Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grubosci kabli do wzmaków??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grubosci kabli do wzmaków??

Mam wzmaka alpinki 2x 50 rms i zastanawiam sie jaki kabel zasilający mu dac... wedlug polish car audio faq jest na 3m 8mm2 zastanawiam sie czy to nei za duzo i czy 5mm2 by nie wystarczyło??i jaki kabel dac do wzmaka 200rms??chodzi mi o zasilajace bo sygnalowe to beda prolinki z serii exclusive

ja do 4x 35 W mam 5 mm na plus i mase,wiec dla Ciebie tez starczy.
    Takero twierdzi ze 2.5 mm by starczylo

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
      Mam wzmaka alpinki 2x 50 rms i zastanawiam sie jaki kabel zasilający mu dac... wedlug polish car audio faq jest na 3m 8mm2
      więcej niż 2 x 4mm kw bym nie dawał...
      Zamieszczone przez Tasior
      Takero twierdzi ze 2.5 mm by starczylo
      aż mnie korci żeby sprawdzić spadki mocy na takim kablu ;]
      Zamieszczone przez michone
      jaki kabel dac do wzmaka 200rms??
      2 x 4-6mm styknie w zupelności :P

Skomentuj

ja standardowo niezaleznie od mocy wzmacniacza zaczynam od 10mm2 a bywa ze i 50mm2 daje. nawet do zwyklego radia staram sie taki ciagnac bezposrednio od akumulatora ( oczywiscie na oddzielnym bezpieczniku)

pozatym nie wiem po co ten temat

kupujecie sprzet, wzmaki itd, chcenie zeby dobrze gralo a na kablach bedziecie oszczedzac?
        szkoda wam 50 zł wiecej wydac? przeciez nawet kabel 37mm2 kosztuje 100 zł za 6m . co, duzo?

to moze zostancie przy samym radiu??

michone,
        Ty to mnie juz calkowicie zaskoczyles takim pytaniem. masz taki dobry sprzet w autku a chcesz oszczedac na kablach? mam nadzieje ze w tej instalacji masz kable min 25mm2?

takero, ile samochodow naglosniles w zyciu? pewnie kondensator to tez tylko chwyt marketinkowy?

Skomentuj

djrobo, pare :P
          generalnie nie bywam gołoslowny i już wielokrotnie robiłem odsłuchy z różnymi kablami zasilającymi i imho jeśli nie słychać różnicy to po co przepłacać ?
          Zamieszczone przez djrobo
          przeciez nawet kabel 37mm2 kosztuje 100 zł za 6m
          wg mnie taki kabel to już gruuuba przesada...
          do 200w ampa chcesz taki dać ?
          tylko po co ? :|
          już nie wspomne o fakcie jak go ułożyć w wozie...
          nawet do zwyklego radia staram sie taki ciagnac bezposrednio od akumulatora ( oczywiscie na oddzielnym bezpieczniku)
          akurat w radiu to kable mają w porywach do 1.5 - 2m więc zwykle na zasilanie daje głośnikowy 2x2.5mm kw.

Wracając do odsłuchów - testowałem swojego CP 602 przy kablach:
          2 x 10mm kw - 5mb (wzmak w bagażniku)
          2 x 10mm kw - 3mb (wzmak pod siedzeniem pasażera)
          2 x 5mm kw - 3 i 5mb (po 2 żyły kabla głośnikowego 2.5mm kw)
          i ŻADNEJ różnicy nie usłyszałem, spadki napięcia też zbytnio się nie różniły, dokładnych wartości nie podam to testy w wakacje się działy :)

Skomentuj

takero, zacznijmy od tego, ze hpb nie jest zbyt szybkim wzmakiem. to zwykla budzetowka, tyle tylko ze za ta kase to nawet niezle gra i ma troche mocy.
            jesli do tego dodasz zwyke radyjo i glosniki, to faktycznie roznicy mozesz nie odczuc.

ale zapewniem Cie ze przy dobrej klasy sprzecie juz slychac roznice w okablowaniu.

a do kazdej alpinki ( ktora uwazam za dobrej klasy sprzet) warto inwestowac w przyzwoite kable, tymbardziej ze nie jest to duza kasa, a efekt naprawde jest. tymbardziej ze uzywane alpinki teraz sa bardzo tanie w stosunku do swej jakosci.

Skomentuj

na kablach sygnalowych nie bede oszczedzal a to glownie od nich zalezy jakosc dzwieku... http://allegro.pl/item144960455_kabe..._3m_f_vat.html chodzi mi o kable zasilajace... uwazam ze nie ma sensu kupowac grubszych kabli niz potrzeba dlatego zadaje pytanie :) nie zbawi mnie 10 czy 15 zl ale nie chce zeby to byla sztuka dla sztuki :)

Skomentuj

ale zapewniem Cie ze przy dobrej klasy sprzecie juz slychac roznice w okablowaniu.
                nie wątpie :)
                zacznijmy od tego, ze hpb nie jest zbyt szybkim wzmakiem. to zwykla budzetowka, tyle tylko ze za ta kase to nawet niezle gra
                to samo można o tych helixach powiedzieć :)

Skomentuj

michone, prosze Cie, daj tej alpince 10mm2 :) nie rob jej takiej krzywdy :)

Skomentuj

dam jej te 8 mm2 jakbym w przyszlosci na cos mocniejszego wymienil :P

Skomentuj

zalezy co rozumiesz przez przyszłość ja bym dal 16mm2 bo ja zmienisz na np. 1502 to do niego 20mm2 musza byc wiec sie zastanow

Skomentuj

niestety nie bede szedl w strone mocy :) zawita cos z wyzszej poleczki od tej alpinki cos w stylu 70-80 rms do zasilenia focali albo moreli :) ale to plany na przyszly rok :) i autko tez bedzie zmienione wiec wszystko bedzie od zera :)

Skomentuj

mlody1921, najlepiej dać 50mm kw - jakby kiedyś chciał fronty napędzać kilowatowym audisonem ;]
                          ludzie - bez przesady...
                          Niektórym radze też przeczytać topic zanim się w nim wypowiedzą, aby wiedzieli o jakim wzmaku mowa

Skomentuj

Ja proponuje od razu pociągnąć takie jak od spawarki, co się będziecie rozdrabniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                              Ja proponuje od razu pociągnąć takie jak od spawarki, co się będziecie rozdrabniać.
                              za przeproszeniem qr**a co twoja wypowiedz wnosi do tematu?? nie chcesz to nie odpowiadaj japier**le

Skomentuj

coolombo, ale dales czadu...
                                michone, jesli bedziesz szedl w strone jakosci to mysle ze w niektorych przypadkach faktycznie grubsze kable oplaca sie dawac od razu. nie wiem jakie wzmaki chcialbys w przyszlosci montowac, ale do focali i morelow to faktycznie trzebaby cos dobrego. a pamietajmy ze dobre wzmaki graja czesto w klasie A lub AB, i np taki Genesis 4 chanel bierze 75 A za 4x50W !

Skomentuj

ja tez nie wiem dlatego nie bede wydawal kasy na kable ktore pozniej bede musial sprzedac zeby kupic inne... kupie takie zeby byly dobre do tej alpinki tylko 3 m bo wzmak bedzie pod siedzeniami a w nastempnym autku bedzie moze jakas zabudowa :) zobacze... co do wzmaka to bedzie jakas 2 kanalowka u-dimesion, cos w granicach 600-900zl :) zestaw odseparowany w podobnej cenie radyjko zostanie, sub na 10` od cervina vegi albo jlka z nowszej serii a moze cos z uzywek focala czy morela :) wszystko zalezy ile bedzie mnie kosztowac honda CRX i wakacje w tunezji :)

Skomentuj

jak by to moj stary powiedzial - colombo walnales jak szczerbaty zebami o kraty :lol: ale w sumie to sie zgadzam, co sie bedziecie szczypac :twisted:

Skomentuj

lepiej poczytaj swoje tematy bo narazie to inni moga sie smiac...

Skomentuj

michone nie ciskaj się tak chłopcze bo nerwicy dostaniesz.

[ Dodano: 2006-12-05, 20:34 ]
                                        A tak na serio to nie wiem w czym problem, można sobie wszystko wyliczyć z prawa Ohma. Albo zmierzyć spadki napięcia przy pełnym wysterowaniu wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X