Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabudowa vs. Sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ditomek szczerze to chciałby zobaczyć to na własne oczy, bo jakoś nie wierzę w to co czytam..
    ja nie wiem jak można zrobić suba w której tylna ścianka to karoseria samochody nawet wytłumiona matami( mówię tu np o bocznych zakamarkach bagażniku), przecież jak wsadzisz tam jakiś głośnik mocniejszy to lakier ci odpryśnie na blaszy.. a jak masz jakąś szpachle to odpadnie..

Skomentuj

kad, wcale nie. na upartego mozna tak zrobic ale wedlug mnie to chyba niewarto sie tyle bawic...

Zamieszczone przez ditomek
      miejsce na koło zapasowe.
      Przykrywamy deską i juz mamy obudowe dla głosnika.
      cos takiego mozna wykonac. i by dzialalo calkiem niezle - tylko chyba niepraktyczne

Skomentuj

Pawel S., coś takiego sie robi, tylko na "przykryciu deską" nie poprzestaje sie..

odwzorowanie kształtu miejsca na koło zapasowe, czy kształtu boczka bagażnika robi sie z włókna szklanego i żywic epoksydowych, ew. poliestrowych, (jak ktos kasiasty to włókno węglowe). Po nałożeniu kilku warstw maty szklanej uzyskamy odpowiednią grubość i wlaściwosci zbliżone (mniej wiecej) do tych jakie posiada mdf - połączenie takiego odlewu z płytą mdf frontową oraz wytłumienie matą app daje nam dopiero odpowiednie warunki do pracy głośnika niskotonowego.
        Tak skonstruowana zabudowa daje też możliwosc wyciągnięcia całego sprzętu w kilka chwil, zarazem oszczędza miejsce które trzeba przeznaczyć na bude dla głośnika, poza tym jest estetyczna i wygodna w codziennym użytkowaniu.

to o czym pisze ditomek to kompletna lamerka i brak jakiejkolwiek stycznosci z dobrze zrobionym autem..

Skomentuj

ditomek, to tak jak by wsadzić głośnik w pudełko po butach, tez będzie grało jako tako.. :mrgreen:

Skomentuj

Pawel S.,

he he he siema Paweł !
            dawno mnie tu nie było, a Ty dalej nie zrobiłeś zabudowy? ja już tamtą skończyłem i zdążyłem sprzedać, a teraz jestem w 90% ukończenia nowej na tych samych klockach co tamta ale z wykorzystaniem miejsca po kole zapasowym nie używając laminatu

Skomentuj

iNTER, witam!!
              jak tam SC po naprawie?? zabudowa nie gotowa bo tez uszczelke wywalilo :roll:
              niemam garazu wiec czekam az zrobi sie cieplej...
              jak masz zo zarzuc zdjeciami :wink:

mam wielka ochote na pobawienie sie w samochodzie ale jak wiadomo - brak kasy i czasu

magik, tak jak napisal ditomek to mozna zrobic ale dla mnie to prowizorka robiona na szybkiego (no i zniszczona podloga w samochodzie)

Skomentuj

dzięki chłopaki za ciepłe słowa.
                Magik, czy ja pisałem ze to dobre rozwązania.
                Proponuję trochę przystopować w osądzaniu cudzych umiejętności.
                Za stary jestem zeby sie tłumaczyć.
                Przeczytaj jeszcze raz mój post - tym razem uważnie.
                'zabudowe' która robiłem to była moja pierwsza przygoda z CA.
                Internet w Polsce miało 5 osób i nie było skąd czerpać natchnienia.
                Przyznaje ze od tego czasu wiele się nauczyłem.
                Przede wszystkim tego że najlepiej wychodza normalne skrzynki
                Kad, głosnik w luce koła zapasowego gra dużo lepiej niz w pudełku po butach.
                Tak bardzo chcecie się przyczepić ze az łapiecie się czego popadnie.
                Oczywiście dlatego ze nie napisałem o wytłumieniu, uszczelnieniu (uzyłem skrótu myśloweego - przykryc deską) okazuje sie ze jestem totalnym lamerem.
                Szkoda
                Pozdrawiam

Skomentuj

Pawel S., specjalnie dla Ciebie jedna fotka tylko aby Twa ciekawość podrażnić lekko he he he

całość ma 2x 26L netto, ale efekt końcowy będzie powalający

Skomentuj

Dlaczego kojazy mi sie to z NFS :P

Skomentuj

Tasior, bo grasz nie w te gry co trzeba :razz:
                      iNTER, o zabudowie we wnece nie myslalem... no chyba jak dorwe MDS08 :mrgreen:
                      a jak narazie to w polowce nawet radia dobrego niema :cry:

Skomentuj

ditomek skoro piszesz potocznie i używasz pojęć jak totalny zieleniak to tak cię postrzegają..
                        ja nikogo nie osądzam ani twojej wiedzy ani umiejętności..

Skomentuj

ditomek, mi tam brak słów,
                          sygnałówki z prądowymi i przykrywanie deską wnęki (sic!) - i to jeszcze z doświadczenia! - kto sie na kogo kreuje, rozwiązane zadanka w LO nie wystarczą..

Skomentuj

Magik, nie chodziłem do LO.
                            W moim przypadku szkoła średnia to technikum el.
                            I uważam ze umiejętność rozwiazywania zadań teoretycznych w przypaku elektroniki bardzo pomaga w zrozumieniu działania układów.
                            Jesli tak uważasz to chyba nie za dobrze znasz teorię.
                            W elektronice jak mało gdzie nic nie dzieje się wbrew teorii.
                            A jesli chodzi o instalację to:
                            Najwyraznie w życiu zawsze kupowałem codowne samochody skoro w zadnycm przypadku puszczanie kabli sygnałowych z zasilającymi nie wpływało na dzwięk.
                            A moze to sprzęt miał takie właściwości?
                            Chyba zabiorę to pytanie do grobu bo według niektórych przeczy to wszelkim prawidłom CA.
                            Na konieć odniosę się do "zabudów". Rzeczywiście dzisiaj wykorzystuje tylko skrzynki. Ale to dlatego że ekperymenty jakie wykonywałem jakies 10 lat temu raczej się nie powiodły. Moja wiedza wtedy i w tym zakresie była żadna. Oczywiście dzisiaj także nie jestem w tym mastachem. Ewidentnym błedem było wyciąganie moich znikomych doświadczeń przy Was, wymiataczach.
                            Postaram się tego węcej nie robić.

Ale nie moge się powstrzymać przed jednym:
                            czy nie mozna było napisć spokojnie ze "to co proponuje jest złe, dzisiaj robi się to tak a tak"?
                            czy rzeczywiście musimy sie obrazac i naśmiewać?

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                              "to co proponuje jest złe, dzisiaj robi się to tak a tak"?
                              no napisałem, że jesteś zielony a Ty sobie wszystko do serca bierzesz.. troche dystansu. :)

Skomentuj

Ewidentnym błedem było wyciąganie moich znikomych doświadczeń przy Was, wymiataczach.
                                Postaram się tego węcej nie robić.
                                nikt z tego co czytam się z ciebie nie wyśmiewał, choć pisząc jak totalny lamer można było ciebie za takiego odebrać.. dla tego między innymi byłem ciekawy i pisałem że chciałbym zobaczyć..

ale "wymiataczem" to ja na pewno nie jestem :razz:
                                Panowie , skończmy robić tutaj wywody natury osobistej.. robimy jeden wielki OT, bez sensu..

Skupmy się na konkretach..

Skomentuj

Zamieszczone przez kad
                                  Skupmy się na konkretach..
                                  Dobrze powiedziane.

Skomentuj

ciągle myślę i kombinuję.. i nie mam pomysłów jak zrobić aby kabli nie trzeba było odkręcać od wszytskeigo, tylko tak w jednym miejscy.. np jakaś kostka albo coś.. jedynie z prądowymi może być problem..

macie jakieś pomysły..

a i pytanie do osób które kiedyś wykonały zabudowę, do czego przykręcacie, miejsca juz gotowe, dospawywaliście jakieś mocowania. czy jak..??

Skomentuj

a ja wystrugalem cos takiego ale dlatego ze nie mam skladanych siedzen.Ale jak bys sie uparl to mogl bys tez takie cosmiec tylko ze wyciagane.pozdro

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...13c2d12d5.html

Skomentuj

nom w sumie ładnie estetycznie i schludnie bez żadnych bajerów itd.. właśnie o coś takiego mi się rozchodzi, lecz troche bardziej wkomponowana i dopasowana do bagażnika..

i jak to wszystko przymocowałeś ??

Skomentuj

To jest bagaznik alfy romeo156 i w tym bagazniku w podlodze znajduja sie dwa uchwyty do jakiejs linki albo siatki zeby przymocowac towar aby nie latal po calym bagazniku.Akurat te dwa uchwyty znajduja sie pod cala konstrukcja tzn znajdowaly sie bo teraz ich nie ma tylko konstrukcja ma zrobione dwa otwory i w miejscu tych uchwytow sa dwie sruby.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X