestem sklonny 35l Closed powinno miec niesamowitego kopa.Glosnik bedzie gral glownie Hip-hop, r'n'b, techniawke
    -pytanie czym to zasilic?wzmak tak w granicach do 400zl
    powiem ze podlaczylem go(4ohm) pod wzmak techniksa 30w RMS dla 6ohm i szczerze nawet nie chcial sie ruszyc :) znaczy gral powiem bardzo czysto juz mi sie spodobal :P. Mysle nad czyms z zakresu 200-300rms dla 4 ohm.

z czym bedzie wspolpracowal widzicie w moim opisie pozdrawiam i czekam na wypowiedz

Jak tak patrze na te paramole...to bedzie jeden wielki muł a nie granie.Jeśli już bym musiał to tylko w closed z porządnym napedem aby nadrobić dB.

Skomentuj

jak patrze na wykres dla 35l closed to mam podbicie 1 db od 50 do 100hz fz od -3 db do 40hz mysle ze w aucie to wystarczy, do tego impuls ponizej 7ms glosnik ma spl 87,5... db mysle ze mi to wystarczy, ale powiem ze dzwiek jest jakis taki inny z niego :) zobaczym jak skoncze

Skomentuj

No dokładnie,odpal to pogadamy co i jak.Ja mimo renomy tej marki jakos jej nie trawie,nie wiem czemu ale jak dotąd nie spotkałem sie z aplikacja która by miała deko "życia".Siakies to wsio monotonne było.Starzeje sie czy jak?Sam juz nie wiem :|

Skomentuj

michone, nie sugeruj się impulsem z winisd...

Skomentuj

wiem ze nie mozna sie sugerowac tylko wykresami nawet niech bedzie oszukany to bedzie z 10-12 ms mysle ze do mojego rodzaju muzyki to wystarczy, tylko prosze o pomoc w wyborze pieca dla tego przetwornika,

Skomentuj

umberto,
              Jak tak patrze na te paramole...to bedzie jeden wielki muł a nie granie
              jest muł. kluska znaczy. ciągnie sie jak żelka harribo. ale może sie podobać. ja wole dynamike, aby cokolwiek dynamiczniej było z tym JL to:
              zamkniętą polecam.

Skomentuj

wiecie co :( smutno mi sie zrobilo... chcialem kupic jakis tam glosnik radziliscie 300ap, chcialem wsadzic 300ap to kilka osob mowilo ze szkoda kasy, kup JL... kupilem jl piszecie ze mul i wogole :(

Skomentuj

JL Audio ma swoj charakter jedni go uwielbiaja a inni wola cos szybszego jak DLS czy cos w tym stylu

Skomentuj

chodzi mi ze wiekszosc z forumowiczow kupuje, ap albo bsw, ale mi do moich preferencji(hh,techno) wiele osob polecilo kup jl wiec kupilem ale po wypowiedziach w tym temacie mozna wywnioskowac ze glosnik nadaje sie na popielniczke :( nieobrazcie sie ale takie odnioslem wrazenie :(

Skomentuj

ja slyszalem ten glosnik (tylko niewim ktora wesja) w zamknietej z tego co pamietam 30dm3 (albo 38??) zasilany 100W.
                      tak szczeze to mi sie wcale niespodobal. gral podobnie do AP tylko byl... troche dziwny. niewiem jak to opisac ale to napewno niebyl dlugi impuls. bardziej pasuje okreslenie magika... "kluska"

bardziej mi pasuje resolution...

Skomentuj

Jak dla mnie to DLS rulez ;]
                        gral podobnie do AP
                        tzn ?
                        pod jakim względem ?
                        Pozatym 100w to nieco maławo jak na 12 w closed...

Skomentuj

ja mysle nad zasileniem go czyms z zakresu 225-300rms co powinno go rozruszac.. nie wiem co o nim sadzic :( a nawet nie wiecie jaka przyjemnosc sprawilo mi kupno tego glosnika myslalem ze osiagne jakis zestasw CA na poziomie...

Skomentuj

bo ociagniesz jak sie postarasz tylko nie sluchaj maniakow AP I BSW bo w zime w sandalach bedziesz chodzil, JL gra miekko troche wolnawo ale ma swoj charakter jezeli polubisz go od pierwszego odsluchu to bedziesz super zadowolony, mi np przypadl do gustu jak kiedys mialem JL'a 10W0.
                            Pamietaj ze liczy sie to co ty lubisz a nie to co inni bo to ty bedziesz sluchal swojego zestawu a nie oni.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

a macie moze jakis pomysl nad wzmakiem ?? mysle ze tak z zakresu 200-400 przegladajac allegro to albo monacor, albo lanzar lub sinuslive o dwoch ostatnich nie wiem co myslec opinie o monacorze wiemy jakie sa.

Skomentuj

albo stawiasz na jakosci albo na mocy (monacor)

http://allegro.pl/item104959750_supe...ton_c_402.html

Skomentuj

Znow zaczyna sie porownywanie tonsila do peerlessa :P

zapakuj go probnie w zamknieta z wiorowej plyty tak jak zaleca producent.
                                  dla takiego glosnika warto sie pomeczyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnia
                                    albo stawiasz na jakosci albo na mocy (monacor)
                                    Nie rozumiem rozwin swoja mysl...

Skomentuj

kupujac monacora marnujesz JL'a to jest glosnik z wyzszej polki niz monacor, monacor nadaje sie do dB dragu a nie do sluchannia muzyki na codzien

Skomentuj

dlatego sie pytam i pytam i nikt mi zadnych propozycji nie daje :( moge kupic alpinke ale ona mi da ze 150w rms wiec to troche za malo... powiedzcie mniejwiecej czego szukac bo na bank znajac siebie znajde jakas okazja :) ostatnio byla polemika apropo firmy axton i nikt go zbytnio nie chwalil...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X