Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z dzwiekiem suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z dzwiekiem suba

Złożyłem skrzynie bass-reflex, która wymaga jeszcze paru prac i strojenia. Po piwrszych odsłuchach zauważyłem, że głośnik ma tendencje do "furkowania". Nie wiem jak to nazwać bas nie jest takim bitem tylko ma jakby pogłos jest długi i bardziej buczy niż gra. MOże podpowie ktoś jak eliminować takie zjawiasko. Dodam, że głośnik gra przez filtr LP 85Hz. Tymczasowo też kabelek puszczony jest otworem B-R do głośnika.

Jaki głośnik? jaki wzmacniacz? jaki litraż obudowy i strojenie?

Skomentuj

i ajkie przody bo 85 hz to dosc nisko i nie wszystkie fronty potrafia dociagnac z odpowiednia efektywnascia do 85hz :)

Skomentuj

skrzynia Bass-reflex coś ok. 27-28 litrów z MDFu (preferowana dla głośnika 25,2), długość rury BR 220mm, średnica średnia 68mm, strojenie coś ok 38-39Hz, głośnik 25 cm Helix Competition W10, wzmacniacz Helix H400 Espirit

Skomentuj

Przod przode, 85 hz to wg mnie troszke za wysoko na suba, sprobuj zrobic ok 70. Jednak i tak to nie tutaj moze byc problem.
          Wywal tez kabelek z br:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
            Przod przode, 85 hz to wg mnie troszke za wysoko na suba, sprobuj zrobic ok 70. Jednak i tak to nie tutaj moze byc problem.
            Wywal tez kabelek z br:)
            70 hz?? ty chyba nie wiesz co piszesz... mysle ze wina moze lezec po 68mm srednicy br

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
              70 hz?? ty chyba nie wiesz co piszesz... mysle ze wina moze lezec po 68mm srednicy br
              Nie twierdze ze nie lezy po srednicy portu. Jak mialem suba w br to mimo ze skrzynia byla super to jednak pow 80 lekko potrafilo zabuczec. Przy 70hz bylo spokojnie. No i przod tez ladnie kopie przy tej granicy, a nawet ciut nizej.

Skomentuj

70-78Hz max proponuje, wyżej będzie lekko buczeć. Sprawdz krótszy BR moze.

Skomentuj

kwestia z jakim subem mamy doczynienia i z jakim zestawem przednim. wedlug mnie gorna granica wynosi 120-130hz ale napewno nie 70. Mówimy tu o aucie a nie o domu

Skomentuj

Hmm, znaczna roznica zdan, w zyciu bym ani w aucie ani w dokmu do 120-130 nie ciął suba i frontów...

Skomentuj

przy dobrze zrobionych drzwiach glosnik 16,5 cm w obudowie closed raczej nie zejdzie z odpowiednia efektywnoscia do 70hz... takie jest moje zdanie. Nie mowie tu o zestawach za pare k zl a za pareset.

Skomentuj

A ja uważam że już od 400-500zł za kpl da się to zrobić przy ok. 80Hz. a już zwłaszcza przy 2 parach głośników, oczywiście all pod wzmakiem.

Skomentuj

jak masz dwie pary to spl podskakuje o 3 decybele. Ale w momencie zastosovania np helixow, czy innych zestawow pokroju 200-300zl sprawa ulego zmianie. Zalezy jeszcze jakiego suba mamy i jakie auto. Bo nie mozna tego wszystkiego uogulniac. Np moj JL w fordzie sierra sedan gral calkiem inaczej niz w fordzie fiesta. A to ze mam go w closed pozwolilo mi go poscic spokojnie do 130hz tymbardziej ze na przodzie w fiescie sa zalozone mac audio 13cm z serii platinium ktore ani to zejscia tylko spl dzieki piszczacemu tweeterowi. Gdybym suba ustawil na 70hz to mial bym podejrzewam dziurw od 70 do dobrych 150hz :) ale autko idzie do sprzedania wiec w nowym mysle zawita juz profi zestaw :) oczywiscie sub zostaje :P

Skomentuj

Heh, co do aut to prawda, obecnie mam vana i to zupelnie inna historia, mozesz miec fajne glosniki itd a w tej przestrzeni wciaz jest maaaalo. No jedynie basu nie, ale za to sprecyzowanie go tez jest dosc trudne, obja się wszędzie :( Generalnie dobre panele i wygluszenie drzwi pozwala na srednich glosnikach 16 osiagnac fajne wyniki.
                            A jaki masz wzmak, czesto brak mocy jest nadganiany podnoszeniem czestotliwosci...

Skomentuj

byl alpine mrv-t505 przez krotki czas ale wyszlo jak wyszlo i sprzedalem wszystko procz jl'a teraz jak kupie roverka to sprzecik bedzie od nowa moze bez rewelacji ale w planach mam dls r6a + RO / nakamichi cd45z lub becker monza/mexico pro lub clarion 9575 przod zasilany pewnie bedzie z alpinki z serii mrv(ich dzwiek mi sie podoba) a do suba bedzie rf chyba ze znajde jakiegos mtx'a lub oriona :P

Skomentuj

szukaj, kurde mozna u nas naprawde ladne okazje trafic, a jeszcze lepsze na zachodzie :) Ale przod pod samo radio to zloo...

Skomentuj

aale ja nic takiego nie napisalem :)

Skomentuj

Ano moja culpa, prawde rzeczesz :)

Skomentuj

Dyskusja troszkę odbiegła od tematu. Wracając to sub jest odcięty przy 85Hz ale nie powiedziałem że przód jest jakoś ograniczony - puki co gra Full range, poporstu przód ma osobne odcięcie (zwrotnicę). Niestety wadą owego wzmacniacza jest że nie ma płynnej regulacji na zwrotnicach - je sie dokupuje osobno np. tu: http://www.audiocar.pl/cennik/doc/Helix.pdf a tutaj szczegóły: http://www.audiotec-fischer.com/pdfs/BAH400.pdf
                                      Niestety dopiero w poniedziełek wprowadzę poporawki - kabel będzie już normalnie szedł, dobrze przykręce głośnik bo nie wiem teraz czy dobrze dolega, dokładnie pomierzę obudowę.
                                      Jeszcze taka rzecz: odliczając objętość rury B-R należy odliczać całą czy tylko tą część która jest wewnątrz obudowy (odliczyć część która przechodzi przez ściankę).

Skomentuj

a jeszcze jedno proponuje pokrycie od wewnatrz wszelkich laczen syliconem lazinkowym za 7zl ja zzawsze tak robie a jedna tubka starcza na kilkanascie konstrukcji. Proponuje jeszcze umiescic glosnik na uszczelke okienna gumowa nie gabkowa. W ten sposob mamy pwnosc ze obudowa nie posiada przeswitow.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X