Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobka walca (tuby) JBL CTX 3000 na skrzynke, co i jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobka walca (tuby) JBL CTX 3000 na skrzynke, co i jak?

Witam,
    mam troche wysluzona tube ctx 3000 z glosnikiem z serii DECADE model DS120 do dzis mnie zadawalal dzwiek ktory z niej sie wydobywal... dzis podlaczylem na testy skrzynke JBL CS 1204B i powiem szczerze ze dzwiek byl duuuzo fajniejszy niz z mojej tuby... Bas byl krotki i w miare miekki, podczas gdy moja tuba wydaje z siebie potezne dudnienie az cale plasiki w samochodzie lataja Przy szybkim basie nie zdazy sie skonczyc jeden dzwiek i na niego nachodzi kolejny:/ Zaczalem sie zastanawiac czy nie wywalic w cholere tej tuby i zmontowac sobie jakas skrzynke do tego glosnika... pytanie skad wziasc parametry tego glosnika zeby cos wymodzic? poza tym zastanawiam sie czy ma byc ona zamknieta czy z b-r... z tego co wyczytalem ta z b-r ma gorsza char. impulsowa czyli wydluza bas ?
    Poza tym czy skrzynia jaka bym chcial zrobic do tego glosnika ma miec objectosc taka jak tuba? spece z JBL dobrze to wyliczyli ?

parametry tuby jakie mi sie udalo znalezc na stronie JBL to

rozmiar 300 mm
    impedancja 4 Ohm
    moc ciągła 200 W
    moc szczytowa 400 W
    skuteczność (2,83V/1 m) 95 dB
    pasmo przenoszenia 30 - 200 Hz
    wymiary mm 720 x 350

to ze muli zalezy w glownej mierze od glosnika. jezeli wsadzisz go w obudowe zamknieta to moze troche sie poprawi ale na wiele bym nie liczyl.
    poprostu zmien glosnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      to ze muli zalezy w glownej mierze od glosnika. jezeli wsadzisz go w obudowe zamknieta to moze troche sie poprawi ale na wiele bym nie liczyl.
      poprostu zmien glosnik
      no nie zgodze sie z Toba do konca. Nawet najlepszy glosnik w takiej obudowie nie zagra przyjemnie.... ona wprowadza straszne rezonanse, ta obudowa jest stworzona do wielkiego buuu taki ma charakter. Mozesz sprobowac zrobic 35-40L closed.

Skomentuj

michone, wiem ze te obudowy nie sa za sztywne i drgaja ale nie wydaje mi sie zeby az tak znaczaco poprawila sie szybkosc glosnika. napewno bedzie to dobre rozwiazanie na czas zbierania funduszy na nowy glosnik.
        z drugiej strony nie slyszalem tego glosnika wiec niewiem... ale biorac za przyklad tani wzmacniacz magnata (crusader 560 - obecnie go slucham) to on moze naprawde niezle zamulac (nawet nie wiedzialem ze wzmacniacz moze tak mulic :razz: )

Skomentuj

moze moze :) tak samo 50w rms od RF a 50w rms od boshmana :) calkiem inny wykop. zwykla dobrze zrobiona buda pozwoli na usuniecie rezonansow. Znam to z autopsji :) roznica moze byc naprawde duza! jakby jeszcze znalazl T-Sy to mogl by zrobic normalne strojenie i odpowiedni litraz bo walce sa strasznie wysoko strojone spotkalem sie nawet z magnatem strojonym na ok 80-90hz :)

Skomentuj

Czy do wymierzenia skrzynki i ewentualnie b-r wystarcza mi parametry z zalacznika ?
            Jakie sa przyblizone koszty budowy takiej skrzynki z mdf-u ? Oczywiscie wraz z obiciem jej czarnym materialem.
            Załączone pliki

Skomentuj

wedlug parametrow glosniczek niczego sobie :) ja bym go wsadzil w 45l@45hz i powinno byc fajnie. Ja bude robilem z osb 22mm przyciecie plyt wraz z plytami w castorami zaplacilem ok 20zl z tym ze ja robilem front z 44mm. Obicie to koszt 15 zl, sylicon 8zl i wkrety5zl lacznie w 60zl powinno sie zmiescic

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                wedlug parametrow glosniczek niczego sobie :) ja bym go wsadzil w 45l@45hz i powinno byc fajnie. Ja bude robilem z osb 22mm przyciecie plyt wraz z plytami w castorami zaplacilem ok 20zl z tym ze ja robilem front z 44mm. Obicie to koszt 15 zl, sylicon 8zl i wkrety5zl lacznie w 60zl powinno sie zmiescic
                mam pytanie to 45l to takie z powietrza czy czyms to liczyles? :) osb ma wlasciwosci podobne do mdf ? mdf jest duzo drozszy? Mam jeszcze pytanie do ksztaltu bo zauwazylem w wiekszosci skrzynki maja scianke ta naprzeciwko glosnika pochylona. Ma to jakis wplyw na granie? W jakim programie najlepiej zaprojektowac sobie taka skrzynie? Wystarcza mi te parametry ktore mam czy jesczze cos musze szukac?
                Z gory dzieki za odpowiedz.

Skomentuj

liczylem w winisd :) zeby obliczyc skrzynke potrzebujesz vas fs qts ja wpisalem prawie wszystkie z podanego pdfa. Closed nie sprawdzalem ale w br 45hz f-3 na poziomie 40paru hz sa wystarczajace a skrzynka powinna robic duze wrazenie nawet na slabszym wzmaku, group delay ponizej 10ms

Skomentuj

Zamieszczone przez crash2k
                    Mam jeszcze pytanie do ksztaltu bo zauwazylem w wiekszosci skrzynki maja scianke ta naprzeciwko glosnika pochylona. Ma to jakis wplyw na granie
                    nie. poprostu taka skrzynka lepiej wykozystuje miejsce w bagazniku

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                      liczylem w winisd :) zeby obliczyc skrzynke potrzebujesz vas fs qts ja wpisalem prawie wszystkie z podanego pdfa. Closed nie sprawdzalem ale w br 45hz f-3 na poziomie 40paru hz sa wystarczajace a skrzynka powinna robic duze wrazenie nawet na slabszym wzmaku, group delay ponizej 10ms
                      Heh zassalem sobie ten prog wpisalem tam parametry i program mi pieknie policzyl skrzynie na 102l ;D domyslam sie ze jest to dla niego najbardziej optymalne do uzyskania plaskiej charakterystyki? Moglbys mi jeszcze podac jaka wyliczyl ci rurke b-r do tych 45l?
                      jeszcze pytanie, w jakim programie projektowac skrzynke? nie bardzo chce mi sie obliczac objetosc recznie na podstawie ksztaltu jaki sobie wymysle

Skomentuj

Zamieszczone przez crash2k
                        program mi pieknie policzyl skrzynie na 102l ;D domyslam sie ze jest to dla niego najbardziej optymalne do uzyskania plaskiej charakterystyki? Moglbys mi jeszcze podac jaka wyliczyl ci rurke b-r do tych 45l?
                        tak dokladnie. sam sobie zmieniasz objetosc skrzynki aby osiagnac kompromis. strojenie tunelu sam rowniez dobierasz aby wyszla zadowalajaca ch-ka. dla 12" dajesz tunel najlepiej 10cm srednicy i program sam policzy wymagana dlogosc.

skrzynki wylicza chyba BassBox czy jakos tak (widzialem ale niepamietan nazwy - sam wole poiczyc)

Skomentuj

to ze program wyliczyl 102 l to nic nie oznacza :) mialem kiedys przypadek ze wyliczyl mi 15l closed dla 12 cali :) naciskasz na wykres i mozesz sobie smieniac objetosc i strojenie dla uzyskania najleepszego oczekiwanego wykresu. Win isd stawia najbardziej na zejscie ale w aucie strojenia ponizej 40 hz raczej sie nie sprawdzaja ze wzgledu na charakterystyka akustyczna auta

Skomentuj

Czaruję...
                          X