Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VIFA A16WG-09-04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

VIFA A16WG-09-04

jak w temacie - wszystko o tych glosnikach. brzmienie, wady, zalety i czy oplaca sie je kupowac :wink:

Też kiedyś interesowałem się tym głośniczkiem, wyglądają bardzo fajnie i podobno fajnie grają. Jakiś czas temu kosztowały o ile dobrze pamiętam ok 30 e za sztukę w audiocomponents , a było to z 3 lata temu.
    Więcej na ten temat myślę ze znajdziesz na http://www.proa-systems-team.com/p.php?id=5&f=6

Aha, o ile dobrze pamiętam to jego odpowiednikiem jest Xetec X-6. Poszukaj coś o tych zestawach X-6.2

Skomentuj

hehe kupilem je :lol:
      jak dostane to dam dosc obszerny opis
      a w audiocomponents sa za ok 25-26E

Skomentuj

To jeszcze zdradź gdzie je kupiłeś i za ile :) Może być PW. Czekam z fotostory z montażu i wrażenia. :twisted:

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item246077380_...nd_jakosc.html jak tylko je dostane to wklejam fotki i jakis opis
          dorwalem tez do nich perelki http://www.allegro.pl/item250934751_...25sc50_04.html :mrgreen:
          bedzie zaje... zestaw do samochodu :twisted:

[ Dodano: 2007-10-04, 21:40 ]

[ Dodano: 2007-10-05, 15:41 ]

http://www.baysidenet.biz/catalog/sp...f443a45e2cc7d8

[ Dodano: 2007-10-05, 15:42 ]
          http://www.riviera-acoustics.com/cat...t25sc50-04.pdf

Skomentuj

Ja mam takie 16tki w aucie i trochę już je poznałem.
            W dobrze przygotowanych drzwiach potrafią nisko zejść ale niestety kosztem szybkości.
            Można oczywiście podciąć od dołu i nieco się poprawi - wtedy jednak sub musi wspomóc przód.
            Wg mnie podstawową ich zaletą jest to, że grają bardzo ładną średnicą - są znakomite do zestawu 2-way.

Skomentuj

sub bedzie. prawdopodobnie dam DLSa W312B bo mi sie wala po pokoju

Skomentuj

Vifa w aucie

sprzęt daje radę, w tych pieniądzach bardzo dobry wybór.
                Załączone pliki

Skomentuj

super :mrgreen:
                  szkoda tylko ze niebede pierwszy :evil:

Adamu, powiedz mi jaka masz do tego zwrotnice? mierzyles?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    Adamu, powiedz mi jaka masz do tego zwrotnice? mierzyles?
                    to nie moje auto

dokładnie na zdjęciu od vify są twistery. woofery to bodajrze audaxy.

jeronimo, ma przedmiotowe woofery vify i właśnie jestem tuż po odsłuchu po kolejnym strojeniu auta. Cóż dla mnie rewelacja. dobra średnica, dobra szybkośc.

ps. PawelS kupowałes juz cos w holandii? też chciałem coś zanabyc u Rolpha ale u niego trzeba grupowo

Skomentuj

tak kupowalem 2-3 lata temu w grupowym zamowieniu z audiostereo.
                      kupilem do samochodu 3 szt resolution 10, 2 komplety NDT-53 i 2szt C165ip
                      nietrzeba grupowo ale tylko tak sie oplaca.
                      wtedy za euro placilismy 4,25zl a cena glosnika wychodzila prawie tyle samo co cena podana przez rolpha + przesylka

na dniach sobie zloze testowa skrzynke pod ta vife i poslucham narazie konfiguracji z proa - czyli A16WG + D20NC (kupilem jedna sztuke za kilkanascie zlotych :mrgreen: )

Skomentuj

jak poznałem jeronimo to właśnie taką parę przetworników miał w aucie.

Skomentuj

zrobilem skrzynke testowa pod A16WG i podlaczylem dodatkowo D20NC czyli mam teraz taki zestaw jaki sprzedaje PROA jako podstawowy...
                          i szczerze powiem ze niemam pojecia za co tutaj oni kasuja 700zl!!
                          ci niby profesjonalisci daja do tego zestawu jedynie kondensator 4,7uF i mysla ze jak dadza konda jakiegos znanego kolesia to im sie brzmienie poprawi :]

caly system wymaga kompletnej zwrotnicy bo wooferek "krzyczy" srednica a tweeter tylko posykuje sobie i to w dodatku ma metaliczny odglos :???:
                          jestem naprawde niezadowolony :|

na dniach deker odda mi system pomiarowy wiec postaram sie zrobic jakas normalna zwrotnice pod ten zestaw

Skomentuj

Vifa D20NC - nie są złe jak na cenę którą kosztują.
                            Owszem - potrafią czasem syknąć, ale nie zauważyłem żadnego metalicznego odgłosu, który by z siebie wydawały.
                            Tutaj akurat wiele zależy to od reszty komponentów (np. krytykowanego przez Ciebie kondensatora w zwrotnicy).

Vifa A16WG jest często aplikowana w samochodach bez żadnego filtra dlatego, że w wielu przypadkach go nie wymaga.
                            Ten głośnik charakteryzuje się łagodnym spadkiem charakterystyki w okolicach częstotliwości podziału,
                            niekiedy stosuje się tylko łagodne filtrowanie pierwszego rzędu i to w zupełności wystarcza.

A ... jeszcze jedno - mylisz się grubo co do kondensatorów, które stosuje Proa.
                            Mundorfy są jednymi z najlepszych i w tym przypadku wpływają pozytywnie na brzmienie tweeterów.

Jak pomierzysz to i zrobisz zwrotnice w paczkach, to zdziwisz się jak wsadzisz to potem do samochodu ... zresztą co ja będę pisał.

PS. Ciekawe dlaczego a16 wrzeszczą średnicą jak są w paczkach ?

Skomentuj

ze to zagra inaczej w samochodzie to ja wiem. ale narazie dopuki kolega niezdobedzie kasy na prace nad wnetrzem auta to bawie sie w domu

Zamieszczone przez jeronimo
                              PS. Ciekawe dlaczego a16 wrzeszczą średnicą jak są w paczkach ?
                              hmm... moze dlatego ze potrzebuja zwrotnicy?? ;>
                              nawet 1szy rzad wystarczy

Vifa D20NC - nie są złe jak na cenę którą kosztują.
                              180zl/szt?? peerless NDT-53 za 90zl jest sporo lepszy ;]

A ... jeszcze jedno - mylisz się grubo co do kondensatorów, które stosuje Proa.
                              Mundorfy są jednymi z najlepszych i w tym przypadku wpływają pozytywnie na brzmienie tweeterów.
                              smiesz twierdzic ze uslyszysz roznice miedzy jantzenami a mundorfem??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                smiesz twierdzic ze uslyszysz roznice miedzy jantzenami a mundorfem??
                                proponuje sprawdzić w niezależnym i ślepym teście ;]
                                To co - ktoś chętny ? :P

Skomentuj

ja chcialem zrobic taki test z lokalnym sprzedawca CA - APP VS dynamat
                                  jakos niechcial zaryzykowac :P

Skomentuj

Pawel S.- Widzę, że kłótliwy z Ciebie człowiek.
                                    Z zasady nie wchodzę w przypadkowe polemiki, tym razem niepotrzebnie się odezwałem, bo z tego co widzę nic pozytywnego z tej rozmowy nie wyniknie.

Żeby była jasność - śmiem twierdzić, że kondensatory znacząco wpływają na brzmienie tweeterów,
                                    rezystory także, kable również - wiele innych rzeczy także śmiem twierdzić, ale ten ton rozmowy mnie nie interesuje i nie licz na dalsze wypowiedzi z mojej strony.

PS. Śmiem także twierdzić (na podstawie tego co napisałeś) że nie masz żadnego pojęcia o Car Audio. To tyle.

pozdrawiam

Skomentuj

jeronimo, ja niechce sie klucic tylko bardzo realnie podchodze do sprawy.
                                      co do kondow to najwieksza roznica jest miedzy elektrolitami a foliowymi. miedzy np MKT a jakimis wynalazkami roznicy w brzmieniu niebedzie lub bedzie niewspolmiernie mala co do ceny konda
                                      a tak pozatym to zeby uslyszec roznice to trzeba miec naprawde dobre nagranie a przeciez i tak wiekszosc ludzi slucha z mp3 :P

PS. Śmiem także twierdzić (na podstawie tego co napisałeś) że nie masz żadnego pojęcia o Car Audio. To tyle.
                                      i masz racje
                                      nie interesuje sie CA tylko poprostu lubie dobre brzmienie. naglosnilem juz jednego peugota na bardzo satysfakcjonujacym mnie poziomie (mimo ze popelnilem kilka bledow) i co najwazniejsze zrobilem to znacznie nizszym kosztem niz proponowaly to lokalne firmy (w dodatku wciskali jakies smieci :???: )

Skomentuj

nie ma się co kłócić i obrażać skoro sprawę można rozwiązać na słuch po prostu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X