Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lanzar max12 sie zepsul?!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lanzar max12 sie zepsul?!

Witam, krotko opowiem co sie dzis wydarzylo. Otoz jechalem sobie z kumplem ze szkoly, sluchalismy muzy i nagle cisza z tylu... Wzmacniacz ma zapalona lampke protect(carpower 1502, 500W RMS w mostku). No to wylaczylismy radio i gdy zajechalismy do domu od razu testy. Podpielismy 2 inne glosniki(stx 27/150/8 i alphard jakis) - oba dzialaja normalnie, wzmacniacz dziala. Po podpieciu ponownie lanzara zaczal wydobywac z siebie dzwiek ale nie bylo to podobne do tego co wczesniej pokazywal. Przy delikatnym podkreceniu glosnosci we wzmacniaczu ponownie lampka 'protect' sie zapalila. Rozkrecilismy bude i zewnetrzne ogledziny glosnika na nic nie wskazaly...

Dodam, ze wzmacniacz nie mial pokretla 'level' na max, nie bylo takze ustawionego podbicia. Na radiu(SONY) podbicia brak, glosnosc byla na 20(skala max 32). Sprzet gral okolo 10 min po czym sie wylaczyl.

Z lanzara gdy go podpielismy wydobywal sie charczacy dzwiek i byl on cichy. Mozna to przyrownac do jakiegos lw800 podpietego pod 3W wzmacniacz ;p Membrana nawet nie drgala a glosnik 'pierdzial'.

Moje pytanie jest takie, czego sie spodziewac, gdy odeslemy glosnik na gwarancji? Co sie moglo stac i co bylo tego przyczyna? Prosze o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

1)albo za wysoko go odciełes na filtrze i zdechł.
    2)za duzo mocy dostał i padł.
    3)lub dostał moze jakiegos zwarcia
    4)lub cos jest z kablami nie tak:
    -gdzies nie łączy na głośniku.

lub poprostu trafiła ci sie felerna sztuka.

Skomentuj

1. Ciety byl na okolo 50Hz
      2. Level na wzmaku nie byl na full, 0 podbic, glosnosc 2/3(po okolo 8-9 dniach chodzil przez jakies pol h na podbiciu wszystkiego co sie dalo. Max jaki mozna wycisnac z wzmaka i radia i nic sie nie stalo.
      3. Polaczenia sprawdzone.
      4. Tego nie wiem...

Skomentuj

zmierz cewke-ile ohm ma?

Skomentuj

Eh zmierzenie cewki dalo odpowiedz... 0.5R przepalona racja?

Skomentuj

raczej tak..

Skomentuj

No nic, glosnik i tak idzie na gwarancje bo taka zostala umowa ze sprzedajacym zawarta. Najwyzej bedzie odeslanie lub naprawa w serwisie na koszt kumpla.

Dzieki za pomoc.

Skomentuj

Pittbull, a powiedz mi co ma do spalenia glosnika to
                "1)albo za wysoko go odciełes na filtrze i zdechł."

?

Skomentuj

Tasior,
                  jak dasz głośnik niskotonowy na pełen zakres (w pełnym pasmie 20hz-20kHz przy duzej mocy) a on nie jest w stanie przetwozyc np. 16kHz to moze sie uszkodzic czyż nie???
                  (chyba ze sie myle)

Skomentuj

Zamieszczone przez pitbull
                    (chyba ze sie myle)
                    I to bardzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                      I to bardzo.
                      Czyli-> nie uszkodzi głośnika??-> ale napewno i tak nie odtworzy tego pasma np.16kHz.

ps.ja byłem zawsze przekonany jezeli nieda sie odcięcia z góry na gł.niskotonowy to moze ulec uszkodzeniu :neutral: ,ale skoro tak twierdzicie(ze sie nie spali) to pewnie tak jest :-)

Skomentuj

No jak sie ma spalic?
                        np. w konstrukcjach estradowych daje sie tylko zabezpieczenie na wysokiego, a niskotonowy/srednioniskotonowy gra calym pasmem i nic mu sie nie dzieje.

Skomentuj

''Widzisz'' Maxi człowiek uczy sie całe zycie a i tak głupi umiera :-)
                          Dobrze wiedziec takie rzeczy ->w przysłości-> moze sie przydac :cool:

Skomentuj

hehe, racja :) swieta racja :).
                            a co do gwarancji to cos mi sie wydaje ze gwarancja nie obejmuje przepalonej cewki ;/

Skomentuj

Wiem i ujalem to w swojej odpowiedzi... ;-)

Skomentuj

a no tak, sorki, za szybko czytalem :)

Skomentuj

a sprawdzales moze czy sie zawieszenie nierozkleilo?? spotkalem sie z przypadkiem ze gosciu przyjechal z pretensjami ze mu charczy. po wykreceniu glosnika okazalo sie ze cale dolne zawieszenie (resor) ledwo sie trzyma. po sklejeniu wszystko bylo OK

proponowal bym rowniez przytrzymac membrane i posluchac... moze cewka sie rozkleila.

a jak juz odbierzesz glosnik (po raczej nie uznanej gwarancji) to proponuje sie samemu pobawic w naprawe pod warunkiem ze masz odpowiednie zdolnosci manualne...

Skomentuj

Trudno mi powiedziec, glosnik gral cale 11(!) dni ;p Juz jest spakowany, jutro jedzie kurierem do sprzedawcy a on to pcha dalej. Za pare dni pewnie sie okaze co sie dokladnie stalo.

Dzieki za odpowiedzi.

Skomentuj

Paweł,co ma zawieszenie do cewki ktora ma 0.5 ohma? eh

Skomentuj

Cewka sie zagotowała i porobily się zwarcia pomiedzy zwojami, pewnie jeszcze spuchła emalia i cewka trze o nabiegunnik.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X