Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to podłączyć ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to podłączyć ???

Mam wzmaka BM ZX3 T2D i głośnik BM Nuke 12 i mam problem jak to ze sobą połączyć, słyszałem że ten wzmak spokojnie ciągnie 2ohm w mostku w schemacie połączeń są pokazane dwa możliwe połączenia dla tego głośnika jedno ma 1.5ohm drugie 6ohm czyli z tego wniskuje że na jedną cewke przypada 3ohm. Miał ktoś może styczność z w.w. będzie wdzięczny za rade...sprzęt już mam także jakaś wymaiana na inny głosnik czy wzmacniacz nie wchodzi w gre :sad:

szczerze watpie aby ten wzmacnaicz pociagnal 2ohm w mostku. oznaczaloby to ze moze pracowac z obciazeniem 1ohm w stereo.
    podlacz kazda cewke osobno do kazdego kanalu. wtedy tylko upewnij sie ze oba kanaly dostaja identyczny sygnal i bedzie OK

Skomentuj

A nie spale sobie cewki ??? szkoda by było głośnika

Zamieszczone przez Pawel S.
      wtedy tylko upewnij sie ze oba kanaly dostaja identyczny sygnal i bedzie OK
      tzn?

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
        A nie spale sobie cewki ??? szkoda by było głośnika
        a niby dlaczego? od prawidlowej pracy? :???:

Pawel S. napisał/a:
        wtedy tylko upewnij sie ze oba kanaly dostaja identyczny sygnal i bedzie OK

tzn?
        najlepiej zsumowac sygnal z obu kanalow. najprosciej mowiac to kup rozdzielacz i podlacz tylko jeden kabel do obu wejsc (chociaz tak sie niepowinno robic bo stracisz ewentualna roznice na kanalach)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S
          kup rozdzielacz i podlacz tylko jeden kabel do obu wejsc
          jak to wygląda ? szukałem na allegro tam są tylko dla chinch ów i najważniejsze jaką moc dostane ze wzmacniacza po takim podłączeniu

Skomentuj

szukałem na allegro tam są tylko dla chinch ów
            no bo o takie chodzi ;]

jaką moc dostane ze wzmacniacza po takim podłączeniu
            no taka jaka ma suma mocy kanalow pod obciazeniem 3 ohm

Skomentuj

Okej to rozgałęźnik mamy z głowy jeszcze malutkie pytanie jak to podłączyć, czytałem kilka razy Twoją odp i dalej nie jarze :sad: na chłopski rozum:
              mam radio w nim wyjście audio lewy i prawy kanał wpinam sobie kabelki biore rozgałęźnik i z dwóch chinchów robi mi się jeden :razz: i teraz ten jeden wpinam do wejścia wzmaka obojętnie jakiego ??? i już po sprawie ???

Skomentuj

hehe zupelnie odwrotnie to zrozumiales. miales wpiac jeden kabel w oba gniazda

narazie olewamy temat rozgalezienia. podlacz oba kabelki i obie cewki do wzmacniacza (kazda osobno do jednego kalanu)
                wtedy zagra ale jak sie pojawi roznica na basie na poszczegolnych kanalach to poprostu zagra ciszej. (bo watpie zeby pojawil sie sygnal w przeciwfazie)

Skomentuj

Będe w przyszłym tygodniu to podłączał więc się odezwe bo się zakreciłem :razz: jeszcze mam pytanko gdzie można o ile można wrzucać własne konstrukcje ale w samochodzie ???

Skomentuj

do działu własnych konstrukcji :P

Skomentuj

podlacz oba kabelki i obie cewki do wzmacniacza (kazda osobno do jednego kalanu)
                      wtedy zagra ale jak sie pojawi roznica na basie na poszczegolnych kanalach to poprostu zagra ciszej. (bo watpie zeby pojawil sie sygnal w przeciwfazie)
                      Trzasnełem fotki.. pomoże nam się lepiej zrozumieć :razz:
                      Przstudiowałem sobie kilka mozliwych wariantów podłączenia i wiesz co zauważyłem w instrukcji obsługi napisik przy pracy w mostku Nominal Speaker Impedance wieksze bądź równe 2ohm więc jest cień szansy że ten piec to pociągnie ???
                      A tu podłączenie o to Ci chodziło ??? (jedna cewka zasilana z jednego kanału, druga z drugiego ?)

Skomentuj

dokladnie tak
                        przy tym sprzecie te kabelki wygladaja na cienkie :P

Skomentuj

dokladnie tak
                          przy tym sprzecie te kabelki wygladaja na cienkie :P
                          A co powiesz mi o tej info w instrukcji obsługi dot impedancji ? wyżej napisałem a kabelki będą oczywiście inne wziełem co miałem pod ręka :razz:

Skomentuj

(jedna cewka zasilana z jednego kanału, druga z drugiego ?)
                            No i jeden głośnik bedzie miał sygnał z 2 kanałów, czyli stereo. Tak wogóle można?

Skomentuj

Przstudiowałem sobie kilka mozliwych wariantów podłączenia i wiesz co zauważyłem w instrukcji obsługi napisik przy pracy w mostku Nominal Speaker Impedance wieksze bądź równe 2ohm więc jest cień szansy że ten piec to pociągnie ???
                              pokaz ta instrukcje. bo cos nie wierze

Zamieszczone przez LosCroques
                              No i jeden głośnik bedzie miał sygnał z 2 kanałów, czyli stereo. Tak wogóle można?
                              teoretycznie bas na obu kanalach jest taki sam. w praktyce zdazaja sie kawalki gdzie ktos "mixuje" sobie balansem... w takim przypadku lepiej by bylo zsumowac oba kanaly o czym pisalem wyzej

[ Dodano: 2008-03-10, 09:03 ]
                              hehe - ja caly czas myslalem ze on jest 2x4ohm :lol: jest 2x2ohm wiec mozesz poloczyc cewki szeregowo i podlaczyc pod mostek. porownaj gdzie jest lepiej

Skomentuj

kliknij na fotke to się powiększy, jak się nie doczytasz to zrobie jeszcze raz

Skomentuj

no przeciez wyraznie masz ze od 4ohm. tak wiec polacz cewki szerewgowo

Skomentuj

no przeciez wyraznie masz
                                    hehe czasem nie widzisz czegoś, co inni dostrzegają :razz:

Głośnik już podłączony także dzięki, bardzo fajnie gra, ale jeszcze poeksperymentuje z closed i br

Skomentuj

Czaruję...
                                    X