Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uszkodzony MacAudio 12" - da się coś z tym zrobić ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uszkodzony MacAudio 12" - da się coś z tym zrobić ??

Witam,
    sluchajcie mam taki problem, tzn. sprawa wyglada nastepujaco - przez jakies 2 lata chodzil u mnie w samochodziku MacAudio 12" 240W RMS/44O MAX w BR i bylo all ok. Popsul mi sie wzmacniacz, wymienilem koncowki mocy, podlaczylem suba i po minucie zdechl, tzn. charczenie, i tylko charczenie. Okazalo sie, ze membrana w czasie ruchu wyraznie obciera...Dodam, ze wzmacniacz byl dobrze naprawiony bo dalej mi sluzy i nie niszczy glosnikow. W kazdym razie mam takie pytanie: czy da sie to jakos naprawic w rozsadnej cenie? Pytalem to chca okolo 100zeta, a glosnik sprawny i tak nie wiele de facto jest wart, wiec za stowe to chyba nie oplaca sie naprawiac, generalnie chce sie go pozbyc, a jakby sie udalo go uruchomic to latwiej byloby sprzedac bo na uszkodzonego to z klientem bedzie ciezko jak wadomo..A chcialbym z niego pare groszy odzyskac. Moze ktos ma jakis pomysl? Da sie to naprawic, ze tak powiem domowym sposobem? A moze chce ktos odkupic go sie pobawic w naprawe?

sprawdz miernikiem cewke jesli np0,5ohma to sie zjarala i moglbys nawinac nowa...

Skomentuj

cewka jest ok 4Ohm, zapomniałem napisać

Skomentuj

sprawdzales miernikiem ?? ale jak membrama moze ocierac bo nie rozumiem...

Skomentuj

no jasne, że miernikiem, na oko ciężko by było:) Wygląda to tak, żę gdy palcami porusza się membraną góra dół to słychać tarcie i jest wyczuwalny opór, a powinien być luz...

Skomentuj

Głośnik mógł dostać "kopa" w momencie uszkodzenia wzmaka.Podpięcie po naprawie sprawę mogło przyklepać.Prawdopodobnie dostał "stałego",membrana wyskoczyła na maksa,cewa z nią i już z powrotem nie trafiła idealnie w szczeline.

Co do naprawy,musisz skalkulować sobie jej opłacalność czyli ile za taki głośnik w danym momencie można wziąść (oczywiście sprawny).Bo czasami bywa tak że lepiej go wywalić a kupić drugi.

Skomentuj

oczywiscie ze mozesz go sam naprawic pod warunkiem ze masz odpowiednie doswiadczenie
              ...chetnie bym go odkupil za symboliczna 10

Skomentuj

wyglada na to, ze nie bedze sie oplacalo zreperowac, kolo 100wy naprawa:/ A wart jest raczej nie wiele nawet sprawny:/

Skomentuj

ErYk211, poszukaj dokladnej nazwy tego glosnika (najlepiej daj linka) bo niewiem czy mam dac powazniejsza sumke

Skomentuj

Paweł S: Na magnesie jest napisane:
                    Red Attack Reflex 30
                    Art-Nr. MA WS 300 CC 41401

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item137483197_...ex_30_12_.html az tyle to on nie jest wart :P
                      moglbym sie podjac jego naprawy gdyby nie troche przydluga kolejka innych przetwornikow...

Skomentuj

Paweł S: a na ile wyceniasz naprawe w takim razie?:]

Skomentuj

wejdz na stronke STX'a policz koszt cewki + resor + 20zl za robocizne + przesylka
                          ale jak juz pisalem narazie jestem zawalony innym sprzetem do naprawy...

Skomentuj

Udalo mi sie sprzedac glosnik na allegro jednak..Ale oczywiscie dzieki za pomoc!

Skomentuj

.............fajnie............

Skomentuj

Czaruję...
                              X