Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bardzo tani subek do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bardzo tani subek do auta

Witam wszystkich.
    Czytając to forum doszedłem do wniosku, że aby wykonać
    suba do samochodu należy mieć co najmniej 500-1000 zł.
    Postanowiłem wykonać go jak najtańszym kosztem.
    Poniżej zdjęcia mojego suba w aucie.
    Ze względu na to, że posiadam już w aucie system nagłośnieniowy
    Na 10 głośnikach, zostało mi tylko wykonanie suba.

Cele wykonania:
    1. cena – super tanio
    2. wygląd – w miarę ładnie
    3. granie - tylko bas – mój syn mówi na to „tato jedzie UMPA-UMPA”

potrzeby:
    1. wzmacniacz
    2. głośniki
    3. kable
    4. obudowa

wzmacniacz przywiózł mi znajomy ze szrotu - cena 5 euro – 20 zł
    głośniki – allegro – TONSIL-e 25 cm z wymienioną pianką (teraz guma) 2 x 26 zł razem 52 zł.
    Grile znalazłem w piwnicy, a więc darmo. Basreflexy 2 x 3 zł - sklep
    kable – sklep RTV - 2,5mm2 10 zł
    obudowa – deski meblowe 20mm i mnóstwo roboty (2 dni)
    klej silikonowy – 1 pojemnik – 9 zł
    śrubek, cyny i prądu nie liczę (wszystko zapasy piwniczne)
    nie chciałem wydawać dodatkowych pieniędzy (wolę synowi kupić lizaka) na materiał obiciowy i wytłumienie,
    więc użyłem podręcznych środków (też z piwnicy)
    koce gąbka grube płótno lniane, a na obicie skrzyni użyłem starego płótna ze stołów konferencyjnych – ok. 2mm grubości

już słyszę głosy ludzi o to że te głośniki, wzmacniacz i inne duperele to badziew, liczą się magnaty, jbl-e i inne .

panowie (i chyba panie) 98 % polaków ma ubytek słuchu na tonach niskich i wysokich
    a audiofile nie słuchają muzyki w aucie (bo wycie silnika im przeszkadza)
    a tylko w domu na dobrym sprzęcie w czasie gdy nie słychać spółkujących sąsiadów.

Sprzęt w aucie ma być głośny i w miarę dobrze grać. A obowiązkowo ma mieć UMPA-UMPA

Po zamontowaniu tego suba w aucie okazało się że bas z oryginalnych głośników
    gryzie się z subem więc do każdego głośnika dodałem kondensator 1mikro i teraz jest OK.

Jedynym audiofilskim dodatkiem są właśnie te kondensatory – miedziane olejowe. Tylko takie miałem w piwnicy.

Samo projektowanie też było w miarę trudne ze względu na to, że subek miał się mieścić
    we wnęce w bagażniku, ale po kilkugodzinnym mierzeniu i projektowaniu udało się.

Wnioski końcowe:
    Zamierzony cel udało mi się zrealizować w 100% (z skąd ja to znam)
    Koszt suba to 97 zł plus robocizna
    Odbiór całkiem przyzwoity. Porównywałem walenie basu ze sprzętem znajomych
    którzy sporo za niego zapłacili i okazał się tylko trochę słabszy (ale na pewno nie o 2 000 zł).
    Jeżeli działa podobnie to po co przepłacać (to też skądś znam).

Parametry:
    1. wzmacniacz ok. 200 W w mostku z pilotem do basu z dodatkowym wyłącznikiem przy kierownicy
    2. skrzynia 57 litrów strojona na 36 Hz
    3. pasmo jak na zdjęciu (teoria) ograniczone przez wzmacniacz 250 Hz – góra)

Wykonanie go zajęło mi ok. tygodnia.

A teraz pytanie:
    Co sądzicie o moim subku?

powiedz mi jak kondensatorem odcieles niskie tony?? :)

Skomentuj

w szereg

nie wiem po co ten uśmieszek

kondensator dla prądu zmiennego jest jak rezystor dla prądu stałego

polecam stronkę http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm

albo podręcznik z fizyki z zawodówki

Skomentuj

Porypalo mi sie... i nie badz taki nadenty i wyluzuj troche... no to teraz apropo konstrukcji :

strojenie 36hz do auta?? co najmniej nie odpowiednie dlaczego?? nie zdziwil bym sie jak jest ponizej fs glosnika.

jak dla mnie to troche dziwny sub ktory gra do 250hz... mysle ze 150-180 to jest maks co powinien ciagnac sub

Sprzęt w aucie ma być głośny i w miarę dobrze grać. A obowiązkowo ma mieć UMPA-UMPA
        no to fajnie masz

Odbiór całkiem przyzwoity. Porównywałem walenie basu ze sprzętem znajomych
        którzy sporo za niego zapłacili i okazał się tylko trochę słabszy (ale na pewno nie o 2 000 zł).
        Jeżeli działa podobnie to po co przepłacać (to też skądś znam).
        z checia dowiem sie jaki sprzet za ok 2100 gra tylko troszke lepiej niz to co Ty masz. Bo ja jestem w stanie za 400zl zrobic zestaw ktory to powali na kolana :)
        mds 08+ bp gta200 - jakosciowo
        ap/axx + cp gpb-602 - głosnosciowo i jakosciowo :)
        a audiofile nie słuchają muzyki w aucie (bo wycie silnika im przeszkadza)
        a tylko w domu na dobrym sprzęcie w czasie gdy nie słychać spółkujących sąsiadów.
        w Polsce sa autka z takimi zestawami ze 99% polakow moze tylko pomarzyc zeby miec taka jakosc w domu.

wizualnie mi sie nie podoba ale to kwestia gustu... proponuje Ci zakup czarnej farmy do materialu w chemicznym i pomalowanie skrzynki :) ewentualnie czarny mat z forcha tez sie nadaje do materialu.

Skomentuj

co do tego zielonego materiału masz rację

co do reszty nie do końca
          ale jak pisałem miało być tanio i głośno

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
            panowie (i chyba panie) 98 % polaków ma ubytek słuchu na tonach niskich i wysokich
            tak wiec Ty sie do nich zaliczasz... ale my niestety jestesmy ta mniejszoscia :roll:
            Zamieszczone przez maxii
            Po zamontowaniu tego suba w aucie okazało się że bas z oryginalnych głośników
            gryzie się z subem więc do każdego głośnika dodałem kondensator 1mikro i teraz jest OK.
            :shock: wysokotonowke tne nizej (2,2-3,3uF)
            tak wiec masz gigantyczna dziure w pasmie
            Zamieszczone przez maxii
            Porównywałem walenie basu ze sprzętem znajomych
            wydana kwota nie jest wyznacznikiem jakosci. sluchalem democary ktore kosztowaly duuuzo a wcale mnie nie zadowalaly :razz:

co do reszty to wypowiedzialem sie na elektrodzie - najwazniejsze ze tanio :wink:

Skomentuj

dzisiaj zmienię kondensatory, jeżeli uważasz że 2,2 będą lepsze

faktycznie cena nie idzie za jakością

czasami jest tak, że wykonanie czegoś samemu bardziej cieszy niż kupno
              w sklepie, pomimo iż gorzej wygląda i gra

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                dzisiaj zmienię kondensatory, jeżeli uważasz że 2,2 będą lepsze
                2,2-3,3 ja daje na probe do samych wysokotonowek!! a tu masz prawie cale pasmo. zeby odciac dol pasywnie potrzebujesz konda o duzej pojemnosci a no i cewka by sie przydala. poszukaj moze radia ktore ma wbudowany filtr gornoprzepustowy

Skomentuj

wsadziłem 2,2 i jest o wiele lepiej
                  dzięki za informację

cewki mam gotowe od altonów ale przy głośnikach nie mam miejsca aby je zamontować
                  to co mam teraz wystarczy

Skomentuj

:shock:

Skomentuj

maxii, najważniejsze ze Tobie i synowi sie podoba,
                      jeśli sie podoba to reszta ma całkowicie drugorzędne znaczenie.
                      gratuluję wykoniania i pomysłu.

pozdraiwiam,
                      Magik

Skomentuj

Gratuluje zapału :) Jeśli jesteś zadowolony to najważniejsze, koszty ciekawe :) ALe to że to gra to w dużej mierze zasługa skrzynki, dość sporej :)

Skomentuj

Kondem 2,2uF to ty nie basy ale połowe pasma wytniesz. Jak same basy to minimum 22uF, w ogóle najlepszy byłby filtr 2 rzedu. Chyba, że lubisz średnie tony z 25'tek z bagażnika ...

Skomentuj

Nie wiem czy się śmiać czy płakać...
                            Zamieszczone przez Yoshi_80
                            Chyba, że lubisz średnie tony z 25'tek z bagażnika
                            Niestety,to racja.

Wywal te kondensatory i reszte badziewia co po drodze od wzmaka do głośników sie poniewiera.Podwyższ strojenie BR i "utnij" na filtrze we wzmaku pasmo w okolicach 80-100Hz.Dopiero wtedy możesz stwierdzić że masz subwoofer.

Skomentuj

kondensatory są przy oryginalnych głośnikach (przypominam 10 szt.)

zamontowane są po to aby odciąć z nich pewne pasmo i zostawić je dla dwóch głośników
                              w subie

w aucie mam już dwa subki z zestawu, ale niestety w niektórych miejscach w aucie
                              są w przeciwfazie z 25-tkami
                              po założeniu kondensatorów już się nie gryzą

Skomentuj

Czaruję...
                              X