Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór sub'a do alpine v12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może tak wpadne ni z gruszki ni z pietruszki ale co powiedziecie na Tiw250XS? Zdaje sobie sprawe że nie jest to głośnik samochodowy ale zadowoli sie naprawde małą skrzynką (30 litrów br i 20 closed), membrana węglowa więc nic sie jej nie powinno stać od warunków atmosferycznych. Co sądzicie o tym pomyśle?

Skomentuj

po namyśle dochodze do wniosku że jednak mógłbym sam wykonać taką skrzynię jeżeli miałbym dokładne wytyczne..:) (pomożecie??????:).
      Jakieś doświadczenie posiadam ponieważ mam suba w domu własnoręcznie wykonanego oczywiście z pomocą forum z którego jestem zadowolony.

Skomentuj

Shiver, chyba jednak za malo mocy do dyspozycji

vxam, jak nikt ci nie pomoze to w nocy (lub blizej weekendu) rozrysuje ci skrzynke.
        podaj wymiary graniczne (tutaj wysokosc 33cm) i czy ma byc tylna scianka pod katem? sprawdz czy masz 65stopni czy 75 stopni (czy ile tam bywa w samochodach)

Skomentuj

Dzięki Paweł:)!
          sprawdzę kąt siedzeń i dam znać.

MDS'a już zamówiłem tzn wysłałem email z zamówiniem do tego forumowicza z linku!

Skomentuj

A moze zamowic dwie sztuki przyszlosciowo pod mono i do zamknietej skrzyni? w tej cenie.... czemu nie?

Skomentuj

Myśle ze spróbuję z jednym mdsem..zobaczymy co z tego wyjdzie...nakład stosunkowo niewielki

hmmm....:) trochę chyba się rozpędziłem....jak sprawdzic kąt opracia?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam

hmmm....:) trochę chyba się rozpędziłem....jak sprawdzic kąt opracia?:)
                Wez kartke/karton/gazete i przyłóż pionowo w osi auta, do podlogi w baganzniku i zegnij tak aby zgieta krawedz przylegala do oparcia:) ?

Potem zmierz kąt na karce, miedzy krawedzia ktora przylegala do podlogi, a zgieciem , ktore przylegalo do oparcia.

Ju noł łot aj min ?

Skomentuj

hehe....no tak:)...teraz to takie proste....

dzieki!

Skomentuj

vxam, sorki ale trafili sie klienci na zwrotnice wiec niemialem czasu. ale dzisiaj to rozrysuje.
                    kiedys zmierzylem kat oparcia w kilku samochodach i zrobilem sobie 2 szablony (zeby bylo szybciej). w wiekszosci aut kat tylnego oparcia to 75 stopni a tylko chyba 2x mi sie trafil 65 stopni

Skomentuj

no w końcu udało mi się opanować sztukę mierzenia kątów:).....i mogę potwierdzić 75 stopni.

Skomentuj

niewiem czy sie spodoba ale powinno dzialac :P

poradzisz sobie z wymiarowaniem plyt?

Skomentuj

Pewnie że się podoba!! Dzięki!!

Co oznaczaja żółte kreseczki?

Patrząc z boku, pod wymiarem 211,58 jest część górna skrzyni a pod taka półka...czy to wzmocnienie?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                            tak sie oznacza linie niewidoczne :P
                            czyli to sa grubosci scianek
                            Zamieszczone przez vxam
                            Patrząc z boku, pod wymiarem 211,58 jest część górna skrzyni a pod taka półka...czy to wzmocnienie?
                            to jest tunel b-r szczelinowy. zobacz w drugim rzucie jak on biegnie. oczywiscie niemusisz trzymac sie dolkadnie wymiaru 211,58 bo taki poprostu wyszedl. mozesz dac ok 210mm

szczelina b-r to 20mm na calej jej dlugosci. ten odstep w srodku od scianki to tez 20mm i jest to zakonczenie tunelu. proponowalbym zaokraglic tam plyte

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                              poszukaj w googlach info nt rysunku technicznego...

Skomentuj

wg symulacji na 36Hz ale po moich doswiadczeniach z takimi b-r wynika ze moze byc to 34-35Hz

Skomentuj

przymierzam się pomału do skrzyni.....i wyszło mi że będę potrzebował następujące elementy dociąć na wymiar:
                                  1 szt x 400mm x 330mm - ścianka przednia z otworem na głośnik
                                  1 szt x 400mm x 262mm - dół skrzyni
                                  1 szt x 400mm x 172mm - góra skrzyni
                                  1 szt x 400 x 340mm - plecy skrzyni
                                  1 szt x 342mm x około 220mm - szczelina br
                                  2 szt x 262mm x 292mm (+ docięcie pod odpowiednim kątem) - boki skrzyni

Nie jestem pewien czy dobrze wymierzyłem, mógłby ktoś rzucić na to bardziej fachowym okiem?

Jaka jest różnica między br szczelinowym a br w kształcie portu plastikowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                                    Jaka jest różnica między br szczelinowym a br w kształcie portu plastikowego?
                                    tylko ksztalt. okragly VS prostokatny

front - OK
                                    dol - OK
                                    gora - 400x178 - pamietaj ze musisz kupic szerszy kawalek zeby pod katem przyciac/zeszlifowac/zfrezowac
                                    plecy - 400x348 - sciecia po obu stronach (lepiej dac te 2mm wiecej czyli 350)
                                    b-r - mi w autocadzie zmierzylo 188,5. czyli daj 189
                                    boki - moga byc ale bedziesz mial troche wiecej do uciecia (tam pokazuje 256,25)

przemysl teraz dokladnie jak przytniesz to pod katem i biegnij z karteczka po plyty

PS polecam MDF - fajnie sie obrabia

Skomentuj

Paweł,
                                      przeanalizowałem jeszcze raz i masz chyba rację....podsumowując:

front 400mm x 330mm - 1 szt
                                      dół 400mm x 262mm - 1 szt
                                      góra 400mm x 178mmm - 1 szt
                                      plecy 400mm x 350mm - 1 szt
                                      br 342mm x 189mm -1 szt

i boki..tutaj do końca nie rozumiem...
                                      h boku wychodzi mi 292mm bo (330 minus grubość ścianek czyli 2 x 19mm= 292)
                                      szerokość boku w najszerszym miejscu wychodzi mi 262mm bo (300 minus grubość ścianek czyli 2 x19=262mm

Więc skąd wymiar 256,25mm?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                                        Więc skąd wymiar 256,25mm?
                                        ale zwroc uwage ze ten bok zaczyna sie na "krotszym boku" dolnej scianki czyli musisz uwzglednic jeszcze sciecie dolnej plyty. ale lepiej bedzie jak kupisz dluzsza - sciac zawsze mozna

Skomentuj

no tak, teraz jasne:)

jutro smigam zamówic wycięty mdf i do dzieła:)

Dzięki za pomoc..jak coś stworzę to zaprezentuję no chyba że znowu jakiś problem wynajdę:)

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X