Mam wzmaka alpinki 2x 50 rms i zastanawiam sie jaki kabel zasilający mu dac... wedlug polish car audio faq jest na 3m 8mm2 zastanawiam sie czy to nei za duzo i czy 5mm2 by nie wystarczyło??i jaki kabel dac do wzmaka 200rms??chodzi mi o zasilajace bo sygnalowe to beda prolinki z serii exclusive
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Grubosci kabli do wzmaków??
Collapse
X
-
Zamieszczone przez michoneMam wzmaka alpinki 2x 50 rms i zastanawiam sie jaki kabel zasilający mu dac... wedlug polish car audio faq jest na 3m 8mm2
Zamieszczone przez TasiorTakero twierdzi ze 2.5 mm by starczylo
Zamieszczone przez michonejaki kabel dac do wzmaka 200rms??
Skomentuj
-
ja standardowo niezaleznie od mocy wzmacniacza zaczynam od 10mm2 a bywa ze i 50mm2 daje. nawet do zwyklego radia staram sie taki ciagnac bezposrednio od akumulatora ( oczywiscie na oddzielnym bezpieczniku)
pozatym nie wiem po co ten temat
kupujecie sprzet, wzmaki itd, chcenie zeby dobrze gralo a na kablach bedziecie oszczedzac?
szkoda wam 50 zł wiecej wydac? przeciez nawet kabel 37mm2 kosztuje 100 zł za 6m . co, duzo?
to moze zostancie przy samym radiu??
michone,
Ty to mnie juz calkowicie zaskoczyles takim pytaniem. masz taki dobry sprzet w autku a chcesz oszczedac na kablach? mam nadzieje ze w tej instalacji masz kable min 25mm2?
takero, ile samochodow naglosniles w zyciu? pewnie kondensator to tez tylko chwyt marketinkowy?
Skomentuj
-
djrobo, pare :P
generalnie nie bywam gołoslowny i już wielokrotnie robiłem odsłuchy z różnymi kablami zasilającymi i imho jeśli nie słychać różnicy to po co przepłacać ?
Zamieszczone przez djroboprzeciez nawet kabel 37mm2 kosztuje 100 zł za 6m
do 200w ampa chcesz taki dać ?
tylko po co ? :|
już nie wspomne o fakcie jak go ułożyć w wozie...
Zamieszczone przez djrobonawet do zwyklego radia staram sie taki ciagnac bezposrednio od akumulatora ( oczywiscie na oddzielnym bezpieczniku)
Wracając do odsłuchów - testowałem swojego CP 602 przy kablach:
2 x 10mm kw - 5mb (wzmak w bagażniku)
2 x 10mm kw - 3mb (wzmak pod siedzeniem pasażera)
2 x 5mm kw - 3 i 5mb (po 2 żyły kabla głośnikowego 2.5mm kw)
i ŻADNEJ różnicy nie usłyszałem, spadki napięcia też zbytnio się nie różniły, dokładnych wartości nie podam to testy w wakacje się działy :)
Skomentuj
-
takero, zacznijmy od tego, ze hpb nie jest zbyt szybkim wzmakiem. to zwykla budzetowka, tyle tylko ze za ta kase to nawet niezle gra i ma troche mocy.
jesli do tego dodasz zwyke radyjo i glosniki, to faktycznie roznicy mozesz nie odczuc.
ale zapewniem Cie ze przy dobrej klasy sprzecie juz slychac roznice w okablowaniu.
a do kazdej alpinki ( ktora uwazam za dobrej klasy sprzet) warto inwestowac w przyzwoite kable, tymbardziej ze nie jest to duza kasa, a efekt naprawde jest. tymbardziej ze uzywane alpinki teraz sa bardzo tanie w stosunku do swej jakosci.
Skomentuj
-
na kablach sygnalowych nie bede oszczedzal a to glownie od nich zalezy jakosc dzwieku... http://allegro.pl/item144960455_kabe..._3m_f_vat.html chodzi mi o kable zasilajace... uwazam ze nie ma sensu kupowac grubszych kabli niz potrzeba dlatego zadaje pytanie :) nie zbawi mnie 10 czy 15 zl ale nie chce zeby to byla sztuka dla sztuki :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djroboale zapewniem Cie ze przy dobrej klasy sprzecie juz slychac roznice w okablowaniu.
Zamieszczone przez djrobozacznijmy od tego, ze hpb nie jest zbyt szybkim wzmakiem. to zwykla budzetowka, tyle tylko ze za ta kase to nawet niezle gra
Skomentuj
-
coolombo, ale dales czadu...
michone, jesli bedziesz szedl w strone jakosci to mysle ze w niektorych przypadkach faktycznie grubsze kable oplaca sie dawac od razu. nie wiem jakie wzmaki chcialbys w przyszlosci montowac, ale do focali i morelow to faktycznie trzebaby cos dobrego. a pamietajmy ze dobre wzmaki graja czesto w klasie A lub AB, i np taki Genesis 4 chanel bierze 75 A za 4x50W !
Skomentuj
-
ja tez nie wiem dlatego nie bede wydawal kasy na kable ktore pozniej bede musial sprzedac zeby kupic inne... kupie takie zeby byly dobre do tej alpinki tylko 3 m bo wzmak bedzie pod siedzeniami a w nastempnym autku bedzie moze jakas zabudowa :) zobacze... co do wzmaka to bedzie jakas 2 kanalowka u-dimesion, cos w granicach 600-900zl :) zestaw odseparowany w podobnej cenie radyjko zostanie, sub na 10` od cervina vegi albo jlka z nowszej serii a moze cos z uzywek focala czy morela :) wszystko zalezy ile bedzie mnie kosztowac honda CRX i wakacje w tunezji :)
Skomentuj
Skomentuj