jak w temacie - wszystko o tych glosnikach. brzmienie, wady, zalety i czy oplaca sie je kupowac :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
VIFA A16WG-09-04
Collapse
X
-
Też kiedyś interesowałem się tym głośniczkiem, wyglądają bardzo fajnie i podobno fajnie grają. Jakiś czas temu kosztowały o ile dobrze pamiętam ok 30 e za sztukę w audiocomponents , a było to z 3 lata temu.
Więcej na ten temat myślę ze znajdziesz na http://www.proa-systems-team.com/p.php?id=5&f=6
Aha, o ile dobrze pamiętam to jego odpowiednikiem jest Xetec X-6. Poszukaj coś o tych zestawach X-6.2
-
http://www.allegro.pl/item246077380_...nd_jakosc.html jak tylko je dostane to wklejam fotki i jakis opis
dorwalem tez do nich perelki http://www.allegro.pl/item250934751_...25sc50_04.html :mrgreen:
bedzie zaje... zestaw do samochodu :twisted:
[ Dodano: 2007-10-04, 21:40 ]
[ Dodano: 2007-10-05, 15:41 ]
http://www.baysidenet.biz/catalog/sp...f443a45e2cc7d8
[ Dodano: 2007-10-05, 15:42 ]
http://www.riviera-acoustics.com/cat...t25sc50-04.pdf
Skomentuj
-
Ja mam takie 16tki w aucie i trochę już je poznałem.
W dobrze przygotowanych drzwiach potrafią nisko zejść ale niestety kosztem szybkości.
Można oczywiście podciąć od dołu i nieco się poprawi - wtedy jednak sub musi wspomóc przód.
Wg mnie podstawową ich zaletą jest to, że grają bardzo ładną średnicą - są znakomite do zestawu 2-way.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Adamu, powiedz mi jaka masz do tego zwrotnice? mierzyles?
dokładnie na zdjęciu od vify są twistery. woofery to bodajrze audaxy.
jeronimo, ma przedmiotowe woofery vify i właśnie jestem tuż po odsłuchu po kolejnym strojeniu auta. Cóż dla mnie rewelacja. dobra średnica, dobra szybkośc.
ps. PawelS kupowałes juz cos w holandii? też chciałem coś zanabyc u Rolpha ale u niego trzeba grupowo
Skomentuj
-
tak kupowalem 2-3 lata temu w grupowym zamowieniu z audiostereo.
kupilem do samochodu 3 szt resolution 10, 2 komplety NDT-53 i 2szt C165ip
nietrzeba grupowo ale tylko tak sie oplaca.
wtedy za euro placilismy 4,25zl a cena glosnika wychodzila prawie tyle samo co cena podana przez rolpha + przesylka
na dniach sobie zloze testowa skrzynke pod ta vife i poslucham narazie konfiguracji z proa - czyli A16WG + D20NC (kupilem jedna sztuke za kilkanascie zlotych :mrgreen: )
Skomentuj
-
zrobilem skrzynke testowa pod A16WG i podlaczylem dodatkowo D20NC czyli mam teraz taki zestaw jaki sprzedaje PROA jako podstawowy...
i szczerze powiem ze niemam pojecia za co tutaj oni kasuja 700zl!!
ci niby profesjonalisci daja do tego zestawu jedynie kondensator 4,7uF i mysla ze jak dadza konda jakiegos znanego kolesia to im sie brzmienie poprawi :]
caly system wymaga kompletnej zwrotnicy bo wooferek "krzyczy" srednica a tweeter tylko posykuje sobie i to w dodatku ma metaliczny odglos :???:
jestem naprawde niezadowolony :|
na dniach deker odda mi system pomiarowy wiec postaram sie zrobic jakas normalna zwrotnice pod ten zestaw
Skomentuj
-
Vifa D20NC - nie są złe jak na cenę którą kosztują.
Owszem - potrafią czasem syknąć, ale nie zauważyłem żadnego metalicznego odgłosu, który by z siebie wydawały.
Tutaj akurat wiele zależy to od reszty komponentów (np. krytykowanego przez Ciebie kondensatora w zwrotnicy).
Vifa A16WG jest często aplikowana w samochodach bez żadnego filtra dlatego, że w wielu przypadkach go nie wymaga.
Ten głośnik charakteryzuje się łagodnym spadkiem charakterystyki w okolicach częstotliwości podziału,
niekiedy stosuje się tylko łagodne filtrowanie pierwszego rzędu i to w zupełności wystarcza.
A ... jeszcze jedno - mylisz się grubo co do kondensatorów, które stosuje Proa.
Mundorfy są jednymi z najlepszych i w tym przypadku wpływają pozytywnie na brzmienie tweeterów.
Jak pomierzysz to i zrobisz zwrotnice w paczkach, to zdziwisz się jak wsadzisz to potem do samochodu ... zresztą co ja będę pisał.
PS. Ciekawe dlaczego a16 wrzeszczą średnicą jak są w paczkach ?
Skomentuj
-
ze to zagra inaczej w samochodzie to ja wiem. ale narazie dopuki kolega niezdobedzie kasy na prace nad wnetrzem auta to bawie sie w domu
Zamieszczone przez jeronimoPS. Ciekawe dlaczego a16 wrzeszczą średnicą jak są w paczkach ?
nawet 1szy rzad wystarczy
Zamieszczone przez jeronimoVifa D20NC - nie są złe jak na cenę którą kosztują.
Zamieszczone przez jeronimoA ... jeszcze jedno - mylisz się grubo co do kondensatorów, które stosuje Proa.
Mundorfy są jednymi z najlepszych i w tym przypadku wpływają pozytywnie na brzmienie tweeterów.
Skomentuj
-
Pawel S.- Widzę, że kłótliwy z Ciebie człowiek.
Z zasady nie wchodzę w przypadkowe polemiki, tym razem niepotrzebnie się odezwałem, bo z tego co widzę nic pozytywnego z tej rozmowy nie wyniknie.
Żeby była jasność - śmiem twierdzić, że kondensatory znacząco wpływają na brzmienie tweeterów,
rezystory także, kable również - wiele innych rzeczy także śmiem twierdzić, ale ten ton rozmowy mnie nie interesuje i nie licz na dalsze wypowiedzi z mojej strony.
PS. Śmiem także twierdzić (na podstawie tego co napisałeś) że nie masz żadnego pojęcia o Car Audio. To tyle.
pozdrawiam
Skomentuj
-
jeronimo, ja niechce sie klucic tylko bardzo realnie podchodze do sprawy.
co do kondow to najwieksza roznica jest miedzy elektrolitami a foliowymi. miedzy np MKT a jakimis wynalazkami roznicy w brzmieniu niebedzie lub bedzie niewspolmiernie mala co do ceny konda
a tak pozatym to zeby uslyszec roznice to trzeba miec naprawde dobre nagranie a przeciez i tak wiekszosc ludzi slucha z mp3 :P
Zamieszczone przez jeronimoPS. Śmiem także twierdzić (na podstawie tego co napisałeś) że nie masz żadnego pojęcia o Car Audio. To tyle.
nie interesuje sie CA tylko poprostu lubie dobre brzmienie. naglosnilem juz jednego peugota na bardzo satysfakcjonujacym mnie poziomie (mimo ze popelnilem kilka bledow) i co najwazniejsze zrobilem to znacznie nizszym kosztem niz proponowaly to lokalne firmy (w dodatku wciskali jakies smieci :???: )
Skomentuj
Skomentuj