Złożyłem skrzynie bass-reflex, która wymaga jeszcze paru prac i strojenia. Po piwrszych odsłuchach zauważyłem, że głośnik ma tendencje do "furkowania". Nie wiem jak to nazwać bas nie jest takim bitem tylko ma jakby pogłos jest długi i bardziej buczy niż gra. MOże podpowie ktoś jak eliminować takie zjawiasko. Dodam, że głośnik gra przez filtr LP 85Hz. Tymczasowo też kabelek puszczony jest otworem B-R do głośnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z dzwiekiem suba
Collapse
X
-
Zamieszczone przez michone70 hz?? ty chyba nie wiesz co piszesz... mysle ze wina moze lezec po 68mm srednicy br
Skomentuj
-
jak masz dwie pary to spl podskakuje o 3 decybele. Ale w momencie zastosovania np helixow, czy innych zestawow pokroju 200-300zl sprawa ulego zmianie. Zalezy jeszcze jakiego suba mamy i jakie auto. Bo nie mozna tego wszystkiego uogulniac. Np moj JL w fordzie sierra sedan gral calkiem inaczej niz w fordzie fiesta. A to ze mam go w closed pozwolilo mi go poscic spokojnie do 130hz tymbardziej ze na przodzie w fiescie sa zalozone mac audio 13cm z serii platinium ktore ani to zejscia tylko spl dzieki piszczacemu tweeterowi. Gdybym suba ustawil na 70hz to mial bym podejrzewam dziurw od 70 do dobrych 150hz :) ale autko idzie do sprzedania wiec w nowym mysle zawita juz profi zestaw :) oczywiscie sub zostaje :P
Skomentuj
-
Heh, co do aut to prawda, obecnie mam vana i to zupelnie inna historia, mozesz miec fajne glosniki itd a w tej przestrzeni wciaz jest maaaalo. No jedynie basu nie, ale za to sprecyzowanie go tez jest dosc trudne, obja się wszędzie :( Generalnie dobre panele i wygluszenie drzwi pozwala na srednich glosnikach 16 osiagnac fajne wyniki.
A jaki masz wzmak, czesto brak mocy jest nadganiany podnoszeniem czestotliwosci...
Skomentuj
-
byl alpine mrv-t505 przez krotki czas ale wyszlo jak wyszlo i sprzedalem wszystko procz jl'a teraz jak kupie roverka to sprzecik bedzie od nowa moze bez rewelacji ale w planach mam dls r6a + RO / nakamichi cd45z lub becker monza/mexico pro lub clarion 9575 przod zasilany pewnie bedzie z alpinki z serii mrv(ich dzwiek mi sie podoba) a do suba bedzie rf chyba ze znajde jakiegos mtx'a lub oriona :P
Skomentuj
-
Dyskusja troszkę odbiegła od tematu. Wracając to sub jest odcięty przy 85Hz ale nie powiedziałem że przód jest jakoś ograniczony - puki co gra Full range, poporstu przód ma osobne odcięcie (zwrotnicę). Niestety wadą owego wzmacniacza jest że nie ma płynnej regulacji na zwrotnicach - je sie dokupuje osobno np. tu: http://www.audiocar.pl/cennik/doc/Helix.pdf a tutaj szczegóły: http://www.audiotec-fischer.com/pdfs/BAH400.pdf
Niestety dopiero w poniedziełek wprowadzę poporawki - kabel będzie już normalnie szedł, dobrze przykręce głośnik bo nie wiem teraz czy dobrze dolega, dokładnie pomierzę obudowę.
Jeszcze taka rzecz: odliczając objętość rury B-R należy odliczać całą czy tylko tą część która jest wewnątrz obudowy (odliczyć część która przechodzi przez ściankę).
Skomentuj
-
a jeszcze jedno proponuje pokrycie od wewnatrz wszelkich laczen syliconem lazinkowym za 7zl ja zzawsze tak robie a jedna tubka starcza na kilkanascie konstrukcji. Proponuje jeszcze umiescic glosnik na uszczelke okienna gumowa nie gabkowa. W ten sposob mamy pwnosc ze obudowa nie posiada przeswitow.
Skomentuj
Skomentuj