Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Da się podłączyć bez radia ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Da się podłączyć bez radia ?

Witam ! Otóż piszę w sprawie kolegi ..... Ma on VW Polo 1.0 z 95' i jego audio jest ..... żałosne :( Z przodu 2x10 cm czy może nawet 87 mm w desce, kaseciak z produkcji VW, itd. Radia dosłownie wogóle nie słucha - raz na jakić czas włączy. No i wszędzie chodzi ze swoim iRiver'em T10.
    Chce on zmienić sprzęt. Jednakże musi troszkę ciąć po kosztach, ale chce kupić dobry wzmak i dobre głośniki a nie jakieś VK. Planuje zakupić CarPower'a 602 i będzie on zasilał dwa Hertz'e ECX 165 w panelach drzwiowych. A co z radiem ? Kolega postanowił podłączyć swojego iRiver'a prosto do wzmacniacza, bez radia. Poprzez kabel MiniJack-2 RCA. Po prostu narazie nie ma 300-400 zł na nowe radio ( kupuje tylko nowy sprzęt ) a pozatym woli nie ładować w ten samochód tysięcy no i woli kupić lepsze głośniki i lepszy wzmacniacz niż 6 Boschmann'ów i wzmak VK + CD Roadstar'a.

Stąd moje pytanie w jego sprawie : czy to zadziała i czy będzie to grało w miare głośno ?
    Ja najbardziej boję się o głośność zestawu.

Pytam się dla jego pewności - bo może kupiłby wzmak + głośniki a tu nici z tego. Dlatego obydwaj wolimy się upewnić a ja chcę mu pomóc. Pozdrawiam !

po pierwsze ecx zamien na helixa blue odseparowany! po drugie wzmaka niech kupi wzmaka bym kupile balupunka tego nowego 4 kanalowke. dwa kanaly do zasilenia przodu a mostek mogl by wykorzystac na suba. Za miesiac kupi sobie mds08, za dwa miesiace kupi alpinke uzywana za 250zl i bedzie mial naprawde budzetowy zestaw ktory w tej polowce zagra nazwyczaj ladnie :) takie jest moje zdanie i sam bym tak zrobil :)

Skomentuj

niebede sie wypowiadal co do wyboru glosnikow.
      odpowiem na pytanie - TAK moze spokojnie tak zrobic.

ja bym sie nie martwil o glosnosc zestawu a o jego jakosc. kazdy chinczyk potrafi zagrac dosc glosno. sztuka w tym aby zagralo dostatecznie glosno i dalo sie tego sluchac

Skomentuj

Dobra. Przekaże mu uwagi. Po prostu chce mieć w miarę dobry zestaw, a nie chce ładować w niego kupe pieniędzy. Co do głośników i wzmaka - także przekaże. Jednakże kolega jest w 100 % zdecydowany na głośniki współosiowe - więc jakie można polecić ? Pozdrawiam i Dziękuje :) !

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
          wzmaka bym kupile balupunka tego nowego 4 kanalowke.
          ktory to?? sluchales go??

Zamieszczone przez bartekgib
          Jednakże kolega jest w 100 % zdecydowany na głośniki współosiowe - więc jakie można polecić ?
          zadne bo te glosniki nie sa projektowane na jakosc

Skomentuj

Pawel ktorego kolwiek :P ja sluchalem 4100 przez pewien czas. a jak chce "tylko nowe" to niech wezmie tego gta 4. A powiedz dlaczego kolega jest taki w "100%" przekonany do wspolosiowych?? pewnie jest leniwy i mu sie zestawu nie chce montowac... w takich przypadkach nei jestesmy w stanie pomoc... bo czy kupi 16cm coaxiala za 30 zl czy za 400 to i tak beda sypac piachem :P i grac tragicznie...

Skomentuj

Szczerze muszę powiedzieć, że jest leniwy :-) W domu ma niezły sprzęt ( kol. Tonsil i sub STX ), ale akurat w tej Polówce nie chce zbytnio grzebać. Stąd już wiem, że się wcześniej czy pózniej on o to zapyta więc ja pytam już teraz - da się jakoś wysokotonówki zamontować bez przerabiania słupków ? Tzn. może mógłby jest wstawić w orginalne miejsca po starych głośnikach ( 10 cm czy tam może i 8.7 cm ). Tylko ogólnie jak montowane są wysokotonówki ? Jestem zielony w tym ( tzn. w montowaniu tweeter'ów ). Chodzi mi właśnie o Helix'y http://www.allegro.pl/item198347031_...62_sklep_.html - kolega jest zdecydowany na nie. Jak można zamontować na desce ? Czy można wywiercić odpowiednie otwory i jest tam wcisnąć ? Pozdrawiam !

P.S. Kolega chciał PODZIĘKOWAĆ za pomoc :-)

Skomentuj

najtaniej i najprosciej. Glosniki w drzwi, a twetery przy lusterkach, zwrotnice schowane w drzwiach ewentualnie tuz obok.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                  Jak można zamontować na desce ? Czy można wywiercić odpowiednie otwory i jest tam wcisnąć ?
                  ja bym nie dewastowal oryginalnych elementow. jezeli kolega jest baaardzo leniwy to niech poprostu przyklei tasma te glosniki na desce. ale jezeli ma zamiar je zamontowac to najlepiej w elementach ktore latwo zdemontowac i wymienic w przypadku gdy bedzie chcial sprzedac samochod.
                  fabrycznie tam glosniki sa przy lusterkach wiec postaralbym sie tam je wepchnac mimo tego ze niema tam zbyt duzo miejsca. jezeli chcesz je pakowac w deske to mozesz rowniez przerobic oryginalne maskownice tak aby glosnik byl skierowany w strone sluchaczy.

mozliwosci jest wiele ale najwazniejsze zeby nie zniszczyc samochodu

Skomentuj

z tym ze niekoniecznieustawienia tweetera w stronę słuchacza zawsze daje najlepsze efekty.
                    U mnie w golfie tweeter dra do góry.
                    W wrazając do wzmaka to pamiętaj o włączaniu wzmaka (albo guzik w desce albo podłączasz do świateł).
                    Natomiast MOZE pojawić się problem z wysterowaniem zestawu.
                    Miałem kilka mp3 w aucie i wiem ze roznie to z nimi jest.
                    generalnie jak podłączony do domowego stereo daje mocny sygnał to wystarczy w aucie.
                    Jednakże podłączanie go od razu do wzmaka jest co najmniej nieprofesjonalne.
                    W desce powinien zamontować mały potencjometr do regulacji głosności.
                    Mozna to zrobić w jednej z zaślepek umieszczajac obok potencjomatru włącznik i LEDa sygnalizującego prace wzmaka.
                    Unikniesz niebezpiecznych sytuacji podczas wpinania jacka do mp3 (chyba ze bedziesz zawszepamiętał o tym zeby włączyć zasilanie na końcu, po podłączeniu mp3 i upenieniu się jaki masz ustawiony poziom głosności.
                    Pisze z doswiadczenia. Robiłem to w golfie
                    pozdrawiam

Skomentuj

Spokojnie. Z tym potencjometrem da się zrobić. Także mówie - kolega leniwy, ale o szczegóły dba. Wydaje mi się, że jakoś przykleimy te głośniki do deski, ale tak, żeby można było je zdjąć. Tzn. ja mam nadzieje, że z tyłu obudów tweeter'ów można dać taśme dwustronną ...... Bo póżniej kumpel znowu będzie miał do mnie pretensje, że ja tu kombinuje i chce mu pomóc, a mi te pomysły nie wychodzą :P Jakoś jeszcze z tymi "szesnastkami" musimy pokombinować, żeby je zamontować w drzwiach bez dużego "zgrzytu" paneli. Żadne panele z żywicy, itd. nie mogą być montowane - no bo się panele zeszpecą. Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                      X