Napisz może czego się spodziewasz,jakie masz upodobania.Czy to ma grać z dużą kulturą czy ma raczej stwarzać wrażenie na przechodniach.No i jakim wzmakiem dysponujesz do napędu wooferka.
sprzet przedewszystkim ma robic wrazenie na mnie :grin:
chce zeby glosniczek zszedl naprawde nisko ,generalnie slucham popu ,softrocku,techno anawet zdarza sie ,ze hiphop
wzmak to xetec p2-evo albo g1200mk to zalezy od glosnika
pozdrawiam
bumbum sluchaj jak nowy to kupuj sonic12 chyba ze masz miejsce to 15cali albo :lol: jest do sprzedania magma eq 15;]
[ Dodano: 2006-10-19, 11:33 ]
sonic15 to kolos potrafi wydusic z siebie 145db choc niema takiego zejscia jak magma xmax 25 maszynka mozesz popatrzec jeszcze na PB serii extreme
do tego sonica12 http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_sonic-12
jaki wzmacniacz?
jest napisane ze glosnik ma 2x350rms czyli 700rms przy 2x2ohm?
myslalem o xetecu p2-evo ale on ma przy 1ohm 2x550rms
co polecicie?
mam jeszcze pytanie o skutecznosc db jaka jest roznica np.89db a np.96db czy roznica bedzie tylko slyszalna w poziomie glosnosci?
pozdrawiam
wczesniej pisalem o hertz ale stanowczo odradzono mi je ze wzgledu na zbyt wysoka cene jak za tej klasy glosnik :neutral: spodobal mi sie ten sonic12 jednak dalej ponawiam pytanie czym to napedzic(xetec?)
i te db?
mam jeszcze pytanie o skutecznosc db jaka jest roznica np.89db a np.96db czy roznica bedzie tylko slyszalna w poziomie glosnosci?
z tego co wiem to tak i to ogromna roznica (miedzy tym co podales) wieksza efektywnosc ma ta zalete ze nie potrzebujesz az tak duzej mocy aby uzyskac ten sam poziom glosnosci co z glosnika o nizszej efektywnosci...
tylko ze dochodzi tutaj roznica w sposobie podawania tego parametru przez producentow (niech wypowie sie szerzej ktos bardziej doswiadczony)
z drugiej strony sam sie przekonalem ze w samochodzie SPL az tak bardzo sie nie liczy...
z drugiej strony sam sie przekonalem ze w samochodzie SPL az tak bardzo sie nie liczy...
I tak,i nie.Regóły sztywnej brak.A to z uwagi na warunki panujące w aucie.Już kiedyś wrzucalem porównania tego samego suba w aucie jak i w normalnym pomieszczeniu.Róznice są kolosalne!Zarówno w zejściu jak i sprawności.
Jedyne co przemawia na korzyść większego spl-u glosnika to to że przy danej mocy jesteśmy w stanie stworzyć większe ciśnienie akustyczne.Choć i tu mozna polemizować bo według wszelkich opini ludzi doswiadczonych jednak bardziej się liczy skoko pojemnościowy czyli ilość przepompowanego powietrza.Czyli duzy x max a co za tym idzie kiepski spl.
Jak dla mnie te wszystkie teorie to bączuś bezsens.I dlatego zawsze robie według swego widzi mi sie.
Co do zagadek dB,cos tam na głównej sie poniewiera w artach.Tu szkoda pisać o takich podstawach.
jasne ze ten xetec p2-evo napedzi tego sonic12 kolega ma jbl 1200.1 ma on 1x780rms przy 4ohm i pedzi nim sonic15 i mowie ze daje strasznie bedzie good moim zdaniem
dzieki za wyjasnienie sprawy Db
pomiedzy hertz hx300d a sonic12 jest ogromna roznica az12db to przeciez przepasc,ciekawe czy pomiar producentow za tak odbiega od siebie
czy ktos slyszal obydwa glosniki jak sie sprawuja?
bumbum, jeśli już.Hertz napewno nie ma 97 dB.Wierz mi.Troszkę tą markę mieliłem,naciągaja jak mogą.I w subbasie sie nie sugeruj spl-em.To nie jest parametr krytyczny.A sonic...chyba się prześpię,pomarzę.I może się mi coś miłego przyśni.
Skomentuj